Ta Bort Plugg I Vägg

För att kunna ge dig en bättre webbplats behöver vi veta hur den används. Om du tackar ja kan vi göra det. Du kan alltid ändra dina inställningar på vår sida om cookies.Om det finns saker som du inte vill ta med dig i flytten kan du alltid höra med köparen om de vill behålla detta. Det kan gälla alltifrån gardinstänger och takbelysning, till möbler och tavlor. Om köparen inte vill att du lämnar kvar någonting är det dock viktigt att du ser till att frakta bort detta, annars kan det hända att köparen i efterhand kommer att kräva att du avlägsnar det du har lämnat kvar.

Hur djupt ska man borra för plugg?
Om det inte står är en god tumregel att borra ett hål som är 10mm djupare än pluggens längd. Vid montering i skivmaterial bestäms borrdjupet av skivans tjocklek – hålet skall vara genomgående. För borrhålsstorleken gäller i vanliga fall: pluggens diameter = borrdiameter.
Väljer du att flyttstäda själv behöver du förbereda dig genom att se till att du har lämplig städutrustning och genom att planera in tid för städningen. Här kan du läsa mer hur du bäst organiserar flyttstädningen. Fördelen med att flyttstäda själv är att du slipper en extra kostnad mitt i flytten. Nackdelen är att det tar mer tid och ork, något som det redan kan vara brist på i en hektisk flytt.Kom ihåg att det är du som säljare som är ansvarig för flyttstädningen även om du har anlitat en städfirma. Kontrollera därför städningen efter att städfirman är klar. Många städfirmor erbjuder en garanti som innebär att de kommer tillbaka utan extra kostnad ifall du eller köparen inte är helt nöjda med städningen. Utnyttja gärna detta för att slippa extra kostnader och tjafs. Om du vill nyttja Rut-avdraget när du anlitar städfirma tar du upp det med städfirman redan när du ber om offerten. Du kan läsa mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida.

Får inte ut plugg?
Man tar en större skruv och sticker in ett par tändstickor i hålet. Då fungerar tändstickorna som kilar för pluggen och skruven fastnar. Men det är och förblir en nödlösning! Förr eller senare lossnar en av tändstickorna, och då återstår inget annat än att ta ut plugg, tändstickor och skruv – och göra om allt. Cachad
Att flyttstäda kan kännas som en riktig utmaning. Till att börja med måste du få koll på exakt vad som ingår i en flyttstädning. Sedan ska alltifrån väggar och golv, till kylskåp och mikro göras rent. Här hittar du allt du behöver komma ihåg på städlistan, och de bästa husmorsknepen mot den tuffaste smutsen. Allt för att du ska kunna lämna över ett skinande rent boende till den som flyttar in efter dig.Kontakta din hyresvärd för att få veta vad som gäller för dig. Vissa hyresvärdar vill att du både spacklar och tapetserar/målar över hålen medan andra är nöjda om du bara spacklar.

Du ska alltid utgå ifrån att lämna din bostad så ren som möjligt efter dig, men vad skiljer då egentligen en flyttstädning från din vanliga veckostädning? Här är några tips på vad som är viktigt att komma ihåg när du flyttstädar:

Anlitar du en städfirma är det bra att göra ordentlig research innan du bestämmer dig för vilken du ska välja. Jämför priser, kolla omdömen på nätet, och fråga vänner och bekanta om de har några tips på bra firmor eller firmor att undvika. Visserligen kostar det mer att anlita en städfirma, men samtidigt sparar du tid och energi genom att låta någon annan städa åt dig.
Oavsett om du väljer att flyttstäda själv eller att anlita en städfirma är det bra att planera och att vara ute i god tid. Och var ärlig mot dig själv – kommer du att hinna och orka flyttstäda på egen hand, eller är det bättre att redan från början ta beslutet att anlita en städfirma?Det finns inga lagstadgade regler om vad som gäller för flyttstädning, men du som säljare kan ändå bli tvungen att komplettera städningen om den inte håller måttet enligt köparen. Att bostaden ska flyttstädas skrivs i de flesta fall in i köpekontraktet som upprättas vid försäljningen.

Hur tar man bort gamla pluggar?
Behöver man ta ut en plugg kan man göra det utan ansträngning med en korkskruv – helst en med vingar. Det fungerar inte bara med träpluggar, utan även med plast- och nylonpluggar. Cachad
Vare sig du har flyttstädat själv eller anlitat en städfirma kan det vara bra att kolla av så att inga dammiga hörn eller flottiga väggar glöms bort. Vår checklista är perfekt att använda som stöd för minnet när du städar, och när du kollar av städningen efteråt. Fasadglas Bäcklin AB har utvecklat bARK Timber Facade System – modulbyggda fasadsystem med limträstomme tillverkat av CE-märkt och FSC/PEFC-klassificerat virke från svensk skog. Därtill närtillverkade i företagets produktionsanläggning i Hultsfred. För att montera olika inredningsdetaljer i betong har man tidigare alltid varit tvungen att använda plastplugg eller motsvarande. Men nu ska man för första gången kunna skruva i betong utan att använda plugg. Gothia Fästteknik har nämligen lanserat en skruv som kan monteras i betong, natursten, hål- och fulltegel – helt utan plugg.Byggkatalogens nyhetsrapportering gör nu sommaruppehåll och vi önskar er alla en riktigt trevlig sommar. Vi är tillbaka i augusti med nya aktuella produktnyheter.Enligt Navet Analytics senaste konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, sjönk byggmaterialvärdet för den samlade volymen påbörjade ny- och ombyggnadsprojekt inom bostäder och lokaler 2022 med 12 procent.Svenska Wavebreaker har lanserat en passiv ljudfångare baserad på akustisk störningsteknik, avsedd att komplettera befintliga bullerväggar och bullerskärmar längs järnvägsnätslinjer för att ytterligare förstärka den bullerdämpande effekten. Den moduluppbyggda bullerskyddslösningen Wavebreaker installeras på ovankanten av bullerskydd av trä, betong, plast eller metall med hjälp av enkla handverktyg.Enligt Navet Analytics minskade de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första kvartalet i år med 30 procent jämfört med samma period 2022. Nedgången berörde samtliga sektorer inom såväl bostadsmarknaden som när det gäller byggandet av lokaler.

Ställ en fråga till valfri expert eller skicka en generell fråga till redaktionen. Vill du ha ett personligt svar via mail så uppger du din e-postadress. Vi besvarar din fråga så fort vi kan.
Omsättningen i bygghandeln har drabbats av de stigande räntorna, de ökade materialpriserna, det minskade byggandet och hushållens krympande köputrymme. Enligt Navet Analytics låg försäljningen under årets första fyra månader drygt 20 procent under fjolårets nivå, mätt i fasta priser. Jämförs utfallet med situationen 2021 är nedgången över 25 procent.

Hur spacklar man igen hål i väggen?
Spackling: Så reparerar du hål i väggen – steg för stegRengör väggen från lös puts med t.ex. … Påför spackelmassa som Easy Filler med en spackel.Dra spackelmassan över hålen i väggen som i videon – spackla 1–2 gånger.Torka det spacklade området med en fuktig svamp – det gör det lättare att slipa efteråt.
Gipsskivor är ett populärt och praktiskt byggnadsmaterial som används till allt från tak- till väggmaterial. Fördelarna är många, bland annat är gips ett brandsäkert material, enkelt att arbeta med och har dessutom ljudisolerande egenskaper. Gipsskivor, trots att de är hållfasta, kan lätt gå sönder om de belastas fel. Det kan lätt bli fula hål i väggen om du inte använder gipsplugg för att sätta upp saker. Med hjälp av rätt typ av gipsplugg kan du montera även tunga föremål på gipsväggar och i gipstak.Först måste du borra ett hål i gipsskivan. Eftersom gips är ett poröst material är det bra att sänka skruvdragarens hastighet. Då blir det enklare att borra med precision. Slå försiktigt in pluggen med hjälp av en hammare eller gummiklubba och skruva sedan in passande skruv.

Måste man spackla igen hål när man flyttar hyresrätt?
Spackla vid flytt Bor du i bostadsrätt eller i hus säljs dessa i så kallat befintligt skick. Det betyder att du inte har någon skyldighet att spackla hål vid flytt om de fanns där när kontraktet skrevs. Flyttar du från en hyresrätt är sannolikheten stor att du behöver återställa väggarna och spackla igen hål.
Det kan vara sv\u00e5rt att ta bort gipspluggar utan att v\u00e4ggen g\u00e5r s\u00f6nder (blir stora h\u00e5l), men det beror lite p\u00e5 vilken sorts plugg det \u00e4r. Det kan fungera att skruva ur skruven lite grann f\u00f6r att sedan sl\u00e5 tillbaka den med en hammare. D\u00e5 viks pluggen ihop p\u00e5 insidan av v\u00e4ggen och du kan sedan dra ut den med en t\u00e5ng. Fungerar inte det kan du f\u00f6rs\u00f6ka att sl\u00e5 in pluggen i v\u00e4ggen ist\u00e4llet. Oavsett hur man g\u00f6r \u00e4r det sv\u00e5rt att undvika spackling efter\u00e5t.Det finns många olika typer av gipspluggar som har olika bärighet. Gipsplugg med rosett har bärighet på upp till 70 kilo om den fästs i två lager gips.

Gipsplugg är en anordning som du använder för montering i gipsväggar. Den ser ut ungefär som en stor skruv men har ett hål där den riktiga skruven fästs.
Det finns m\u00e5nga olika typer av gipspluggar som har olika b\u00e4righet. Gipsplugg med rosett har b\u00e4righet p\u00e5 upp till 70 kilo om den f\u00e4sts i tv\u00e5 lager gips.

Det kan vara svårt att ta bort gipspluggar utan att väggen går sönder (blir stora hål), men det beror lite på vilken sorts plugg det är. Det kan fungera att skruva ur skruven lite grann för att sedan slå tillbaka den med en hammare. Då viks pluggen ihop på insidan av väggen och du kan sedan dra ut den med en tång. Fungerar inte det kan du försöka att slå in pluggen i väggen istället. Oavsett hur man gör är det svårt att undvika spackling efteråt.
Gipspluggar används på gipsväggar när du ska montera något som väger mer än en lättare tavla, till exempel en vägghängd TV, väggmonterade skåp, tyngre tavlor och vägglampor. När du ska montera taklampor är det viktigt att veta vad lampan väger samt om taket består av ett eller två lager gips. Ska en riktigt tung lampa monteras i taket är det säkrast att fästa den i det bakomliggande regelverket (du hittar det med hjälp av en regelsökare).När du borrar i en gipsvägg riskerar du att perforera ångspärren. När pluggen sitter i väggen täpper den till hålet. Men ska du någon gång ta bort pluggen måste du se till att laga hålet.

F\u00f6rst m\u00e5ste du borra ett h\u00e5l i gipsskivan. Eftersom gips \u00e4r ett por\u00f6st material \u00e4r det bra att s\u00e4nka skruvdragarens hastighet. D\u00e5 blir det enklare att borra med precision. Sl\u00e5 f\u00f6rsiktigt in pluggen med hj\u00e4lp av en hammare eller gummiklubba och skruva sedan in passande skruv.
Vanliga gipsskivor är endast 13 millimeter tjocka, trots det är det möjligt att belasta ytorna med många kilon, förutsatt att rätt fästdon används. Vanliga pluggar ska inte användas i gipsväggar eftersom gipsskivan riskerar att gå sönder eftersom det är så poröst. Ska du endast montera upp något som väger lite, under fem kilo, räcker det oftast med en vanlig X-krok. Ska du hänga upp något som är tyngre än tio kilo använder du gipsplugg och träskruv. Gipspluggar finns att köpa i både metall och plast.Tips! Innan du borrar på tapetserade väggar kan du skära ett litet kryss i tapeten och försiktigt vika undan kanterna. På så sätt kan du enkelt dölja hål efter tavlor och annat när du behöver. Du spacklar bara igen hålet och viker tillbaka kanterna när du vill ta bort något av det du haft hängande på väggen. För lättare tavlor finns praktiska plastkrokar med spikar på baksidan som du lätt kan slå in i de flesta väggar med hjälp av en hammare. Har du däremot tänkt hänga upp en stor och tung tavla på en hård vägg kan du behöva använda slagborr för att fästa både en och två krokar eller skruvar för att vara säker på att tavlan ska hänga kvar. När en hylla är full av böcker eller andra saker blir den tung. För att undvika ras är det viktigt att du fäster hyllan ordentligt. Om du tänkt ha konsoler under hyllan kan du behöva fler än två konsoler till hyllor som är bredare än 50 centimeter.Det är viktigt att du bara ringer till jouren om det är akut, det vill säga risk för skada på person eller fastighet. Är det något som kan vänta, skickar du en felanmälan här på hemsidan eller kontaktar oss nästkommande vardag.

Tips! Använd fler än en krok eller spik för tunga tavlor. Vill du sätta upp flera tavlor på samma vägg och har svårt att bestämma hur det blir snyggast? Då kan du hänga tavlorna så att antingen under- eller överkanterna linjerar med varandra, det är ett enkelt sätt att skapa symmetri och ordning på väggen.
Tänk på att skulle en skada uppstå som omedelbart måste avhjälpas för att inte allvarlig olägenhet ska bli följden, är hyresgästen skyldig att genast meddela hyresvärden om skadan.Vill du skruva upp en hylla? Borra hål i väggen för att hänga upp en ny tavla? Ska du installera persienner, hänga upp en lampa eller montera extra lås? Här får du tips och råd om saker du bör tänka på när du vill montera någonting vägg- eller takfast.Hur du ska borra beror på vilken sorts vägg du har. För att ta reda på det kan du knacka i väggen. Om den känns stum och tät är det en hård vägg av puts, betong eller tegel. Om den däremot känns ihålig och ”lätt” är det förmodligen en gipsvägg eller spånskiva. Fråga i närmaste byggvaruhus för att få råd om vilken sorts borr och plugg du ska använda.Gipsskivor och fibergipsskivor är relativt tunna skivor med låg hållfasthet. Här används plugg för skiv- eller hålrumsinfästning som fäster på baksidan av skivan genom deformation.

Lättebetong (gasbetong) har en jämfört med vanlig betong sämre hållfasthet och slagtålighet. Materialet kännetecknas av en viss porositet. För en optimal infästning bör man använda specialplugg som lättbetongplugg eller lämplig spikplugg.
Om du ska montera något i en vägg som inte är av trä måste du använda plugg. Pluggar ger bra fäste i massiva material och bra förankring i skivmaterial. Alla olika material kräver olika typer av plugg. Här går vi igenom vilken plugg som passar till vilket projekt. Hålsten med tät struktur består visserligen ofta av samma tryckfasta material som tegelstenar med tät struktur men kan inte fånga upp trycket på grund av hålrummen. Därför måste man använda speciell expanderplugg som klarar av de här hålrummen. För borrhålsstorleken gäller i vanliga fall: pluggens diameter = borrdiameter. I lättbetong och andra mjuka material borras 1mm mindre för att få bättre fäste för pluggen. Hålsten med tät struktur består visserligen ofta av samma tryckfasta material som tegelstenar med tät struktur men kan inte fånga upp trycket på grund av hålrummen. Därför måste man använda speciell expanderplugg som klarar av de här hålrummen. Hål för pluggar borras mer eller mindre försiktigt beroende på storlek och underlag. Borra alltid i rät vinkel och ändra aldrig riktning medan du borrar. Var särskilt noga när du borrar i mjuka och porösa material, exempelvis lättbetong.Murtegel tillsammans med murbruk bildar ett murverk. Eftersom tryckhållfastheten på teglet ofta är högre än på murbruket bör man alltid göra en infästning i tegelstenen. Det finns olika typer av tegelstenar med olika grad av täthet – alltifrån håltegel till näst intill massiva tegelstenar. De här massiva stenarna har nästan inga hålrum och har en hög tryckhållfasthet. Hålutrymmena utgör mindre än 15%.

Skive
xpandern, ofta kallad mollyplugg, är bästa sättet att fästa tyngre laster i gipsväggar med. Den monteras snabbast med en expandertång, men kan också skruvas med mejsel eller skruvdragare. Tänk på att gipsskivor har begränsad hållfasthet, sprid gärna ut lasten på bägge sidor om en regel. Riktigt tunga föremål bör alltid fästas genomgående i regelverket bakom gipsskivan.
Vid provborrningen kommer det ut ett vitt och fint borrmjöl om det handlar om gips. När du borrar märker du dessutom att det finns ett hålrum bakom plattorna.Isolering av EPS och XPS med mera, har låg tryckfasthet och är mycket porösa. Specialplugg med stora yttergängor passar utmärkt för lätt infästning i de här skivorna.

Tvåkomponents-kemankare är avsedda för expandertryckfri förankring. De består av en murbrukspatron av glas som är fylld med en substans med honungsliknande konsistens av polyesterharts, härdare och kvartssand som fyllmaterial. Den passande gängstången sätts långsamt in med en borrmaskin.
Vid provborrningen kommer det ut ett ljusrött/orange borrmjöl om det handlar om hålsten av lertegel. Är det hålsten av betong eller lättbetong är borrdammet grått. När du borrar märker du dessutom att stenen är full med hålrum. Borrhålsdjupet måste vara större än infästningsdjupet förutom med ett par få undantag. Speciellt när det gäller plastplugg behövs platsen för att ta upp skruven som tittar ut ur pluggänden. Oftast anges borrhålsdjupet på produkten i fråga. Om det inte står är en god tumregel att borra ett hål som är 10mm djupare än pluggens längd. Vid montering i skivmaterial bestäms borrdjupet av skivans tjocklek – hålet skall vara genomgående. Från det stora urvalet med byggmaterial till rätt plugg. Byggmaterial kan vara poröst, mycket hårt, mycket mjukt, helt nytt eller sprött. Ibland är det oundvikligt att använda pluggar – beroende på vad du ska montera och underlag. Här får du reda på vilka pluggar det finns, vilken du använder till vad och hur du använder plugg på rätt sätt.Betong består av en blandning stenmaterial (ballast) cement och vatten samt eventuella tillsatser och är ett mycket hållfast och slitstarkt material. Beroende på proportionerna mellan de olika ingredienserna samt på var betongen skall användas, kan man anpassa betongens egenskaper.

Hur får man ut en plugg?
Ta bort pluggar försiktigt för att undvika att skada vägg och puts i onödan. Man kan dra ut pluggar med näbbtång eller en skruv som bara skruvas in några varv i pluggen. Genom att hålla en träribba under tångens spets undviker man att skada väggen.
Isolering av EPS och XPS med mera, har låg tryckfasthet och är mycket porösa. Specialplugg med stora yttergängor passar utmärkt för lätt infästning i de här skivorna.

Betong består av en blandning stenmaterial (ballast) cement och vatten samt eventuella tillsatser och är ett mycket hållfast och slitstarkt material. Beroende på proportionerna mellan de olika ingredienserna samt på var betongen skall användas, kan man anpassa betongens egenskaper. Murtegel tillsammans med murbruk bildar ett murverk. Eftersom tryckhållfastheten på teglet ofta är högre än på murbruket bör man alltid göra en infästning i tegelstenen. Det finns olika typer av tegelstenar med olika grad av täthet – alltifrån håltegel till näst intill massiva tegelstenar. De här massiva stenarna har nästan inga hålrum och har en hög tryckhållfasthet. Hålutrymmena utgör mindre än 15%. Den här pluggen, även kallad parallell expanderplugg, består av två delade expander som sitter 90° förskjutet mot varandra. Kraftfördelningen i stenen är därmed jämn och skonsam i fyra riktningar. Därför passar den extra bra till hålsten och gamla murade väggar av okänd beskaffenhet (exempelvis vid renovering) samt massiv sten.Tänger är mycket flexibla hjälpmedel i verkstaden. De finns i många former och utföranden. Tängernas funktionalitet utgår från den dubbelsidiga hävstångsprincipen – denna princip gör det möjligt att omvandla en lägre kra …läs mer

Vid provborrningen kommer det ut ett vitt och fint borrmjöl om det handlar om gips. När du borrar märker du dessutom att det finns ett hålrum bakom plattorna.
Lättebetong (gasbetong) har en jämfört med vanlig betong sämre hållfasthet och slagtålighet. Materialet kännetecknas av en viss porositet. För en optimal infästning bör man använda specialplugg som lättbetongplugg eller lämplig spikplugg.Gipsskivor och fibergipsskivor är relativt tunna skivor med låg hållfasthet. Här används plugg för skiv- eller hålrumsinfästning som fäster på baksidan av skivan genom deformation.

Slipa på rätt sätt och med rätt slipmaskin! Slipmaskiner används när ytor måste bearbetas eller slätas till, eller när lack, färg och rost ska tas bort från en yta. Det finns olika modeller beroende på vad de ska använda …läs merFrån det stora urvalet med byggmaterial till rätt plugg. Byggmaterial kan vara poröst, mycket hårt, mycket mjukt, helt nytt eller sprött. Ibland är det oundvikligt att använda pluggar – beroende på vad du ska montera och underlag. Här får du reda på vilka pluggar det finns, vilken du använder till vad och hur du använder plugg på rätt sätt.Den expandertryckfria förankringen av fästbruk tillåter korta avstånd till kanten och axeln. Med en patron fylls fästbruket och ankarstaven sätts in. Vid hål- och kammarsten måste man arbeta med silhylsor för att fylla djupa borrhål med injektionsbruk.

Kan man borra utan plugg?
Som tidigare krävs ett förborrat hål för skruven. Men tack vare att plugg inte behövs kan hålet borras med betydligt mindre diameter. Vid monteringen skär skruvens gänga i materialet utan att spränga. Något som ska medge montage närmare kanter än med expanderande infästningar.
Som namnet antyder kan universalplugg användas i de flesta typer av väggmaterial, dock för lättare infästning än specialdesignade pluggar. Vid montering i skivmaterial och hålsten deformeras pluggen och knyter sig, och i massiva material expanderar den och fäster på så vis. I båda fallen är det viktigt att använda en skruv som når hela vägen genom pluggen, för att den skall kunna dras ihop. Absolut avgörande vid val av plugg, är vilket material underlaget består av. Och för varje underlag finns det en passande lösning. Med en enkel testborrning kan du oftast avgöra vad du står inför genom att kika på det borrmjöl som kommer ur testhålet. Så små men ändå starka – skruvar! De ser inte speciella ut, och för det mesta är de till och med osynliga – men ändå är det svårt att vara utan dem. I varje skruv ligger det en komplex, teknisk process bakom, och de olik …läs merVid provborrningen kommer det ut ett ljusrött/orange borrmjöl om det handlar om hålsten av lertegel. Är det hålsten av betong eller lättbetong är borrdammet grått. När du borrar märker du dessutom att stenen är full med hålrum.

De angivna vikterna kan variera från tillverkare till tillverkare och ska därför endast betraktas som vägledande. Läs alltid på förpackningen, eller fråga i bygghandeln. Siffrorna beskriver den direkta dragbeslastningen i riktning bort från pluggen.
Det är enklast att få dit pluggen med en speciell tång som klämmer åt, så att pluggens ”ben” spretar på baksidan, och sitter tätt inpå skivan. Det kan vara nödvändigt att skruva ut skruven en bit och återuppta processen – särskilt med långa pluggar.

Robotgräsklipparna i det här testet kan klara stora gräsmattor på 700-1.000 m2. Alla klipper bra, men det är stora skillnader på användning och användarvänlighet.
När det borras hål i en gipsvägg riskerar man att perforera en ångspärr inne i väggen. Det är oundvikligt. Men det innebär också att man måste laga hålet, om pluggen tas bort permanent vid ett senare tillfälle.Om det är borrdamm i det hål som en plugg ska sättas i finns det en stor risk för att pluggen inte kommer sitta fast ordentligt. Därför ska hålet dammsugas eller blåsas fritt från damm med ett sugrör, innan pluggen sätts i.

Se vilken väggfärg som är värd pengarna – och vilken färg du ska hålla dig borta från! Vi testar 14 av marknadens väggfärger som kostar högst 600 kr för 10 liter.Ja tack, jag vill gärna få mejl från Gör Det Själv (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här”.

En gipsvägg är för porös för vanliga pluggar, särskilt om det är tunga saker som ska hängas upp. Här krävs det speciella lösningar. Utbudet är stort och täcker allt från pluggar som är lätta att montera, men med begränsad bärkraft, till dyra pluggar som klarar 70 kg.

Rita ditt byggprojekt i 3D innan du bygger. I ett gratis ritprogram kan du enkelt göra en modell och som du sedan kan använda och bygga efter. Vi visar hur!
När du hittat rätt plugglängd borras ett hål i väggen som motsvarar diametern på pluggens släta del. Därefter slås pluggen in så långt att ”tänderna” på flänsen borrar sig hela vägen in i skivan.

Trött på sneda staket och vacklande skjul? Då ska du läsa vidare här: Vi ger dig 7 effektiva metoder att sätta stolpar. Välj rätt och få stolpar som håller!
Ska man hänga upp något väldigt tungt i en vägg av skivor (gips, fibergips, spånskiva m.m.), där det är hålrum bakom, är en metallplugg med skruv en bra lösning.Det finns en urgammal lösning, om en plugg sitter löst i sitt hål. Man tar en större skruv och sticker in ett par tändstickor i hålet. Då fungerar tändstickorna som kilar för pluggen och skruven fastnar. Men det är och förblir en nödlösning! Förr eller senare lossnar en av tändstickorna, och då återstår inget annat än att ta ut plugg, tändstickor och skruv – och göra om allt.

5. En gnutta färg avslutar reparationen och gör den osynlig. Pluggen sitter i varje fall ordentligt fast och kan belastas enligt anvisningarna på den förpackning pluggen såldes i.1. Börja med att rensa hålet. Borrdamm minskar pluggens styrka eftersom det ger med sig. Blås rent i hålet med ett sugrör som kan vinklas. Då slipper du att få borrdamm i ögonen.

Vi börjar från början med en effektiv problemlösning som gör att pluggen blir sittande. Var noga med att borr, plugg och skruv passar ihop. För då sitter pluggen fast redan från början.
3. Stick in en plugg med skruv i hålet när du har fyllt det med cementbaserad spackelmassa medan massan är smidig. Tryck in pluggen. Vänta tills massan har härdat och lossa därefter skruven.4. Spackla eventuellt runt pluggen för att jämna till väggen. Du bör vänta några dagar – tills spackelmassan har genomhärdat – innan du belastar pluggen.

Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem, det löser du lätt!
Om din vägg är gjord av trä kan du med fördel även använda en akrylspackelmassa för inomhusbruk. Den färdigblandade Flügger akrylspackelmassan är snabbtorkande, ger en mycket stark yta och kan påföras i ett tjockt lager utan att spricka.Om du ska fästa något tungt i taket eller på väggen, så bör du använda någon av de här specialpluggarna. Givetvis måste även skruv och plugg passa ihop. Vilken skruvdiameter och -längd som passar pluggtypen står på pluggförpackningen.

Skruvar du samman två arbetsstycken, så kan du till skillnad mot limning och spikning dela på styckena igen utan att skada dem. På samma sätt som du vid borrning måste välja borr efter material, så måste du använda skruvar som är lämpliga för det material du arbetar i.Till trä och spånplattor har man andra skruvar än till tunnplåt – fast båda skruvtyperna kan dras i utan gängning i stycket. Maskinskruvar används däremot med passande muttrar eller skruvas i gängade hål.Klassikern bland pluggarna är allroundpluggen i plast, bland fackfolk kallas den även standardplastexpander. I tegel vidgar den sig, i hålväggar eller bakom plattorna i väggar av gips eller träskivor så låser den fast skruven när den skruvas in.När du använder plastplugg ska borrhålsdjupet var något större än plugglängden. 10 mm är en bra säkerhetsreserv ifall det trots noggrann renblåsning eller uppsugning blir kvar borrdamm i plugghålet.

Det finns även andra pluggar som passar infästningar i hålrum, t.ex. vipp- eller fjäderexpandrar i plast eller gipsexpandrar i metall. De har en större lastupptagningsyta och kan fördela de påverkande krafterna bättre än en allroundplugg i plast som har mer punktformig yta.
Det är viktigt att du tar bort en Mollyplugg på rätt sätt då det annars lätt skapas ett stort hål i väggen där den pluggen suttit. Enklaste sättet är att skruva in skruven som har suttit i pluggen 3 varv och sen spikar du in skruven ett par centimeter tills du känner att det tar stopp. Det är viktigt att du siktar noga och inte hamrar på väggen bredvid pluggen. När den är lös tar du tag i skruven med en tång och drar ut både skruv och plugg rakt ut i skruvens riktning.

För att borra ut en träplugg eller en plastplugg behöver du en borr med mindre diameter än vad pluggens ytterkant är. Detta är viktigt för att hålet i väggen inte ska bli större än det redan är. När du borrar in i pluggen måste du även tänka på att dra ut borren emellanåt för att inte riskera att du borrar in i väggen bakom. En plastplugg brukar smula sönder sig och åka ut ur hålet automatiskt när du borrar, en träplugg kan behöva bändas ut med hjälp av en skruvmejsel.
Det enklaste sättet att ta bort en plastplugg som inte lossnar är att skära av toppen av pluggen med en brytbladskniv och försiktigt banka in resten av pluggen i väggen med en skruvmejsel. Det är viktigt att pluggen inte sticker ut från övriga väggen utan istället buktar lätt inåt. Efteråt kan du bara spackla igen inbuktningen för att få en slät och fin vägg igen.För att inte skada dina händer finns det vissa verktyg som du kan behöva när du ska ta ut en plugg ur väggen. En skruvmejsel är bra då du både kan trycka in, vrida och ta ut pluggen med den. Hammare kan vara bra ifall du skulle behöva slå till pluggen så att den lossnar från väggen. Någon form av tång med skarp udd gör att du lättare kan få tag i pluggen och dra ut den. En smal borr och en skruvdragare gör att arbetet går snabbare än om du bara skulle använda en vanlig skruvmejsel.

Vilken borr till 6 mm plugg?
Följande förhållande gäller mellan borr och pluggstorlek: Pluggdiametern motsvarar borrdiametern. Ett undantag från regeln gäller mycket mjuka byggmaterial. Då gäller formeln: Pluggdiametern – 1 mm = borrdiametern.
Börja med att ta fram en tång eller en skruvmejsel. Med tången kan du nypa tag i pluggen och försiktigt vicka i sidled och dra rakt ut tills den lossnar. Ifall du använder en skruvmejsel sätter du den i hålet och vrider till, samtidigt som du försiktigt drar ut universalpluggen ur väggen.Att ta ut en plugg ur väggen kan verka som en lätt uppgift, men det finns olika typer av pluggar som kräver olika borttagningsmetoder. Det är viktigt att du använder dig av rätt teknik när du tar ut olika sorters plugg för att undvika skador på väggen. Lär dig hur du tar bort de vanligaste typerna av pluggar så som; Mollyplugg, universalplugg och expanderplugg, samt vad du kan göra om pluggen inte vill lossna. Med våra tips och tricks lär du dig hur du tar ut pluggar ur väggen på ett skonsamt och effektivt sätt.

En expanderplugg har ett starkare fäste i väggen än en universalplugg. Först skruvar du ut skruven som sitter fast i pluggen. När skruven är ute så tar du en spetsig tång och nyper tag i kanten på pluggen och lirkar ut den med försiktighet.
Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!Golvfärg har två viktiga egenskaper. Den flyter ut bra, och det är tacksamt när man vill få en jämn yta. Färgen är extra slittålig, vilket krävs för att golvet ska stå sig fint, oavsett underlag. Golv- färg görs oftast halvblank, vilket innebär en glans på ungefär 40. Snickerifärg finns i många varianter. Det som skiljer mest är glanstal samt slittålighet. Snickerier och golv tar mest stryk, så de kräver en bra, slitstark yta. En vanlig glans på lister och andra snickerier är halvblank, alltså glans 40. Det finns även silkes- matt, glans 15, och helblank, glans 80. Ju blankare färg man använder, desto mer slittålig blir ytan, och den blir även lättare att hålla ren. Standardkulör på lister och snickerier är S 0502-Y. Grundfärg eller häftgrund används för att förbereda underlag inför slutstrykning med täckfärg. Kvistlack eller schellack stryks på omålat virke för att inte missfärgningar från kvistar ska blöda igenom. Det betyder att man har ett antal produkter vars egenskaper är mat- chade för att passa och komplettera varandra. En grundregel när man ska välja produkter till målningen är därför att man väljer produkter från ett och samma märke eller fabrikat. Man ska alltså helst inte måla med en grundfärg av ett fabrikat och en täckfärg från ett annat. Väggfärg är den färgtyp vi använder mest i våra hem. Den finns i olika glans där 10 är den vanligaste varianten.

Spärrgrund används för att måla över väggar och tak som missfärgats av exempelvis cigarettrök. Det finns även grundfärg som används på tapet för att den inte ska bubbla sig när man målar över den. I våtrum behöver färgen man använder vara tät. Färgen ska vara slitstark, lätt att torka av och stå emot fukt. Den ska vara godkänd för att klara att stå emot ökad luftfuktighet eller tåla att man spolar vatten direkt på den. Det finns våtrumsfärg med stor variation i glans, men vanligtvis ligger de runt glans 20. En täckande våtrumsfärg ska alltid grundmålas först med tillhörande grundfärg för våtrum.
En glasfiberväv eller strukturtapet som man vill dölja kan man bredspackla, sätta med gips eller tapetsera. Tapeterna man använder kallas med ett gemensamt namn renoveringstapeter. De är tjocka och förlåtande mot mindre skavanker på underlaget men kräver att den gamla glasfiberväven sitter fast ordenligt. Primer är en typ av grundfärg som brukar kallas spärrande. Den hindrar besvärliga fläckar från t ex nikotin eller tuschpennor att tränga igenom. Primern stryks som första lager för att sedan övermålas med vanlig grundfärg och det sista täckande lagret färg. Är fläckarna kraftigt markerade kan man behöva stryka primer ett par gånger. Matta färger ger ett lugnare intryck. De är i regel inte lika slittåliga som blanka färgytor, även om det finns undantag. En vanlig kulör på vägg- färg är S 0502-Y, även kallad ”äggskal” eller ”Stockholmsvit”. Takfärg är oftast helvit men går även att bryta i andra kulörer. Takfärgen är tillverkad för att vara enkel att applicera utan att droppa eller stänka – något som är tacksamt just när man målar tak. En vanlig takfärg har glans 2.Molly-bultar är fästelement med utdragbara, gängade hylsor som används för att fästa tunga föremål i gipsväggar. Molly-bultar finns i många grepplängder och diametrar för olika väggtjocklekar och laster. Det är enkelt att installera, men du bör alltid se till att du använder rätt material och procedurer för att få det mest effektiva resultatet.

Skruva in bulten halvvägs in i hylsan. Knacka på bulthuvudet med en hammare. Hylsan som är utsvängd på baksidan av gipsväggen kommer att rätas ut och kan sedan lätt dras ut framifrån.
Denna metod förutsätter att du har en borrmaskin. Kör borren med måttlig hastighet tills kragen lossnar från hylsan och den faller ner i väggen. Använd 10mm borr för 10mm molly, 8mm borr för 8mm molly osv..Det finns i huvudsak 3 metoder för att ta bort dem och beroende på vem du frågar kommer du få olika svar. Vi kommer att gå igenom samtliga och låter dig bestämma vilken metod som du tycker låter bäst.

Måste man spackla igen hål?
Spackla vid flytt Bor du i bostadsrätt eller i hus säljs dessa i så kallat befintligt skick. Det betyder att du inte har någon skyldighet att spackla hål vid flytt om de fanns där när kontraktet skrevs. Flyttar du från en hyresrätt är sannolikheten stor att du behöver återställa väggarna och spackla igen hål.
Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om ta bort mollyplugg. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.Har du molly-pluggar i dina väggar och har ingen aning om hur du ska ta bort dem? I det här inlägget kommer vi ge dig 3 handfasta metoder för att ta bort dem utan särskilda specialverktyg eller förkunskaper. ta bort mollyplugg

Om ingen av metoderna ovan fungerar är det här sista utvägen. Skruva ut bulten helt ur hylsan, och använd sedan en hammare, helst en kulhammare, och hammra på hylsan tills den inte längre sticker ut. Det här kommer göra det mycket enklare och det kommer framförallt att bli snyggare när du väl ska spackla över.

Det måste inte betyda hårt arbete att göra hål i riktigt hård betong. En borrmaskin med slagfunktion är lösningen för att arbetet inte ska behöva bli mer utdraget än en håltagning i skiva eller lättbetong. Jämfört med vanlig betong är tegel ett porösare material. För att göra en lyckad infästning i tegel bör man därför vara noggrann med såväl håltagningen som valet och placeringen av pluggen. Lättbetong är porösare än vanlig betong och kräver mer noggrannhet vid håltagning. Svårigheten ligger i att inte göra borrhålet för stort och på så sätt försvaga infästningen.
2. Det finns ett antal olika fyllnadsmassor speciellt utformade för att laga hål med. Fyll hålet och låt massan härda. Borra sedan försiktigt ett nytt hål. Använd gärna en lite mindre plugg och skruv.1. Troligtvis har du stött på riktigt hård betong i en bärande vägg. För att komma vidare behöver du en hammarborr. Den är kraftigare än en slagborrmaskin, och med en hammarborr är betongväggar inget problem. Vill man inte köpa en egen så finns det bra hammarborrar att hyra.

Hur vet man om det är normal eller lättbetong man har i väggen? Börja med att försöka borra ett hål med vanlig borrmaskin med betongborr monterad. Går det inte att borra hål, ta fram slagborrmaskinen för då är det vanlig betong!1. Markera var på tegelväggen monteringen ska göras. Anpassa om möjligt place- ringen så att hålet inte görs för nära kanten på en sten. Stenen riskerar annars att spricka när pluggen expanderar.

Det måste inte betyda hårt arbete att göra hål i riktigt hård betong. En borrmaskin med slagfunktion är lösningen för att arbetet inte ska behöva bli mer utdraget än en håltagning i skiva eller lättbetong.

Börja därför gärna med ett mindre borrstål och öka storleken successivt. Använd ett borrstål avsett för tegel, ett härdat stål. Är tegelstenarna synliga, borra så långt ifrån kanterna på stenen som möjligt. Då riskerar du inte att spräcka stenen. Till fulltegel passar det med expanderpluggar i nylon. För håltegel måste du använda en formanpassad plugg som fyller ut håligheterna. Lättbetong är porösare än vanlig betong, och för att inte riskera att hålet blir för stort ska man använda en vanlig borrmaskin utan slagfunktion. Normalt sett ska borrstålets dimension vara lika med pluggens dimension, men i lättbetong, som räknas som lite mjukare material, gör man hålet gärna 1 mm mindre, eftersom hålet ofta växer lite i det porösa materialet.
Val av plugg: För hård betong gäller att borrstålet och pluggen är av samma dimension. Skruven ska dock vara några millimeter längre än pluggens, för att pluggen ska expandera rätt.För infästning i skivmaterial, till exempel gips, där det är hålrum bakom används skivexpanderplugg. En sådan plugg fungerar så att samtidigt som den fixeras fäller den ut ” vingar” på baksidan av väggskivan och nyper åt.2. Använd ett borrstål avsett för tegel. Lägg an det i rät vinkel mot väggen, starta sedan borrmaskinen. Borrmaskinen bör vara utrustad med slagfunktion, vilket gör att borrstålet slår sig in i materialet samtidigt som den roterar. Skulle det visa sig att teglet är porösare än väntat, byt till ett borrstål med mindre dimension för att undvika att hålet blir för stort.Lättbetong är porösare än vanlig betong och kräver mer noggrannhet vid håltagning. Svårigheten ligger i att inte göra borrhålet för stort och på så sätt försvaga infästningen. Nedan beskrivs två infästningstekniker, en för lättare montage med nylonplugg och en för högre belastning med injekterings-/ankarmassa. Jämfört med vanlig betong är tegel ett porösare material. För att göra en lyckad infästning i tegel bör man därför vara noggrann med såväl håltagningen som valet och placeringen av pluggen. I lättbetong är det viktigt att rengöra hålet noggrant från damm och borrmjöl med en dammsugare så att pluggen får bra fäste. Hur vet man om det är normal eller lättbetong i väggen? Börja med att försöka borra ett hål med vanlig borrmaskin. Går det inte, ta fram slagborrmaskinen, för då är det vanlig hård betong! Kanske är du helt ovetande om vad väggen består av. Borra ett hål med ett borrstål med liten dimension. Då ser man snart om det kommer ut gips-, tegel- eller betongdamm eller träspån. 2. Har man otur träffar man på armering inne i väggen. Armeringen är gjord av hård metall, och man får därför byta borrstål, koppla ur slagfunktionen på borren och fortsätta lite försiktigt. Väggar består ofta av antingen betong (vanlig eller lättbetong), tegel (full- eller håltegel) eller något skivmaterial (gips eller trä). Ibland förekommer naturligtvis också kombinationer av de olika materialen. Betong kan delas in i två grupper, vanlig betong och lättbetong. Vanlig betong är hårdare än lättbetong. För att borra ett hål i vanlig betong krävs en borrmaskin med slagfunktion. Samtidigt som borrstålet roterar hamrar den sig in i materialet. Betong är ett relativt tätt material utan håligheter, varför det passar bra med en expanderplugg i nylon. Skruven man använder bör vara några millimeter längre än pluggen. Det finns fulltegel, så kallade helstenar, och håltegel. Det hörs på namnet hur de är uppbyggda: Fulltegel är kompakt och hål- tegel har hålrum i sig. Tegel är mer poröst än betong, och vid borrning är risken stor att borrhålet blir för stort.

Vilken borr till 5 mm plugg?
PlastpluggDLBorr mm5.5225,55.5355,55.5355,58408
En skivexpanderplugg är tillverkad för att klara relativt stor tyngd. Har man mind- re prydnadsföremål eller lättare tavlor räcker det med krokar anpassade för gips. I moderna hus sitter det ofta en träskiva bakom gipsskivorna för att göra det enklare och ge bra skruvfäste. Då räcker det med att skruva fast objektet med träskruv.

Det är ingen idé att försöka förminska hålet med spackel eller annan fyllnadsmassa. Byt istället plats och borra ett nytt hål. Det oanvändbara hålet spacklas och målas över för att inte synas.
Nedan beskrivs två infästningstekniker, en för lättare montage med nylonplugg och en för högre belastning med injekterings-/ankarmassa. För infästning i skivmaterial, till exempel gips, där det är hålrum bakom används skivexpanderplugg. En sådan plugg fungerar så att samtidigt som den fixeras fäller den ut ” vingar” på baksidan av väggskivan och nyper åt. Varje gång man ska hänga upp en tavla, sätta upp hyllkonsoler, lampor, speglar, ja, det mesta faktiskt, måste man fråga sig: Hur? Att göra rätt infästningar i sina väggar hemma är inte krångligt, men det krävs att man vet i vad föremålet ska monteras så att man köper rätt produkter för ändamålet. OBS! Det förekommer att man dragit elledningar i metallrör i väggar och tak. Försäkra dig därför om att det inte är detta du stött på inne i väggen. Vi har placerat kakor på din dator för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att läsa mer om vad detta innebär eller stänga ner denna ruta med krysset till höger.

SKIL respekterar din personliga integritet. Genom att fortsätta ditt besök på den här webbplatsen accepterar du användning av kakor för olika ändamål, som lagring av dina webbplatsinställningar samt analys av hur besökare använder webbplatsen i syfte att åstadkomma förbättringar, integration med sociala medier samt (riktad) annonsering. Klicka här för mer information om din integritet på vår webbplats.

Några små gör det själv-tips kan göra jobbet mycket enklare och roligare. Visste du till exempel att det är enkelt att få ut skruvpluggar ur hålen med hjälp av en korkskruv? Eller att en kam gör det enkelt att driva in spikar på svåråtkomliga ställen? Nedan hittar du en lista över alla våra praktiska gör det själv-tips.Behöver man ta ut en plugg kan man göra det utan ansträngning med en korkskruv – helst en med vingar. Det fungerar inte bara med träpluggar, utan även med plast- och nylonpluggar. Med små pluggar kan man först dra i en skruv av lämplig storlek delvis i pluggen och sedan dra ut skruven tillsammans med pluggen med en tång.

Similar Posts