Tillaga Vit Sparris

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.

Måste man skala vit sparris?
Skala inte knopparna. Smal grön sparris behöver inte skalas, men om den gröna sparrisen känns träig eller ytskiktet är tjockt kan du gärna ta bort skalet. Koka sparrisen i en stor kastrull i rikligt med saltat vatten. Tillsätt sparrisen när vattnet kokar.
Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.Sparris delas in i tre klasser – Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).

Hur man lagar sparris?
Koka vit sparris Sjud i saltat vatten i 10-15 minuter beroende på tjocklek. Tillsätt lite citronjuice och socker i vattnet för att minska bitterheten i sparrisen. Använd en vid kastrull, traktörpanna med lock eller en stekpanna med höga kanter och lock. Sparrisen ska kunna ligga raklång i kokvattnet.
Räkna tre sparrisar per portion som förrätt. Serverar du sparrisen som grönsakstillbehör kan du dela dem på mitten och räkna ca 1,5 sparris per portion.Internet Explorer får inte de senaste funktionerna eller designuppdateringarna. Vi rekommenderar därför att du byter till Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för att ta del av samtliga funktioner och den senaste designen.

Vilken sparris är nyttigast?
Sprängfylld med nyttiga ämnen Vill du ha ut det mesta av din sparrismåltid ska du välja grön sparris som innehåller dubbelt så mycket av vitamin A och C som vit. Välj också knopparna, som innehåller mer än dubbelt så mycket vitamin C som basen. I övre delen av stängeln koncentreras också mineralämnena.
Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Pensla sparrisen med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla runt om tills den mjuknat och fått fin färg. Alternativt lägg sparrisen i ugnsfolie, lägg på en klick smör och lite flingsalt. Vik ihop till ett knyte och lägg på grillen tills sparrisen blivit mjuk.Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salta. Baka i 10-15 minuter beroende på tjocklek på sparrisen. Känn efter med en sticka, när sparrisen blivit mjuk men fortfarande har kvar lite motstånd är den klar.

Kan man äta allt på sparris?
Kan man äta allt på sparrisen? Grön sparris behöver inte skalas, såvida den inte är ovanligt grov. Stjälken på vit sparris behöver däremot skalas. Ett enkelt knep för att veta hur mycket av sparrisen som behöver skäras bort, är att böja sparrisen tills den bryts av.
Vit sparris är mycket god att konfitera, alltså koka i olja i 150°C tillsammans med socker och salt cirka 15 min. Känn med en sticka om sparrisen är klar, låt svalna i oljan.Färsk sparris finns att köpa året om, men det är på våren som den är en delikat svenskodlad primör. Från maj till juni skördas den svenska sparrisen runt om i landet. Idag hittar vi sparrisodlingar bland annat på Gotland, i Östergötland, Bohuslän, Skåne och längs den uppländska kusten.

Välj gärna svemskodlat. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. En alldeles egen matskatt. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.
Om grön sparris känns lite torr kan du skala ungefär halva sparrisen med en vanlig potatisskalare. När det gäller vit sparris skalar du hela sparrisen, förutom toppen. Se filmen nedan!

Stekt vit sparris med misogrädde är en lyxig förrätt fullpackad med smak. Den vita sparrisen steks mjuk och serveras med en ljummen, skummig och gräddig sås med misopasta i. Några gröna blad och lite salladslök på toppen och primörfesten kan börja!Gijnlim är en tidig sort och den odlas mest i norra Europa, både som vit och som grönsparris. Gijnlim ger tunna till medel tjocka skott. Prima Verde är en ny och spännande sort med ljust grön färg. Den har lägre fiberhalt än de mörkgröna sparrissorterna och är omtyckt i råkostsallader med mera. Den brukar också kallas salladssparris. Medeltidig med medeltjockastänglar. Backlim är en något senare sort med vilken sparrissäsongen kan förlängas något. Tjocka och fasta skott i fin kvalitet.

Hur länge håller färsk vit sparris?
Vit sparris ska förvaras svalt. Lägg den i kylskåpets grönsakslåda, där håller sparrisen i upp till två veckor.
Sparrisen är av naturen grön, men blir ljus omde får växa upp täckta av jord. Det är uppkupningen av jord över plantorna som gör skillnaden mellan grön och vit sparris. Samma sorter som man på kontinenten odlar som vita, odlar vi i Sverige oftast som gröna. Närings innehållet i vit och grön sparris är ganska lika menden gröna har mer vitaminer och mineraler.Grön sparris är ljuvligt gott att koka i lättsaltat vatten. Knoppa av sparrisens hårda botten. Den vita måste dock skalas först. Koka upp lättsaltatvatten. När vattnet kokar kan du sänka temperaturen,sparrisen ska sjuda – inte koka. Grönsparris ska sjuda i 5-6 minuter.Nyskördad, grön sparris är en verklig delikatess och den är full med antioxidanter, vitaminer och mineraler. En av våra sorter, Gijnlim, är entidig sort med mycket god kvalitet. Sparris är enav vårens första primörer. Skörden börjar några veckor före potatis och jordgubbar och ger därför möjlighet att komma igång med gårdens skörde arbete. Skörden av sparris pågår från mitten av maj t o m midsommar.Kring förra sekelskiftet serverades mycket sparris. Växten hade blivit enormt populär och sparrissängar anlades vid slott och gods. Det är egentligen först sedan några tiotal år som sparrisen återigen har blivit allmän och populär. Växten har emellertid en fler tusenårig kulturhistoria. Älskad grönsak av kungar och kejsare, men också som verksamt läkemedel.We and our partners use cookies to Store and/or access information on a device. We and our partners use data for Personalised ads and content, ad and content measurement, audience insights and product development. An example of data being processed may be a unique identifier stored in a cookie. Some of our partners may process your data as a part of their legitimate business interest without asking for consent. To view the purposes they believe they have legitimate interest for, or to object to this data processing use the vendor list link below. The consent submitted will only be used for data processing originating from this website. If you would like to change your settings or withdraw consent at any time, the link to do so is in our privacy policy accessible from our home page..Vit sparris finns att köpa färsk när det är säsong för den, det är en riktig delikatess så passa på då! Annars finns den att köpa konserverad i glasburk året runt och det går även att hitta fryst vit sparris.

Vit sparris är en ypperlig delikatess till mat eller som förrätt med hollandaisesås. Välj om möjligt sparris av samma längd och tjocklek. Tjockare är finare i detta fall. Gärna så tjock att flickorna rodnar och pojkarna skäms.
Svenska forskare bekräftar kopplingen mellan antibiotika och ökad risk för cancer i tjocktarmen. Påverkan på bakteriefloran i övre delen av tarmen verkar vara orsaken.

Hur mycket ska man skala vit sparris?
Som alltid när man tillagar sparris är det viktigt att skala den ordentligt. Skalet är både hårt och beskt, vilket man inte vill ha när man äter den. Glöm heller inte bort att skära bort ca 3 centimeter från botten av sparrisen. Botten av sparrisen brukar vara rätt ”träig” och hård. Cachad
Om man har oturen att äta något dåligt ser kroppen oftast till att detta kommer ut ur kroppen så fort som möjligt. Hur avgör den dels vad som är dåligt, dels vilken väg det ska ut? /PerForskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966 och drivs utan vinstsyfte.

De svenska forskare som underlät att berätta om allvarliga komplikationer med en tankestyrd robotarm frias. Men ordföranden och två nämndemän tycker att forskarna borde fällas.
Tidigare forskning har visat att de som uppfattar lukten gör det även när de luktar på kiss från en sparrisätare med sparris-anosmi. Det finns enstaka rapporter om personer som bryter ner sparris till luktfria ämnen. Men den rådande uppfattningen inom detta något udda forskningsfält är att sparris-anosmi främst beror på luktsinnet.Flera storskaliga försök att bota djup depression med elektroder i hjärnan har misslyckats. En vidareutvecklad variant av tekniken ger nytt hopp – åtminstone för en patient.

En femtioårig kvinna blir lämnad av sin man efter ett äktenskap som varat halva livet. En hyfsat stor del av mänskligheten kan relatera till situationen.…
Det ligger i linje med de nya resultaten. Katja Fall och hennes medarbetare upptäckte 871 specifika varianter i arvsmassan som är extra vanliga hos sparris-anosmikerna. Samtliga finns i en del av kromosom 1, som innehåller gener som luktsinnet använder för att känna igen doftämnen.Samtalen blev början på ett forskningsprojekt som nu har analyserat arvsmassan hos närmare 7 000 personer ur båda grupperna. Katja Fall hör själv till dem som uppfattar lukten. De som inte gör det – majoriteten – har något som kallas sparris-anosmi.

Forskarna beskriver sina nya sparrisrön i tidskriften British Medical Journal. Studien kan verka lite udda, men den bygger på seriös metodik och världsledande epidemiologiska studier vid Harvard university i USA. Enligt Katja Fall kan resultaten i förlängningen ge bättre kunskap om hur luktsinnet uppfattar molekyler med olika struktur.
Många av de gener som styr vårt luktsinne sitter på kromosom 1. Det är där som forskarna har hittat de gener som avgör förmågan att känna spår av sparris i urin.Ett 25 år gammalt vad mellan en hjärnforskare och en filosof är avgjort – tack vare en inspelning som Forskning & Framstegs Per Snaprud gjorde år 1998.

Vetenskapliga grubblerier om sparris och kiss har gamla anor. Redan år 1781 skrev det amerikanska universalsnillet Benjamin Franklin att ”några stjälkar sparris som äts kommer att ge din urin en obehaglig odör”.Enklare blir det inte. Gör iordning din sparris och stek i pannan i lite olivolja i 3-5 min. Vill du ha lite extra smak kan du steka den med lite vitlök och sesamfrön.

Det beror på det svavelhaltiga ämnet sparrissyra. När det bryts ner i kroppen bildas kemikalier som vissa personer upplever som illaluktande. Enligt forskning från Örebro Universitet är det bara fyra av tio personer som upplever att deras urin börjar lukta svavel när de har ätit sparris. Orsaken ligger i luktsinnet, som skiljer sig åt hos dem som känner lukten.
SPARRIS – den gröna växer ovan jord, medan den vita är täckt av jord. Det ger lite olika konsistens och textur – och därför är koktiden inte den samma.Fisk passar superbra tillsammans med färsk sparris – kanske för att de båda har en väldigt mild smak. Testa det här receptet där den får sällskap av ugnsbakad lax, spenatpesto och grönsakspasta. Växer under jord och får därmed inte solljus, vilket är orsaken till den ljusa färgen. Den vita varianten har en lite trä-aktig yta och är därför segare än den gröna. Den vita ska därför skalad och kokas under längre tid än de gröna. Lägg upp nykokt sparris med en klick hollandaise på toppen. Lägg på lite dill och nymalen svartpeppar. En klassisk hollandaise innehåller mycket smör. Vår version är gjord på blomkål och innehåller färre kalorier. En hemgjord soppa med färsk sparris är en riktig vårdelikatess och kan inte jämföras med matbutikens färdiglagade soppor. Här får du vårt bästa recept: Du kommer vilja slänga dig över denna sallad med edamamebönor, sparris, färsk mozzarella och senapsdressing. Ät den som en näringsrik lunch eller en lätt middag.

Varför luktar urinen när man äter sparris?
Fyra av tio personer upplever att deras urin börjar lukta svavel när de har ätit sparris. Orsaken finns i kromosom nummer 1. Sparris innehåller det svavelhaltiga ämnet sparrissyra. När det bryts ned i kroppen bildas kemikalier som vissa personer upplever som illaluktande.
Skär sparris i önskade storlekar och stek i stekpannan i lite olja. Salta lite och vänd dem i den färdiga risotton tillsammans med färska ärtor och parmesan.

Skölj din sparris och vänd dem i först mjöl, sedan vispat ägg och till slut en blandning av riven parmesan och panko-ströbröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugnen i 10-15 min. Servera med aioli.
Det beror på att den vita varianten täckt av små jordhögar. Därmed får de en lite träaktig yta, och ska därför skalas och kokas under längre tid. Den gröna sparrisen växer ovan jord, ska inte skalas och kan ätas rå.Trots att sparris är godast på våren när de är i högsäsong här hemma kan du som tur är köpa och avnjuta de goda, nyttiga grönsakerna året runt. Läs mer om både den vita och gröna varianten här och lär dig hur du tillagar dem och får in fler i din matlagning.

Är det nyttigt med sparris?
Sparris är inte bara gott – det är nyttigt också. Den här grönsaken är rik på både vitaminer och mineralsalter. Den är bra för ögonen, njurarna och skelettet. Vitamin A, E och K är bra för ögonen, stärker nervsystemet och skyddar kroppen mot svampsjukdomar.
Servera som tillbehör till t ex fisk, skaldjur eller kyckling. Grön sparris är också gott i sallader eller i en soppa, gärna tillsammans med dess vita släkting.Ägg och sparris har något visst tillsammans och är supergott en helgmorgon. Gör t ex en frittata eller servera den med ett pocherat ägg, lite god parmaskinka och hyvlad parmesan.Gör en klassisk vinägrett av olivolja, vinäger, lite dijonsenap, honung och salt och peppar. Häll vinägretten över din nykokta sparris och pynta med grovriven parmesan. Servera direkt

Har du tänt grillen är det väldigt gott att grilla din sparris. Använd gärna en grillåda så att den inte ramlar ner genom gallret. Grilla i 3-5 min, droppa över olivolja och kvarna svartpeppar över. Den smakar också bra med liten grovriven parmesan. Har du ingen grill så kan du använda en grillpanna.
Nu har Karin von Schenk kommit med en hel bok om denna läckra primör. En bok om myter, sorter och hantering, odlingstips och härliga recept. Här är ett smakprov:Vill du ha ut det mesta av din sparrismåltid ska du välja grön sparris som innehåller dubbelt så mycket av vitamin A och C som vit. Välj också knopparna, som innehåller mer än dubbelt så mycket vitamin C som basen. I övre delen av stängeln koncentreras också mineralämnena.

Dagens veteskapsmän har funnit så många nyttigheter i sparrisen att den gott kan kallas hälsoväxt. Främst är det den höga koncentrationen av folater och vitamin A som gör sparrisen intressant. Vitaminerna C och E finns i höga halter liksom många former av vitamin B. Sparris, särskilt grön och violett sparris, innehåller också höga halter av ett flertal viktiga mineraler. Och därtill mängder av fibrer.Sparris har hög koncentration av olika slags vitamin B. Det kanske viktigaste B-vitaminet är folat, även kallat folsyra. Det är särskilt bra för kvinnor som planerar en graviditet som bör få i sig extra mycket folat. Ett intag av 200-300 gram sparris per dag skulle räcka för att minska risken för ryggmärgsbråck hos foster.Att äta sparris rå är särskilt nyttigt eftersom inga vatten- eller värmelösliga näringsämnen då går förlorade. Synd bara att vi i Sverige har så kort period då vi kan äta färsk sparris.Sparrisen innehåller en bra mängd C-vitamin (speciellt den gröna). C-vitamin är en viktig antioxidant som ger ett bra skydd mot en rad sjukdomar. Förutom C-vitamin innehåller sparrisen bland annat E-vitamin, K-vitamin, folsyra, kalium och zink. Med andra ord, sparrisen är inte bara fantastiskt god, den gör gott för kroppen också!

Sparris är en grönsak som antigen är vit eller grön och skördas i Sverige mellan maj och juni månad. Den gröna sparrisen växer ovan jord och den vita växer under jord. Men visste du att likt äpplen så finns det många olika sparrissorter med olika egenskaper?

Sparrisen växer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika och är en art i familjen sparrisväxter. Den tillhör samma familj som purjolök, lök och gräslök. Färgen på sparrisen är beroende av hur mycket sol den får, där den gröna färgen kommer från klorofyll.

Svar: Ja, det går utmärkt. Eftersom de redan är kokta behöver du inte göra något mer åt dem. Förpacka dem väl i ett foliepaket och lägg dem sedan gärna i en tät fryspåse innan du fryser in dem.

Similar Posts