Test Pannlampor Jakt

Det är viktigt att pannlampan har lyser tillräckligt mycket. Detta skiljer de olika pannlamporna åt väldigt mycket. Vissa lyser upp en mindre bit, medan andra kan lysa upp flera hundra meter framför. Det finns även vissa pannlampor som inte bara lyser framåt utan även har envarningslampa som kan blinka bakåt. Detta kan vara väldigt bra under vissa situationer. Men i regel behöver man ha en bra och stark lampa som lyser bra framåt.

Detta är världens mest effektiv pannlampan med led. Den har hela 5581 lumen och med en räckvidd på 370 meter så är det den pannlampan som är bäst i test 2021. När man jagar eller gör eftersök så är det viktigt med ett starkt och bra ljus. Det är det som denna lampa är grym på, den ger överlägsen funktion där man behöver ljusprestanda. Prestandan på 5581 lumen och räckvidden på 370 meter samtidigt som lampan endast väger 155 gram, så förstår ni nog varför detta är den effektivaste pannlampan i världen.Det finns gott om pannlampor som är anpassade för barn, både i storlek och design. Ska man köpa en pannlampa till barn så är det extra viktigt att den är hållbar. Barn tappar lätt saker och då är det bra om den tål lite mer. Vill du ha en riktigt bra pannlampa som även har ett rött blinkande ljus bakåt så är detta lampan för dig. Det går självklart att stänga av det blinkade ljuset om man så vill. Förutom den detaljen så kommer denna pannlampa med fyra olika effektlägen som man kan välja mellan. Lampan är enkel att använda och vikten är förvånadsvärd låg, endast 169 gram med batteri. Självklart är denna lampa även vattentät för att klara av dåligt väder när man är ute. Passformen måste vara väldigt bra om den ska sitta en längre stund på huvudet. Oftast när man använder en pannlampa i jakten så behöver man ha den på i flera timmar. Då är det extra viktigt att den sitter skönt och inte ger några som hels obehag. Man kan faktiskt vara kräsen på detta då det finns så många olika modeller att välja mellan.

En av de bättre pannlamporna som även är magnetladdbar. Denna pannlampa har en justerbar ljusbild som även är lyser väldigt starkt med 2500 lm. Den utvecklad med Flex-seal teknologin, vilket gör pannlampan både vatten och dammtät. Vikten är låg (380g) och passformen är väldigt god. Vi kännde inget obehag efter 2 timmars användande av pannlampan.
Det är bra att kolla om pannlampan är vattentät eller inte. Ska man nämligen använda lampan under sämre väder så som snöfall eller regn så kan lampan gå sönder om den inte är vattentät. De allra flesta pannlamporna är nu för tiden vattentäta på ett eller annat sätt. Men det skadar inte att verkligen titta upp detta innan ni köper en pannlampa.Pannlampan ska sitta bekvämt och utan obehag, den ska även sitta still men inte för hårt åtdragen. Det är även viktigt att man kan få plats med en mössa under lampan, speciellt om man ska använda lampan under årets kallare dagar.

Läs gärna massor av omdömen innan ni bestämmer er för att köpa ett märke. Att lyssna på olika kundomdömen är ett väldigt bra sätt att uppskatta om produkten är något att ha eller inte. Det finns gott om omdömen på de allra flesta pannlamporna. Givetvist ska man självklart göra sin egna uppfattning om produkten är något för sig själv eller inte, men det är aldrig fel att läsa några kundomdömen.Det finns gott om billiga pannlampor som faktiskt håller hög kvalitet, vi har på denna sida skrivit recensioner om ett par billigare pannlampor för den som vill ha riktigt prisvärda lampor. Men som alltid så ska ni inte köpa bara för att det är billigt, utan för att det är en pannlampa som passar era behov och krav bäst. När man köper en dyrare produkt som en pannlampa så är det viktigt att man har läst på om tillverkarna så man vet att de tillverkar kvalitetsprodukter och att det inte är något billigt kina skräp. Kvalitet kostar givtvist mer, men det har man igen på produkten och hållbarheten senare. En väldigt prisvärd pannlampa som inte kostar mer än ett par hundra kronor. Pannlampan drivs av 4 stycken vanliga AA-batterier. Ljustiden är väldigt bra och lyser i starkt i flera timmar. Vi har provat denna pannlampa under flera kvällar nu och vi är riktigt nöjda med resultatet. Lampan lyser både brett och väldigt långt. Man lyser lätt upp hela vägen man går på, vilket passar väldigt bra när man exempelvis är ute på en kvällspromenad med hundarna.

Pannlamporna lumen skiljer stort mellan de olika modellerna och tillverkarna. Lumen är ett mått som använda för att mäta ljusstyrkan. Så en lampa med ett högt tal lumen lyser med andra ord starkt.
Även denna pannlampa är av hög kvalitet och gör kvällsvandringen eller jakten betydligt enklare, men framför allt ljusare. Pannlampan har en räckvidd som inte många andra lampor slår. Hela 160 meter lyser denna upp och har en brinntid på 60 timmar om man använder den på lägsta effekt. Lampan är även utrustad med ett lamphus som man enkelt kan vinkla och med ett valbart bakåtriktat ljus.

Vilken pannlampa?
Bästa Pannlampan 2023Testvinnare Lyxklassen: Lumonite Compass – Bäst i Test!Utmanare Lyxklassen: Ledlenser H14R.2.Testvinnare Mellanklassen: Led Lenser SEO 5.Utmanare Mellanklassen: Petzl Tactikka Core 450LM.Testvinnare Budget: Silva Trail Runner Free.Utmanare Budget: Silva Terra Scout XT. Cachad
För dig som vill ha det billigaste så är detta ett bra val. Pannlampan från Nextorch är våran billigaste pannlampa som vi väljer att ta upp för er. Man kan välja denna version i många olika färger och den är väldigt enkel och smidig att ha och göra med. Kan passa barnen som följer med på vandringsleden då den inte kostar många kronorMan måste verkligen fundera ut till vad man ska använda pannlampan till innan man köper den. Gör man inte detta är risken stor att man sedan står där med fel modell som inte alls passar för det man behövde lampan att göra. Ska man ut och jaga så är det bra med en lampa som dels lyser väldigt starkt och långt, men som även gärna har en lång batteritid.

Hur många lumen bör en pannlampa ha?
Ljusstyrka och batteritid styr pris och prestanda. 200 lumen (styrka på ljusflödet) passar lägerpyssel, promenader och läsning. 350 lumen behövs för rörelse i skog och till träning. 1000 lumen behövs för löpning eller cykling i terräng.
Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt.

Drar man på lampan i maxläge så räcker batterierna i minst två timmar. Synfältet blir väldigt bra och man ser brett samtidigt som en punkt i mitten ger en räckvidd på 370 meter.Ett prisvärt eftersöks paket som har blivit väldigt populärt på grund av det låga priset och kvaliten på Nextorch produkte. Pannlampan i sig håller hög kvalitet och har både en stark ljuskägla framåt som når upp till 184 meter. Men den har även ett bakåtljus som kan blinka rött om man vill ha det på. Man får även med en starkt handlampa, som kan välja om man vill ha vit eller grön LED på. Den vita lyser 143m och den gröna 165m.

Vilken är den bästa pannlampan?
Lumonite Compass R. Omåttligt populära Lumonite Compass R ligger högst upp på listan. Det är en kompakt, laddningsbar pannlampa gjord för professionell användning i krävande miljöer.
En pannlampa är ett måste om man ska ut i skogen eller på en vandringsled på kvällen/natten. Oavsett vad ni ska ha pannlampan till så har vi testat och skrivit kortare recensioner om de bästa pannlamporna för både jakt och vandring. Vi har valt ut en pannlampa som är bäst i test 2021. Vi har även hittat en väldigt bra budget version som är väldigt billig som passar dig som inte vill lägga allt för mycket pengar på en pannlampa. Ni kommer hitta lägsta priset på pannlampan och omdömen. Sidan innehåller annonslänkar från outdoorexperten och pnjaktVi har skrivit en del punkter som är bra att läsa ifall man är ute efter att köpa en pannlampa. Det är dumt att bara köpa första bästa man hittar, då är det lätt att man dels betalar för mycket men även att lampan inte uppfyller dina behov av den. Genom att göra en grundlig genomgång innan så slipper man dessa problem.En väldigt bra pannlampa som fungerar bra både under jakten så som på vandringen. Den är även populär för orienterare på grund av sina kvaliteter. Med en lumen på 800 lyser den både långt och länge, på max effekt lyser pannlampan cirka 1,5 timme. Vill man inte ha lampan på ett huvudfäste som följer med ,så är den väldigt enkel att montera på någon annan sak.

Varför blinkar pannlampan?
Blinkande ljus (strobeljus). Bra för att lätt få uppmärksamhet om man behöver, till exempel i en nödsituation eller om man ska signalera till en vän en bit bort.
En väldigt prisvärd pannlampa med 1000 lumen som lyser på full effekt i 2 timmar och 15 minuter. Den nya versionen är en uppdaterad version av den gamla succemodellen X10. Den nya modellen har självklart en dimmerfunktion och ett vassare batteripacket.En bra pannlampa som har en bra passform sitter bra och är inte så störande även om den väger lite mer. Men man ska alltid försöka hitta en bra pannlampa som inte väger så mycket, genom att lampan är lätt så blir inte belastningen på er så hög. En pannlampa ska knappt kännas att man har den på sig.

Det är viktigt att batteritiden är så lång som möjligt, eller att man enkelt kan byta batteri även när man är ute i skogen. Det värsta som kan hända är ju att batteriet tar slut mitt ute i ingenstans. Med ett par bra batteri så håller lampan längre. Vi rekommenderar att alltid ha ett par extra batterier med vid längre användning och det gärna ska vara uppladdningsbara batterier.
Det beror främst på hur mycket du har tänkt använda lampan. Ska du använda lampan väldigt frekvent så kan det vara extra fördelaktigt att använda uppladdningsbara batterier. Men är det en pannlampa som endast kommer att användas en gång om året så går det lika bra med vanliga batterier. Vi själva använder pannlampor som har uppladdningsbara batterier.

Med en kastlängs på ljuset på hela 230 meter så kan ni vara säkra på att ni kommer se väldigt bra i mörkret med denna pannlampa från Sunmatic. Detta är även en väldigt billig pannlampa som trots priset håller samma kvalitet som de lite dyrare märkena gör. En väldigt smidig och lättanvänd lampa som gör sitt jobb med 1000 lumen. Batteriet lovar en lång användningstid på 3 timmar med ett fullt ljus. Det finns även en rödbaklykta vilket kan vara väldigt bra under jakten. Den är även vattenresistent.

Hur starkt lyser 1000 lumen?
Ett flöde på 1000 lumen, koncentrerat till ett kvadratmeter område, lyser upp den kvadratmeter med en ljusstyrka på 1000 lux. Lumen indikerar den sammanlagda mängden ljus som avges av en ljuskälla, hur effektivt en ljuskälla omvandlar ström till ljus.
Pannlampan är perfekt vid många olika tillfällen, i princip alltid då man gör någonting utomhus under natt- eller kvällstid. Och den är ju därför perfekt att ha med på jakten eller fisketuren.Är man utomhus under mörka timmar behöver man ofta en pannlampa för att kunna se och för att synas. Så för att kunna se vad man gör och för säkerheten, helt enkelt. En pannlampa ger dessutom ett bra ljus utan att du behöver hålla i den.

Med mer än 10 års erfarenhet inom belysningsindustrin är Lampornu en av de stolta europeiska marknadsledaren. Vi har ett brett urval inom hållbara LED-lampor och LED-armaturer. Vi har också kunnat hjälpa många kunder med energibesparing, personliga belysningsplaner, professionell rådgivning på belysningslösningar, och naturligtvis – energieffektiv LED-belysning. Låter det intressant för dig också? Läs gärna på de fördelarna som du kan ha som företagskund, eller kontakta oss.
Lux används för att mäta mängden ljusutgång i ett givet område – en lux är likvärdig med en lumen per kvadratmeter. Det gör det möjligt för oss att mäta den totala ”mängden” av det synliga ljuset och intensiteten av belysningen på en yta. Därför är det också viktigt i vilken riktning ljuskällan lyser. Detta värde är oberoende av antalet ljuskällor det använder, färgen eller strukturen där ljuset lyser. Om mängden lux är indikerad av en lampa, är det vanligtvis i mitten av strålen där ljusintensiteten är högst.

Hur långt lyser 1000 lumen?
Ett flöde på 1000 lumen, koncentrerat till ett kvadratmeter område, lyser upp den kvadratmeter med en ljusstyrka på 1000 lux. Lumen indikerar den sammanlagda mängden ljus som avges av en ljuskälla, hur effektivt en ljuskälla omvandlar ström till ljus.
En ljuskälla på 500 lumen belyser 1 kvadratmeter med 500 lux. Samma ljuskälla som behöver belysa 10 kvadratmeter, vilket belyser detta område med endast 50 Lux. Det vill säga att Lux-värdet får du när du delar antalet Lumen med antalet kvadratmeter som det rummet har som du vill belysa.Lumen är enheten för ljusströmmen. Detta indikerar den totala mängden ljus som emitteras av ljuskällan, oavsett vilken riktning det är. I Lumen är effektiviteten särskilt viktig eftersom den indikerar hur effektiv ljuskällan omvandlar kraft till ljus. Detta kallas Lumen/Watts-förhållandet (Lm / W). Med LED-lampor är detta värde mycket högre eftersom de behöver mindre ström för att generera en viss Lumen-ström. När du köper en lampa är det viktigt att veta hur mycket ljus lampan ger exakt. Ibland anges detta i Lumen och ibland i Lux. Nuförtiden, när LED-lampor blir allt vanligare är det viktigare att veta antalet lumen en ljuskälla har än antalet Watt, strömmen den förbrukar. Detta eftersom wattalet inte längre är lika med hur ljus en ljuskälla är. Men vad betyder Lumen och Lux och vad är skillnaden? Skillnaden mellan lumen och lux är att lux tar hänsyn till det område över vilket ljusflödet (lumen) sprids. Ett flöde på 1000 lumen, koncentrerat till ett kvadratmeter område, lyser upp den kvadratmeter med en ljusstyrka på 1000 lux. Lumen indikerar den sammanlagda mängden ljus som avges av en ljuskälla, hur effektivt en ljuskälla omvandlar ström till ljus.Berätta gärna för oss hur du vill handla, så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Sortimentet och priserna (inkl./exkl. moms) kommer att anpassas efter dig och dina behov.

LamporNu.se arbetar aktivt för att minska våra kunders energiförbrukning. Vi ger dig därför möjligheten att själv räkna på hur mycket du kan spara. Genom att byta din nuvarande ljuskälla till denna produkt kommer du att minska både dina energi- och ersättningskostnader. Denna beräkning är baserad på en användning 12 timmar om dagen, 365 dagar per år. Ersätt dina kostsamma produkter och börja spara redan idag!
Vill du byta från en konventionell ljuskälla till LED? Se till att antalet Lumen är samma för din nya LED-belysning som din gamla. På så vis hamnar du inte med mycket starkare ljus när du byter till LED som har mera Lumens med mindre wattaler än konventionell belysning.Den är också lätt att slå av och på, även om man har på sig handskar. Det tillkommer också vissa finesser, som att den har ett ljusläge med rött ljus, vilket bevarar mörkerseendet. Den är tämligen lätt, med sina 76 gram, och är därför lämplig bland annat för att vandra men är också ett lämpligt alternativ vid camping. Lampan sitter fast med ett resårband runt huvudet.Ljusstyrkan går att sänka ända ner till 1 Lm, på denna effekt har lampan en batteritid på 40 timmar. Batteriet är laddbart och sitter bak på huvudet, det är något större vilket gör att Led Lenser H14R.2 är något tyngre. Lampan sitter dock ändå stabilt då den hålls uppe med en resårrem runt huvudet och en ovanpå huvudet.

En lite enklare variant av Led Lenser, lite mindre kraftfull men också lättare och billigare. Ljusstyrkan är 240 Lm och har en räckvidd på 160 meter, som kommer från High End Power LED. Lampans dimmerfunktion gör också att få ett mildare ljus.
Passar för nybörjaren, camparen och kortare vandringar. Scout Rc från Silva är i det något lägre prissegmentet. Silva har en Scoutserie, där pannlampan Scout Rc är en av deras mest avancerade lampor. Den har två dioder, 25 timmars batteritid och kommer med ett laddningsbart 1,0 Ah-batteri, som laddas med USB. Scout Rc har en räckvidd på 60 meter och en max ljusstyrka på 320 lumen.Utvecklingen går också framåt, vilket innebär att du idag kan att hitta helt andra finesser och funktioner nu än för 5-10 år sedan. Det finns både billigare och dyrare alternativ på marknaden, dyrast är inte alltid bäst men däremot kan det vara en god idé att köpa högre kvalitet även om det kostar lite mer. Med detta i åtanke kan det vara väl värt att undersöka vilken pannlampa som passar bäst för just dina ändamål.

Många pannlampor kommer nu för tiden med laddningsbara batterier, så man kan enkelt ladda pannlampan när det det behövs. Nu håller också batterierna så pass länge att man kan ofta använda lampan flera gånger innan man behöver ladda eller byta batterier.Är man sportintresserad kan man utöva sin sport när som helst, man kan ta en ridtur, cykla eller åka skidor även där det inte finns belysning. Håller man på med jakt och fiske är man ofta ute vid skymning eller innan gryning och då kommer pannlampan verkligen väl till pass. Man kan på så vis underlätta den aktivitet man utövar och dessutom undvika olyckor och farliga situationer.

Att ha en bra pannlampa kan göra en avsevärd skillnad i många situationer. I synnerhet kommer de till nytta ute i skog och mark. Det kan exempelvis vara ett ypperligt hjälpmedel om man behöver sätta upp eller ta ner en åtelkamera efter skymning.
Vilken pannlampa som passar dig bäst beror på vad du ska ha den till. Innan du köper en pannlampa bör du fundera igenom aspekter som hur lång batteritid du behöver, hur långt du behöver kunna se och om du ska röra dig mycket.

Man kan också justera ljuset och fokuset för att kunna anpassa efter vart man springer. Lampan levereras med uppladdningsbara AAA-batterier, som också kan bytas ut till vanliga batterier om man vill.
I det ljusläget räcker batteriet sina maximala 40 timmar. Använder man istället det högsta läget räcker det 2 timmar. Lampan kommer med uppladdningsbara batterier som laddas med en USB-kabel. Lampan sitter stabilt med ett tvättbart gummiband runt huvudet och ett band över huvudet.Exempelvis om du ska vara ute i svår terräng i flera dygn utan möjlighet att ladda batteriet är det viktigt att lampan sitter stabilt och att det är lång batteritid, alternativt att batterierna går att byta. Genom att fundera igenom vilka behov du har blir det lättare att hitta rätt pannlampa för dig. Dessutom erbjuder myStar möjlighet att slå på ett rött varningsljus som blinkar bakåt. Därtill är lampan justerbar i 360 grader. Batteriet är laddbart och laddas med micro-USB, hur lång batteritiden är beror på vilket läge man väljer. Lampan sitter fast med ett resårband runt huvudet. De flesta pannlampor är väldigt enkla att använda, bara sätt den på huvudet och tryck på knappen. Pannlamporna har en eller ett fåtal knappar som man trycker på för att slå på och av lampan samt för att ändra ljusläge, om möjligheten finns.En pannlampa kan vara till stor hjälp i många situationer, både ute och inne. Ser man lite sämre kan pannlampan vara en bra vän när man läser, löser korsord eller håller på med någon form av handarbete. Oftast används dock pannlampan för att kunna vara ute även kvälls- och nattetid, till exempel för att kunna ta en promenad eller en joggingtur.

Hur långt lyser 1200 lumen?
Lumen = mått för ljusflöde – 100 lumen ger ljus som räcker för att springa väg och breda terrängstigar. – 500 lumen ger ljus som räcker för att sig fram på de flesta stigar. – 1000 lumen eller mer räcker för de små stigarna och ofta även för obanat.
Oavsett ändamål är det viktigt att välja en bra pannlampa av hög kvalitet. Det är stor skillnad mellan olika lampor när det gäller ljusstyrka i lumen (Lm) och räckvidd, möjlighet att korrigera styrkan, batteritid, livslängd och hur lampan sitter.Passar den som rör sig ute i skogen, t.ex. vid ridning. Den ligger prismässigt i mittensegmentet. Lampan har fyra olika lägen (20, 200, 550 och 760 Lm), inklusive ett S.O.S-läge (550 Lm). Detta ger en extra trygghet för den som är ute i potentiellt farliga situationer där en olycka kan ske. Har man fokuserad ljusspridning, så att räckvidden är 120 meter, och på maximal effekt, 390 lumen är batteritiden 8 timmar. Längst batteritid har lampan om man väljer en låg ljusseffekt, på 12 lumen och kort räckvidd, på 4 meter, då räcker batterierna sina maximala 140 timmar. Lampan har 60 timmars batteritid och drivs av 4 AAA-batteriet 1.5V. Detta innebär att man kan byta ut batterierna om man behöver, till skillnad från pannlamporna som har fasta batterier. Man därför också välja att använda laddbara batterier till denna pannlampa. Lampan hålls uppe av ett band runt huvudet.En kraftfull lampa i det högre prissegmentet som passar bra för äventyrare och offpist-åkare. Denna pannlampa har rejält med kraft, med sin maxstyrka på 700 lumen och har också tämligen lång räckvidd. Lampan sitter också stabilt och passar bra på en hjälm då den har ett resårband runt huvudet och ett ovanpå.

Därför passar den bra för extremsporter som offpiståkning. Icon 700 Headlamp har också optisk linsdesign, vilket optimerar användning och bidrar till längre batteritid. Med lampan följer det med fyra batterier.Viktiga faktorer vid användning är att pannlampan är lätt och bekväm på huvudet. Lumonite Compass 7 är verkligen helt i en klass för sig, du känner knappt av att du bär den! Dessutom har den en batteriindikator som hela tiden håller dig uppdaterad kring batteritid genom att uppvisa olika färger i fast eller blinkande sken. Batteritiden på en pannlampa är ofta svår att precisera exakt då det till stor del hänger på vilken ljusstyrka i lumen du kommer använda. Ju högre lumen du använder desto kortare tid kan du använda din pannlampa då batteriet snabbare förbrukas vid hög ljusstyrka. Att köpa en pannlampa som har flera olika ljuslägen och som är enkel att dimma ner till önskad styrka gör att du kan använda din lampa längre tid mellan varje laddning. Att se batteritiden som är kvar görs enklast via en indikator på majoriteten av alla pannlampor. Kvalitet och pris hänger ofta ihop men det finns även undantag då lågprisprodukter håller en hög kvalitet. Vi har valt att recensera och rekommendera tre stycken pannlampor som alla tre håller riktigt god prestanda och har ett motiverat pris. Du kan självklart hitta pannlampor som ligger på bara någon enstaka hundralapp om du så önskar.

När det är dags för den mörkare delen av året är det läge att investera i en riktigt bra pannlampa. Att leva i nordiska länder innebär att man redan på eftermiddagen under flera månaders tid får välkomna mörkret. Att kunna löpträna, promenera med hunden, klättra, vandra eller utföra andra aktiviteter är inga problem i mörker, åtminstone inte med en bäst i test pannlampa!
Ljusstyrkan på pannlampor mäts i lumen. Lumen är ett mått på ljusflödet och är en beskrivning av det totala ljusflödet som en källa utsänder åt alla riktningar. En pannlampa med mellan 200-300 lumen är tillräcklig för en promenad med hunden eller vid aktiviteter som sker långsamt. Ofta har pannlampor där ljusstyrkan är något lägre, eller med möjlighet att justera ljusstyrkan också en betydligt längre batteritid.I vårt test valde vi även att ta med pannlampan från Led Lenser H7R Core. Detta är en robust och tålig pannlampa med hela 1000 lumen i ljussken och 250 meter räckvidd. Prestandamässigt är den inte lika vass som vår bäst i test vinnare, men här avgör dina behov vad du behöver och söker rent prestandamässigt i form av vattentålighet, ljusstyrka och ljussken. Vikten på pannlampan som du väljer kan vara avgörande om denna skall användas vid olika typer av fysiska aktiviteter. Vid exempelvis löpning, orientering, hiking eller andra fysiska sporter vill man att pannlampan ska väga så lite som möjligt för att orsaka minimal påfrestning och irritation på huvudet. Det är önskvärt när man letar pannlampa att finna en med god ljusstyrka, bred men samtidigt möjlighet till fokuserad ljusspridning. En av de viktigaste funktionerna är möjligheten att justera ljusstyrkan, antingen i olika förinställda lägen eller att kunna dimma ljuset. Utöver detta ska den även vara både behaglig att använda och lätt på huvudet.Lumonite 7 är alltså en pannlampa som klarar riktigt tuffa förhållande och den är testad enligt MIL-STD-standarden. Detta är ett test som amerikanska försvarsdepartementet använder för att testa stötar, temperaturskillnader och fukt på olika produkter. Klarar den att prestera på topp i den typen av test behöver du inte oroa dig för varken vandringen, promenaden, cyklingen, löpturen, skidåkning, hundpromenaderna eller till arbetet. Detta är en pannlampa som presterar på topp oavsett väderförhållande.

Black Diamond Sprinter 500 som är en av pannlamporna i vårt test går att använda med både vanliga AAA-batterier och med Lithium-Ion batteri. Att slippa vara beroende av att ha med sig nya batterier är bra för både miljön och för din packning.
När det kommer till vattentålighet och pannlampor så är de allra flesta modeller klassade för att minimum klara av IPX4. Klassificeringen innebär att den klarar vatten från alla håll, inte enbart från en specifik vinkel. Ska du använda din pannlampa för orientering, kajakpaddling eller andra fartfyllda sporter där det finns chans för att pannlampan kan råka ut för ett dopp så rekommenderas IP67, vattenresistent eller IP69, helt vattentät.Att köpa en pannlampa inför vinter, höst, tidig vår eller sena kvällar kan vara en klok investering. Stora delar av året faller mörkret redan på eftermiddagen. Att behöva begränsa sin aktiviteter utomhus baserat på mörker är inget du behöver uppleva om du införskaffar dig en bra pannlampa. För att kunna välja rätt produkt har vi i vår bäst i test recension av pannlampor begränsat urvalet till tre stycken riktigt bra varianter i lite olika prisklasser och med varierande prestanda. Saker att ha i åtanke när du gör ditt val är exempelvis nedanstående punkter.Vi på Testjakt har testat, läst recensioner och samlat mängder av information för att kunna jämföra några av de bästa pannlamporna på marknaden. I vårt urval nedan kan du se våra tre favoriter, alla med hög kvalitet från välkända märken. Vi hoppas detta bäst i test av pannlampor ska hjälpa dig att få bästa möjliga förutsättningar för bra energigivande utomhusvistelser ensam eller tillsammans med din familj. Att införskaffa en pannlampa med uppladdningsbara batterier gör att du enkelt och smidigt kan använda din pannlampa även när du befinner dig på jakt eller i skogen under flera dagar. Med de nya magnetiska laddarna så laddas enkelt pannlampan upp med medföljande sladd som du i naturen utan tillgång till el kan koppla till en medhavd powerbank. Du justerar enkelt ljusstyrka med ett hjul som du snabbt och smidigt snurrar vid behov. Laddningen av batterierna sker magnetiskt och användningstiden är allt från 4 timmar till 65 timmar, beroende på ljusstyrka. Vid lägre antal lumen förbrukar din pannlampa mindre batteri och har således en längre hållbarhet. En stor fördel är att du får ett fulladdat batteri på cirka 3,5 timme. Med hjälp av Led Lenser Connect App kan du förtinställa ljussken och ljusomfång innan du ger dig ut på exempelvis joggingturen eller arbetet.Lithium-Ion batteriet är uppgraderat och laddningstiden är halverad från föregående version. Du laddar nu fullt batteri på enbart 3 timmar med hjälp av den magnetiska USB-laddaren. Ljusbilden är bred och den uppmäter ett maximalt ljusflöde på 1367 lumen i form av ett behagligare varmt sken.

En pannlampa är något du använder ofta och förmodligen kommer ha i din ägo under flera år framöver. Gör ett klokt val och få en produkt som du slipper byta ut efter en säsong på grund av missnöje. Billigare modeller tenderar att ha en sämre ljusstyrka, kortare räckvidd och dålig batteritid.
En pannlampa är inte bara en portabel ljuskälla som du kan använda för olika utomhusaktiviteter i mörker. Det är också en trygghet att kunna se omgivningarna man har runt sig bra. Att kunna motionera eller promenera oavsett tidpunkt och årstid är bra för både kropp och knopp. När du väljer pannlampa så fundera över dina användningsområde och välj sedan den produkt som passar dig bäst. Att köpa en pannlampa av bra kvalitet som har goda recensioner brukar innebära ett lyckat köp.Pannlampan från Lumonite Compass R v7 är något av en legend inom segmentet. Detta är alltså version nr 7 av denna högpresterande pannlampa. Lumonite startade upp i vårt grannland
Finland år 2014 och insåg ganska omgående att det saknades en riktigt bra pannlampa på marknaden. En pannlampa med fokus på kvalitet och prestanda. Sedan år 2014 fram till idag har det kontinuerligt gjorts nya förbättringar och uppgraderingar av denna legendariska pannlampa. Hela tiden har Lumonite satsat på kvalitet och kundnöjdhet med ett tydligt mål; att optimera prestanda, vikt och storlek.

Dagens Lumonite Compass R V7 är resultatet av alla förbättringar, uppgraderingar och den utveckling som skett på marknaden sedan 2014. Pannlampan är designad i ett enda stycke av lätt aluminium, ingen plast. Den är helt vattentät och dammtät, IP69-klassad och dessutom okrossbar.

Du byter enkelt mellan ljusstyrka, dimmer eller blixtläge med hjälp av PowerTap™ teknologi, du touchar kanten av lampan med fingret. Vikten är låg, endast 105 gram och det elastiska bandet gör att pannlampan sitter bekvämt på. Med Dual-Fuel-kompatibilitet kan du själv välja mellan att använda de medföljande laddningsbara Lithium-ion batterierna eller 3 stycken vanliga AAA-batteri. Maximal flexibilitet och användning!
Led Lenser H7R Core är IP67-klassad vilket innebär att den tåler en stor mängd väta och smuts. Den tåler faktiskt även att sänkas ner i vatten! Observera dock att Led Lenser H7R Core inte helt vattentät som vår testvinnare. För de allra flesta användare är det fullt tillräckligt att pannlampan klarar en nedsänkning i vatten under cirka 30 minuter. Garantitiden på två år kan förlängas till fem år om du registrerar din nya pannlampa på Led Lensers hemsida.Till löpturen, promenaden eller orienteringen är pannlampan från Black Diamond Sprinter 500 din nya följeslagare. Med en ljusstyrka på 500 lumen räcker den gott och väl för att lysa upp din väg när du joggar fram i mörkret. För ökad säkerhet och synlighet har den en röd lampa placerad på remmen. Fantastisk bra tycker vi! Black Diamond Sprinter 500 är IPX4, vilket klassas som “storm proof”. Pannlampor som är IPX4 ska kunna motstå både regn och rusk.Gäller ej produkter märkta ”Exkluderad vara”. Dras från rekommenderat pris och kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Giltig t.o.m. 3/7-23.Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research – till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Gäller ej produkter märkta ”Exkluderad vara”. Dras från rekommenderat pris och kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Gäller t.o.m. 3/7-2023.
Vilken pannlampa du ska välja beror i första hand på vad du ska använda den till och under vilka förhållanden. En pannlampa som ska användas för löpning bör vara smidig och ha låg vikt. Ska du springa på stigar i skogen behöver du mycket ljusstyrka (lumen) medan om du springer på vägar kan det vara smart med reflexer och lampa baktill. Om du däremot ska använda pannlampan för friluftsaktiviteter kan det vara en fördel med en mångsidig modell som kanske även kan användas som ficklampa. Givetvis blir också batteritiden viktig beroende på hur länge du behöver kunna använda lampan utan att ladda den, och ska den med på fjällsemestern eller extrema äventyr kan det vara värt att titta på hur resistent den är mot vatten och slag.De allra flesta pannlamporna har olika lägen att välja mellan, som justerar antal lumen. En lampa på över 1000 lumen har ju nästan alltid mildare eco-lägen med en lägre lumen. En annan bonus att ha på sin pannlampa är möjligheten att slå på rött ljus. Det röda ljuset har nämligen en mildare påverkan på ditt mörkerseende än vad det vita ljuset har. Du kommer därmed se bättre i mörkret runt omkring dig. Du kommer också att ha ett bättre mörkerseende när lampan slocknar. Så många gånger har du inte lampan på maxnivå, utan kör kanske istället på en inställning med till exempel 600 lumen. Då brukar dina batterier klara runt 10 timmar. Sen har de flesta lamporna även en lågenergi-inställning, på cirka 6 lumen, där du kan köra dem i över hundra timmar. Maxnivån (dess maximala ljusflöde/lumen) på lamporna brukar inte hålla längre än 1-2 timmar.Denna pannlampa från Lumonite är en High Power LED och den ger dig ett stabilt ljus på 1200 lumen. Lampan har en räckvidd på 115 meter och ett neutralt vitt ljus med en färgtemperatur på 5500 kelvin.

Det högsta läget på 1200 lumen kanske ger dig en räckvidd på 120 meter, medan det (förslagsvis/exempelvis) mer optimala läget på 400 lumen som du kanske ofta växlar till har en räckvidd på 70 meter.

De mest prisvärda och bästa pannlamporna för till exempel cykling, ridning, orientering och löpning ute i terräng brukar ha ett ljusflöde på över 1000 lumen. De kostar idag (2023) vanligtvis kring 1000-2500 kr.
Du bör välja vilken pannlampa du ska ha beroende på aktivitet. Alltså vilken pannlampa är bäst för cykling och vilken är bäst för promenader, löpning eller ridning. Detta räcker gott och väl för aktiviteter som löpning, vandring, klättring och liknande. För detta passar den utmärkt. Skall du där emot använda din pannlampa till cykling, ridning eller skidåkning så kanske du bör överväga en av de lite starkare lamporna från den övre prisklassen. Sist men inte minst är ju också komfort, utseende och design värt att tänka på. Vi kan bara råda dig om komforten här på Bäst i Test. Där kan vi rekommendera att se till fördelar som:Pannlampan är laddningsbar och batteriet (Li-ion) ger dig ett ljus (brinntid) på 40 timmar. Laddningstiden är på 7 timmar och laddaren har en magnetkontakt för en simpel och säker uppladdning. Uppladdningstiden av batterierna också en sak att beakta. Många gånger ligger laddningstiden på 3-7 timmar. Bara för att ett batteri tar 7 timmar att ladda från 0 till 100 % betyder det inte att du måste ladda det i 7 timmar. Du kanske får mer ut av ett sådant batteri efter 4 timmars laddning än vad du får på ett batteri som har 4 timmar tills det är fulladdat. Till pannlampan får du, förutom lampa, batteri och pannband, bland annat ett fäste för cykelstyret och ett hjälmfäste. Du får också utrustning för att kunna placera batteriet någon annan stans än bak på pannbandet. Du får nämligen en förlängningskabel som gör att du kan ha batteriet i till exempel fickan eller ryggsäcken. Du kan också fästa det på cykelramen med hjälp av de medföljande kardborrebanden och kabelhållarna.

Får man jaga med pannlampa?
För belysning vid jakt där lampa monteras på vapen krävs ett tillstånd från länsstyrelsen. Samma sak gäller dig som ska använd nattsikte vildsvin. Om du saknar tillstånd men jagar ändå, gör du dig skyldig till vapenbrott. Du kan däremot använda belysning i form av pannlampa eller fast belysning vid åtel.
Denna modell, Compas R (version 7), har testats och klarat MIL-STD-standarden mot extrema förhållanden. En standard som används av den amerikanska militären och innebär bland annat att den klarar stresstester mot fukt, temperaturskiftningar och stötar.

Hur starkt är 1000 lumen?
40 W motsvarar ungefär 450 lm. 60 W motsvarar ungefär 800 lm. 75 W motsvarar ungefär 1000 lm.
Ljuset från lampan är vitt och flimmerfritt. Den ger ifrån sig ett ljus med CRI 90 för en bättre färgåtergivning. En högt CRI betyder lite förenklat ett mer naturligt ljus (läs: ej som ett artificiellt ljus från ett lysrör). Just 90 CRI är ett högt och bra värde för naturligt ljus. Lampan har ett ljus på 4400 Kelvin.

Denna pannlampa har också blivit prisad i många olika tester och recensioner. Den är, precis som de övriga lamporna i listan här ovan, ett helt prisvärt alternativ om du letar efter en riktigt bra pannlampa. Detta är nämligen också verkligen en av de bästa pannlamporna på marknaden idag (2023).
Detta är en mycket kraftig lampa som ger ifrån sig mycket värme. Du bör därför se till att inte ha föremål för nära framför lampan allt för länge. Det är till och med rekommenderat att du skruvar av bottenstycket på lampan, för att bryta kretsen, när du inte använder den. Detta för att minska risken att den oavsiktligt råkar bli påslagen och utgöra en fara för näraliggande föremål.

Det intressanta med just denna pannlampan är dess läge för rött ljus. Rött ljus är väldigt användbart när du inte vill förstöra ditt mörkerseende. Det påverkar och förstör nämligen inte ditt mörkerseende lika mycket som ett vanligt vitt ljus. Med detta menar vi givetvis temporärt, för stunden. Långsiktigt gör det givetvis ingen skillnad för ditt mörkerseende.
Du laddar lampan genom en Micro USB. Kanske är detta en av anledningarna till varför denna pannlampa bara har en vattentäthet på IPX4. IPX4 betyder att den tål vattenstänk och dylikt, men inte direkta starka strålar riktade mot föremålet. Och givetvis då inte heller att sänkas ner under vattenytan.

Batteriet i denna modell 5XT-modell är mycket kraftfullt och det gör att du kan köra med ljuset på maxläget i hela 10 timmar. På batterier finns lampor som indikerar hur många procent av batteriet som återstår. Batteriet meddelar även när energinivån börjar bli låg. Skulle batteriet börja dö ut, så går reservläget igång. Reservläget garanterar 30 minuter mer ljus, vilket gör att du kan ta dig hem och inte råkar bli fast i mörkret ute i skogen.
Detta är en effektiv och bra pannlampa som inte behöver kosta allt för mycket. Den ger dig ett ljusflöde på 330 lumen. Den är uppladdningsbar och har en brinntid på 40 timmar.

Lumonite är ett finskt märke som fokuserar på proffsiga produkter inom ljus för aktivitet. De har bland annat vunnit priset ”Design from Finland” för just denna pannlampa.
Detta är en väldigt stark och bra pannlampa som levererar upp till 2500 lumen i ljusflöde. Den har en räckvidd på starka 250 meter och kan lysa i hela 70 timmar. En oerhört bra och effektiv pannlampa, kort sagt.Nästan alla bra pannlampor har olika lägen för ljuset. Vanligast är att du har olika typer av lägen för lumen. En lampa på 1200 lumen kan till exempel även ha lägen för 600, 300 och 6 lumen.

När du läser batteritid, som uppgett av tillverkare eller butik, så handlar det nästan alltid om batteritiden på lägsta läget (av lumen). En lampa kan till exempel klara 100 timmar på 6 lumen.
Enklare pannlampor på strax över 300 lumen duger där emot utmärkt för aktiviteter som till exempel bergsklättring, vandring, promenad, rasta hunden, camping och friluftsliv. Dessa lampor ligger idag (2023) runt 400-700 kr.

De flesta bra pannlampor brukar ha ett reservläge på sitt batteri. Det betyder att detta reservläge kan aktiveras när den ”vanliga” batterinivån har tagit slut. Var dock uppmärksam på att detta endast brukar gälla de högre lumen-lägena. Om du redan kör på energisparläge (t ex 6 lumen) så brukar det inte finnas något reservläge efteråt. Längden på reservläget varierar också beroende på vilket lumen-läge du har kört. Oftast är reservläget på cirka 30-60 minuter med ett ljusflöde på 6 lumen.En solklar favorit hos oss (Bäst i Test.nu) och även många andra. Detta är en pannlampa som har vunnit många förstaplatser i olika tester de senaste åren. Även om denna pannlampa bara kommer på andra plats i vårt test, så är det en självklar vinnar-lampa.

Till pannlampan medföljer också flera olika tillbehör. Detta är en laddbar pannlampa som du får med 2 styck uppladdningsbara batterier (Li-ion) till. Detta gör att du kan ha ett på laddning medan du använder det andra. Du får en magnetisk laddningskabel. Du får även fixingsclips, limkuddar, hjälmfästen, ett linsskydd av gummi, ett extra halkfritt pannband av silikon och en laddningskabel med en mycket smidig magnetkontakt.Lampan är både stötsäker och vattentät. Klassningen för vattentålighet är IP68. 8:an står för graden av vattentäthet och är den högsta i dess skala. Det betyder att den tål mer än 1 meters djup.Lampan är tillverkad i ett enda stycke och består av en CNC-svarvad kropp/tub i aluminium. Detta gör lampan extra tålig. Du har heller inga sladdar eller andra delar som kan gå sönder i lampan. Batteriet plockar du till exempel inte heller ur, utan laddar istället enkelt med hjälp av magnetladdaren som medföljer i paketet. Den andra ändan av laddaren är en vanlig USB-port, vilket gör att du kan ladda batteriet i till exempel bilen, båten, datorn eller ett vanligt eluttag.

Vad är skillnaden på lumen och Lux?
1 lux motsvarar 1 lumen/kvm. Med andra ord – ljusintensiteten per ytenhet i ett visst område. Lux används för att mäta mängden ljus inom ett visst område – en lux är lika med en lumen per kvadratmeter. Det gör det möjligt för oss att mäta den totala mängden synligt ljus och intensiteten av det ljuset på en given yta.
Du kan själv reglera fokuspunkten för ljuset. Lampan har 3 stycken olika ljusfunktioner. Den har även en så kallad ”Boost”-funktion, som gör att den växlar från sitt standardläge på 170 meter till 250 meter. Boost är något som inte alltid är nödvändigt att ha på och är självklart också något som drar mer batteri.Vill du dock ha en bra pannlampa för snabbare aktiviteter så som cykling, ridning och ibland även löpning i bland annat terräng? Då bör du istället börja spana på den övre prisklassen som har 1200 lumen (och uppåt).

I botten av lampan finns en magnet, som gör att du praktiskt och enkelt fäster den på metallytor. Perfekt även som en portabel arbetslampa. Du kan givetvis också använda lampan som en vanlig ficklampa.Lampan är laddningsbar via Micro-USB. Laddningen från 0 % till 100 % tar cirka 3 timmar. Lampan har även en batteriindikator som visar hur mycket du har kvar. Den har också ett reservläge som du kan använda dig av i 30 minuter om lampan skulle slockna ute i skogen.

Black Diamond tillverkar utrustning för klättring, skidåkning och bergssporter. Det är ett amerikanskt företag som har historia tillbaka till 1950-talet. Deras utrustning är välkänd runt om i världen och de har länge levererat produkter med hög kvalitet.
Biolite är ett amerikanskt märke som inte bara säljer produkter för outdoors. De engagerar sig också i olika välgörenhetsprojekt. De har bland annat hjälpt till att förse med spisar i Indien och Kenya. Biolite har outdoors-produkter för matlagning, ljus och energi (solenergi, batterier etc).I denna artikel listar vi några bra saker att ha koll på när du väljer pannlampa, som hur många lumen den bör ha. Vi har även sammanställt en lista över de bästa pannlamporna på svenska marknaden idag (2022). Utöver detta har vi också besvarat ett par vanligt förekommande frågor om och kring användandet av pannlampor.En bra vattentät och laddningsbar pannlampa med LED passar bra för bland annat löpning, cykling, ridning, skidåkning, klättring, jakt, orientering, vandring och friluft/camping. Den passar också bra för kvällsarbete utomhus (eller såklart gruvarbete och spelunking ?). En pannlampa kan också vara perfekt för dig som är ute sent och rastar hunden i höst- och vintermörkret.

Ska du ha lampan för lugnare och långsammare aktivitet så som promenad, vandring, klättring eller friluft, så passar dessa billigare varianter även mycket bra:
Dessa lägen kan variera från lampa till lampa. Och vi har därför valt ut ett par bra pannlampor i vår topplista här ovanför, för att hjälpa dig filtrera bland alla lampor och dess egenskaper.

Längre ner tipsar vi även om hur du väljer rätt pannlampa, vilka kriterier en bra pannlampa ska uppfylla och saker du bör vara uppmärksam på när du väljer lampa.
Vattenklassningen för lampan är IPX8, vilket är enormt bra. Detta är den mest vattentäta pannlampa i vårt bäst i test. IPX8 betyder att den är tryckvattentät och klarar ett djup på 3 meter, istället för den undre klassningen på 1 meter (IPX7).En annan sak att se till är huruvida pannlampan kan ge dig en bra ljusbild sett till avståndsljus och vidvinkelljus. Många lampor har olika lägen för detta och kallar dem ofta för saker som spot (avstånd med fokuserat ljus) eller flood (vidvinkel, brett ljus istället för långt).

Pannlampan har en vattenklassning på IP67. Detta betyder att den tål att sänkas ner i 1 meter djupt vatten i 30 minuter. Med andra ord kan du både springa och cykla med denna pannlampa ute i ösregn och storm.

Vilken pannlampa som är bäst beror mycket på vad du ska använda den till – om vi även ser till vad som är förmånligt för plånboken, då det faktiskt finns en del pannlampor som är ganska överlägsna de andra.
Dessa olika lägen för lumen brukar också påverka lampans räckvidd. Åter igen så uppger tillverkarna och butikerna den mest förmånliga räckvidden. Alltså i detta fall istället räckvidd på det högsta läget av lumen. När du stänger av ljuset kommer du alltså att ha bättre mörkerseende än om du hade använt ett vitt ljus. Du kan också se saker runt kring, utanför ljuset, aningen bättre. Lumonite Compass R är en storsäljande pannlampa i den högre prisklassen. Ljusprestandan, räckvidden, batteritiden och konstruktionen imponerar starkt och ger ett högt prisvärde. Detta gör att Lumonite Compass R utses till bäst i test.

Det finns många modeller av pannlampor. Vissa är utrustade med flera ljuslägen och många lumen, andra är tåliga för att klara tuffa väderförhållande och vissa modeller är enklare. Pannlampor finns även i olika prisklasser, där de billigaste kostar under 100 kronor medan en dyr pannlampa kostar flera tusen kronor.
NiteCore HC60 är en smidig pannlampa som är enkel att använda och har många olika ljuslägen. Det funktionella pannbandet har en rem som löper på ovansidan av huvudet samt remmar på sidorna av huvudet. De kan enkelt regleras för en optimal passform. Silikon på insidan av remmarna gör att pannlampan sitter väldigt bra på plats på huvudet under användning och gör att den passar för intensiva aktiviteter som löpning, cykling eller längdskidåkning i olika väderlekar.

Similar Posts