Teleborgs Slott Historia

Teleborgs Slott ligger intill sjön Trummen, strax utanför Växjö. Det var greven Fredrik Bonde af Björnö som lät bygga slottet som stod klart år 1900. Han byggde slottet som en morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. Fredrik Bonde avled dock redan 1909 och hustrun åtta år senare. Det blev då grevens brorson Christer som fick ärva slottet. Slottet har bland annat använts som sommarresidens och flickpensionat innan det omvandlades till dagens hotell, konferens- och festlokal.På vår blogg delar vi med oss av vår passion för resor och erbjuder dig inspiration för din nästa dag, utekväll, helg eller semester. Vi ger dig tips på roliga aktiviteter, evenemang, sevärdheter, bra hotell och de bästa destinationerna i Skandinavien! Låt dig inspireras!

Slottets restaurang är kravcertifierad vilket innebär att de lever upp till de krav som ställs vad gäller råvaror och dess ursprung. Här serverar man mat från lokala producenter i en mysig slottsmiljö. Rummens vackra möblemang och dukningar skapar en härlig atmosfär och maten är av högsta kvalité.

Tempot här är lite lugnare och rogivande. Det finns tillgång till bastu och bubbelbadkar för hotellets gäster. Cyklar finns att hyra för att upptäcka den vackra omgivningen.
Med 15 års erfarenhet, 6500 specialerbjudanden och mer än 4500 extras är HotelSpecials bästa sajten för att boka din semester i Skandinavien, Tyskland, Belgien, Holland, Luxemburg, Frankrike, Tjeckien och Österrike. Här på bloggen ger vi dig inspiration inför din nästa semester. Vi tipsar om weekends, unika hotell, attraktioner och evenemang. Läs gärna mer om vår story och låt dig inspireras!

Teleborgs Slott lät uppföras av greve Fredrik Bonde af Björnö som en morgongåva till sin hustru. Slottet, som stod klart vid förförra sekelskiftet, har genom åren varit både privatbostad och flickpensionat men huserar idag hotell- och konferensanläggning.
Teleborgs Slott är beläget i Teleborg i Växjö, cirka 4 kilometer från centrum. En fördel för slottet är dess centrala placering. Ett stenkast från universitetet och ett par minuter från Växjö centrum med centralstationen. Flygplatsen finner du inom 15 minuter med bil.På Slottet och i de omkringliggande stugorna finns 28 unika rum fördelade på Slottet, Grindstugorna och Brygghuset. Alla har sin egen personliga prägel och har behållit sin atmosfär från sekelskiftet. Samtliga rum har sin egen historia och inget rum är det andra likt. På slottet finns dusch och toalett ute i korridoren och i stugorna finns dusch och toalett på rummen. Hotellet har familjerum.

På slottet finns det tillgång till bastu och bubbelbadkar för slottets gäster. Cyklar finns att hyra och gångstavar att låna för att upptäcka det vackra närområdet.

Vad heter slottet i Växjö?
En halvmil norr om Växjö vid Helgasjöns strand ligger Kronobergs slottsruin. Det som idag är en ruin var en gång i tiden ett av fyra slott vid Sveriges dåvarande södra gräns som skulle skydda landet mot ärkefienden Danmark. Från och med årsskiftet 2022/2023 är slottsruinen permanent stängd för besök.
Teleborgs Slott byggdes år 1900 av greve Fredrik Bonde. Sedan dess har slottet bland annat verkat som sommarresidens för grevens familj och som flickpensionat. Slottet som från början var en morgongåva har idag, över hundra år senare omvandlats till hotell, konferens- och festlokal.I slottets matsal äter ni god mat i en mysig slottsmiljö. Maten står vacker uppdukad och möblerna hjälper till att skapa rätt atmosfär. I den mysiga matsalen serveras mat av högsta kvalité. Teleborgs Slotts restaurang serverar i möjligaste mån mat från lokala producenter och råvaror efter säsong. De flesta rätter är gluten- och laktosfria.

Efter Wrangels död hamnade godset snart i andra släkters ägo. I början av 1700-talet köptes det av landshövdingen i Kalmar län Reinhold Rehbinder som flyttade hit 1706. Han avled redan 1709 och godset innehades sedan av hans änka Magdalena Ranck, kallad ”Ranckesan”. Det ärvdes efter hennes död 1733 av hennes dotter och svärson Gustaf Adolf Witting, och stannade i släkten Witting till 1781, då det köptes av Samuel af Söderling. Han lät 1798 göra det till fideikommiss och testamenterade det till sin dotterson August Söderling Hermelin.Byggherre var fältherren greve Carl Gustav Wrangel och arkitekt var troligen Nicodemus Tessin d.ä., som samtidigt var verksam för Wrangels räkning även på annat håll (Wrangelska palatset och Skoklosters slott).Gripenbergs slott är ett av Sveriges största träslott, uppfört på 1660-talet i barock och sedan 1964 ett lagskyddat byggnadsminne. Gripenbergs slott ligger utanför samhället Gripenberg i Tranås kommun i Jönköpings län.Slottet består av en bred huvudlänga och tornbyggnader i de fyra hörnen. Det var ursprungligen rödfärgat med grå pilastrar och spåntak. Strax före 1780 försågs den rödfärgade huvudbyggnaden med brädpanel som gulmålades. Mycket av slottets fasta inredning från byggnadstiden försvann, när friherre August Söderling Hermelin på 1820-talet lät genomföra en omfattande renovering. Kvar finns dock målningar gjorda av Anders Björn på 1600-talet. Gripenberg har genom de senaste årens restaureringar delvis återfått sin 1600-talsprägel. Konstnären Olof Hermelin föddes på Gripenberg 1827. Släkten Hermelin innehar fortfarande slottet.Den västra flygeln med säteritak var ursprungligen huvudbyggnad på Mörbylunds säteri men flyttades hit sedan den västra flygeln brunnit ned i början av 1700-talet och Mörbylund blev ladugård under Gripenberg.

Vad gör inte en bonde för en Koskull?
Slottet var inflyttningsklart år 1900 och uttrycket ”Vad gör inte en Bonde för sin Koskull” blev bevingat bland Växjöbor. Endast det bästa var nämligen gott nog för Fredrik Bonde och han sparade inte på något för att ge sin trolovade någonting alldeles extra.
Studietakten är 10 timmar per vecka, vilket innebär att utbildningslängden är 20 veckor med sommaruppehåll. Vi använder Google Drive som plattform och du behöver därför ha tillgång till dator och internet under studietiden.För att komma in på ett Naturbruksgymnasium och lära sig om lantbruk och djurskötsel krävs minst 8 godkända betyg från nian och man måste vara godkänd i engelska, matematik och svenska.

Vem äger Tosterups slott?
Tosterup ägdes under 1800-talet av Silfversparre, som gift sig med Ehrensvärds änka, Sophie Sparre, sen av ätten Ehrensvärd, som än idag äger det.
Vår lantbruksutbildning ger dig en gedigen teoretisk grundkunskap inom marknadsekonomi, landsbygdsföretagets ekonomi, arbetsorganisation och arbetsmiljö, växtodling samt djurhållning. Utbildningen passar dig som exempelvis redan har en anställning inom lantbruk men vill öka din kompetens.

Ja, men man behöver en utbildning till exempel på Naturbruksgymnasium. En bonde behöver kunna det mesta inom djurskötsel, växtodling, maskinlära, ekonomi och reparation och självklart vara intresserad av djur- och naturvård.Vi bryr oss om er och vill att ni ska få en riktigt härlig totalupplevelse hos oss. Det kan vara den goda maten och vinerna, de vackra rummen med de sköna sängarna, fisket i morgongryningen, promenaderna i bokskogen, de glada skratten och den goda ölen i baren.Teleborgs Slott har blivit utsett till Kronobergs största underverk. I tidningen Smålandspostens omröstning kom slottet etta bland alla de små och stora fantastiska platser som finns i länet. Vi som arbetar på Teleborgs Slott är naturligtvis mycket glada och stolta över utmärkelsen. Vi vill också gärna tro att den verksamhet som bedrivs här, den varsamma renovering som genomförs och den känsla för historien som vi värnar om har bidragit till framgången. Här möter du ett levande slott och ett slottsliv som sjuder av inspiration och kreativitet .Slottet är byggt i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och gestaltat som ett romerskt palats. Slottet har mer än 600 rum fördelade på elva våningar med paradrummen utåt staden och de mindre bostadsrummen mot den inre borggården.

Välkommen till ett av Europas största och mest levande slott. Slottet är H.M. Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här, samtidigt som stora delar av slottet är öppet året om.
Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna. Det Kungliga slottet är en kombination av kungligt residens, arbetsplats och kulturhistoriskt monument, och öppet för besökare året om.Här ryms många sevärdheter – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och inte minst Representationsvåningarna med de pampiga paradrummen. Under sommarmånaderna är även Gustav III:s antikmuseum och Slottskyrkan öppna. Högvaktsavlösningen är populär bland besökare liksom butiken Slottsboden.

– Vi arrangerar olika temahelger, berättar Maria. Slottet har gäster som varit med sedan 2005 och de kommer cirka två till tre gånger per år. Det är roligt att kunna ge dem en ny upplevelse varje gång genom att vi ständigt utvecklas. Många gäster blir förtjusta över historien och att det ser ut precis som ett sagoslott med tinnar och torn.
Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

– Vi har arbetat med att få ett levande slott, säger Maria. Byggnaden drar till sig folk och vi fyller den med innehåll. Vi har utvecklat alla fyra våningar på slottet och sidobyggnaderna Brygghuset och Grindstugorna. Idag har vi 53 bäddar i 30 hotellrum. Varje hotellrum är omsorgsfullt inrett och har sin egna historia.
Teleborgs Slotts restaurang serverar vällagad och njutbar mat. Ekologiskt och lokalproducerat med råvaror utifrån säsong, i möjligaste mån. Under december dukas julbord upp i Riddarmatsalen.Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Maria ser personalen som slottets viktigaste resurs och månar om att alla ska känna sig delaktiga. När hon får frågan om vad som utmärker och särskiljer dem från andra i samma verksamhetshetsområde ropar hon på sina medarbetare Jessica och Catrin för att ställa samma fråga. Maria ler när de unisont ropar tillbaka: Maria Runosson berättar att slottet byggdes av Greve Fredrik Bonde som en morgongåva till sin hustru Anna Koskull. Det sagolika slottet stod färdigt år 1900 och användes som sommarresidens de första åren. Tre generationer har bott på slottet och det har även använts som flickpensionat och vinterparadis. Inspelningen av TV-programmet ”Stjärnorna på slottet” har bidragit med nya gäster. Många företag förlägger sina konferenser på Teleborgs slott och det finns konferensrum i olika storlek. Bröllopen är många och vilket brudpar önskar inte dansa sin bröllopsvals på ett slott? Födelsedagskalas och överraskningsfester anordnas för alla åldrar.54-åringar i Tomelilla tjänar 11 000 kr mindre än genomsnittet i Sverige. Med Lönekollen kan du få reda på hur mycket Jan Gustaf tjänar på sitt jobb och vilka övriga inkomster han har.

Det här räkneexemplet visar den effektiva räntan för ett bolån. Den effektiva räntan är den totala årskostnaden för ditt bolån inklusive amortering, ränta och andra eventuella avgifter. För ett lån på 1 000 000 kronor är den effektiva räntan 4.02% (maj 2023).
I valdistriktet röstar man borgerligt. Sverigedemokraterna får 108% fler röster än riksgenomsnittet. Sverigedemokraterna är största parti med 36.5% av rösterna.Bolåneräntan du får hos oss är individuell och kan skilja sig från den genomsnittliga räntan. Din ränta baseras bland annat på storleken på ditt bolån, värdet på din bostad och hur stor del av dina bankaffärer du har hos oss.

Vem äger Teleborgs slott?
Sonen Fredrik Ulf Bonde tog över 1956 och fram till 1964 användes slottet mest som sommarresidens under värdskap av ägarens syster Ulla Bonde. Växjö stad köpte egendomen 1964 och idag ägs slottet av Videum AB och arrenderas av Runosson & Co. Cachad
Apoteket finns här för dig, dina nära och kära, ditt kvarter och din stad, ja, hela Sverige. Och var du än möter oss, kan du lita på att Apoteket gör allt för att du ska må bra.

Kan vem som helst bli bonde?
Kan vem som helst bli bonde? Ja, men man behöver en utbildning till exempel på Naturbruksgymnasium. En bonde behöver kunna det mesta inom djurskötsel, växtodling, maskinlära, ekonomi och reparation och självklart vara intresserad av djur- och naturvård.
Vanliga intressen är jakt, meka med bilar, motorcyklar, motorsport, sportfiska, snickra/måla och bygga, rida, arbeta i trädgården, trav och galopp och antikviteter.Beräkningen är gjord utifrån konsumentverkets riktlinjer och baseras på en 5 år bunden ränta på 3.95% med lånets löptid på 50 år med rak amortering samt e-låneavi. Det totala beloppet som ska återbetalas är 1 989 146 kronor och den första avbetalningen är 4 958 kronor.

Anna Koskull måste ha känt sig både förväntansfull och nyfiken när hon första gången vandrade upp för den pampiga slottstrappan. Vi hoppas kunna ge dig samma känsla.Två skånska arkitekter, Harald Boklund och August Lindvall, anlitades av greve Bonde och fick följa hans mycket noggranna anvisningar. Granit och tegel hämtades från Torpa nära Växjö och från Västervikstrakten. Landets skickligaste stuckatörer och dekorationsmålare anlitades, öppna spisar och kakelugnar transporterades från Göteborg och smidesarbeten kom från Köpenhamn. Totalt gick slottsbygget på 192 772 kronor och 80 öre – en ansenlig summa på den tiden. När slottet stod klart flyttade Fredrik och hans hustru Anna in. Lyckan varade dock inte länge. Bara nio år senare avled greven och han överlevdes i åtta år av sin maka som dog 1917. Paret var barnlöst och det blev grevens brorson Christer som fick ärva slottet.

Denne försökte lansera Teleborg som slottspensionat och lockade med elektrisk ljus, vacker miljö och skridskoåkning på sjön Trummen. Därefter hyrdes slottet ut i tio år som flickpensionat. 1931 kom Christer Bonde tillbaka och tog slottet i besittning för egen räkning och anlade samtidigt en slottspark. Sonen Fredrik Ulf Bonde tog över 1956 och fram till 1964 användes slottet mest som sommarresidens under värdskap av ägarens syster Ulla Bonde. Växjö stad köpte egendomen 1964 och idag ägs slottet av Videum AB och arrenderas av Runosson & Co.
Den lite excentriske greven Fredrik Bonde af Björnö lät bygga Teleborgs Slott som morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. Slottet var inflyttningsklart år 1900 och uttrycket ”Vad gör inte en Bonde för sin Koskull” blev bevingat bland växjöbor. Endast det bästa var nämligen gott nog för Fredrik Bonde och han sparade inte på något för att ge sin trolovade någonting alldeles extra.

Slottets säregna stil och uttryck, som fortfarande fascinerar och inspirerar varje besökare, var Fredrik Bondes sätt att ge någonting unikt. Vi som arbetar på Teleborgs Slott idag har mycket gemensamt med greven. Varsamt har vi renoverat och restaurerat för att ge våra gäster någonting alldeles speciellt. Den säregna miljön finns kvar i slottets alla salar och i den vackra parken. Funktionella konferensrum, lyxen i sovrummen och de spännande menyerna i matsalen har vi försiktigt lagt till. Här möter du ett levande slott, format för både kreativitet och rekreation.Slottet är inbjudande med en varm och ljus atmosfär. Fönstren är original och möblerna i gammal, tidsenlig stil och det ligger stora vackra, äkta mattor på golven. Dekorativa kakelugnar och eldstäder och de lite knarrande golven förstärker den ombonade känslan.

Strax utanför Växjö vid sjön Trummen ligger Teleborgs Slott. Ett slott som ser ut att vara hämtat ur sagoböckerna och som framröstats till Växjös eget underverk.
Den smått excentriske greven Fredrik Bonde af Björnö lät bygga Teleborgs Slott som morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. Slottet var inflyttningsklart år 1900 och uttrycket ”Vad gör inte en Bonde för sin Koskull” blev bevingat bland Växjöbor. Endast det bästa var nämligen gott nog för Fredrik Bonde och han sparade inte på något för att ge sin trolovade någonting alldeles extra.Exteriört är slottet näst intill oförändrat sedan det uppfördes och ett spännande blickfång där det ligger kringgärdat av bokar och lindar. Byggnaden är av tegel med yttersidorna klädda i granit och dess originella stil och uttryck fascinerar och inspirerar fortfarande besökare. På framsidan möts man av en magnifik stentrappa på femtio trappsteg som leder förbi två ståtliga lejonskulpturer och upp till slottets huvudentré.

Teleborgs Slott har, precis som de flesta andra hotell i den här genren, konferensgäster på vardagarna. Konferensrummen har olika historia och finns i olika storlek för små sällskap på två gäster upp till stora grupper på över hundra personer.
Inget rum är det andra likt och varje våning har en svit för gäster som vill njuta av lite extra lyx. På morgonen kan man dra upp rullgardinen och blicka ut över den vackra slottsparken. Till Teleborgs Slott kommer man för att få en upplevelse. Det finns guidade turer där gästerna bjuds på spännande berättelser om slottet från Fredrik Bondes och Anna Koskulls tid fram till idag. För de små ordnas sagostund med rundvandring och berättelser om de båda slottstrollen Tulle och Tjita. De vänligt sinnade slottstrollen bodde i berget innan det bebyggdes.Även köket är en pusselbit för att förgylla vistelsen för gästerna och här arbetar kockarna för att göra måltiden till ett skådespel för såväl öga som gom. – Vi ville göra om slottet så att alla kände sig välkomna. Det är litet och personligt, men ändå ståndsmässigt. Ljudet, ljuset och tempot är annorlunda. Vi erbjuder en lugnare, rogivande miljö och vi håller världen utanför på avstånd, berättar Maria. – Nu vakar de över slottet och våra gäster, berättar Maria, – många privatpersoner som kommer hit har något att fira, en födelsedag eller kanske ett bröllop. – Vi vill inte att gästerna bara ska sätta sig ner och äta. Mat, miljö och dryck ska bilda en harmoni. Vi jobbar med säsongens råvaror och skapar menyer utifrån kundernas önskemål, avslutar Maria. Efter Christer död 1956 övertog hans son, greven och ambassadrådet i Rom, Fredrik Ulf Bonde, Teleborg, som då blev fideikommissarie för slottet. Han sålde 1964 Teleborg till Växjö stad. Många av de möbler och konst som fanns i Teleborg har flyttats till Rom och Thureholm och andra av släkten Bondes slott och gårdar.

Hur gammalt är Teleborgs slott?
Teleborg slott har funnits sedan år 1900 och lät byggas av en greve vars namn var Fredrik Bonde af Björnö som skulle bli en gåva till hans hustru. Cachad
Bonde-Koskull bodde aldrig permanent på slottet, inte förrän efter Fredrik Bondes död 1909 flyttade Anna Koskull in och hon bodde där till sin död åtta år senare. 1915 införde hon elektricitet på Teleborg samt inredde ett badrum i bostadsvåningen högst upp. 1917 dog Anna (49).Som förebild för Teleborg tog de senmedeltida och ungrenässansslott från Frankrike och Tyskland och Bonde var själv med och bestämde ett och annat. Som dekoratör till flera av rummens innertak anlitade Bonde dekorationsmålaren Svante Thulin (59) från Lund.Under de kommande fem åren reparerades slottet och många gamla traditionella hantverk fick återupplivas. 1997 var allt klart till en kostnad av 37 miljoner pund. Sjuttio procent av dessa pengar kom från avgifter som besökare betalade i entréavgift för att komma in på Buckingham Palace representationsrum. Restaureringen var så framgångsrik mot de ursprungliga dekorationerna att det är svårt att se någon skillnad mellan det gamla och nya.

Vilket är det största slottet i världen?
Slottet Windsor (Windsor Castle) ligger 3 kilometer söder om staden Slough, Berkshire i England. Slottet är det äldsta och största bebodda slottet i världen och har använts i stort sett oavbrutet i över 900 år. Det var Vilhelm Erövrare som på 1070-talet började bygga Windsor, en borg som då byggdes i trä.
Karl I som störtades under inbördeskriget hölls 1648 fången i Windsor innan rättegång och avrättning i London. Hans kropp fördes tillbaka till Windsor under en snöstorm och begravdes i St George’s Chapel.Under en period av nästan 1000 år har Windsor nästan oavbrutet varit bebott och förändrats och förbättrats av flera monarker. Vissa av dem var stora byggare och stärkte borgen mot uppror medan andra, som levde i mer fredliga tider, skapade en palatsliknande kunglig bosättning.

Bloggar om friluftsliv, resor, husbygge och ett och annat träningspass. Livet i allmänhet och sånt som gör gott för själen i synnerhet. Min själ. Förhoppningsvis även din själ. Välkommen att hänga med på min resa!
Fastighetsägaren tackar och bockar. Vi är så stolta över slottet såklart, men också över hela slottsområdet. Just nu håller vi på att skylta upp en liten promenadslinga och skriva texter till några informationsskyltar. Där kommer du att kunna läsa om historiska händelser, men också lite kul kuriosa som inte är lika allmänt känt. Så välkommen tillbaka om ett par månader!Greve Fredrik Bonde lät bygga Teleborgs slott som en morgongåva till sin hustru. Slottet stod färdigt år 1900. Idag används slottet som hotell. Vi kikade in och förundrades över vacker miljö och vackra möbler.Sommartid fanns inte möjlighet att fika uppe i slottsbyggnaden. Däremot gick det alldeles utmärkt i Slottscaféet nere vid sjön Trummen. Här slog vi oss ner för en fika i skuggan. Det var närmare 30 grader varmt den här dagen så det fläktade skönt här nere.

Vem äger Gripenbergs slott?
Gripenbergs slottSlottArkitektNicodemus Tessin d.ä. (förmodligen)ByggherreCarl Gustaf WrangelÄgareSläkten Hermelin
Vi har glädje av massor av era tips 🙂 Tjolöholms slott har vi inte varit vid. Har hört talas om det. Det får komma upp på listan. Perfekt att du länkar 🙂

Teleborgs slott är det coolaste slottet jag sett. Någonsin. Så vackert, så coolt och så annorlunda. Slottet ligger precis i utkanten av Växjö och vi besökte det en varm dag i augusti.Jag hade sett bilder på slottet då vi sökte runt på saker att göra i Växjö-trakten. Tack för tipset Freedom travel! Men inget slår verkligheten. Såklart. Här kan du läsa om mitt första intryck av Växjö.

Slottet uppfördes av greve Fredrik Bonde som morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. Idag är slottet hotell och mötesplats. Slottet stod färdigt år 1900 och förebild var tyska medeltidsslott. Paret bodde där fram till sin död och eftersom de inte hade några barn gick det i arv till Fredriks brorson Christer Bonde. Han hyrde ut slottet, som blev både flickpension och slottspensionat innan han själv flyttade in på 1930-talet.
Det här slottet ser ut som ett riktigt Törnrosaslott och som en riddarborg vilket man försökte efterlikna men är ändå inte äldre än drygt hundra år. En populär restaurang och festlokal. Fin park för picknick relax och spel & lek.En halvmil norr om Växjö vid Helgasjöns strand ligger Kronobergs slottsruin. Det som idag är en ruin var en gång i tiden ett av fyra slott vid Sveriges dåvarande södra gräns som skulle skydda landet mot ärkefienden Danmark.

Under medeltiden var borgen en biskopsborg men överlämnades under reformationen till Gustav Vasa och kronan. Smålänningarna tyckte inte om detta nya styre av landet, delvis på grund av de otroligt höga skatter Gustav Vasa hade införskaffat. 1542 intog Nils Dacke slottet och styrde därifrån det upproriska Småland mot Gustav Vasa. Redan året därpå slogs upproret ner och Gustav Vasa och hans söner tog över borgen och gjorde Kronobergs slott till en befästningsborg.
I programserien ”Länsmuseerna berättar” på UR Samtiden är Kulturparken Småland med och berättar om Slottets historia, de arkeologiska fynd som hittats vid utgrävningarna av slottet och om upprorsmannen Nils Dacke.Sista gången som slottet tjänstgjorde som gränsfäste var 1612 vid en dansk belägring, och slottets funktion som gränsförsvar upphörde i mitten av 1600-talet. Istället började sten tas bort från slottet för att användas som byggnadsmaterial inne i Växjö. Det som en gång hade varit ett mycket viktigt och ståtligt slott förvandlades till en ruin.

Följ med när arkeolog Åsa Alering och historiker Håkan Nordmark från Kulturparken Småland berättar om Kronobergs slott och dess spännande historia. Bland annat lär vi oss mer om slottets betydelse och funktion genom århundradena, om människorna som levde och verkade på slottet och om fynden från ruinens arkeologiska undersökningar.
Gustav Vasas Kronoberg hade tre funktioner: dels en militär funktion att försvara gränsen mot Danmark, dels en polisiär funktion att vakta smålänningarna och undvika ett återkommande uppror, men även för att samla in skatt. Dessa funktioner framgår av de cirka 7000 arkeologiska fynd som har gjorts vid utgrävningarna av Kronberg. I Kulturparken Smålands podd Din Podd på jorden finns några avsnitt som handlar om arkeologiska fynd från Kronobergs slottsruin och om upprorsmannen Nils Dacke. Avsnitten hittar du här: – Jag älskade genast slottet och fick en massa idéer om hur man kunde rusta upp det. Fastighetsbolaget gillade mina tankar och det hela slutade med att jag fick ta över driften som vd. Vi började renovera en våning per år och idag har vi både hotellrum, restaurang och eget restaurangkök i de gamla vackra salarna, berättar hon.

Vilket är det största slottet i Sverige?
Välkommen till ett av Europas största och mest levande slott. Slottet är H.M. Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här, samtidigt som stora delar av slottet är öppet året om.
Historien är alltjämt en viktig del i Teleborgs slotts verksamhet och Maria och övrig personal ger gärna gästerna en rundvandring i den anrika byggnaden. De berättar såväl den äldre historien som den lite nyare, om hur det är att arbeta med ett modernt bo-på-slott-koncept.

Konferenspärlor Långt ute vid havet på de bohuslänska klipporna vid Hälleviksstrand ligger Hotel Strana. Ett boutiquehotell med tolv rum, restaurang, konferensavdelning och unika Havshus för enskilt boende. Här möts du av ett varmt serviceinriktat team som ger dig både fantastiska matupplevelser och tar dig med på spännande aktiviteter.Konferenspärlor Mitt i Stockholm på den gröna ön Långholmen ligger en konferensanläggning som med trygg och erfaren hand guidar din grupp till ett cellsynt fängslande möte. I det gamla fängelset äter du kungligt, sover som en fånge och bryter invanda mönster med hjälp av randiga aktiviteter.

Similar Posts