Tecknad Serie För Vuxna

Upp och Hoppa är serien som handlar om den moderna människan. Upp och Hoppa rör sig runt gym, självkänsla, kroppsfixering och allt annat som sätter den nya trendiga människan i fokus.Mandrake är en elegant och sofistikerad gentleman, världsberömd för sina märkliga bedrifter, strider mot de mest säregna och uppfinningsrika skurkar iförd frack och hög hatt. Serien Vänner emellan skildrar på ett aktuellt och humoristiskt sätt tre kvinnor i karriären i hela deras ångestfyllda, stressiga och koffeinfyllda tillvaro. Tundra är en humorserie med natur och friluftsliv som tema. Tundra har snabbt vunnit popularitet över hela Nordamerika och kallas ofta för den nya Larson (‘the next Far Side’).

Serien Singelliv tecknas av Charlotte Helgeland och handlar om ett gäng kvinnor som lever ett modernt, omtumlande kvinnoliv med alla krav på att räcka till.
Macanudo: en värld av förundran, där fantasifulla linjer släpper ut gulliga figurer lika ljuvliga att se som prata med. Ett drömlandskap som kunde vara ditt eget kvarter.Zits ger en smärtsam påminnelse om vad tonårslivet innebar med allt från kärleksproblem, oförstående föräldrar, finnar och skola – allt skildrat med en enastående värme och humor.Fantomen har i mer än 400 år gäckat sina fiender. Han bor i djungeln tillsammans med sin fru Diana, tvillingarna Kit och Heloise, vargen Devil och hästen Hero.Serien Träsket visar samhället från botten, d v s träskbotten! Vi får följa Träskets invånares glädjeämnen och vedermödor – både ovanför och under vattenytan.

I den norska serien EON får läsaren följa en helt onormal vardag där karaktärerna ofta hamnar i absurda situationer. Humorn växlar mellan slapstick och vass satir.

Fia är en galen serie riktad till barn men kul även för vuxna. Fia är en liten frispråkig tjej som bor hos sina föräldrar som hon stundtals driver till vansinne.
Tecknade serier har en självklar plats hos i stort sett alla världens dagstidningar. Fler och fler läser tidningen digitalt, men serierna lever kvar i den digitala varianten av tidningen. Att engagera läsarna fortsätter de förstås med.Serien är i viss mån självbiografisk men situationerna tillskruvade. Tror vi. Om inte, så lever Malin Svedjeholm ett riktigt roligt liv – åtminstone för oss andra.

Bästis är en färgstark serie med igenkänningshumor. Fokus ligger på vänskap, vardagshändelser och den där speciella och ibland hänsynslösa relationen man har till sin bästa vän och rumskompis. B. Virtanen är en av Finlands mest kända seriefigurer och har blivit omåttligt populär genom publicering i album och dagspress. Den publiceras i mer än 50 finska tidningar. Bakom serien Biller finns Biller. Malin Biller. Malin är en prisad serieskapare som roat och oroat läsare sedan hon började teckna serier i 13-årsåldern.I serien Crock lever en grupp otursförföljda legionärer tillsammans i ett fort mitt ute i öknen under kommendanten Vermin P. Crocks, en tyrannisk ledare.

Värsta Pappan kan på modernare svenska betyda att det här handlar om en bra förälder. Det gör det inte. Man kommer närmare sanningen om man läser titeln bokstavligt.
Välkommen till serien Knasen och Träsklägret – sedan länge bortglömt av Pentagon. Möt Knasen, den evigt menige soldaten, och följ hans kamp för att få vila, ständigt störd av den kraftfulle Schassen.Skämttecknaren Tony Lopes arbetar utifrån mottot: “Först och främst gäller det att få dem att skratta,” och med sin enormt populära skämtserie “Tonys Galenskaper” lever han mer än väl upp till sin målsättning.Förändringar kan vara obehagliga och kännas stora. När man gör en förändring kan det därför vara bra att dela upp den i mindre steg. Till exempel att börja med att söka information eller prata med någon, och att sedan fortsätta stegvis.Ofta känns det bättre efter att man har gjort saker som måste göras. Det kan handla om att betala räkningar, tvätta kläder eller ge ett besked. Att skjuta upp saker kan ge skuldkänslor.

Nedstämdheten kan ibland vara ett uttryck för något viktigt, som du behöver lyssna på. Kanske arbetar du för mycket eller har glömt att ta hand om din hälsa? Har du glömt bort andra viktiga delar av ditt liv? Kanske behöver du få en förändring?
Nedstämdhet kan orsakas av yttre händelser. Det kan till exempel vara konflikter med andra människor, att en kärleksrelation har tagit slut eller problem med ekonomin eller hälsan.

Vilken serie har gått längst?
Världens längsta tv-serie är den amerikanska såpoperan ”Guiding Light” som var stilbildande i genren och som först sändes som radioserie och därefter på amerikansk television mellan 1952 och 2009. Totalt gjordes 15 762 avsnitt!
Barn har precis som vuxna behov av att förstå vad som händer och få svar på sina frågor. Berätta kort och enkelt om hur du mår och förklara att det inte är barnets fel om du är nedstämd.Det känns ofta bättre när man får sätta ord på sina känslor. Det kan göra det lättare att hitta lösningar på funderingar och problem. Om du har möjlighet, berätta för någon hur du mår. Det kan vara en vän, släkting eller någon annan du känner dig trygg med. Ensamhet är en vanlig orsak till nedstämdhet. Den kan bero på att man saknar daglig kontakt med andra människor. Men det kan också vara en känsla av att vara isolerad, trots att man har människor omkring sig. Du som röker eller snusar kan må bättre på sikt av att sluta med nikotin. För att underlätta tobaksstoppet kan du ta hjälp av något av de läkemedel som finns. Här kan du läsa mer om att sluta röka och vilket stöd som finns för dig som vill sluta med nikotin.Du kan må mycket dåligt när du är nedstämd. Därför är det bra att veta att nedstämdhet nästan alltid går över av sig själv. Det behövs ingen behandling, men du kan ibland behöva stöd från andra.

Nedstämdhet är nästan alltid en övergående känsla, även om man inte gör något åt den. Det finns många saker man kan testa för att må bättre. Vad man behöver kan vara olika från person till person. Det här är förslag på saker som kan hjälpa.
Ibland kan nedstämdhet bero på hur du mår i kroppen. Du kan till exempel känna dig nedstämd om du är stressad eller har sömnbrist. Du kan ha brist på något viktigt ämne, som vitamin B12 eller järn.Att känna sig nedstämd, håglös eller ledsen är en naturlig del av livet. Ibland förstår man varför man är nedstämd, ibland inte. Nedstämdhet går nästan alltid över av sig själv, men det kan ta tid. Det finns ofta saker du kan göra själv för att må bättre. Ibland kan du behöva hjälp. Du kan också kontakta någon av de organisationer som ger råd och stöd på mejl, chatt eller telefon. Du som är äldre och känner dig ensam kan till exempel kontakta äldrelinjen. Du kan även kontakta någon som arbetar på en förening för närstående. Ibland kan nedstämdhet bero på stress och att du inte fått den återhämtning du behöver. För att hantera stress och få mer vila i tillvaron kan det vara bra att lära in en teknik för avspänning och avslappning.När man känner sig nedstämd är det vanligt att man har mindre lust och energi. Därför är det extra viktigt när man mår dåligt att ägna sig åt saker som man brukar tycka om. Det kan vara aktiviteter som brukar ge ny energi eller något som vanligtvis intresserar en.

När man är trött på livet?
Det kan ofta hjälpa att du rör på dig, även om det kan kännas motigt. Att ta en promenad, eller motionera på något annat sätt kan ge dig ny energi och hjälpa dig att komma på andra tankar. Fysisk aktivitet gör också att du sover bättre. Ta gärna promenader eller cykelturer mitt på dagen när det är som ljusast.
Testa att göra aktiviteten, även om det till en början inte är lika roligt som vanligt. Den positiva effekten kan komma efter ett tag, även om du inte trodde det från början. Det hjälper ofta att umgås med personer man trivs med. Man kan ringa, träffas eller umgås över nätet. Var så öppen du kan med hur du mår. Försök att lyssna och vara närvarande i samtalet.Den här artikeln handlar om nedstämdhet hos vuxna. Gäller det barn som mår psykiskt dåligt kan du läsa mer här. Du som är 13 till 25 år kan läsa mer om nedstämdhet på UMO.se.

All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Dessutom sover du bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar också.
Om du känner dig mycket nedstämd under mer än två veckor och även har tappat lusten till sådant som du brukar tycka om att göra, kan du ha fått en depression. Då kan du behöva hjälp för att må bättre.

Är japanska 1 svårt?
Allt är inte svårt när man lär sig japanska. Uttalet är tack och lov ganska lätt då nästan alla ljudbilder i japanskan också finns i det svenska språket. Visst kommer du att få fila på dit uttal en del för att låta som en Japan men du kan ofta göra dig förstådd även om dit uttal inte är perfekt.
Att skuldbelägga sig själv och försöka trycka ner sådana känslor kan ibland skapa mer oro och ångest. Fundera över vad du skulle ha sagt till en vän som befann sig i samma situation. Se om du kan vara mer tillåtande och förstående mot dig själv.Att hjälpa någon annan kan betyda mycket både för en själv och den man hjälper. Fundera på om det finns något litet du kan göra, till exempel att ringa en ensam släkting eller erbjuda hjälp med något praktiskt.

När man inte orkar göra något?
Om du känner att du inte orkar mer Sök vård på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller akutmottagning om du har tankar på att ta ditt liv, eller mår så dåligt att du känner att du inte orkar mer. Ring genast 112 om du eller någon i din närhet har allvarliga tankar på att ta sitt liv.
Eftersom man ofta har mindre ork när man mår dåligt kan man behöva anpassa kraven på sig själv, så att de blir rimliga. Dela upp stora uppgifter i flera mindre och belöna dig själv när du är klar. Att känna att man klarar saker stärker ofta självkänslan.Oro är en reaktion som kan hjälpa dig att förbereda dig för utmaningar eller att undvika risker. Att vara orolig under en längre kan påverka din vardag. Det finns flera saker du kan göra själv för att minska din oro. Ibland kan du behöva hjälp. Du behöver inte berätta allt, men det du berättar ska vara sant. Det viktigaste är att du förmedlar att det inte är farligt att må dåligt eller att prata om känslor. Det är vanligt att vara nedstämd ibland. Det är en känslomässig reaktion när något jobbigt händer. Därför går det inte att slippa nedstämdhet helt och hållet, utan alla känner det ibland.Se till att regelbundet planera in pauser och avkoppling. Det behöver inte vara passiva aktiviteter som att vila eller titta på TV. Ofta får man mer energi av att sysselsätta sig på ett kravlöst sätt, som att ta ett bad eller promenera i naturen. Att lyssna på musik, poddar eller en inläst bok kan hjälpa dig att koppla bort jobbiga tankar. Nedstämdhet kan yttra sig på olika sätt för olika personer. En del känner sig ledsna, trötta eller orkeslösa. Andra blir sura, irriterade eller rastlösa. En del gråter och söker tröst, andra vill vara ifred. Att använda alkohol, lugnande medel och droger hjälper inte mot nedstämdhet. Även om det ibland lindrar i stunden så brukar det tvärtom förstärka de negativa känslorna på sikt. Risken finns också att du blir beroende. Många mår bra av att vara kreativa eller ägna sig åt en hobby. Det kan till exempel vara ett hantverk, odling, att skriva, spela, sjunga eller lyssna på musik. Om du har svårt att komma igång på egen hand så kan du leta upp en kurs eller en studiecirkel. Att du håller dig aktiv och rör på dig kan förbättra såväl din fysiska som din psykiska hälsa. Dina matvanor och sömnvanor är också avgörande för din hälsa. Här kommer de viktigaste råden att följa:Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Nedstämdhet är ofta en förståelig reaktion på den situation man befinner sig i. Oavsett hur någon annan har det eller vad någon annan tycker, är det du känner aldrig fel.
Många tycker att det är givande att engagera sig som volontär, exempelvis i en intresseförening eller ett katthem. Att engagera sig i en församling eller ett forum på nätet kan ge en känsla av gemenskap och sammanhang.Ibland kan du behöva mer stöd och hjälp för att må bättre. Det finns till exempel olika former av psykoterapi eller psykologisk behandling som kan hjälpa.

Science’s most intriguing questions answered by the web’s favourite writer, the genius behind xkcd.com. Munroe’s hilarious and compelling answers explain everything from the odds …Felix är en av de allra första svenska strippserierna, som från sextiotalet och framåt gick i flera dagstidningar i Norden, bland annat Dagens Nyheter. Jan Lööf ritade serien från …För två år sedan la Martin Kellerman pennan på hyllan. I en längre intervju signerad Nina Hemmingsson ser han tillbaka på sitt livsverk och summerar 20 år genom sitt alter ego …

From the creator of the wildly popular xkcd.com, and the Sunday Times bestseller What If?, even more hilarious and informative answers to important questions you probably never …
The Bureau of Balance has located yet another Grand Relic, and this time it’s . . . time? A small mining town called Refuge has been locked away behind an arcane bubble, and …

Har serie som blivit tecknad film?
Några barnserier, som ”Lotta i Hallonby” och Jan Lööfs ”Felix”, blev i alla fall animerade tv-serier. ”Bamse”, som började som figur i tecknade filmer på 1960-talet och gått som serie i veckopressen, fick en egen serietidning och var huvudperson i ytterligare animerade kortfilmer.
’The most important and accessible mental health book in a generation. Truly life-changing.’ – Osher GünsbergYour Head is a Houseboat is a uniquely hilarious guide to what goes on …Martin Kellermans Rocky fyller 20 år och läggs ner!Martin Kellerman har i denna bok samlat Rocky-material från 2013 fram till 2018. Drygt 1 000 strippar och närmare 200 halvsidor …

The bestselling international classic on storytelling and visual communication ”You must read this book.” – Neil Gaiman Praised throughout the cartoon industry by such luminaries …
Are you looking for an adult coloring book, stoner coloring book, cannabis coloring book, stoner gift, weed gift, or just a funny gift for you? Then you will definitely love this …Composed of three hardcover, four-color volumes in a sturdy slipcase, this edition includes all ”Calvin and Hobbes” cartoons that ever appeared in syndication and an original …

Bokus har sålt böcker online sedan 1997. I utbudet på över 10 miljoner böcker hittar du både fysiska och digitala böcker till låga priser. Läs hur du vill – på papper, på skärm eller streama i Bokus Play – abonnemanget för ljudböcker och e-böcker. Vi klimatkompenserar alla kundfrakter genom Vi-skogen.
Asterix är en av världens mest populära tecknade serier. De tappra gallernas äventyr har roat miljontals läsare och denna ny-utgåva av ett klassisk album lär inte göra någon besviken.

Upptäck satir, komik och tragik. I den tecknade världen hittar vi både allvar och underhållning och allt där emellan. Upptäck fantasifulla berättelser, engagerande illustrationer och vackra historier.Till exempel kan ökad eller minskad mängd av sköldkörtelhormon, blodbrist eller höga kalknivåer i blodet ge symtom som påminner om depression. Undersökningen kan även visa om du har brist på andra ämnen och behöver behandling med det.

Att göra sådant som tycker är intressant och ger dig livslust är också viktigt. Gör sådant som du brukar tycka om att göra, även om lusten just då inte finns där. Det kan göra att du mår bättre efter ett tag, även om du inte trodde det från början.
Har du läkemdelsbehandling brukar du få komma på återbesök efter en månad. Be om en tid för återbesök om du inte blir erbjuden det. Du kan också be läkaren att kontakta dig om en månad om du känner att du själv inte klarar av att boka en ny tid.

Är du rädd för att personen ska komma till skada kan hen behöva få vård mot sin vilja. Det finns olika lagar som reglerar detta. Du kan läsa mer om det här.Du kan även behöva få behandling på en psykiatrisk klinik. Du kan också behöva en del praktisk hjälp för att klara vardagen. Din behandlare kan efter att ni har kommit överens om det kontakta socialtjänsten. Sedan kan ni tillsammans berätta vad du behöver hjälp med.

Hur kommer man över en serie?
Hur ska vi bearbeta sorgen av en avslutad tv-serie? – Ett sorgearbete kan ofta hjälpas av att man går tillbaka och reflekterar över fina stunder som man har haft, ringer upp någon som man har kollat första säsongen med och pratar om hur det var.
Du kan ringa och diskutera situationen med personal på vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning. Du kan också få stöd på chatt eller telefon av personer som har egen erfarenhet av depression.Barn behöver få ställa frågor och få svar om närståendes sjukdom. De behöver också få prata om hur de har det och vad de tycker, tänker och känner. Barn undrar ofta över andra saker än vuxna.

Ha tålamod. Det kan kännas som att den som har en depression inte lyssnar på det du säger, men det behöver inte vara sant. Det är vanligt att personer som har haft en depression i efterhand berättar att det var stödet från omgivningen som fick dem att inte ge upp hoppet.

Här kan du läsa mer om stresshantering och sömn. Du som har sömnsvårigheter kan läsa om tips och råd om vad du kan göra själv och hur du kan få hjälp. Du kan också läsa om olika typer av avslappningsövningar och lyssna på avslappningsövningar.
Det finns flera olika typer av läkemedel mot depression. Det är viktigt att behandling med läkemedel hela tiden utvärderas, för att se om den hjälper eller behöver förändras. Det kan vara så att du får biverkningar. Prata då med din behandlare.

Vad är världens bästa serie?
Game of Thrones – IMDb: 9,2 HBO:s framgångssaga Game of Thrones är självklart med i toppen av serierna med högst betyg.
Den vanligaste biverkningen av elbehandlingen är att minnet påverkas. Det gäller framför allt sådant som har hänt nyligen, det så kallade närminnet. Det sker under den tid som elbehandlingen pågår. För de flesta försvinner problemet efter att elbehandlingen har avslutats. Alla mår dåligt någon gång i livet. Här kan du läsa hur du kan hjälpa dig själv om du mår dåligt. Det finns också information om när och var du kan få hjälp, om det behövs. Det är inte alltid som personen själv förstår att hen har en depression. Det vara du som närstående som märker förändringen. Då kan du behöva prata med hen om vad du har märkt.

Försök hitta de aktiviteter du tycker är roliga och rör på dig så mycket du kan i vardagen. Vid svår och medelsvår depression kan detta kännas helt omöjligt. Gör så mycket du orkar och ha inte för höga krav på dig själv. Att röra sig lite är bättre än att inte röra sig alls.
Den vanligaste formen av depression kallas för egentlig depression. Den brukar delas upp i tre svårighetsgrader som beskriver hur mycket du klarar av att göra i vardagen.Du kan ha ångest och oroa dig för framtiden eller för andras krav eller förväntningar. Du kan känna dig irriterad eller lätt bli arg, även för småsaker.

Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven för att läsa den i lugn och ro. Om det behövs tolkning till andra språk kan du ha rätt att få det. Du kan även ha rätt att få tolkhjälp vid hörselnedsättning.
Eftersom depressionen gör att du har mindre energi kanske du inte orkar lika mycket som tidigare. Det kan betyda att du måste acceptera att du för tillfället behöver bete dig på ett annat sätt.Även när det gäller privatlivet och familjelivet är det bra att försöka sänka kraven. Försök fundera på vad som känns viktigt för dig själv och vad du gör för att andra ska bli glada.

Ibland kan depressionen göra att du tänker att det vore bättre om du inte levde. Du kan också känna att du är en belastning för dina närstående. Du kan ha tankar om att alla egentligen skulle må bättre om du var borta.

Ha gärna kontakt med din terapeut eller annan behandlare under en tid även efter depressionen. Då kan du diskutera och få stöd i återhämtningen om du behöver det.
Du kan behöva stöd för din egen del om du är ung och har en förälder med depression. Prata med någon vuxen och ta emot hjälp, till exempel av en vän, en släkting eller en kurator på skolan. Berätta om hur det blir för dig när din förälder mår dåligt.rTMS är ytterligare en behandling. rTMS är en förkortning av repetitiv transkraniell magnetstimulering och innebär att korta, elektromagnetiska pulser skickas till den främre delen av hjärna.

Depression räknas som en psykisk sjukdom. Det är ingen tydlig gräns mellan nedstämdhet och depression, men vid depression är symtomen svårare och pågår längre.Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT, eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT-behandling som du kan få via nätet.

Risken ökar om du har en depression under en längre tid och inte får behandling. Ju längre tid du har återkommande depressioner, desto djupare och oftare kan depressionerna bli.

Sömnen är viktig för att du ska må bra. Försök lägga dig samma tid varje kväll. Dagsljus är viktigt för att må bra och för att bli trött på kvällen. Därför är det bra att vara utomhus, helst mitt på dagen när det är som ljusast.
Att känna sig ledsen eller nedstämd är vanligt och händer alla ibland. Det är vanliga reaktioner som oftast går över av sig själv. Läs mer om att må psykiskt dåligt och vad du kan göra själv för att må bättre.Vilken sårbarhet du har finns i dina gener, den föds du med. Yttre faktorer kan vara många, till exempel stress, att du eller någon du tycker om blir allvarligt sjuk, att någon du tycker om dör, ekonomiska problem eller arbetslöshet. Det är vanligt att den som har en djup depression får självmordstankar, men det är inte alla som har en djup depression som har självmordstankar eller självmordsplaner. Du kan ha fått en depression om du under en längre tid känner dig nedstämd, trött, inte har någon ork eller om du känner att du har tappat lusten även till sådant som du brukar tycka om att göra. Det är viktigt att inte vänta för länge med att söka hjälp.

Vilken serie ska man se?
Lista: Här är vårens 15 hetaste tv-serierSVT, Netflix, Apple tv+, HBO Max, Prime video. … ” The last thing he told me” (premiär: 14/4, AppleTV+). … ”Norra distriktet” (14/4, SVT). … ”The diplomat” (20/4, Netflix). … ” Dead ringers ” (21/4, Prime Video). … ” Exit ” (21/4, SVT Play). … ” Love and death ” (27/4, HBO Max).
Riksförbundet Balans har tio lokalföreningar och är till för alla som själva har upplevt depression eller bipolär sjukdom, eller som är närstående till någon med dessa besvär.Du kan också behöva en bedömning av en psykiater om läkaren på vårdcentralen misstänker att du har en svår depression, eller någon annan psykiatrisk diagnos.Din kraft, din energi och din ork blir sämre. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Du kan också känna att du inte orkar ta hand om din hygien såsom att borsta tänderna, duscha eller byta till rena kläder.

Sådant som hjälper och får dig att må mindre dåligt vid påfrestningar är bland annat stöd från närstående, familj och vänner, eller att du gör sådant som känns meningsfullt. Det hjälper också att få gemenskap i föreningar, församlingar och grupper eller forum på nätet. Det kan ge ett stöd och en känsla av att du är en del av ett större sammanhang eller gemenskap.
Det är Socialstyrelsen som tar fram de nationella riktlinjerna. Riktlinjerna är skrivna för chefer och andra beslutsfattare, men det finns också versioner som är skrivna direkt till patienter. Där kan du läsa vad som gäller för just din sjukdom.

När du söker vård för depression får du berätta hur du mår. Det finns inga prover eller kroppsliga undersökningar som kan visa om du har en depression. Bedömningen görs helt utifrån det som kommer fram i samtalet.
Att ha tankar om att livet är tomt och meningslöst är ett av symtomen på depression. Du kan tänka att det inte är någon mening med att försöka göra något åt det som är fel, och att ingenting någonsin kommer att bli bra.Det är vanligt att du får dystymi som ung. Då kan vården och dina närstående uppfatta din nedstämdhet och låga självkänsla som en del av hur du är som person.

Det är vanligt att exempelvis dricka alkohol för att minska känslor av nedstämdhet och ångest. Men på lång sikt blir både ångesten och depressionen svårare av alkohol och droger. Alkohol ökar även risken för att du ska få allvarliga självmordstankar.

Dagsljus är viktigt för att må bra. Därför är det bra att vara utomhus och röra sig mitt på dagen när det är som ljusast. Att ha bra belysning hemma och på arbetet kan också vara bra.
Den som får behandling har rätt att vara med och bestämma om sin vård och behandling, och välja vilken slags hjälp hen vill ha. Det är viktigt att du litar på behandlaren för att behandlingen ska bli bra. Annars kan du be att få träffa någon annan, eller byta till en annan mottagning.Läkaren på vårdcentralen kan skriva en remiss till en psykiatrisk mottagning om behandlingen du har fått inte hjälper. Där får du träffa en psykiater för att få en noggrannare bedömning. En psykiater är en läkare som är specialist i psykiska sjukdomar och besvär.

Den du träffar kan till exempel vara en läkare, sjuksköterska, psykolog eller socionom. Om den du träffar inte är läkare kan du behöva träffa en läkare för en bedömning och eventuell läkemedelsbehandling.
En depression påverkar din självkänsla. Du kan tycka illa om dig själv och tänka att du är värdelös. Skuldkänslor är vanliga, och du kan anklaga dig själv för saker som går dåligt för dig. Det kan också göra att du har svårt att söka vård, då du tänker att det är ditt eget fel. Enligt världshälsoorganisationen WHO är det vissa saker människor själva säger är viktiga för att må bra. Det kallas för existentiell hälsa. Det handlar bland annat om att kunna uppleva gemenskap, meningsfullhet, andlig kontakt, personlig tro och en känsla av helhet. Existentiell hälsa behöver inte innebära att du har någon religiös övertygelse. För att kunna vara aktiv i vården och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Du har rätt att få all information du behöver av vårdpersonalen.Det är inte skadligt att prata om tankar på självmord med någon som har självmordstankar. Det ökar inte risken för att den som tänker på självmord verkligen kommer att försöka ta sitt liv. Tvärtom är det bra att hjälpa den som mår dåligt att sätta ord på vad hen tänker och känner.

Depression kan behandlas på flera olika sätt. Den beror på vilken typ av depression du har och vad du själv föredrar. Under behandlingen är det bra om du kan försöka behålla dina rutiner i vardagen på det sätt som du klarar av. Sök vård på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller akutmottagning om du har tankar på att ta ditt liv, eller mår så dåligt att du känner att du inte orkar mer. Det är vanligt att bli nedstämd under graviditeten eller när du nyss har fått barn. För en del blir nedstämdheten till en depression. Då är det viktigt att du söker hjälp för det. Det är svårt att förbereda sig på att bli förälder om du inte alls mår bra.

Vad betyder anime på svenska?
Anime betyder rätt och slätt animerad film eller serie, medan manga betyder seriebok eller -tidning. Utanför Japan har dessa båda termer fått innebörden av att filmerna/serierna är producerade i Japan.
Det finns många studier som visar att fysisk aktivitet hjälper vid depression. När du rör på sig bildas ämnen i kroppen som ger lugn och gör att du mår bättre. Du får bättre sömn och ökad motståndskraft mot stress.De flesta som mår dåligt behöver tala med någon som man känner sig trygg med. Det kan till exempel vara en närstående, en behandlare eller annan vårdpersonal. Du kan också få stöd genom att prata med någon som har egen erfarenhet av depression.

Ett annat exempel är vagusnervstimulering. Vagusnerven går från hjärnstammen och om den stimuleras kan förhållanden i hjärnan påverkas. Ett sätt att göra det är att stimulera nerven precis utanför örat, genom ett klips på örat.För att alla ska få en jämlik vård finns det nationella riktlinjer för vissa sjukdomar. Där kan du bland annat läsa om vilka undersökningar och behandlingar som kan passa bra vid sjukdomen. Det kan handla om bipolär sjukdom om du har återkommande depressioner varvat med perioder av mani. När du har mani är du överdrivet upprymd och förlorar omdömet. Du kan till exempel promenera, cykla, simma, gympa, arbeta i trädgården eller göra någon annan vardagsmotion. Det bästa är om du rör på dig varje dag, i cirka 30 minuter.

Råden hjälper under själva depressionen. De minskar även risken för att få depression igen, om du har haft en eller flera depressioner. Det hjälper också om du vet att du har en stor risk att få depression eller om du återhämtar dig efter en depression.
Här kan du läsa mer om psykiska sjukdomar och besvär, som ångest och depression. Du får veta vilka behandlingar som finns och råd om var du kan söka hjälp.

Vad kallas japanska tecknade serier?
Japanska tecknade serier kallas manga. I Japan kallas all tecknad film för anime (av animation). I västvärlden blandas orden ihop. Detta är inte så konstigt, eftersom de tecknade filmerna ofta bygger på eller är starkt inspirerade av serietidningarna.
Efter några veckors behandling brukar de flesta känna sig bättre. Du mår bättre och orkar mer och de mörka tankarna kommer alltmer sällan. Det kan dock ta några månader innan du känner dig helt bra. Efter en svår depression kan det ta längre tid.Du kan även söka en privat psykolog eller terapeut. Då får du själv betala hela kostnaden. Här kan du läsa mer om hur du gör för att kontakta en psykolog eller psykoterapeut.

Många tycker att det är avstressande att vara ute och gå i naturen. Att lyssna på musik, poddar eller en inläst bok kan hjälpa dig att koppla bort jobbiga tankar.
Du som närstående kan behöva hjälp, stöd och avlastning för att orka. Du kan kontakta någon patientförening för att prata med någon som har egen erfarenhet av depression. Du kan också få stöd på chatt eller telefon.Att göra förändringar när det gäller sina dagliga vanor kan verka svårt, särskilt om du inte har mått bra under en längre period. Men att bestämma dig för att göra en förändring och hålla fast vid den kan också ge dig kraft och öka din självkänsla. Det kan i sig vara ett skydd mot depression.

Uppmana den som har en depression att söka vård. Försök att ge hopp genom att berätta att det finns behandling som hjälper. Du kan också erbjuda dig att följa med som stöd.
Under samtalet med vårdpersonalen kommer du att få frågor om dina levnadsvanor. Då kan du fundera över dina vanor och se om du behöver stöd för att göra förändringar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård. Det gäller även om du är orolig för någon som inte själv vill söka hjälp.
En typ av återkommande depression är årstidsbunden depression. Då kommer symtomen vid samma tid varje år. De flesta med årstidsbunden depression får besvär under den mörka årstiden. Men det finns även de som mår som sämst på våren och sommaren.Du kan behöva sänka dina krav på dig själv om du arbetar. De flesta arbetsgivare har förståelse för att man behöver ta det lite lugnare. Undvik att ta på dig extra arbetsuppgifter om du samtidigt har stora krav på dig i privatlivet.

Similar Posts