Ulrica Hydman Vallien Caramba

− Vi eldar såklart i den på kalla kvällar för att få lite extra mysfaktor. Då sitter vi bara och samtalar eller så skriver jag lite och läser igenom någon av de otaliga rapporter som jag måste sätta in mig i. Jag arbetar gärna där jag är och har inget emot att arbeta på kvällarna.Jobbet är aldrig en belastning och jag trivs med flytande gränser. När Torsten Jansson köpte glasbruken Orrefors Kosta Boda 2005 var det för att fortsätta med den fina gamla svenska hantverks-tradition. På något sätt har även den moderna glaskonsten funnit en naturlig plats i deras hem bland stuckaturer, väggmålningar, väggpaneler och listdekorationer. − Glaskonst har alltid varit mitt intresse, både vackert bruksglas och modernt konstglas. Jag tycker om glas och vi pyntar gärna med nyskapande form. Glas är tidlöst och vackert på något sätt och med sin svenska charm blir konstverken en trevlig färgklick att vila ögonen på.− Mycket är faktiskt kvar i huset sedan representationstiden. Väggmålningen är en originalmålning, den vackra moraklockan fanns också här när vi kom. Värjan tror jag är Ulricas. Och det är nog hon som satt upp de fluffiga vita gardinerna. Helst sjunker Torsten Jansson ner i soffan i den stora salongen framför den mäktiga och pompösa öppna spisen i vit marmor.Ulrica kom in på fackavdelningen för keramik, Konstfack 1958. Huvudlärare var Stig Lindberg och i samma årskurs fanns hennes blivande man Bertil Vallien. Efter avslutade studier på Konstfack gjorde Ulrica flera studieresor till bland annat Belgien, Nederländerna och Spanien. Hon tillbringade också en lång tid i USA och Mexiko, där hon vidareutbildade sig och fördjupade sina kunskaper om keramik.När Bertil 1963 fick arbete som formgivare på Åfors glasbruk, bosatte sig familjen Hydman Vallien i närheten av hyttan. Ulrica fortsatte att arbeta med keramik och etablerade en egen keramikverkstad. Det tog dock flera år innan hon fick möjligheten att arbeta med glas i hyttan i Åfors – något som hon länge hade högljutt kommenterat. Dåvarande direktören Erik Rosén svarade till sist med att formulera det första uppdraget provokativt: ”Du som är kvinna kan väl rita en romantisk serie! Eftersom Bertil som är man inte är kapabel till det.” Ulrica antog utmaningen och svarade med serien Optikon. Vaser i klarglas och opalinblått, drivna och blåsta i optikformar. Den optiska effekten gör glaset skimrande och med de generösa formerna blev serien en succé direkt. Brukets nästa önskemål var att utöka kollektionen med en produkt, som var lämplig som en exklusiv gåva. En idé fjärran från hennes radikalare syn på hyllningar. Och svaret – glasskålen dekorerad med stora svarta råttor – förkastades direkt av ledningen.

Under 1980-, 90- och 2000-talet var Ulrica med och formade Kosta Bodas kollektioner – brukets starka designprofil. Vid sidan om bruksglas skapade hon sin egensinniga glaskonst fylld med berättelser, privata upplevelser blandade med feministiska och bibliska förtecken. Tulpanen och ormen figurerar flitigt i hennes försök att skildra paradiset. Berättelserna fortsätter att göra henne stridbar, omdiskuterad och folkkär.

Vad heter denna serie från Kosta Boda?
Våra serierAll about you.Limelight.Line.Mine.Sugar Dandy.Viva.
Ulrica tyckte om att lösa problem utifrån särskilda önskemål. Uppdraget att göra något som ”gubbarna” kunde ha på skrivbordet, utmanade till att öppna sinnen för den andres närvaro och resulterade i serien Open Minds – en succé för Kosta Boda. Ulrica hymlade inte med sin framgång utan såg poängen med att hennes konst blev massproducerad. Att göra något som många kan gilla och köper tusenfalt var enligt henne betydligt svårare än att göra en enda, unik produkt. Bland försäljningssuccéerna finns också Caramba, Tulipa och Mine, inte alltid inledningsvis uppfattade som självklara framgångar. Mine krävde en övertalning av Kosta Bodas ledning för att sättas i produktion. Säljarna ville tillverka 3 000 stycken, men IKEA:s order på 40 000 gjorde serien snabbt till en bestseller.

Ulrica Hydman Vallien (1938-2018) var en av Sveriges mest framgångsrika och populära glasformgivare. Med sina färgstarka, kraftfulla penseldrag och karaktäristiska formspråk vann hon folkets hjärtan – både i Sverige och internationellt. Ulrica kombinerade gränslös lekfullhet med suveränt hantverk. Hon lämnade ingen oberörd. Med sina tulpaner spred hon vardagsglädje. Som glaskonstnär var hon en formrebell, en berätterska som tack vare sin humor hade en stor folklig förankring och uppskattning. Generös med sina kunskaper stöttade hon unga konstnärer som passerade glasbruket, bland andra Gunnel Sahlin och Åsa Jungnelius. Ulrica har sammanfattat sina provokativa och kreativa drivkrafter träffande: ”Lust, energi och passion, jag älskar och hatar på samma gång. Jag är både bråkig och engagerad. I glaset är allt möjligt. Det är omedelbart, intensivt, krävande och aldrig lagom. Jag målar och berättar både på och genom det transparenta glaset. Utan vare sig regler eller ramar, styrd av min känsla och instinkt”. Ulrica var en allkonstnär. Vid sidan av sin karriär som glaskonstnär/formgivare har hon även skapat målningar, akvareller och textilier med karaktäristiska motiv, och smyckat allt från kristallvaser till brittiska jetplan. Till uppdragsgivarna hör bl.a. företag som Kinnasand, Romella, Ericsson, British Airways och Rörstrand. Orsaken till att glas blir dimmiga är antingen kalk eller glaspest- även kallat glassjukan. Kalkbeläggningar beror på hårt vatten som inte är tillräckligt mjukgjort, och kan tas bort. Glassjuka är dessvärre permanent, eftersom det är resultatet av att glasytan skadats av t.ex. kemikalier. De goda nyheterna är att glassjuka kan bromsas och kalk tas bort.Ett annat tips är att använda sköljglansmedel vid varje diskcykel. Du reglerar mängden sköljglans som diskmaskinen ska använda genom att ställa in det via diskmaskinens panel. Ett lägre läge reglerar ränder på glas och ett högre läge vattenfläckar. Spolglans ger inte bara glänsande glas utan disken torkar också lättare.

Mormor vet bäst – i alla fall när det gäller ättika och den magiska effekten på kalkbeläggningar. Gör så här: häll ättika i en flat skål, sätt in i diskmaskinen, sätt in glasen i maskinen och kör ett normalt diskprogram, utan diskmedel. Diskmedel är basiskt, och neutraliserar syran i ättikan, och därför ska du hoppa över diskmedlet. Om fläckarna inte vill ge med sig kan du lägga glasen i en bunke med varmt vatten och ättika och låt dem ligga där ett tag innan du gör som beskrivet ovan.
Om du klickar på ”Acceptera”, tillåter du oss att registrera ditt användningsbeteende på denna webbplats. Det tillåter oss att förbättra vår webbplats och anpassa reklam för dig.

Vad äger Torsten Jansson?
Namn: Torsten Jansson grundare och huvudägare av New Wave koncernen ägare till bland annat Orrefors Kosta Boda AB. Bor: Kosta, men även Stockholm och Göteborg. Familj: Gift med Ulrica Messing, 4 barn och 2 bonusbarn.
Kalkavlagringar blir resultatet när hårt vatten inte mjukats upp tillräckligt, men det går att förhindra. Ta reda på mer om vattnets hårdhetsgrad i ditt område genom att titta på din kommuns hemsida. Vattenledningsvatten över 7° dH (1,2 mmol/l) måste avhärdas. Det sker genom att du tillsätter specialsalt (avhärdningssalt) i diskmaskinens avhärdare. Har du redan mjukt vatten kan diskmaskinssalt göra mer skada än nytta. Läs i diskmaskinens bruksanvisning hur du gör.

Citronsaft är bra för att förhindra kalkavlagringar på glas och gör även att diskmaskinen doftar fräscht. Den hemliga ingrediensen i citron är en syra som bekämpar och löser upp kalkavlagringar. Så här enkelt är det: skär en citron i halvor, lägg i bestickkorgen och kör diskmaskinen. Använd inget diskmedel, utan låt citronen göra jobbet. Ihärdiga fläckar kan avlägsnas genom att gnugga med citronen direkt på fläcken. Resultatet blir fräscht och rent.
Rena och glänsande glas känns alltid fräscht. Tyvärr kan även de mest gnistrande glasen få en tråkig beläggning. Vi ger dig några enkla tips på hur du får dem kristallklara igen.

Tandkräm är en effektiv metod för att få bort kalkavlagringar från glasen. Till skillnad från ättika eller citronsaft kan du inte använda tandkräm i diskmaskinen, men det är ändå effektivt. Använd en enkel vit tandkräm, inte en gel, stryk på glasen och polera med en mjuk, fuktig trasa. Funkar toppen även på badrumskranarna.
Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd.2011 mottog Torsten Jansson Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framgångsrikt entreprenörskap, som bidragit till svenskt näringslivs utveckling.

Jansson startade sitt T-shirtbolag i sina föräldrars källare i Dingle. Idag är det ett globalt företag. Glasbruken Orrefors Kosta Boda (OKB) ingår sedan 2005 i New Wave Group.

Vilket land uppfann glas?
Glasets historia De äldsta glasfynden är från omkring 7 000 f. Kr. och har hittats i Egypten och Mesopotamien. Glasblåsarpipan uppfanns troligen i Syrien kring 100 f.
Österåkersflickan Ulrica Hydboms och Sollentunapojken Bertil Valliens eget sammangående skedde i två steg. De träffas på Konstfack, Ulrica gick där keramiklinjen 1958-61. Efter gemensamma studieresor till USA och Mexiko 1961-63 gifte de sig 1963 och samma år snappade de två supertalangerna upp av Åfors, som de förblivit trogna. 2013 blev det guldbröllop, med Åfors glashyttor involverade.En milstolpe i Ulrica Hydman Valliens karriär var när TV-stjärnan Jacob Dahlin i sitt hyllade program Jacobs stege kontinuerligt skålade med Ulrica Hydman Vallien ormglas i sin hand. På så sätt ypperlig reklam, fast inte bra enligt nykterhetsrörelsen.

Vem äger Kosta Boda?
New Wave Group ABOrrefors Kosta Boda / Överordnad organisation Det moderna Kosta Boda idag Sedan 2005 ingår Orrefors Kosta Boda AB i New Wave Group AB, vilka är börsnoterade på NASDAQ OMX Stockholm och verkar med ett flertal varumärken på konsument- och företagsmarknaden med fokus på sport, fritid, inredning och gåvor.
Nyligen hädangångna Ulrica Hydman Vallien är en av Sveriges mest kända konstnärer. Ulrica målar också sina dramatiska, humoristiska dekorer med fri och ohejdad energi direkt på glaset. Hon fick sitt genombrott med Caramba och Open Minds, som dessutom följer folkkära Tulipa.

Vilket är Sveriges äldsta glasbruk?
Limmareds glasbruk är Sveriges äldsta glasbruk som ännu är i drift. Idag är det främst känt för den världsberömda flaskan för Absolut Vodka.
Glasriket är fullt av tradition. Landshövdingarna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein (Ko-sta) grundade Kosta glasbruk 1742. Tätorten Kosta i Lessebo kommun mellan residensstäderna Växjö och Kalmar fick sitt namn efter glasbruket. Idag ingår dock Kosta glasbruk i konstellationen Orrefors Kosta Boda, New Wave Group AB äger idag dessa. Åfors finner man invävt i myllret av glashyttor, som till stor del är uppburet av paret Hydman Valliens världsberömda arbete.Åfors var under 1980-talet fortfarande i fara, men glas blev så småningom hett på marknaden igen. Parets gemensamma Artist Collection blev trots allt en jättesuccé och lanserade försäljningsoptimistiskt som Morgondagens Antikvitet. Ett optikblåst vinglas räddade slutligen ett glasbruk i flygande fläng. Janne Carlzon flög logiskt nog SAS in i sammanhanget med stående beställningar av Ulricas och Bertils Artist Collection. Kartongerna delades ut till alla som flög business och 1:a klass.

Vilka blommor ses ofta i konstverk av Ulrica Hydman Vallien?
Ulrica Hydman Vallien var en svensk konstnär som huvudsakligen arbetade med glas och måleri. Hon blev känd för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar på glas och målningar.
Kung Gustav VI Adolf såg potentialen i den unga Konstfackeleven och köpte en del av hennes keramik vid Konstfacks avgångsutställning 1961. Alla hade inte så god konstblick som kungen, men efter några tunga år då många bedömde Ulricas verk som alltför provokativt utmanande kom genombrottet, också internationellt. Paret Vallien Hydman gav under 1960-talet den krisande glashyttan i byn Åfors ny livskraft. Medan Bertil ritade bruksglas och utvecklade sitt konstglas arbetade Ulrica med keramik i det gamla sliperiet vid ån. Hon höll sin första utställning i Stockholm 1965 och fick sin första hit – äggkopparna som blev mycket berömda. Ulrica Hydman Vallien vann 1972 Nationalmuseums tävling Unga Tecknare och skapade rubriker genom att säga Du till kungen, som köpte en av hennes teckningar. Det var andra gången Ulrica sålde till kungen.”Vallienarna” var namnet på debututställningen med glas på NK 1973. Ulrika Hydman Vallien höll egen utställning i New York 1974, sponsrad av Bonniers. Det blev ingen stor succé, men hon var nu stadigt förankrad på branschens världskarta. Vid det laget hade hon, ofta med Bertil, gjort mängder av studieresor runt klotet, bland annat till Australien som gav motiv till hennes förkärlek för stiliserade djur i konsten. Glasriket genomled emellertid under 1970-talet en baksmälla. Festerna de olika hyttornas folk emellan klingade av. Desto viktigare blev däremot familjen Hydman Valliens aldrig sviktande skaparfantasi och produktivitet. Deras konst blev dock djupare och mörkare.På Galleristockholm kan du köpa konst online och här finns Ulrica Hydman Vallien – Open Minds – Snapsglas rosa samt ytterligare tidlösa glaskonstverk signerade Ulrica Hydman Vallien.

I en stuga och glasverkstad i Åfors mitt i det jordnära småländska glasriket har hon maken Bertil Vallien. Han är också en av de glaskonstnärer som med världsberömt arbete starkt bidragit till att glasrikets konstindustriella huvudaktör Orrefors Kosta-Boda ändå överlevt i tuffa tider.

En chockvåg hotade Åfors medan Bertil Vallien 1983 uppmärksammades globalt, tidigare bland annat i Japan och USA, för sina storsäljande glasbåtar, och amerikanska Corning erbjöd honom dessutom anställning 1986. Det 111 år gamla bruket skulle läggas ner. Koncernägaren Robert Weil hade kommit fram till det beslutet. Men personalen med paret Vallien Hydman i främsta frontlinjen motbevisade Weil beträffande Åfors framtidsmöjligheter. Åfors levde vidare.Kopplingen till Västergötland och Tyskland fanns även i vårt schakt. Jag som hittade sigillet är uppvuxen en mil från Limmared och kollegan i schaktet är från Tyskland. Ett roligt sammanträffande bland rustbäddar och kajkonstruktioner.

Limmareds Glasbruk grundades 1741 då överstelöjtnanten Gustav Ruthensparre fick kungligt privilegie att anlägga ett glasbruk på sitt säteri i Limmared i Tranemo socken. Bruket tillverkade allt ifrån enklare bruksföremål, fönsterglas och apoteksglas till skålar och pokaler. Limmareds glasbruk är Sveriges äldsta glasbruk som ännu är i drift. Idag är det främst känt för den världsberömda flaskan för Absolut Vodka. Arbetare rekryterades från Böhmen, Hessen och Thüringen. Detsamma gäller Adam Giöbel, vars släkt bestod av många glasblåsare. Carl von Linné stannade under sin resa i Västergötland 1746 och handlade ”thee-koppar ifrån Limmare glasbruk, sågos gjorda af hwitt (dvs ofärgat) glas, så artigt, at de icke allenast täflade med de chinesiska til formen, utan wida öfergingo dem i finhet”.
I ett schakt på kajen i Inre hamnen i Norrköping gjordes nyligen ett roligt, och ganska ovanligt fynd. Ett glassigill med bokstäver och ett årtal i relief hittades och på den står det LGB, AG, 1757. Glassigillet har suttit på en butelj och är tillverkat på Limmareds glasbruk av mästaren Adam Giöbel 1757.Reservera varor och hämta i önskad butik. De finns normalt att hämta inom två timmar under butikens öppettider. Du kommer få ett sms när din reservation är plockad och förberedd i butiken. Dina varor reserveras i 24 timmar och betalas vid upphämtning.Kosta Boda erbjuder inspirerande konstglas och samtida bruks- och inredningsprodukter med ursprung från svensk designtradition. Vårt sortiment styr mot en modern livsstil och är progressivt och modigt med integritet i en premiumposition. På vårt glasbruk i Kosta har ugnarna varit igång sedan 1742.Nordic Nest använder cookies för att ge dig en bättre och säkrare kundupplevelse, personalisera innehåll och annonser och för att analysera trafiken på webbsidan. Vi kan också komma att dela information om din användning av sidan med våra partners inom sociala medier, marknadsföring och analys. Du bekräftar att du har tagit del av vår cookiepolicy och samtycker till vår användning av cookies genom att klicka på ”Godkänn & stäng”.

Boda glasbruk, med anor från 1864 skär ned i början av 2000-talet. 2008 tar det slut helt. Kvar fanns omfattande glassamlingar som Emmaboda kommun köpte för tio år sedan. Glaset har stannat kvar på orten, för nu ligger The Glass Factory här – ett museum med en glashytta som är i gång.
Bergdala glasbruk försatts i konkurs på egen begäran. På bruket har det blåsts glas sedan 1880-talet, och hyttan har överlevt både bränder och faktiskt även usel likviditet. Efter konkursen kom nya ägare, och i dag tillverkas det glas i ny regi.Gullaskrufs glasbruk var en gång i tiden ledande på pressglas. Här tillverkades genom åren såväl fönster- och bilglas som designat bruksglas. Det lilla bruket fick i gång en betydande export, och så småningom köptes bruket av Orrefors, som dock lade ner verksamheten 1983.

Glasbruket i Orrefors stängs. Ägaren New Wave Group varslade efter år av förluster och vikande försäljning de anställda i Orrefors och Åfors glasbruk om uppsägning. Orrefors glasbruk grundades redan 1898 och tillverkningen av de berömda kristall- och konstglasen inleddes 1914.Glasbruket i Hovmantorp grundades 1933 vid platsen för ett annat äldre glasbruk. I Strömsbergshyttan tillverkades genom åren kaffeserviser och fasettslipat glas som grundarens hustru Gerda Strömberg formgav. Bruket lades ner 1979 efter att ha drivits ett par år av Orreforskoncernen. Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helst om du inte önskar fler e-postmeddelanden. Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.

Vem är Ulrika Messing gift med?
Torsten JanssonUlrica Messing / Make/maka (från 2009) Torsten Jansson är sedan september 2009 gift med Ulrica Messing och far till fyra barn.
Kosta Boda står för nyskapande design med en personlig prägel och glasdesign i konstnärlig världsklass. Kosta Boda har bibehållit sin historiska charm och sina traditionella tillverkningsmetoder samtidigt som man utvecklat moderna tekniker som breddar formgivarnas uttrycksmöjligheter. När du köper något från Kosta Boda, då köper du en bit av svensk historia.Välkommen till Kosta Boda, ett av världens främsta varumärken inom glas och glaskonst som fortfarande tillverkar glas i Kosta, Småland. Kosta Boda har funnits i våra hjärtan sedan 1742 och är ett av Sverige äldsta varumärken.

Genom åren har några av världens främsta glaskonstnärer tillverkat glas för Kosta Boda, som Vicke Lindstrand, Erik Höglund, Gunnar Cyrén, Ulrica Hydman-Vallien, Kjell Engman och Bertil Vallien.
Galleri Mats Bergman öppnade sitt första galleri 1984 på Södermalm i Stockholm. Galleriet har sedan dess haft utställningslokaler i Göteborg, Helsingborg, Malmö och Karlstad.

Finns Orrefors glasbruk kvar?
Glasbruket i Orrefors stängs. Ägaren New Wave Group varslade efter år av förluster och vikande försäljning de anställda i Orrefors och Åfors glasbruk om uppsägning. Orrefors glasbruk grundades redan 1898 och tillverkningen av de berömda kristall- och konstglasen inleddes 1914.
Vi har även deltagit i ett stort antal konstmässor i Sverige och utomlands. Galleriet är numera beläget på Herrhagen i Karlstad. Vi visar grafik, målningar och skulpturer – företrädesvis av nordiska konstnärer. Som galleri kan vi erbjuda det bästa ur den Nordiska konstfloran, med en mångfald av noga utvalda konstnärer från olika genrer och generationer

Allt började i hjärtat av de småländska skogarna, där Kosta grundades och namngavs av två landshövdingar och f.d. generaler ur kung Karl XII: s armé, vid namn Anders Koskull och George Bogislaus Stael von Holstein. Kosta Boda som vi känner till varumärket idag bildades genom en sammanslagning av glasbruken i Kosta, Boda och Åfors (och är sedan 1989 en del av Orrefors Kosta Boda AB).
Glas var länge en lyxvara. Under Kosta Bodas första 150 år tillverkades fina glasvaror som t.ex. fönsterrutor och kristallkronor åt framförallt kungligheter, adel och de rika köpmän som hade råd med de dyrbara varorna. Yrkeshemligheter bevarades väl av glasblåsarna, som kom från andra delar av Europa, och det gick flera decennier innan svenskar också lärde sig att blåsa glas.

Placeringen i Småland valdes så att glasbruket kunde förse både Stockholm och Karlskrona med glas, och i skogen fanns obegränsad tillgång till trä för att värma smältugnarna. I århundraden har skickliga hantverkare skapat glas i ugnarna, som varit tända sedan den 26 juli 1742 – vilket gör Kosta till det äldsta aktiva glasbruket i Sverige.
Idag är Kosta Boda mer levande än någonsin. Produktionen i hyttan vid Kosta glasbruk är i full gång, och i skenet från ugnarna har besökare möjlighet att följa arbetet på nära håll – från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning. Varje sommar besöks Kosta av över en halv miljon turister, och det är fortfarande glasbruket, herrgården och några av de ursprungliga stugorna som utgör ortens mittpunkt.

Similar Posts