Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.
Harvey Keitel spelar rollen som Lale Sokolov, före detta tatuerare i Auschwitz, i kommande serien ”Tatueraren i Auschwitz”. Det skriver Viaplay i ett pressmeddelande.
Jonah Hauer-King och Anna Próchniak spelar huvudrollerna som den yngre Lale Sokolov och Gita Furman. Inspelningarna av serien pågår för fullt och den beräknas ha premiär 2024 på Viaplay. ”Tatueraren i Auschwitz” bygger på en sann historia och handlar om hur huvudpersonen Lale Sokolov förälskar sig i medfången Gita Furman då han får i uppdrag att tatuera in ett nummer på hennes underarm. ”Kärlekshistorien i det här projektet, i skuggan av det fasansfulla, är ett vittnesmål om den styrka och godhet som finns i människor”, säger Harvey Keitel i ett uttalande.SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Om du är upphovsrättsinnehavare och anser att SO-rummets användning av ditt material bryter mot upphovsrätten och bör plockas bort, så är du välkommen att meddela oss så att vi kan ta bort materialet.När fångarna kom till utrotningslägret tvingades de klä av sig under förevändning att de skulle få duscha. Utanför gaskamrarna stod det ”Bad”. Nakna tvingades de dödsdömda vandra in och dörrarna stängdes. Därefter kom den dödande gasen ut genom hål i de pelare som bar upp kammarens tak. När gasen kom in utbröt ofta panik och ända in i döden slet och klöste offren varandra. I Auschwitz fanns det gaskamrar som kunde ta emot 2000 personer.Mellan 200 000 och 500 000 av Europas romer mördades under Förintelsen. De föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade. Men detta folkmord är till stora delar fortfarande okänt.Hur undervisar lärare i svensk skola om Förintelsen och andra folkmord? Vilka folkmord behandlas? Vilka mål arbetar elever och lärare mot och hur redovisar eleverna sina kunskaper?
Vad är budskapet i tatueraren i Auschwitz?
Boken berättar om hur deras förhållande utvecklades och vilken styrka kärleken kunde ge på en så pass hemsk och kärlekslös plats som Auschwitz. Förutom den här kärleksrelationen handlar boken om Lales andra upplevelser som hans kontakter med polackerna, romerna m.m.
På Forum för levande historias webbsida finns massor av elevanpassat material som behandlar folkmord och om brott mot mänskligheten. Termen folkmord användes som brottsrubricering första gången i Nürnbergprocessen efter andra världskriget. Brott mot mänskligheten är en bredare term, men innebär inte att brottet är mindre eller att offren är färre…En bok om Förintelsen i Europa under åren 1933-1945. Med hjälp av fakta, citat och vittnesmål ges en bild av hur det ofattbara blev verklighet. Boken finns nu även som e-bok för iPad, men också i pdf-format, med filmklipp och länkar, för läsning på t ex läsplatta eller dator.
Syftet med SO-rummet är att förenkla arbetet i skolan för elever och lärare, dels genom SO-rummets egna material i olika ämnen, dels genom att samla merparten av alla bra och fria SO-resurser som finns utspridda på Internet på ett och samma ställe. Målet med sajten är skapa inspiration, öka intresset och öka kunskaperna inom SO-ämnena.
Artikel i tidningen Svenska öden & äventyr där en av Förintelsens överlevare berättar om sina upplevelser under andra världskriget. Janoz von Debner föddes för hundra år sedan i dåvarande Österrike-Ungern och har upplevt två världskrig. Han var sex år när hans far återvände från det första. När det andra världskriget tog slut hade Janoz förlorat hela sin familj. Själv befann han sig i en liten by i Småland efter flera år i koncentrationsläger.
Hur är språket i tatueraren i Auschwitz?
Jag har lite svårt för språket i boken, vissa partier känns lite väl tillrättalagd. Och Lale är inte helt igenom en sympatisk person. Samtidigt gör det romanen mer trovärdig. Alla människor är inte genomgoda och framförallt inte hela tiden.
Genomgång (12:37 min) där SO-läraren Mikael Larsson berättar om Förintelsen. Här omnämns orsaker, konsekvenser och olika skeenden under Förintelsen. Olika typer av begrepp som t.ex. ghetto, förintelseläger, Nürnbergprocessen och koncentrationsläger behandlas.
Hur länge varar Auschwitz?
Omkring 1,1 miljoner människor dödades i Auschwitz-Birkenau mellan 1940 och 1945. Auschwitz bestod av flera läger. Auschwitz 1 var byggt för politiska fångar.
Auschwitz bestod av flera läger. Auschwitz 1 var byggt för politiska fångar. Dessutom fanns det ett läger där fångarna tvingades arbeta i tyska industrier i närheten. Filiallägret Birkenau, 3 kilometer från huvudlägret, var ett utrotningsläger. Andra stora förintelseläger i Polen var Majdanek, Treblinka och Sobibór (se karta).
Avsnitt (25 min) i radioprogrammet Vetenskapsradion Historia om Förintelsen. Tobias Svanelid träffar Timothy Snyder, historikern som vill ge oss en helt ny bild av orsakerna bakom Förintelsen, och kräver att vi lär oss läxan inför vår egen tids internationella kriser.
Chefsläkaren Mengele i Auschwitz gjorde massor av sadistiska experiment på fångarna. Ett av hans grymma experiment var att sy ihop två treåriga tvillingar rygg mot rygg. Han ville studera hur flickorna skulle reagera. Deras mamma fick tag på morfin och gjorde slut på lidandet. Mengele lyckades fly till Sydamerika efter kriget. I slutet av 1944 befriade ryska soldaterna de koncentrationslägerfångar som fanns kvar i Auschwitz.
Avsnitt (52 min) i radioprogrammet P3 Historia som här handlar om Sofia Brzezinska som bara var 12 år när hon tillsammans med sin familj togs till koncentrationslägret Auschwitz – Birkenau. Mot alla odds lyckades hon överleva, men förlorade hela sin familj i nazisternas folkmord.Förintelsen var en unik händelse men väcker frågor som är relevanta i alla tider. Kunskap om de steg som ledde fram till folkmord kan hjälpa oss att förstå varför demokrati är viktigt för att värna de mänskliga rättigheterna. Förintelsen är ett jättelikt problemkomplex, som inte enbart låter sig förklaras ur en historisk synvinkel. Den är naturligtvis i första hand en del av den tyska historien, men växer snart till ett allmängiltigt psykologiskt och existentiellt problem. Hur var detta möjligt? För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.
Nazisternas planerade utrotning av Europas judar inleddes på allvar sensommaren 1941 efter att den tyska krigsmakten invaderat Sovjetunionen. I den här artikeln berättar Magnus Västerbro om hur det gick till när ”den slutgiltiga lösningen” på det så kallade judiska problemet omsattes i praktiken.
Redan den 20 januari 1942 beslöts på en hemlig konferens om ”den slutgiltiga lösningen” av det så kallade judeproblemet. I klartext innebar det att man beslutade sig för att systematiskt utrota alla judar. Direkt ansvarig under Hitler för dessa utrotningsläger var SS-chefen Himmler. Han besökte Auschwitz en gång. Då kräktes han av vad han fick bevittna. Kommendant (chef) för Auschwitz var 1940-1945 Rudolf Höss.
Ett flerspråkigt digitalt utbildningsmaterial om Förintelsen. Framtaget för högstadiet och gymnasiet men kan med fördel även användas för vuxenutbildning.
När dörren till gaskammaren öppnades tvingades speciellt utvalda lägerfångar ta hand om liken. Man klippte håret på offren och letade igenom munnarna för att hitta guldtänder. Håret hamnade i madrassfabrikerna och guldet togs hand av den tyska staten. Därefter fördes liken till ugnarna för att brännas. En del kroppar maldes ner och likfettet togs om hand för att användas vid tvåltillverkning. Det hände att en del sadistiska fångvaktare satte igång med att göra väskor och lampskärmar av huden.
Varför skrev Heather Morris tatueraren i Auschwitz?
En makalös, sann berättelse om kärlek och överlevnad. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det.
Klassrumsövningar med korta klipp ur vittnesmål av överlevande från Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Materialet är främst anpassat för undervisning i SO-ämnen och historia på gymnasiet men kan även användas ämnesövergripande.Dokumentär (23 min) i SVT:s Öppet arkiv av Liv Weisberg. 18-åriga Liv följer med sin farfar till de koncentrationsläger i Polen, där han en gång var nazisternas fånge.
Det menar historikern Timothy Snyder, aktuell med Den svarta jorden – Förintelsen som historia och varning. Tobias Svanelid träffar författaren som tar ett helt nytt grepp på frågorna kring hur och varför 6 miljoner judar dödades under andra världskriget. Ett grepp som upprört en internationell historikerkår, och som uppmanar läsarna att dra helt nya lärdomar, där den centrala frågan handlar om Nazitysklands krossande av stater i Östeuropa.
Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. Det är därför fritt fram att använda webbplatsen som grund eller underlag för skolarbete. SO-rummets texter får skrivas ut och användas i skolan och för privat bruk, men uppge alltid källa! Det måste framgå tydligt vem som skrivit texten och varifrån materialet kommer (inkl. länk/ar). SO-rummets texter får däremot inte (utan tillstånd från oss) användas fritt som redaktionellt material på andra webbplatser utanför SO-rummet. Vi tycker såklart att det är kul om texterna kommer till så stor användning som möjligt så länge nyttjandet inte missbrukas. Kontakta oss om du har frågor.Auschwitz-Birkenau var ett förintelseläger som tyskarna byggde i centrala Polen under andra världskriget. Omkring 1,1 miljoner människor dödades i Auschwitz-Birkenau mellan 1940 och 1945.
Vad betyder Auschwitz på svenska?
Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Auschwitz är det tyska namnet på den polska staden Oświęcim, som ligger cirka 60 kilometer väster om Kraków i sydöstra Polen. KZ är en förkortning av det tyska ordet Konzentrationslager.
En bok i pdf-format (116 sid) om Förintelsen i Europa 1933-1945. Materialet har tidigare delats ut på regeringens vägnar till landets alla skolor för att bl.a. användas som undervisningsmaterial om Förintelsen. Boken finns nu tillgängligt på Forum för levande historias webbplats.
På Forum för levande historias webbplats finns massor av jättebra elevanpassat material om Förintelsen och Tredje riket. Förintelsen är ett skrämmande bevis på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Dessutom dog runt sju miljoner andra människor, bland annat homosexuella, funktionshindrade, kommunister och romer…
”När jag upprättade förintelselägret i Auschwitz föll mitt val på Cyklon B, kristalliserad blåsyra, som vi släppte in i dödsrummet. Allt efter de atmosfäriska förhållandena fick man räkna med tre till femton minuter för att gasen skulle verka.”
Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss säkerhet. Eleven för enkla resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också grundläggande kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.För att visa läsförståelse ska vi under läsningen gång besvara och samtala om boken med utgångspunkt i frågor som dels är kopplade till boken och dels mer generella. Vi ska tillsammans läsa Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris och diskutera boken under läsningens gång. Efter att boken är färdigläst ska du få välja en slutuppgift. Vi ska även läsa andra texter och se film, kopplad till ämnet. På omslaget till Tatueraren i Auschwitz står det att detta är en makalös, sann berättelse om kärlek och överlevnad, vilket stämmer mycket bra. Här kan man verkligen prata om kärlek med förhinder. Eller kärlek mot alla odds. Det är fasansfullt att läsa om det som hände i koncentrationslägren. Hur SS-männen slumpvis väljer ut vilka som ska få leva och vilka som ska få dö. Hur askan från ugnarna yrde ner på fångarna som arbetade. Samtidigt finns det ett hopp i den här boken. En kärlekshistoria som överlevde trots värsta tänkbara förutsättningar. Om Förintelsen har vi läst många gånger tidigare, men här är det ur en helt ny synvinkel. Ur tatuerarens perspektiv.
Det här är en oerhört gripande bok. En magisk kärlekshistoria som samtidigt skildrar den största grymheten mänsklighetens historia upplevt. Att dessutom veta att det är en sann berättelse gör att texten går rakt in i hjärtat. Författaren Heather Morris blev kontaktad av Lale när Gita dog. Då var han redo att berätta sin historia. Han ville att historien skulle skrivas ner för att det aldrig skulle hända igen. Det tog tre år med möten flera gånger i veckan innan Heather hade skrivit klart Lales historia. Från början var det tänkt att det skulle bli ett filmmanus och manuset fick höga placeringar i internationella tävlingar. Senare omarbetade hon manuset till romanform, vilket kom att bli Heather Morris debutroman. Jag har lite svårt för språket i boken, vissa partier känns lite väl tillrättalagd. Och Lale är inte helt igenom en sympatisk person. Samtidigt gör det romanen mer trovärdig. Alla människor är inte genomgoda och framförallt inte hela tiden. Och Lale kom också under resten av sitt liv att brottas med skuldkänslor. Jag kan tänka mig att han och Gita och alla andra överlevare knappast hade något lätt liv. Att ens kunna gå vidare med alla dessa upplevelser och erfarenheter inom sig. Oavsett vad man tycker om språket tycker jag att det här är en bok som alla bör läsa, inte minst för att få mer kunskap och förståelse för alla Förintelsens offer. Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Jag som skriver här heter Carola och är bibliotekarie. Jag är en bokberoende boknörd som älskar att prata om böcker och läsning. På bloggen delar jag med mig av böcker jag läst, böcker jag vill läsa och böcker jag tycker att andra ska läsa. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen. Tatueraren i Auschwitz är en roman som bygger på en verklig historia. Den berättar berättelsen om när Lale Sokolov kom till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få leva – eller rättare sagt arbeta sig till döds istället för att direkt gasas ihjäl. Lale inser att han måste stålsätta sig och utföra sin uppgift utan att tänka eller känna efter. Han tatuerar med mekanisk effektivitet ända tills den dag då en ung kvinna står framför honom. Det är Gita Furman. Lale blir blixtförälskad och bestämmer sig för att göra allt i sin makt för att inte bara själv överleva koncentrationslägret, utan också se till att Gita överlever. Tack vare just att Lale blir tatuerare lyckas han göra tillvaron lite lättare för sig själv, Gita och några av de andra fångarna. Han smugglar undan mat, byter åt sig mediciner, mutar kapos. De lever en dag i taget och får utstå saker som är oerhört svårt att föreställa sig. Men en dag är det över och kärleksparet får äntligen älska varandra i friheten.Adventsbok Alfabeta Argasso Bilderböcker Bokförlaget Hedvig Bokförlaget Opal Bonnier Carlsen B Wahlströms börja skolan demokrati Djur & natur En bok för alla Faktaböcker Familj och vänner feminism Hegas bokförlag Historia Hästar Högläsning Idus förlag Jul Kapitelböcker Känslor Kärlek Lilla Piratförlaget Lättläst Mysterier Natur & Kultur Nypon förlag pyssel Rabén & Sjögren rim och ramsor Roliga böcker Serieroman skräck Småbarnsböcker Speja förlag Sport Spänning Spöken och övernaturligt Syskon Triumf förlag ungdomsböcker vänskap äventyr
Mötet mellan Lale och Gita i Auschwitz blev till en osannolik kärlekshistoria och för att inte glömmas bort och för att Lale ville berätta för världen om sin Gita, finns nu denna bok som trots den tid den beskriver med krigets alla fasor strålar av kärlek och värme och omtänksamhet.
Lale kommer till Auschwitz 1942, han är då 24 år, deporterad från Slovakien. Han blir tidigt varse den brutalitet som råder i lägret och ger sig själv ett löfte:
Detta är en roman som bygger på en sann historia. Författaren träffade Lale Sokolov 2003, han sade sig ha en historia som kanske var värd att berättas och det hade han. Från början var tanken att det skulle bli en film men manuset skrevs sedan om till att bli Heather Morris debutroman. Det är en berättelse om två vanliga människor i en fruktansvärd tid som berövade dem deras ungdom, värdighet och identitet och vad man ibland tvingas göra för att överleva.Han försöker vara positiv och använder sina språkkunskaper för att tolka och hjälpa till på alla de sätt han ser möjligt. En dag blir han vittne till en massavrättning med gas i en lastbil och hela hans värld rasar samman. Han förlorar medvetandet och det är bara tack vare sina nya vänner som han överlever. Han träffar lägrets tatuerare Tätowierer, han som tatuerar numret på alla nya fångar och blir hans medhjälpare. En dag ska de tatuera om numren på en grupp unga kvinnor som precis flyttats till lägret och det är då Lale möter Gita för första gången. Han hade fått rådet att aldrig ta ögonkontakt med någon, vän eller fiende men när Gita stod framför honom, såg han upp i hennes ögon och var förlorad för alltid. Lale blir tillslut lägrets Tätowierer och som sådan arbetar han för SS politiska ledning. Det ger honom visa fördelar, han flyttas till en annan barack och han har sin väska med utrustning, en väska han kan använda till mycket. Lale försöker trots all grymhet vara positiv och ingjuta mod i det människor han möter, han kom att använda sin position i lägret för att rädda liv. Han hade ju lovat sig själv att han skulle överleva och att han skulle överleva tillsammans med sin älskade Gita. Under åren i lägret gör han allt för henne och för deras överlevnad. Lale dog 2006, tre år efter sin fru och det var först under sina sista levnadsår som han tog mod till sig att berätta sin historia. Han brottades ständigt med skuldkänslor och en rädsla för att ses som en nazikollaboratör.
Får man filma på Auschwitz?
Bra att veta innan du åker till Auschwitz Kamera är tillåtet, men inte överallt.
Projektet produceras av Synchronicity Films i samarbete med Sky Studios och Peacock, medan Viaplay har rättigheterna för serien i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Nederländerna, Polen, Estland, Lettland och Litauen.
Mer om vad som väntar: ”60 år senare (2003) träffar Lale den spirande författaren Heather Morris. Som nybliven änkling hittar Lale nu modet att berätta sin historia för världen.”
– Kärlekshistorien i det här projektet, i skuggan av det fasansfulla, är ett vittnesmål om den styrka och godhet som finns i människor, säger Keitel i en kommentarNu bekräftas av Harvey Keitel ska spela Lale Sokolov, en av seriens huvudroller. Det är Lale som 1942 tatuerar de medgångar i Auschwitz-Birkenau som valts ut för att arbeta sig till döds. – Det är en stor ära att Viaplay får vara med och skildra den här otroliga historien, där verkligheten överträffar dikten. ”Tatueraren i Auschwitz” är en gripande berättelse om hur kärlek och personlig övertygelse kan övervinna fasansfullt grymma livsförhållanden och jag är säker på att den inte kommer att lämna någon oberörd, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group. Viaplay skriver följande om handlingen: ”Lale utför sin uppgift med mekanisk effektivitet tills han blir blixtförälskad i Gita Furman, en ung kvinna han ska tatuera. Han bestämmer sig för att göra allt för att de båda ska överleva lägret.
– Kärlekshistorien i det här projektet, i skuggan av det fasansfulla, är ett vittnesmål om den styrka och godhet som finns i människor, säger Harvey Keitel i en kommentar.
Tidigare har meddelats att Jonah Hauer-King och Anna Próchniak gör rollerna som unga Lale Sokolov och Gita Furman, liksom att Melanie Lynskey spelar Heather Morris.Huvudgestalten är en slovakisk jude Lale Sokolov (född som Ludvig Eisenberg). Han tvångsflyttades till Auschwitz från hans hemstad Krompachy i Slovakien. Varje judisk familj som bodde i staden fick välja ett barn som var över 18 årsgränsen för att kunna flytta och arbeta för Tredje riket. Lale bestämde sig att ta ansvar och anta risken. Färden till Auschwitz tog flera dagar. Redan på plats blev han tatuerad och registrerad som lägerfånge. Han kom till Auschwitz våren 1942 och fick vara där tills befrielsen i januari 1945. I början arbetade han fysiskt som alla andra.Lale fick en väska med verktyg som var ett slags pass som gav honom tillstånd att alltid kunna presentera sig som en från Politische Abteilung (politiska avdelningen). Varje gång han behövde gå någonstans kunde han visa den och förklara att han hade ett viktigt ärende att uträtta.Sammanfattningsvis kan man säga att Tatueraren i Auschwitz är en fascinerande historia som dock är lite förskönad. Boken är alltså en fin roman men knappast en historisk text som utgår från en trovärdig informationskälla. Ganska fort därefter blev han sjuk och fick tyfus. Mannen som tog hand om Lale visade sig vara lägrets tatuerare. När Lale tillfrisknade fick han ett förslag om att hjälpa honom med tatueringen. Många läsare var helt förtjusta i Morris roman om den otroliga kärlekshistorian och människans överlevnadsvilja. Historiker är dock inte lika hänförda över bokens historiska värde. Även om den baserar sig på ens personliga berättelser, är det dock inte hans direkta ord utan Morris egna föreställning, vilket gör boken mindre trovärdig. Forskare anställda på Auschwitz-Birkenau museum ifrågasätter inte bara enstaka detaljer från boken, men stora delar av den. Ett exempel är historian om en lastbil som tydligen skulle ha används till att vara en flytbar gaskammare. Det är ingen som kan bekräfta att något liknande kunde ha skett, varken via dokumentation eller andra vittnesmål. Säkert hände liknande saker på andra ställen men inget bekräftar att det hände just i Auschwitz. Annat verkar också ha blivit förvrängt. Författaren beskriver till exempel Lales färd till Auschwitz och pratar om vilka städer han åkte igenom, medan tåget han åkte med egentligen tog en annan väg enligt transportdokumentationen som finns kvar.Under sitt arbete som Tätowirer (tatuerare) träffade han en ung judinna med namnet Gita (Gisele) och blev kär i henne vid första ögonkastet. Det var han som fick tatuera lägernumret på hennes arm. Boken berättar om hur deras förhållande utvecklades och vilken styrka kärleken kunde ge på en så pass hemsk och kärlekslös plats som Auschwitz. Förutom den här kärleksrelationen handlar boken om Lales andra upplevelser som hans kontakter med polackerna, romerna m.m.
Tatueraren i Auschwitz är en bok av Heather Morris som utgavs år 2018. Det räcker med att ha läst själva titeln för att förstå vad boken handlar om: detta är en berättelse om mannen som tatuerade lägerfångar i världens mest kända koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Man måste ta berättelsen med en nypa salt då Lale fick berätta om sina upplevelser långt efter Andra världskrigets slut. Säkert är minnen då inte lika skarpa och tydliga som strax efteråt. Det är inte heller hans egna ord utan Morris tolkning av hans berättelser vilket kan leda till vissa övertolkningar. Hon har sin egen skrivstil där hon kanske använder lite för fina ord och uttryck för att tolka historian som kan kännas alldeles för fint framställd. När vi jämför boken med andra återberättade Auschwitzupplevelser, verkar hennes tolkning liksom en saga. Romanen Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris har sålt i över 12 miljoner exemplar och trollbundit människor över hela världen. Boken, som bygger på en sann historia, skildrar hur Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942, där han tvingas att tatuera de medfångar som väljs ut för att arbeta sig till döds istället för att gasas ihjäl. Han utför sin uppgift med mekanisk effektivitet tills han blir blixtförälskad i Gita Furman, en ung kvinna han ska tatuera. Han bestämmer sig för att göra allt för att de båda ska överleva lägret. Historien är en berättelse om hur kärlek kan övervinna koncentrationslägrets omänskliga förhållanden.
– Att få återberätta Gita Sokolov och hennes historia på filmduken är en av de största ärorna i min karriär hittills, såväl som en hjärtskärande erfarenhet. Jag vet att det inte kommer att bli lätt att berätta den här historien, men jag kommer att ta hand om deras berättelse med den största respekt, säger Anna Próchniak.
Huvudrollerna som Lale Sokolov och Gita Furman spelas av Jonah Hauer-King (Den lilla sjöjungfrun, World on Fire) och Anna Próchniak (Baptiste, Warsaw 44) i Tatueraren i Auschwitz, som produceras av Synchronicity Films. Critics Choice Awards-vinnaren Melanie Lynskey (The Last of Us, Yellowjackets) spelar bokens författare Heather Morris, medan Jonas Nay (Deutschland 83, 86, 89) spelar Stefan Baretzki. Seriens alla sex avsnitt regisseras av Tali Shalom-Ezer (My Days of Mercy, Princess).
– Det är en stor ära att Viaplay får vara med och skildra den här otroliga historien, där verkligheten överträffar dikten. Tatueraren i Auschwitz är en gripande berättelse om hur kärlek och personlig övertygelse kan övervinna fasansfullt grymma livsförhållanden och jag är säker på att den inte kommer att lämna någon oberörd, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group. – Det är en stor ära att få berätta Lales otroliga historia, som han var så modig att dela med sig av. Jag har den största respekt och beundran för hans förmåga att hitta mänsklighet och vänlighet på den mest omänskliga av platser, säger Jonah Hauer-King. Inspelningarna av ”Tatueraren i Auschwitz” pågår just nu och serien har premiär 2024 på Viaplay. Serien produceras av Synchronicity Films i samarbete med Sky Studios och Peacock. Den distribueras internationellt av NBCUniversal Global Distribution och All3Media International.Jonah Hauer-King och Anna Próchniak spelar huvudrollerna när bästsäljande romanen Tatueraren i Auschwitz blir Viaplay-serie. Hyllade Melanie Lynskey gestaltar bokens författare Heather Morris. Den sex delar långa serien regisseras av Tali Shalom-Ezer och kommer att ha premiär 2024 på Viaplay. I den romerska mytologin finns en ödesgudinna vars uppgift är att spinna livets tråd. Hennes namn var Nona – ett passande namn på vårt förlag, vars röda tråd är starka skildringar av fascinerande människor och fängslande livsöden. Vissa är sanna. Andra inte. De återges i såväl romaner som i biografier och memoarer men de är alla berättelser du bär med dig långt efter att boken är slut. Tatueraren i Auschwitz är en roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita och deras kärlek – som tillsammans med dem överlevde koncentrationslägret.Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.
Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig änd. för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början.
Det var längesen det gick så snabbt att läsa ut en bok som det gjorde med denna. Jag ville verkligen inte lägga ifrån mig den. Nu har det gått ungefär 1 vecka sedan jag läste ut den och det känns nästan som att jag har sett den på film. Allt känns så tydligt. Jag tänker då att detta har att göra med att Morris är duktig på att beskriva och förmedla känslor, platser och människor. Eftersom jag också känner så enormt mycket för många av personerna i boken så vill jag påstå att hennes språk känn… Läs hela recensionenMycket intressant läsning om hur det gick till när min mor Henryka Kwiatkowska fick sitt nr 74683 tatuerat.Hon tilbringa 5 år i Auschwitz och blev räddad av de vita bussarna och förd till Sverige 1945.
När utspelar sig tatueraren i Auschwitz?
Format: 110×178 mm. En makalös, sann berättelse om kärlek och överlevnad. Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl.
En omvälvande bok som saknar motstycke. Mitt i all galenskap finns en tro på morgondagen och en frihetslängtan. Vi kommer att diskutera boken i våran bokcirkel inom närtid. I min närhet har jag fått ta del av de grymheter som förekom där. För de människor som kom levande ut från Auschwitz var uppförsbacken gigantisk.
Wow! När jag läst de sista orden ur boken och slagit igen den så tänker jag för mig själv att detta är nog den bästa bok jag läst. En otroligt rörande historia som beskrivs med så mycket detaljer men med ett språk som fängslar och tillåter mig att spela upp allt i huvudet, utan att någon gång tvingas stanna upp och läsa om. Rekommenderar den varmt till alla! Inte bara bra utan väldigt viktig läsning.
Den här boken fångade mig. Jag tyckte den hade lite av allt. Kärlek, överlevnad, minnen som inte får glömmas och ett bra berättande. Ett perspektiv inifrån lägren som inte enbart handlar om det hemska utan också om kärlek som blommar och överlever. Samtidigt som den målande beskriver vad folk gjorde för att överleva. För att inte bli den som faller död ner. De drömmar som håller en flytande och tron på att friheten kommer att komma. Rekommenderar verkligen denna!Mycket gripande bok, som på ett levande sätt beskriver miljöerna och händelserna i koncentrationslägret. Boken handlar om kärlek trots många hinder. Boken lämnade mig inte oberörd och vid flera tillfällen rann tårarna.
Är tatueraren i Auschwitz en sann historia?
”Tatueraren i Auschwitz” är en roman baserad på den sanna historien om Lale Sokolov, som under nästan tre års tid satt fängslad i koncentrationslägret Auschwitz – Birkenau.
Bokus har sålt böcker online sedan 1997. I utbudet på över 10 miljoner böcker hittar du både fysiska och digitala böcker till låga priser. Läs hur du vill – på papper, på skärm eller streama i Bokus Play – abonnemanget för ljudböcker och e-böcker. Vi klimatkompenserar alla kundfrakter genom Vi-skogen.
Boken grundar sig på verkliga händelser. Dock tycker jag att den ’onda’ uppför sig ovanligt vänligt för att vara en bok som skildrar fasorna i koncentrationslägren. Mkt bra ”trevligt” skrivet om en hemsk händelse i historien. Borde vara obligatorisk att läsa i skolan för att alla skall känna till vad som har hänt i andra världskriget ! Spännande, sorglig, underhållande och framför allt utbildande. Intressant att få läsa från insidan av förintelselägren, om kampen för överlevnad och om att försöka hitta livsglädjeJa, om man anländer till Oświęcim tidigt med tåg, buss eller turbuss, så är det inga problem med att hinna med samtliga förintelseläger på samma dag. Auschwitz 1 och 2 (Birkenau) kan hinnas med på 4-8 timmar. Det är alltså en ganska lång dag som väntar ifall man verkligen vill se allt.
Får man ta bilder i Auschwitz?
Får jag ta bilder i Auschwitz-Birkenau? Ja. Du får fotografera i Auschwitz- Birkenau både utanför och inne i byggnaderna. När du tar bilder inne måste du göra det utan blixt.
Absolut. Det går bussar från flera destinationer i Polen, däribland Krakow, Katowice och Wroclaw. Allra enklast är det från Krakow och då ifrån centralstationen där bussar avgår med jämna mellanrum.
När du reser till Polen tar de flesta svenska banker ut en uttagsavgift på 35-50 kronor per gång + valutapåslag och diverse avgifter. Detta är helt onödigt och blir i längden hundratals kronor som är mycket roligare att lägga på annat än avgifter som enkelt kan undvikas.
Utöver det så vill jag rekommendera alla att besöka Auschwitz någon gång. Det är viktigt och ger perspektiv. En heldag räcker och sedan kan du se mer i de judiska kvarteren inne i Krakow, bland annat Oscar Schindlers fabrik. Man experimentade med svältvikt och hur långt människan kunde pressas innan de dog. Vissa kvinnor vägde så lite som 21-23 kg under experimentet och jag har aldrig sett något liknande. Det fanns bara ben och hud. Om du åker under lågsäsong (vintertid) behöver man inte boka biljett i förväg. Däremot bör man förbereda sig på att köa i allt ifrån en till två timmar om man inte bokar biljett i förväg.Att bo i närheten av Auschwitz är inget nödvändigt. Det är enkelt att ta sig dit med buss eller taxi från Krakow eller Katowice. Jag rekommenderar Krakow då det är en fantastisk stad, som dessutom har fler förintelseplatser att besöka.
Är man bara intresserad av de hemskaste platserna och de mest kända byggnaderna kan du hinna med båda läger på 3-5 timmar. Vi utforskade på egen hand och lyckades se i stort sett allt på 5 timmar. Då hann vi med att läsa på skyltar, se bilder och gå ner i källare, gaskammare och olika byggnader.
Det är gratis inträde till Auschwitz, både Main Camp och Birkenau. Vill man ha guidad tur kostar det 45 Zloty (cirka 100 kronor) eller 35 Zloty (cirka 80 kronor) ifall du är under 26 år.Det är inte tillåtet att ha på sig ”strandkläder”. I övrigt finns ingen klädkod, förutom att det förväntas att alla klär sig respektabelt. De kan också neka besökare ifall någon har på sig t-shirts med stötande slogans och liknande.
Det var en märklig känsla, kanske blev det extra känsligt efter att ha läst på skylten innan, men just där och då var en av de kallaste ögonblicken i mitt liv. Döden har aldrig känts så påtaglig.
Grupperna med guidade turer från museet själva är oftast stora med cirka 20-30 personer, vilket gör att du kanske endast får höra om platsen och se den snabbt när ni går förbi till nästa stopp. Detta är inte helt optimalt enligt mig och därför rekommenderar jag istället att boka en privat guide.
Cirka 1.3 miljoner människor uppskattas ha skickats till dessa två koncentrationsläger. Av dessa 1,3 miljoner uppskattar man att minst 1,1 miljoner dödades här genom svält, gasning, avrättning och diverse andra metoder och experiment.
Birkenau är dock väldigt stort och det tar tid att gå igenom koncentrationslägret. Main Camp är mer koncentrerat och det är inte lika långa avstånd mellan byggnaderna.Hej Alexander. Fantastiskt bra information du delar med dig av. Lättläst och massor av bra tips. Den bästa och mest lättlästa sida jag någonsin har läst. Toppen, tusen tack.
Vad du även bör förbereda dig på är alla bilder och gamla kläder som kan ses i olika byggnader och rum. Man får även se hur fångarna levde och vad de tvingades utstå genom olika experiment. Något som var särskilt känslosamt var byggnaden med porträttbilder på hundratals fångar och ett rum med bilder på barn.
Däremot rekommenderar jag att man bokar en guidad tur i förväg om man vill ha det. Särskilt under högsäsong då efterfrågan är så pass stor att det kan finnas ont om platser för guidade turer.Det går även tåg en gång i timmen. Tågbiljetten kostar 8.50 zloty (cirka 20 kronor). Dock får man gå en bit ifall man väljer att åka till Oświęcim med tåg.
Hösten 1941 kom 10 000 sovjetiska krigsfångar till Auschwitz, efter fem månader hade 9 000 avlidit av svält eller dödats. Vid krigsslutet internerades fler krigsfångar. Det uppskattas att omkring 15 000 sovjetiska krigsfångar dog i Auschwitz.När man vandrade in till gården där dödsväggen finns, kom en kall kår som gick igenom hela kroppen. Det var en kall känsla och man ville bara gå därifrån.
Kort svar, ja, det är absolut värt. Vi kände att det inte fanns tillräckligt med information när vi gick runt på egen hand. Det var flera platser som saknade skyltar eller endast berättade kort.
Ett besök till dessa koncentrationsläger är viktigt i utbildande syfte. Jag tror även att man blir mer ödmjuk som person när man inser vilka hemskheter som faktiskt förekom här.Vill man lära sig mer om Auschwitz är det välinvesterade pengar att boka privat tur. Då kan ni gå runt på egen hand och hela tiden ställa frågor direkt till guiden. Ni kan också gå undan och inte behöva trängas med 20-30 andra personer.
På bilden nedan kan du se hur fångarna transporterades till Birkenau för arbete eller omedelbar avrättning med gas. Det sätter lite perspektiv på det hela.
Under sommarhalvåret är det i stort sett omöjligt att komma in utan biljett i förväg. Under högsäsong är det dessutom endast enligt utsatta tider som det är tillåtet att besöka museet utan guide, pga många besökare.
Transferbuss finns tillgänglig mellan lägrena. Under öppettiderna kör bussen konstant mellan Auschwitz 1 och Birkenau fram och tillbaka. Transferbussen är gratis och stannar precis utanför.
Med Norwegiankortet betalar du ingen uttagsavgift. Kortet är gratis att skaffa och har ingen årsavgift. Det ingår även en reseförsäkring och varje gång du handlar med kortet får du bonuspoäng som kan växlas in mot flygresor.Jag besökte Auschwitz I och II-Birkenau i december 2016. Här har jag samlat ihop vanliga frågor och svar som jag själv önskar hade funnits innan vi åkte dit samt allmän info och fakta om museet.Seriens sex avsnitt regisseras alla av Tali Shalom-Ezer (My Days of Mercy). Inspelningen av Tatueraren i Auschwitz pågår just nu för planerad premiär under 2024.Heather Morris roman Tatueraren i Auschwitz (The Tattooist of Auschwitz) har sålts i över 12 miljoner exemplar världen över. Romanen, som bygger på verkliga händelser, har beskrivits som en osannolik kärlekshistoria under fruktansvärda omständigheter.
Men det mest kända namnet i rollistan är Melanie Lynskey. Den Nya Zeeland-födda skådespelerskan är högaktuell i den andra säsongen av Yellowjackets (premiär den 25 mars på Skyshowtime), som hon förra året Emmy-nominerades för, och syntes nyligen i en gästroll i den första säsongen av HBO:s succéserie The Last of Us.
Lale Sokolov höll sin bakgrund hemlig i över 50 år, men valde att berätta sin historia efter hustrun Gitas död. Heather Morris ägnade tre år åt att spela in Sokolovs berättelse innan hans död 2006.
Finns tatueraren i Auschwitz som film?
Inspelningarna av ”Tatueraren i Auschwitz” pågår just nu och serien har premiär 2024 på Viaplay. Serien produceras av Synchronicity Films i samarbete med Sky Studios och Peacock. Den distribueras internationellt av NBCUniversal Global Distribution och All3Media International. Cachad
Den bästsäljande romanen Tatueraren i Auschwitz blir Viaplay-serie om kärlek och överlevnad. Yellowjacket-stjärnan Melanie Lynskey ska förkroppsliga bokens författare.Den skildrar hur Lale Sokolov kommer till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau 1942. Han blir fånge 32407 och tvingas tatuera de medfångar som väljs ut för att arbeta sig till döds istället för att gasas ihjäl. Han utför sin uppgift med mekanisk effektivitet tills han blir blixtförälskad i Gita Furman, fånge 34902 som han ska tatuera, och bestämmer sig för att göra allt för att de båda ska överleva lägret.
I tv-serien görs huvudrollerna som Lale Sokolov och Gita Furman av Jonah Hauer-King (Den lilla sjöjungfrun, World on Fire) och Anna Próchniak (Baptiste, Warsaw 44). Jonas Nay (Deutschland 83, 86, 89) spelar Stefan Baretzki, nazi-officeren som hade som uppgift att vakta Sokolov.
60 år senare (2003) träffar Lale (Harvey Keitel) den spirande författaren Heather Morris (Melanie Lynskey). Som nybliven änkling hittar Lale nu modet att berätta sin historia för världen. När den 83-årige Lale återberättar sin historia för Heather konfronteras han återigen av de traumatiska demonerna från sin ungdom, och återupplever sina minnen av hur han hittade kärleken på den mest oväntade av platser.Sedan tidigare har det kommunicerats att Jonah Hauer-King (Den lilla sjöjungfrun, World on Fire) och Anna Próchniak (Baptiste, Warsaw 44) spelar huvudrollerna som unga Lale Sokolov och Gita Furman. Critics Choice Awards-vinnaren Melanie Lynskey (The Last of Us, Yellowjackets) spelar bokens författare Heather Morris, medan Jonas Nay (Deutschland 83, 86, 89) spelar Stefan Baretzki.
Amerikanske superstjärnan Harvey Keitel (Pulp Fiction, The Irishman) spelar en av huvudrollerna i kommande Viaplay-serien Tatueraren i Auschwitz, som är baserad på Heather Morris bästsäljande bok med samma namn. Keitel spelare rollen som den nutida Lale Sokolov. Den sex delar långa serien regisseras av Tali Shalom-Ezer och kommer att ha premiär 2024 på Viaplay.– Kärlekshistorien i det här projektet, i skuggan av det fasansfulla, är ett vittnesmål om den styrka och godhet som finns i människor, säger Harvey Keitel i pressmeddelandet.
Ytterligare skådespelare som ansluter till serien inkluderar Tallula Haddon (The Last Duel) som Dana, Mili Eshet (Barren) som Ivana, Yali Topol Margalith som Cilka, Phénix Brossard (Departure) som Leon, Ilan Galkoff (Good Omens) som Aaron och Marcel Sabat (Tenet) som Tomas.Nu står det klart vem som spelar en av huvudrollerna i Viaplays kommande seriesatsning ”Tatueraren i Auschwitz”. I ett pressmeddelande avslöjar streamingtjänsten att den amerikanske skådespelaren Harvey Keitel, känd från bl.a. ”Pulp Fiction”, kommer att synas i seriens ena huvudroll.
De fångar som fanns kvar i Auschwitz var för sjuka för att kunna delta i evakueringen. Den 27 januari 1945 befriade Röda armén under ledning av marskalk Ivan Konjev, de som fanns kvar, vilket var sammanlagt 7 000 fångar. SS-soldaterna i lägret hade då försökt förstöra alla bevis för Förintelsen genom att bränna arkiv och spränga gaskamrarna och krematorierna, för att därefter fly därifrån.
Fram till 1945 växte KZ Auschwitz till att omfatta 40 läger och satellitläger (tyska Nebenlager). Lägrets så kallade ”intresseområde” (tyska Interessengebiet), som inbegrep Auschwitz I, II och III, sträckte sig över fyrtio kvadratkilometer. Under Auschwitz expansion 1944 fanns det i de tre lägren 135 000 personer.KZ Auschwitz inrättades i polska arméns tegelbyggnader under våren 1940 av den tyska polisen när alla fängelser i Generalguvernementet blivit överfulla (av framförallt polska oppositionella). Platsen valdes för sitt isolerade läge och gynnsamma kommunikationsmöjligheter. I mars 1941 besöktes lägret av Heinrich Himmler som några månader senare beordrade att det skulle byggas ut för att kunna ta emot mer slavarbetskraft och fler judar. När SS:s arkitekter 1942 utförde ritningarna för Auschwitz-Birkenau innefattade det 600 byggnader. Vid krigsslutet 1945 hade drygt 300 av dem uppförts. Våren 1940 beslutade nazityska SS att uppföra koncentrationslägret i de polska armébarackerna i närheten av Oświęcim, och knappt tre månader senare, den 20 maj, anlände den första fångtransporten till lägret – trettio interner från Sachsenhausen. Den första större fångtransporten togs emot i Auschwitz den 14 juni 1940, då 728 polska politiska fångar och ett okänt antal judar deporterades från Tarnów. Därefter kom polacker som gripits i Wisnicz, Katowice, Kraków och Warszawa. Under sommaren 1944 nåddes kulmen på mördandet när omkring en halv miljon ungerska judar ankom till Birkenau. Tre till fyra tågtransporter anlände varje dag med mellan 3 000 och 3 500 människor. Av dessa togs en tiondel ut till arbete medan de övriga fördes direkt till krematorierna. Den 2 november 1944 avbröts massmorden i Auschwitz-Birkenau. Den sista transporten av judar anlände den 5 januari 1945 från Berlin. Dagen därpå hängdes fyra judiska kvinnor, efter att de hade anklagats för att smuggla in sprängmedel i lägret.Under sommaren 1944 trängde Röda Armén genom Vitryssland och nådde under hösten Warszawa. Himmler gav då order om att Auschwitz och andra läger i öst skulle evakueras. Evakueringen av Auschwitz inleddes den 18 januari 1945. De flesta av de 66 020 fångar som fanns i lägret tvingades marschera i så kallade dödsmarscher i riktning mot Tyskland, med koncentrationslägren Gross-Rosen, Bergen-Belsen och Buchenwald som mål. Tusentals fångar sköts längs vägen eller dog av utmattning.Reichsführer-SS Heinrich Himmler besökte Auschwitz den 1 mars 1941. Då närbelägna fabriker använde fångar som arbetskraft var Himmler intresserad av hur många fångar lägret kunde hysa. Himmler beordrade att Auschwitz I skulle byggas ut och kunna hålla 30 000 interner, samt att ett andra läger, nära Birkenau, skulle uppföras med kapacitet för cirka 100 000 ryska krigsfångar.
De första gasningarna av fångar ägde rum den 3 september 1941 i Auschwitz I. SS-Hauptsturmführer Karl Fritzsch testade Zyklon B, och under hans befäl mördades 600 ryska krigsfångar samt 250 sjuka interner.
Auschwitz bestod av tre huvudläger: Auschwitz I – Stammlager, koncentrationsläger och lägrens administrativa centrum; Auschwitz II-Birkenau, koncentrations- och förintelseläger; Auschwitz III-Monowitz, arbetsläger med bland annat fabriken IG Farben. Omkring 1,3 miljoner personer deporterades till Auschwitz, och av dessa dog 1,1 miljoner i lägret. Nittio procent av dem var judar. De övriga var polacker, romer, sinti, sovjetiska krigsfångar och personer av annan nationalitet. Det fanns även homosexuella i lägret.I Auschwitz internerades och mördades judar och romer från så gott som hela Europa, polacker, sovjetiska krigsfångar och ett mindre antal tjecker, vitryssar, jugoslaver, fransmän, österrikare och tyskar.
Om du vill bo på herrgård i en avkopplande miljö är Hooks Herrgård ditt självklara val. Närheten till naturen, den välkomnande brasan och den familjära stämningen skapar harmoni. Vår romantiska herrgård består av 250 bäddar som är fördelade på 103 rum i olika rumskategorier. Våra rum finns i åtta olika byggnader som ligger på gården….
I dag är Åhus en attraktiv ort med drygt 10 000 bofasta och minst lika många som bor i stugor och hotell under sommarhalvåret. Flera evenemang äger rum under sommaren såsom Åhus Beachhandboll och Åhus Beachfotboll, Ålafestivalen, vinvandring, hamnfest, musikevenemang med mera. Med sina långa sandstränder och en medeltida stadskärna lockar Åhus såväl svenska som…
Lättlagad recept på lax med spenat och soltorkade tomater i en krämig sås, kombination av smaker passar så otroligt bra ihop. Enkel, snabbt och supergott.Den här laxen blev riktigt god. Jag serverade ris till, Jocke sa att han hade tyckt pressad potatis hade passat bättre. Och även om riset var gott till kände jag nog…
Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av kött och charkuterier. Märket betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige och att varan är både förädlad och förpackad i Sverige. Lufttorkade, kallrökta helköttsprodukter är exempelvis kallrökt sidfläsk, lufttorkad skinka, spickeskinka och bresaola. De passar perfekt till förrätter.Ugnstemperaturen har stor betydelse för saftigheten….
Spelar det någon roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Är det överhuvudtaget hållbart att äta kött? Absolut! Och visst är det skillnad på kött och kött! I både nöt- och griskött smälter 15 procent av fettet ut vid tillagning. Lika mycket fett smälter ut oavsett om man steker i panna, i…