Tips Efter Hinnsvepning

I helgen kom Vickan & Ellie på fredagsmys, sen i lördags gick vi ner på kalas hos våra grannar som har ett jämngammalt barn (så kul!) och sen såg vi melodifestivalen hemma bara. Igår hängde vi och fixade massa tvätt och annat tråkigt som man måste göra, sen kom Lous farmor förbi ett tag och vi käkade asgod vegofärs till middag. Tips att lägga i svarta oliver, passade så bra ihop!

Har Hinnsvepning fungerat för er?
I en nyligen publicerad Cochrane rapport (5) rapporteras att hinnsvepning är en effektiv metod för att initiera förlossningsstart, men rutinmässig användning rekommenderades inte då de kliniska fördelarna är otillräckliga i förhållande till nackdelarna.
Hinnsvepning har satt igång båda mina förlossningar :). Första barnet hade jag gått 11 dagar över tiden, var 4cm öppen när BM gjorde den och direkt efter satt allt igång. Nu med andra barnet gjorde jag nån dag innan bf, var öppen 3 cm och mjuk och dagen efter gick slemproppen och sen vattnet. Tror man ändå måste vara lite redo down there för att hinnsvepning ska ha effekt. Men vad vet jag :). Funkat för mig i alla fall!Gjorde hinnsvepning i v 40+5 och fick lite mer förvärkar direkt efter men som gick över. Samma kväll drog det dock igång på riktigt och 1,5 dygn senare (!) kom Sixten. Tyckte inte att självahinnsvepningen var farlig alls, så lätt värt att göra om man känner sig redo. Lycka till! 🙂Hej måndag!!!! Såhär såg jag ut imorse! Älskar denna kappan från KappAhl. Mötte upp syrran för en frulle på pom & flora. Försöker verkligen göra något varje dag så jag inte blir uttråkad här hemma 🙂 Nu ligger jag i soffan och jobbar lite med världens molvärk men det är lite av min vanliga status just nu. Inte så konstigt eftersom det faktiskt ska ske inom kort! Vädret är i alla fall HELT magiskt och det var en så härlig start på dagen med promenad i solen. Vårkänslorna är här och pirret i magen är helt galet. Så taggad på livet!!!!

Hur känns det efter en Hinnsvepning?
Metoden kan ibland upplevas som obehaglig och smärtsam. Efter en hinnsvepning är det vanligt med en mindre blödning och det förekommer ofta blodtillblandad/brunaktiga flytningar. Oregelbundna sammandragningar är också vanligt. Blödningar och sammandragningar kan komma samma dag eller någon dag efter.
Gjorde hinnsvepning med första barnet då jag gått en vecka över tiden, fick molvärk på den eftermiddagen o på natten började de riktiga värkarna. Med tvåan litade jag helt på att hinnsvepning skulle funka direkt pga kroppen visste ju vad den skulle göra, men första som jag fick några dagar innan bf gav inget..fick en till en vecka över tiden och då drog det igår efter några timmar bara. Den var rätt rejäl, sa åt bm att köra på ? så jag säger kör på hinnsvepning, helt klart värt att prova o för mig funkade det ju två av tre ggr. Be bm att inte vara så försiktig bara ?lycka till! ?

Bf + 4 gjorde jag hinnsvepning kl 11.00. Var tölpen en knapp cm. Gjorde inte så ont som jag föreställt mig! Lite värre sammandragningar än vanligt hela dagen, kl 19 kom första ”riktiga” värken vilket kändes helt annorlunda. Från första värk kom resterande värkar regelbundet med 2-3 min mellanrum hela förlossningen. Bebben kom sen 04.02! Ska definitivt göra om hinnsvepning om blir aktuellt igen! Lycka till fina du:)
Annars är det nu väntans tider här hemma. Jag är äntligen mentalt redo för att träffa lillasyster och tur var väl det. Nu är det liksom max två veckor kvar så det är ganska lagom tid att bli taggad på. Jag är inte less på att vara gravid än men jag är pirrig varje dag för jag tänker att nu, kan det hända när som. Så passar på att vila och äta som fan haha. Är så himla hungrig. Idag ska jag på akupressur och lära mig vilka punkter som ska tryckas på för att stimulera förlossning så jag kan visa min kille sen. Sen har jag också tid hos barnmorskan imorgon och då ska jag be om hinnsvepning. Ganska säker att jag redan är öppen, så får se vad barnmorskan säger imorgon om status 🙂 Har ni provat hinnsvepning? Vet att det bara ska hjälpa 1/8 så förväntar mig inget men vill gärna göra det mesta ”naturliga” man kan göra för att undvika igångsättning. Blir det att jag skulle gå över till igångsättning blir det säkert också superbra men det är min känsla nu. Vill bli överraskad, gärna med vattnet som går som sist haha. Men vi får se vad kroppen vill!!!När jag skulle göra hinsvepning efter att ha gått 10 dagar över tiden kunde inte min barnmorska genomföra den då jag inte var det minsta lilla öppen. Blev så besviken och ledsen då jag verkligen inte ville bli igångsatt utan att det skulle komma naturligt. Dock rörde hon runt lite utanför och några timmar senare började förverkarna komma, dagen efter kl 10 kom hon. Så kämpa på och håll ut, snart är det över och er lilla tjej är här! ❤️ Var öppen 3 och det blödde efteråt, alltså i flytningar. Bebis var ute 2 dagar efter och det började med värkar. Inget vatten gick fören på förlossningen. Fick hinnsvepning 7/10, var öppen 2cm. Vattnet gick på kvällen 9/10. Hade haft lite förvärkar under lång tid innan, som inte varit speciellt jobbiga. Men när vattnet gick var det som att trycka på en knapp, fick starka värkar/sammandragningar på en gång! Fick undersökas direkt på förlossningen och var då öppen 4cm. Bebis föddes 6,5h efter vattnet gått. Kan tillägga att jag satt MYCKET och studsade på pilatesboll samma dag som vattnet gick. Oklart om det påverkade men?Gjorde hinnsvepning typ kl 10 på morgonen , mina värkar kom sen på kvällen och våran dotter kom dagen efter . Var öppen 3 cm och i v 38+6 när den gjordes

Får en äldre kvinna som verkligen verkar förstå hur dåligt jag mår! Hon var jättebra! Jag förklarade att jag kräks av medicinen mot förvärkarna, har ont varje natt och kräks varje dag.
Hej! Så spännande! Då får du träffa din dotter väldigt snart, ska bli roligt för mig som läsare också. Ja va en av dem som gick till v 42+0 med andra barnet för några år sen, men ja va väldigt sjuk några veckor innan som aldrig ville ge med sig men så va jag lagom frisk när bebisen kom sen. Han va skrynklig o torr som ett russin o världens finaste ❤️

Gjorde hinnsvepning närbjag gått över bf med 4 dagar. Jag var öppen 3-4cm, Hade som molande mensvärk resten av dagen (gjorde svepning på förmiddagen) k6nde sova som vanligt under natten vaknade på morgonen runt 7. 30 med värkar och dottern kom sen runt 18-tiden 🙂 Mitt vatten gick inne på förlossningen, var ca 8cm öppen när det gick och det gick när dom skulle undersöka hur mkt öppen jag var 🙂
Gjorde hinnsvepning 2015 när jag väntade min son. Tog 2 dagar sen så åkte jag in till förlossning. Det gick snabbt. Lycka till nu. Jag åkte och handlade på maxi dagen innan. Drog en full kundvagn i affären. Det drog igång mina värkar. Gå ut och gå en långpromenad. Hoppas nu att detta hjälper dig ????? kram ?

Hade en tid med en läkare kl 10:00. Vid 10:50 kommer det en kvinna och säger att min läkare är sjuk. De hade glömt att informera mig. Jag brister ut i tårar igen och jag ska då få träffa en annan läkare istället.
Skrev på insta med men efter hinnsvepningen fick jag sjuuukt mkt molande värk men sen tog det två dagar lr ja 1,5 för gjorde ju hinnsvepningen efter lunch o han är född på morgonen. Men vattnet gick inte denna gången utan det fick de spräcka när jag fick krystvärkarna. Lycka till o hoppas hon kommer snart!Gjorde hinnsvepning 2015 när jag väntade min son. Tog 2 dagar sen så åkte jag in till förlossning. Det gick snabbt. Lycka till nu. Jag åkte och handlade på maxi dagen innan. Drog en full kundvagn i affären. Det drog igång mina värkar. Gå ut och gå en långpromenad. Hoppas nu att detta hjälper dig ????? kram Fick två hinnsvepningar. De första gav endast mer förvärkar just den dagen och var öppen 2cm. Andra gången var jag öppen 2cm fortfarande och kände inga förvärkar längre. Dottern kom i hemmet 5 timmar senare. Hann inte åka in. Ja, det gick väldigt fort. 40 min från första värk tills hon var ute, Det var mitt andra barn också. Så att du ”endast” är öppen 2cm betyder inte att det inte kan vara pågång. Hoppas din dotter vill komma snart ?Gjorde tre stycken nu med tvåan. Första precis som du 1,5-2 cm öppen. Två dagar senare gjorde jag en till. Hade inte haft några värkar. Lätt lätt molande bara. Var då 3 cm öppen. Ytterligare två dagar senare gjorde jag den sista. Hade återigen inte känt något nämnvärt. Var redan 5 cm öppen dock vid sista. Sista kändes mycket mer. Gjorde hinnsvepningen ca 12 och värkarna började typ 14. 03:46 dagen efter kom han. V 39+3

Gjorde hinnsvepning två av mina grav, vid elva på förmiddagen, öppen 2cm, slemproppen gick 1 timme efter hinnsvepningen, 2 tim efter proppen satte värkarna igång, Lycka till fina, så stark du är❤
Hon förklarar att de helst inte vill sätta igång eftersom jag har ett kejsarsnitt sedan innan. Jag fråga om en hinnesvepning och hon säger ” Ja men absolut det är väl självklart att vi kan göra”Nu hoppas jag på att lilltjejen vill ut! Vattnet brukar gå inom 1-2 dygn om det gett effekt men hon har bokat en ny tid på fredag ifall det inte hjälpte något.

Var också öppen 1.5-2 cm när jag fick hinnsvepning. Fick det på måndagen 10.00 och natten mån-tid vid 3 startade det . Men iom att sonen inte var redo tog hela förlossningen 19 h då han behövde ta sig längre ner. Var ändå mitt andra barn. Första förlorade jag i vecka 36 och blev då igångsatt med tabletter.Tydligen var jag öppen 1,5-2 cm. Hon fick först in ett finger men sen sa hon nej men du kan nog få in 2. Hon gjorde en hinnesvepning. Va inte skönt men gjorde inte speciellt ont heller. Tog några sekunder bara. Inte ens en tvekan att hon kunde göra en. Hej! Vad skönt att du fick hjälp. Det känns alltid bättre när man får ett bra bemötande! Mådde själv piss innan min dotter föddes (hon fyller 12 år den 12 juli). När vi var inne på koll 5 dagar innan hon kom då hon inte rört sig på ett dygn så hade jag regelbundna värkar, men de var inte tillräckligt starka. Blev erbjuden igångsättning, men tackade nej då för att jag var så otroligt trött och kände att jag inte skulle orka med en förlossning då. Men som sagt, 5 dagar senare satte det igång av sig själv! Lycka till med förlossningen, håller tummarna att lilltjejen kommer snart ❤ Jag fick två hinnsvepningar med min son. Fick den första ca 1,5 vecka innan bf om jag inte minns fel. Upplevde att jag fick lite mensvärk ett par timmar efter och delar av slemproppen gick men efter det hände det inte så mycket. Gjorde en ny hinnsvepning 6 dagar innan bf, denna gången hängde värkarna kvar. Vi åkte hem och jag vaknade tidigt på morgonen av dundervärkar. Åkte in och var då 8 cm öppen. 1 timme senare var han ute?. Stort lycka till! Ni som gjort hinnesvepning hur öppna var ni och funkade det? Kommentera gärna! Älskar att läsa era kommentarer här på bloggen! Lättare än insta då allt blir samlat här. En del kvinnor vill inte gå till barnmorskan eller någon annan för en hinnsvepning. De föredrar att göra den själv, i hemmet. Det bästa är dock att låta professionell, utbildad personal göra ingreppet. Även om det inte låter så svårt, och flera kvinnor har lyckats, så är det ändå fråga om att gå inuti din kropp.Den uppenbara fördelen är att förlossningen kommer i gång utan några läkemedel. En del mammor vill absolut inte gå över tiden. De är kanske trötta och vill föda fram sitt barn så fort det är säkert för bebisen. Eller så finns det andra orsaker till att det inte är bra att vänta. Eventuella medicinska situationer som gör det farligt för mamman att fortsätta med graviditeten.

Ett hem är sällan så sterilt som ett undersökningsrum, så risken för infektion ökar. Samtidigt kan det vara svårt för en kvinna att komma åt. Med tanke på att det är i slutet av graviditeten så är magen så stor att du inte når fram. För att hinnsvepningen ska fungera måste du nå fram till fosterhinnorna och svepa dem. Det är inte så lätt som det låter att göra på sig själv.Nu för tiden finns det ingen anledning att riskera en lång graviditet. Speciellt inte om du har vissa medicinska anledningar till att föda fram barnet så fort det är redo för det. Med hinnsvepning har du en stor chans att förlossningen kommer i gång. Och när den görs på rätt sätt är riskerna minimala. Det är inte vanligt med några större komplikationer, utan du hjälper bara kroppen lite på traven.

Så slutsatsen är att forskningen kring hinnsvepning är ganska begränsad. Det den samlade forskningen kommit fram till att hinnsvepning ökar möjligheten för att förlossningen startar naturligt, dvs utan induktion (att den sätts igång med läkemedel).Jag tyckte inte att första hinnsvepningen kändes alls, men de är oftast mer försiktiga då. Andra svepningen var lite mer intensiv, men det gjorde inte ont – mer som en obehaglig gynundersökning 😝

Hinnsvepning innebär att du manuellt lossnar på livmodershinnan, de så kallade fosterhinnorna. Detta i sin tur verkar ha en inverkan på hela ditt hormonsystem, och förlossningen kommer i gång. Du kan antingen få hjälp av en barnmorska eller läkare för att utföra proceduren. Ibland räcker det inte med en hinnsvepning utan du måste göra flera innan det fungerar.
I samling av studier visade det sig att 20 % fler kvinnor hade en förlossning som startade av sig självt än de som inte gjorde en hinnsvepning. Av dem som inte gör hinnsvepning startar cirka 60 % av alla förlossningar av sig själva medan siffran för de som gör hinnsvepning är 72 % (källa). Det ska dock tilläggas att urvalet var lågt och att studierna därmed har begränsad validitet.Till att börja med så lyssnar barnmorskan eller läkaren på barnets hjärtslag. Det görs både före och efter ingreppet, bara för att vara säker på att allt står väl till. De ser också på barnets position, för en hinnsvepning fungerar bäst om barnets huvud är i position. Det ska helst vara fixerat för bästa resultat. Samtidigt så undersöker de moderkakan, på ultraljudet kan de se var den är placerad. Även den måste ligga på rätt ställe för att ingreppet ska vara säkert.

Dessa tecknen är lika som positiva tecken inför alla förlossningar, hinnsvepning eller ej. Ta reda på mer om de vanligaste tecknen på att förlossningen börjar så att du vet om du är på väg att föda.
Många får sammandragningar som gör ont, men inte är något att oroa sig för. Det kan även vara obehagligt med det blod eller flytningar som ofta kommer ut. Så även om det kanske inte gör direkt ont så är det ganska obehagligt.Ja, det är väldigt vanligt att du blöder efter en hinnsvepning. Kanske inte så mycket, men en del brukar nästan alltid komma ut. Gärna blandat med flytningar av annat slag. Det är trots allt något som lossnat där inne och som nu måste komma ut.För att undvika komplikationer så kontrolleras både mamman och bebisen noga innan ingreppet. Allt ska vara på sin plats. Bebisens huvud bör vara fixerat och moderkakan får inte ligga för öppningen. Det kan också finnas andra anledningar till varför en kvinna inte kan föda vaginalt, och då är det inte heller läge för en hinnsvepning.Tänk även på att det finns flera faktorer som påverkar beslutet om att göra en hinnsvepning. Moderkakan ska ligga på plats, barnets huvud vara i rätt läge, fostrets hjärtslag måste kontrolleras, och så vidare. Även om det är ett naturligt ingrepp så finns det mycket som kan gå fel om du inte vet precis vad du sysslar med. Eller har rätt utrustning för att kontrollera både bebis och livmoder.

Därefter går barnmorskan eller läkaren in med fingret genom modermunnen. Hen för det mellan livmoderväggen och fostervattenhinnan. Med mjuka cirkelrörelser drar hen över hinnan. Den lossnar och därmed frigörs ett hormon i kroppen, prostaglandiner. Det är ett hormon som stimulerar födseln och värkarbetet. Den får också livmodertappen att mjukna ännu mer, även om den helst ska vara något mjuk redan innan hinnsvepningen. Allt är sammankopplat och en till synes så liten sak som att svepa hinnorna kan hjälpa dig få i gång förlossningen. På bara några sekunder har du snabbat på födseln av ditt barn.

Hur vet du då om hinnsvepningen har lyckats? Det är inte så att förlossningen kommer i gång på stället, även om det kan gå ganska fort för en del kvinnor. Men när en hinnsvepning lyckats så brukar förlossningen börjar inom 48 timmar efter ingreppet, speciellt om du redan är lite över tiden och livmodertappen har mjuknat. Ibland redan efter ett par timmar, om du har tur. Kroppen reagerar på sitt eget sätt och det är svårt att förutse hur snabbt det går. Om det lyckas.
Så om du tycker det är dags ska du boka tid hos din barnmorska eller läkare. De kan försäkra sig om att allt är okej, att det inte finns några risker med hinnsvepningen. Först när de har gjort ett ultraljud och lyssnat på barnets hjärta kan de sätta i gång. Alternativt är det barnmorskan som föreslår en hinnsvepning för att hen tycker det är säkrast för dig att komma i gång.

Hur vet man om Hinnsvepning funkat?
Det sker vanligtvis någon gång mellan vecka 36–38.
Rent allmänt har antalet förlossningar som sätts i gång på sjukhus ökat. 2019 var det drygt 20 procent av alla graviditeter som sattes i gång och siffrorna fortsätter att öka. En av anledningarna kan vara att fler gravida kvinnor har diabetes, högt blodtryck eller havandeskapsförgiftning. För dem är det bäst att inte gå allt för mycket över tiden, för att minska riskerna med deras tillstånd. En annan anledning är att man i många landsting valt att sätta igång kvinnor tidigare än vecka 42.

Får man bada efter Hinnsvepning?
Det är också vanligt med oregelbundna sammandragningar som kan vara smärtsamma. Detta är ofarligt. För att dämpa smärtan kan du prova att bada eller duscha.
Det finns situationer då det inte är bra att göra en hinnsvepning. Bland annat om barnet ligger i sätesbjudning eller tvärläge. Inte heller om moderkakan ligger på fel plats, som vid placenta privia. När man tror att barnet har någon form av missbildning är det inte möjligt att göra en hinnsvepning.

Du kan aldrig vara riktigt säker på hur lång en graviditet kommer att vara, även om du får ett ungefärligt datum för förlossningen. Men det är bara en riktlinje, och det kan variera med flera veckor. Ibland kan det finnas bra anledningar till varför du inte vill vänta på att allting ska sätta igång av sig självt. Det kan finnas situationer som gör att det är bäst att hjälpa värkarbetet sätta i gång. Då kan det vara läge för en hinnsvepning.Ett vanligt tecken att hinnsvepningen lyckats är värkar och blödningar. En del tycker att det gör riktigt ont och måste ta medicin. Om du inte blöder kanske du har flytningar, de är ofta brunaktiga i färgen.Men det finns även vissa risker, eller nackdelar med att göra en hinnsvepning. En del upplever att det gör ont, medan andra beskrev det mer som obehagligt. Om livmodertappen inte har mjuknat redan så kan det kännas lite mer. Det är inte ovanligt med molande värk och sammandragningar efteråt. Du kan ta Paracetamol mot smärtorna, två stycken var fjärde timme. För det mesta får du även flytningar eller blödningar.

Efter en hinnsvepning är det bara att vänta. Ibland får du upprepa det hela efter ett par dagar, det är ganska vanligt att det tar mer än en hinnsvepning för att få önskat resultat. Det vill säga att förlossningen börjar på allvar. Statistiken pekar på att hinnsvepning minskar antalet graviditeter som går över tiden med mer än två veckor. Med andra ord kan du inte vara helt säker, men det lönar sig att pröva. Annars finns det ju andra metoder för att sätta i gång förlossningsarbetet, men de har också sina för-och nackdelar.
Du kan göra en hinnsvepning redan i vecka 37. Men det finns sällan riktigt bra anledningar till att sätta i gång en födsel så pass tidigt. Om barnet är redo och allt börjar av sig självt är det en annan sak.Många beskriver smärtorna efter en hinnsvepning som just mensvärk. Den där molande värken som kan vara nog så svår. Det kan fungera med paracetamol om det blir allt för jobbigt. Om förlossningen kommer i gång någorlunda snabbt efter hinnsvepningen så blir det ju helt andra värkar och smärtor. Har du tur så tar det inte många timmar innan du ser din bebis.

Det handlar alltså om en mer eller mindre naturlig metod för att sätta i gång en förlossning. Du slipper ta mediciner som har andra biverkningar. Samtidigt så är det fråga om ett ingrepp, och därför är det något som bör tas på allvar. Ingenting du ska experimentera med själv där hemma.

Allt som har med graviditet och förlossning är väldigt individuellt. Likaså upplever inte alla kvinnor hinnsvepningen på samma sätt. En del tycker att det svider under ingreppet och det kan göra ont. Andra får inte smärtorna förrän nästa dag och då kanske mer som en molande värk.
Det är viktigt att använda sterila handskar när du utför en hinnsvepning, för annars finns det risk för infektion. En del kvinnor gör det själva, hemma, men det bästa är om du låter utbildad personal ta hand om ingreppet.Det vanligaste är att du väntar med att göra en hinnsvepning tills du börjar gå över tiden, vanligtvis i vecka 40. Ibland får du göra om processen ett par gånger för att den ska fungera. Då väntar de ett par dagar innan de gör en igen. Barnmorskan eller läkare utför en vaginal undersökning. Undersökarens finger förs in i livmodertappen till den inre modermunnen och genom cirkelrörelser lossas fosterhinnorna från den nedre delen av livmodern. Detta stimulerar frisättningen av prostaglandiner, ett slags hormoner som bidrar till att sätta igång förlossningen. Dessa hormoner bidrar till utmognad av livmodertappen genom uppmjukning av vävnaden och även genom att öka livmodermuskulaturens benägenhet till sammandragningar. Hinnsvepning görs för att stimulera mognad av livmodertappen och den kan även hjälpa värkarna att starta. Forskning visar att hinnsvepning minskar antalet graviditeter som går mer än två veckor över tiden. Hinnsvepning kan med fördel upprepas med två till tre dagars mellanrum.Undersökningen kan upplevas obehaglig och ibland lite smärtsam. Om det gör ont kan man avbryta. Det är vanligt med en mindre blödning och det förekommer ofta blodtillblandad/brunaktiga flytningar efter en hinnsvepning. Det kan komma samma dag eller någon dag efter. Det är också vanligt med oregelbundna sammandragningar som kan vara smärtsamma. Dessa symtom är inte farliga. För att dämpa smärtan kan man ta Paracetamol 500mg, 2 stycken, med cirka 6 timmars intervall.

Om du är orolig tycker jag att du ska ringa in. Sen tycker jag att du ska vara lite sträng på dem, det är ändå din förlossning och det är viktigt att du får en så positiv upplevelse av det som möjligt, annars kan det också sätta spår till framtida grav. Jag har haft en vaginal fl och ett ks och det är inget att oroa sig för. Men ring och prata med dem om att du känner dig orolig och överkörd och vill bli tagen på allvar. Lycka till!
Sufia: Jag vet många som fått kejsarsnitt pga att dom varit så rädda, men läkarna tyckte det va dumt för jag va så ung? Jag satt bokstavligen och tjöt där inne och bad verkligen om ett kejsarsnitt, men blev nekad. En av mina rädslor är att mitt barn ska bli skadad under förlossnig, att hon ska få syrebrist osv, att någonting ska gå FEL. Och där höll läkaren med om, på den fronten är kejsarsnitt en säkrare del, men samtidigt lovade hon att dom skulle hålla koll på henne hela tiden. Men jag har totalt tappat förtroendet inom vården , jag har har dessumtom jobbat inom vården och vet hur stor bristen på personal är. Och läkaren höll med, det är brist på personal vilket gör att vården inte blir lika säker. Och jag vill känna mig trygg och omhändertagen när jag ska in och sätta mitt barn till världen, thats it. Men vi får se vad som händer, jag hoppas allt går som det är planerat bara.. Tack så jätte mycket! :)Mayan: Det går bra, natten har varit lugn men fick tillbaka mensvärken nu igen. Så hennes ide med det här var att reda igång allt, så min igångsättning kommer gå lättare. Så denna värk gör ju nytta iaf! 🙂

När jag hade haft 3min mellan värkarna ringde jag in till förlossningen & berättade att det förmodligen var igång. När man själv känner att man inte klarar av smärtan så ska man såklart fara in oavsett vad dom säger.Du känner när dom riktiga kommer, man vill gärna andas igenom smärtan, man vill gärna vandra (inte sitta still när värken kommer). Sen ska du kunna klocka dom. När dom börjar vara regelbundna (med samma tid mellan i en längre period).

Min bm sa idag att gör hinnsvepningen den verkan det ska så kommer det bara göra ondare och ondare och så kommer fl starta. Om man är mogen för fl så startar den i regel inom ett dygn från det att man gjort hinnsvepningen.

Efter en hinnsvepning är det vanligt med så kallade ”pinvärkar”, dvs att du får smärtsamma sammandragningar som inte påverkar mognaden i din livmoderhals. Du kan också få en mindre vaginal blödning efter hinnsvepningen. Blödningen är inte farlig och kommer att avta.
För att det ska vara möjligt att utföra så krävs det att livmodermunnen är öppen minst för ett finger, vilket motsvarar ungefär 1.5 cm. Sedan handlar det om att du som gravid ska vilja och samtycka till att bli hinnsvept. Du ska alltid få information om vad en hinnsvepning innebär innan den utförs.

Kan man göra Hinnsvepning om man inte är öppen?
För att det ska vara möjligt att utföra så krävs det att livmodermunnen är öppen minst för ett finger, vilket motsvarar ungefär 1.5 cm. Sedan handlar det om att du som gravid ska vilja och samtycka till att bli hinnsvept. Du ska alltid få information om vad en hinnsvepning innebär innan den utförs. Cachad
Gällande GBS (Grupp-B streptokocker) finns idag ingen forskning som bevisat att hinnsvepning skulle medföra någon ökad risk för infektion hos den gravida eller fostret, men underlaget är begränsad varför inga säkra slutsatser kan tas.Som förstföderska är det ofta svårt att bli hinnsvept innan BF då livmoderhalsen ofta är stängd, medan det är vanligare att du som omföderska kanske redan är öppen något mot slutet av graviditeten. Hinnsvepning kan utföras av barnmorskor på barnmorskemottagningen samt på förlossningen eller specialistmödravården.

Forskning visar varierande resultat efter en hinnsvepning, men sammanslaget från ett stort antal artiklar kan man uppskatta att hinnsvepning minskar risken för att gå till 42+0 med omkring 14%. Hur mycket en hinnsvepning hjälper i just ditt fall är svårt att svara på, men det beror sannolikt på hur pass mogen din livmoderhals är under hinnsvepningen. Bäst effekt uppnås om man upprepar hinnsvepning med några dagars mellanrum.
När en hinnsvepning rekommenderas i tiden beror på dels på regionala riktlinjer, men oftast rekommenderas det först efter att du passerat ditt BF för att inte påverka förlossningen i onödan. I vissa fall kan man dock vilja påskynda det naturliga förloppet redan innan BF.En hinnsvepning innebär att barnmorskan eller förlossningsläkaren går in med två fingrar via slidan och in i livmoderhalsen. Sedan försöker hen att skapa utrymme mellan fosterhinnorna och nedre delen av livmodern, genom att svepa fingret eller fingrarna med cirkulära rörelser. På så sätt frisätts prostaglandiner, ett hormon som naturligt påskyndar mognaden av din livmoderhals och ökar livmoderns benägenhet till att framkalla värkar.Hinnsvepning är alltså ett sätt att hjälpa kroppen att naturligt påskynda starten av din förlossning. Effekten är sannolikt högst individuell men på populationsnivå är effekten inte så stor. Däremot är det ovanligt med komplikationer och kanske hjälper det dig som önskar att förlossningen påskyndas!Är du redo att föda barn? En hinnsvepning är ett sätt att hjälpa kroppen att påskynda starten av din förlossning – på ett helt naturligt sätt! Är det verkligen möjligt, kanske du undrar? Det är det, men du behöver dock uppfylla ett visst antal kriterier för att det ska vara möjligt för din barnmorska att utföra. I den här artikeln berättar vi mer!

Under många år har Sus erbjudit igångsättning av förlossningen till gravida där förlossningen inte startat av sig själv efter 42 veckor. För förstföderskor föreligger en viss ökning för graviditets­komplikationer redan i graviditetsvecka 41. En ny svensk studie visade att vid igångsättning av förlossningen efter 41 veckor kunde riskerna för barnet minskas.På förlossningen i Lund tar vi också hand om tidiga förlossningar mellan graviditetsvecka 22 och 28. På båda orterna har vi ett nära samarbete med respektive neonatalavdelning.

Hur många Hinnsvepningar behövs?
Förstföderskor ska erbjudas hinnsvepning vid barnmorskebesöket i graviditetsvecka 40 och 41 medan det för omföderskor ska erbjudas i graviditetsvecka 41. Om interventionen inte leder till spontan förlossningsstart ska upprepad hinnsvepning erbjudas (NICE, 2008).
För dig som planerar att föda barn i Lund och Malmö finns möjlighet att ta del av en föreläsning om att föda barn på Sus. När som helst kan du ta del av de filmade föreläsningarna direkt på vår webbplats eller anmäla dig till något av föreläsningstillfällena på plats i Lund och i Malmö från och med graviditetsvecka 32. Vid bedömningen görs CTG-registrering av barnets hjärtfrekvens och ultraljudsundersökning av fostervattenmängden. Läkaren eller barnmorskan undersöker också livmoderhalsens mognad, och gör om möjligt en så kallad hinnsvepning med fingret innanför livmoderhalsen för att stimulera till värkarbete. Om allt är normalt kan du välja mellan att invänta spontana värkar till 42 veckor, eller att förlossningen sätts igång inom de närmaste dagarna. Du får möjlighet att diskutera dessa alternativ med den läkare du träffar. Därför erbjuder Sus dig som är förstföderska, eller är omföderska och har medicinska riskfaktorer, att komma till oss för en bedömning i graviditetsvecka 41+0.Om du har förlösts med kejsarsnitt eller om du behöver vård efter förlossningen får du och barnet stanna på BB-avdelning i samma byggnad. Om ett enkelrum är ledigt kan det finnas möjlighet för en partner eller närstående att stanna över natten. Waxaad heleysa iyadoo ereyada lagu turjumay af-isiiwidish, af-ingriisi, af-carabi iyo af-soomaali. Waxaad luqadda ka dooran kartaa dhinaca midigta ee halka ugu hooseeyso cajaladda. När barnet blivit två dygn gammalt tar vi ett rutinmässigt blodprov av nyfödda (PKU) och kontrollerar vikt, huvudomfång, utför hörselprov och bedömer eventuell gulsot.

Hur snabbt ger Hinnsvepning effekt?
Hinnsvepning görs för att stimulera mognad av livmodertappen och den kan även hjälpa värkarna att starta. Forskning visar att hinnsvepning minskar antalet graviditeter som går mer än två veckor över tiden. Hinnsvepning kan med fördel upprepas med två till tre dagars mellanrum. Cachad
Om ni tänker köra bil in till förlossningen kan det vara bra att kolla upp parkeringsmöjligheter i förväg. Vi rekommenderar att parkera på följande platser:Amningsteamet i Malmö tar emot dig måndag–fredag, klockan 08.00–16.00. Du kan ringa till dem måndag–fredag, klockan 11.00–12.00 på telefonnummer: 040-33 21 00. För dig som behöver stöd och råd vid amning finns ett amningsteam på BB-avdelning Malmö och ett på BB familj Lund. Amningsteamet finns till både för dig som är eller har varit inskriven på BB i Lund och Malmö, men även för dig som ska komma igång med amningen hemma. När du skickar in formuläret kommer vi att hantera eventuella personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.Om vi har fullt på avdelningen kan vi behöva hänvisa dig till en annan förlossningsavdelning i Kristianstad, Helsingborg, eller Ystad. Vi ansvarar för att ordna plats till er.Ring alltid till oss innan du åker in, så att vi kan vi hjälpa dig att bedöma hur långt du kommit i förlossningsarbetet och om det är dags att komma hit.

The text in the video about the delivery ward in Malmö is available in Swedish, Somali, Arabic and English. Select subtitles at the bottom right of the video.
Du som föder kan ha med dig två närstående under förlossningen. Efter förlossningen får medförälder eller en annan närstående följa med till BB-avdelningen.BB familj Lund ligger i Patienthotellets lokaler medan BB familj Malmö ligger i samma hus som förlossningen och BB. Här finns personal som ger information och praktisk hjälp kring vården av den nyfödda och kring amningen.

Om du känner rädsla för att föda barn och behöver mer stöd än du kan få på mödravårdscentralen kan du be din barnmorska att remittera dig till specialistmödravårdsmottagningen i Lund eller Malmö för samtal.Nästa dag fortsätter man med nya tabletter, gel, slidinlägg eller ballong om det behövs. Sedan när livmodern har öppnat sig tillräckligt tar läkaren eller barnmorskan hål på fosterhinnorna. Därefter är det vanligt att använda värkstimulerande dropp.

Ibland kan det dröja 2–3 dygn från det att igångsättningen inletts till att själva förlossningen startar. Under den tiden är det vanligast att man stannar på sjukhuset. När väl förlossningen är igång brukar barnet födas inom ett dygn.
Då för läkaren upp en mjuk plastslang genom slidan in i livmodern. I toppen på plastslangen sitter en eller två små ballonger. Läkaren sprutar in vätska i ballongen eller ballongerna. Plastslangen tejpas på insidan av låret. Ballongen gör så att det trycker på livmodertappen inifrån. Det hjälper livmodertappen att bli redo för förlossning.

Det kan hända att du har funderingar och frågor både före och efter igångsättningen. Det gäller både dig som är gravid och dig som är blivande medförälder.
När vattnet har runnit ut sjunker barnets huvud ner och pressar mot livmodertappen, precis som det gör när vattnet går av sig själv. Pressen mot livmodertappen gör att värkarna tilltar och det hjälper förlossningen framåt.

Vad ska man göra efter en Hinnsvepning?
Du bestämmer alltid om hinnsvepningen ska avbrytas. Det förekommer ofta blodtillblandad/brunaktiga flytningar efter en honnsvepning. Det kan komma samma dag eller någon dag efter. Det är också vanligt med oregelbundna sammandragningar som kan vara smärtsamma.
Ibland måste en förlossning av olika anledningar hjälpas igång. Det kan till exempel vara för att graviditeten går över tiden eller för att du som är gravid får havandeskapsförgiftning. Det finns olika metoder för att starta igång en förlossning.

Oftast används värkstimulerande dropp vid en igångsättning. Droppet innehåller hormonet oxytocin. Det är samma hormon som du som är gravid själv producerar under en förlossning. Droppet anpassas till hur starka och täta värkar är och hur förlossningen utvecklar sig.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.Barnmorskan sprutar in gel i slidan bakom livmodertappen. Inlägget som förs in i slidan är fäst i ett snöre som kan dras ut om värkarna blir för starka.

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
En vaginal förlossning brukar delas in i flera delar eller faser som det kallas. Faserna kallas latensfas, öppningsskede, utdrivningsskede och efterbördsskede.Barnmorskan mäter också blodtryck och ibland puls på dig som är gravid. Läkaren eller barnmorskan gör en gynekologisk undersökning. Undersökningen visar hur mogen livmodertappen är.

Det går inte att säga hur lång tid igångsättningen och förlossningen kommer att ta. Det är olika hur man reagerar på metoderna och hur utgångsläget är.
Prata med en barnmorska för att få den hjälp du behöver. Ibland kommer funderingarna flera månader efter förlossningen. Genom sjukvården kan du få kontakt med någon att prata med, till exempel en barnmorska eller kurator.Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården. Livmodertappen är den nedre delen av livmodern som går ner i slidan. Den måste mjukna och öppna sig för att barnet ska kunna komma ut. När livmodertappen börjar bli mjuk och kort brukar det kallas att den är mogen. Förlossningen behöver inte bli mer komplicerad för att den har blivit igångsatt. Men det är vanligt att igångsatta förlossningar tar längre tid. Det är vanligare att den som föder behöver hjälp med värkstimulerande läkemedel. Det är också vanligare att förlossningen behöver avslutas med hjälp av sugklocka eller kejsarsnitt.Du som är gravid kan få läkemedel om livmodertappen är helt omogen. Läkemedlet innehåller ett ämne som heter prostaglandin. Det gör att livmodertappen börjar mjukna och öppna sig.

Ett kejsarsnitt är en slags förlossning. Det är en operation där en läkare gör ett snitt i magen och livmodern och lyfter ut barnet ur magen. Kejsarsnitt kan vara planerade, akuta eller omedelbara. Det beror på hur bråttom det är att få ut barnet. Det finns olika anledningar till att det blir kejsarsnitt.
Att ta hål på fosterhinnorna är en annan metod för att sätta igång förlossningen. Metoden används när livmodertappen är mogen. Dessutom bör barnets huvud ha sjunkit tillräckligt långt ner.För att ett värkstimulerande dropp ska fungera krävs det att livmodertappen först är ordentligt mogen. Droppet är mest effektivt om vattnet har gått. Därför är värkstimulerande dropp ofta den metod som igångsättningen avslutas med.

På förlossningsavdelningen tar en barnmorska emot. Hen känner på magen och undersöker hur barnet ligger inne i livmodern. Barnmorskan kontrollerar barnets hjärtljud med hjälp av CTG. Det är en elektronisk apparat som mäter både fostrets puls och livmoderns sammandragningar.
Det kan vara svårt att veta hur mycket behandling som behövs. Det är också olika hur man reagerar på de metoder som ska sätta igång förlossningen. Därför kan det hända att värkarna blir för täta och starka eller för svaga. Då hjälper vårdpersonalen till med att styra behandlingen så att värkarna blir lagom starka och täta.

Ofta kan det behövas flera olika behandlingar innan livmodertappen är tillräckligt mogen för att få igång förlossningen. Man kan börja med tabletter, gel, slidinlägg eller ballong en dag.
Alla förlossningar är olika, tar olika lång tid och kräver olika ställningar. Det kan vara svårt att veta i förväg vilken ställning som är bäst för dig. Ofta är det också skönt att byta ställning då och då för att inte trötta ut sig.Det finns huskurer som sägs påverka. Du kanske har hört att det kan hjälpa att gå i trappor eller ha sex. Men ingen har kunnat bevisa att huskurerna hjälper till att sätta igång förlossningen.

Jag tyckte inte svepningen i sig gjorde ont alls. Men fick som så många andra (vad jag hört) pinvärkar några timmar efter och hade det ca 1 dygn innan ”riktiga” värkar kom igång. Var helt slut då vid förlossningen då jag inte kunde sova mig igenom pinvärkqrna då de kändes verkligen precis som de riktiga. Fick svepningen då jag önskade det (kände mig rätt desperat då jag inte ville bli igångsatt) men kommer verkligen inte göra svepning igen om jag blir gravid med syskon 😅
Har gått en vecka över tid snart och min bm vill göra en hinnsvepning. Vad har ni för erfarenheter? Något jag ska tänka på? Alla råd och tips mottages varmt.Jag tyckte inte svepningen i sig gjorde ont alls. Men fick som så många andra (vad jag hört) pinvärkar några timmar efter och hade det ca 1 dygn innan \”riktiga\” värkar kom igång. Var helt slut då vid förlossningen då jag inte kunde sova mig igenom pinvärkqrna då de kändes verkligen precis som de riktiga. Fick svepningen då jag önskade det (kände mig rätt desperat då jag inte ville bli igångsatt) men kommer verkligen inte göra svepning igen om jag blir gravid med syskon 😅

Kan vattnet gå efter Hinnsvepning?
Fostersäcken kan gå sönder (vattnet går), vilket kan ge eller inte ge sammandragningar. Du kan få ont i ländryggen, bli kissnödig och även få diarré.
Gjorde 2 st hinnsvepningar under min andra graviditet. Tyckte inte det var smärtsamt som en del upplever det. Så klart är det ingen trevlig upplevelse att ha någons fingrar som vispar runt rätt upp i roffe😬 Den första hinnsvepningen gjorde en läkare en vecka innan BF när jag var på bedömning för igångsättning. Då var livmodertappen något förkortad men fortfarande riktad bakåt. Efteråt kom bitar av slemproppen och jag fick ganska kraftiga sammandragningar så trodde förlossningen skulle starta då. Var uppe och rörde på mig mycket för ville att det skulle dra igång, röjde undan hemma och sprang i trappor. Kunde inte sova den natten men på morgonen avtog tyvärr sammandragningarna. Gjorde en till hinnsvepning på MVC som inte hjälpte så mycket (tror BM var mer försiktig än läkaren). Fick igångsättning samma dag som BF och då var jag öppen ca 2 cm och livmodertappen mer förkortad så hinnsvepningarna hjälpte säkert till lite på traven. Blev igångsatt med BARD och sedan tog de hinnorna och 8 timmar senare var sonen född.

Jag har ingen erfarenhet av själva svepningen men.. med mitt andra barn så pratade jag med min barnmorska om att få göra det och hon sa att det går bra, hon kan definitivt göra det om jag vill det. Jag var beräknad i slutet av juni och några veckor innan bf gick hon på semester. ”Vikarien” jag fick ville inte göra svepning först och jag fick tjata mig till en, förlossningen han dock börja naturligt innan jag han på min bokade tid. Mitt råd är att be barnmorskan ha det nedskrivet att man ska få göra det ifall man råkar gå en vikarie som definit inte tycker det är nödvändigt. :)Jag vill inte skrämma dig men det var det värsta jag varit med om, fan värre än förlossningen. Men det är väl olika, har hört dom som sagt att det inte gjorde så ont heller, men jag kunde knappt gå efter. Efter ca ett dygn gick slemproppen men inget annat hände. Sen blev jag blev igångsatt efter tre dagar pga högt blodtryck.

Hej! Har oxå blivit inbokad på hinnsvepning och är lite nervös inför det. I vilken vecka gjordes era hinnsvepningar, fick ni några blödningar efteråt och hur mådde ni rent allmänt?

Jag gjorde tre hinnsvepningar och födde samma dag som jag gjorde den tredje. Visst det är inte särskilt behagligt men jag hade ju inte gjort de tre gånger om ifall det gjorde så ont. Det var obehagligt för det är något man aldrig gjort förut men de gör bara ont de sekunderna som de ”sveper”. Jag hade valt att göra det igen ifall det skulle behövas i framtiden.
Det kändes som att denna äldre dam som gjorde det på mig inte brydde sig ett skit och var väldigt hårdhänt. Men jag skulle säkert göra det igen om det skulle behövasGjorde hinnsvepning under båda graviditeterna. Första barnet satte värkarna igång direkt efter hinnsvepning, andra barnet reagerade inte märkvärt och kom 2-3 dagar efter. Till skillnad från många andra upplevde jag inte svepningarna smärtsamma eller obehagliga. Kändes som en liten gynundersökning bara, men som sagt alla är olika. (Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.) // We visited our Midwife today, and I reaaaaally hope it was our last visit but if not we have a scan booked a week after due date, and another appointment on the 12th. We also got an end date, I will be induced at the 17th latest (15 days after due date) but I really hope I won’t go that far. But if I do it feels good that we have the scan booked so we can check and see that he is doing fine in there. Because that’s what worries me, that my placenta will get old and useless and that it will affect him…. But I’ll try not to think about that, my pregnancy has been fine and he is growing the way he should. Hopefully labour will start on it’s own but if it doesn’t everything will be fine anyway. *stay positiiiiive* :-)) Och jag som var så säker på att han skulle komma idag. När jag vaknade så fick jag bara en känsla av att nu kommer han. Såg att du inte hade uppdaterat på stories vilket gjorde att jag trodde ännu mer på att jag hade rätt men nej han har det mysigt i magen 😉 You should try rebozo! Check it out on YouTube, I know so many including myself where labour began shortly after. Apart from that acupuncture is very effective! Best of luck to you xx

Hur långt tid tog det innan förlossning kom igång efter Hinnsvepning?
Även en igångsatt förlossning brukar ta tid Det kan ta ett till två dygn innan förlossningen kommer igång, men om livmodertappen redan är mogen och man kan börja med värkstimulerande dropp eller ta hål på fosterhinnorna, tar det oftast mindre än ett dygn.
Frågade min barnmorska om hinnsvepning som flera tipsat mig om och hon sa att vi kunde göra ett försök. Gissa om jag blev peppad haha! Tyvärr gick det inte bra, hon kunde nämligen inte nå min tapp. Har det hänt någon av er? Antar att det betyder att det inte är dags på långa vägar så jag är typ lite besviken haha. Är helt inställd nu på att gå över tiden. Tror inte ens att han kommer nästa vecka. Haha va kul exakt likadant här. Var hos bm idag å fått tider för ev ultraljud å igångsättning blir isåfall 17e 🙂 har ju också bf den 2 juni. Jag hoppas verkligen att hon vill komma tidigare än 17e… det är så tungt nu och jag har så ont hela tiden. Mest i underlivet :/ vill ju inte klaga å så.. har ju gjort flera ivf försök innan det lyckades å jag tänkte alltid att jag inte skulle va en sån som klaga på smärta å att gå över tiden… ändå så gör man det. Aja 🙂 inte så långt kvar nu för oss! Lycka till 🙂 Kenzas svar: För mig handlar det som sagt om oro. Känner att det är bättre för honom att vara på utsidan där jag kan ha koll på honom typ.. En oro jag haft genom hela graviditeten, att han ska tas ifrån mig. Bara mina hjärnspöken. 🙂 Och sen längtan såklart, som man blir galen av!Min barnmorska lyckades inte heller och sa att det inte var lyckat. Så fick en ny tid för att försöka veckan efter MEN vi kom aldrig dit då dagen efter den misslyckade hinnsvepningen fick jag värkar och 12 h senare var vår flicka ute.Ja det betyder ju att livmodertappen troligtvis inte är mogen – men å andra sidan kan den bara 1 dygn senare vara helt mogen! Så se det inte som ett facit på hur långt det är kvar, det kommer dra igång vilken dag som helst nu! 🙌🏻🙌🏻🙌🏻

Similar Posts