Ulrica Hydman Vallien Kosta Boda Vinglas

Ulrica fortsatte att arbeta som glaskonstnär och 1986 kom hennes stora genombrott när glasserierna Caramba och Open Minds presenterades. Serierna består av olika bruksföremål som karaktäriseras av djärvt och säkert målade ansikten, ormar och andra figurer i svart eller klara färger och kontraster.

Ulricas första alster var den upproriska Råttskålen, med målade råttor på en glasskål. Ledningen ansåg att den var för kontroversiell och ville inte ta den i produktion. När Kosta Boda lanserade sin hyllningskollektion till Ulrica 2020 så var det självklart att Råttskålen skulle ingå.
Succén följdes upp med kollektionen Tulipa där temat är tulpaner i olika konstellationer och färger. Tulipa blev en om möjligt ännu större succé. Alla tre serierna sålde otroligt bra. Tulipa är den glasserie som sålt mest i hela världen och kunde ses i populära tv-serier som Friends och Sex and the City.

Ulrika Hydman Vallien föddes 1938 i Stockholm. Hon började sin konstnärliga bana med att studera keramik på Konstfack där hon hade den hyllade formgivaren Stig Lindberg som lärare och mentor. På Konstfack träffade hon också Bertil Vallien, hennes blivande man. Ulrica var radikal som konstnär och ville hellre söka nya sätt att uttrycka sig än att följa traditionerna.

Ulrika och Bertil åkte till USA och Mexiko tillsammans på studieresor i början av 1960-talet. Under åren i Amerika arbetade Ulrica som keramiker. 1963 flyttade paret till Småland när Bertil fick anställning vid Åfors glasbruk som konstnär. Ulrica fortsatte som keramiker men 1972 debuterade hon som glaskonstnär. Hon lär ha sagt:
Ulrica Hydman Vallien, född i Stockholm bosatte sig i Småland på 60-talet. Hon har under alla år visat bildrikt och kraftfullt konstnärskap i många olika material. I sina keramikskulpturer och sedan i glaset för Kosta Boda, där ormarna hyllades i TV-serier som ”Caramba” och ”Skål ta mej fan” med Jacob Dahlin. Hon har dekorerat British Airways flygplan och Ericssons telefoner och fasaden på Quality Panorama Hotell i Göteborg. Ulricas målningar ställs ut på gallerier i USA, Japan och i Europa. Ulrica som tragiskt gick bort under våren 2018, har betytt väldigt mycket för det småländska glaset, där hon skapat massor av arbetstillfällen i Glasriket.Ulrica Hydman Vallien, f\u00f6dd i Stockholm bosatte sig i Sm\u00e5land p\u00e5 60-talet. Hon har under alla \u00e5r visat bildrikt och kraftfullt konstn\u00e4rskap i m\u00e5nga olika material. I sina keramikskulpturer och sedan i glaset f\u00f6r Kosta Boda, d\u00e4r ormarna hyllades i TV-serier som \u201dCaramba\u201d och \u201dSk\u00e5l ta mej fan\u201d med Jacob Dahlin. Hon har dekorerat British Airways flygplan och Ericssons telefoner och fasaden p\u00e5 Quality Panorama Hotell i G\u00f6teborg. Ulricas m\u00e5lningar st\u00e4lls ut p\u00e5 gallerier i USA, Japan och i Europa. Ulrica som tragiskt gick bort under v\u00e5ren 2018, har betytt v\u00e4ldigt mycket f\u00f6r det sm\u00e5l\u00e4ndska glaset, d\u00e4r hon skapat massor av arbetstillf\u00e4llen i Glasriket.

En milstolpe i Ulrica Hydman Valliens karriär var när TV-stjärnan Jacob Dahlin i sitt hyllade program Jacobs stege kontinuerligt skålade med Ulrica Hydman Vallien ormglas i sin hand. På så sätt ypperlig reklam, fast inte bra enligt nykterhetsrörelsen.Glasriket är fullt av tradition. Landshövdingarna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein (Ko-sta) grundade Kosta glasbruk 1742. Tätorten Kosta i Lessebo kommun mellan residensstäderna Växjö och Kalmar fick sitt namn efter glasbruket. Idag ingår dock Kosta glasbruk i konstellationen Orrefors Kosta Boda, New Wave Group AB äger idag dessa. Åfors finner man invävt i myllret av glashyttor, som till stor del är uppburet av paret Hydman Valliens världsberömda arbete. Österåkersflickan Ulrica Hydboms och Sollentunapojken Bertil Valliens eget sammangående skedde i två steg. De träffas på Konstfack, Ulrica gick där keramiklinjen 1958-61. Efter gemensamma studieresor till USA och Mexiko 1961-63 gifte de sig 1963 och samma år snappade de två supertalangerna upp av Åfors, som de förblivit trogna. 2013 blev det guldbröllop, med Åfors glashyttor involverade. En chockvåg hotade Åfors medan Bertil Vallien 1983 blev uppmärksammad globalt, tidigare bland annat i Japan och USA, för sina storsäljande glasbåtar, och amerikanska Corning erbjöd honom dessutom anställning 1986. Det 111 år gamla bruket skulle läggas ner. Koncernägaren Robert Weil hade kommit fram till det beslutet. Men personalen med paret Vallien Hydman i främsta frontlinjen motbevisade Weil beträffande Åfors framtidsmöjligheter. Åfors levde vidare.Kung Gustav VI Adolf såg potentialen i den unga Konstfackeleven och köpte en del av hennes keramik vid Konstfacks avgångsutställning 1961. Alla hade inte så god konstblick som kungen, men efter några tunga år då många bedömde Ulricas verk som alltför provokativt utmanande kom genombrottet, också internationellt. Paret Vallien Hydman gav under 1960-talet den krisande glashyttan i byn Åfors ny livskraft. Medan Bertil ritade bruksglas och utvecklade sitt konstglas arbetade Ulrica med keramik i det gamla sliperiet vid ån. Hon höll sin första utställning i Stockholm 1965 och fick sin första hit – äggkopparna som blev mycket berömda. Ulrica Hydman Vallien vann 1972 Nationalmuseums tävling Unga Tecknare och skapade rubriker genom att säga Du till kungen, som köpte en av hennes teckningar. Det var andra gången Ulrica sålde till kungen.

I en stuga och glasverkstad i Åfors mitt i det jordnära småländska glasriket har hon maken Bertil Vallien. Han är också en av de glaskonstnärer som med världsberömt arbete starkt bidragit till att glasrikets konstindustriella huvudaktör Orrefors Kosta-Boda ändå överlevt i tuffa tider.
På Galleristockholm kan du köpa konst online och här finns Ulrica Hydman Vallien – Stay Wise samt ytterligare tidlösa glaskonstverk signerade Ulrica Hydman Vallien. Åfors var under 1980-talet fortfarande i fara, men glas blev så småningom hett på marknaden igen. Parets gemensamma Artist Collection blev trots allt en jättesuccé och lanserade försäljningsoptimistiskt som Morgondagens Antikvitet. På så sätt räddade ett optikblåst vinglas slutligen ett glasbruk i flygande fläng. Janne Carlzon flög logiskt nog SAS in i sammanhanget med stående beställningar av Ulricas och Bertils Artist Collection. Kartongerna blev utdelade till alla som flög business och 1:a klass. Ulrica Hydman Vallien – Friendship Vinglas – Stay Wise är ett vackert vinglas med en uggla och en tulpan i glas. Ulrica målar sina dramatiska, humoristiska dekorer med fri och ohejdad energi direkt på glaset. Fick sitt genombrott med Caramba och Open Minds.”Vallienarna” var namnet på debututställningen med glas på NK 1973. Ulrika Hydman Vallien höll egen utställning i New York 1974, sponsrad av Bonniers. Det blev ingen stor succé, men hon var nu stadigt förankrad på branschens världskarta. Vid det laget hade hon, ofta med Bertil, gjort mängder av studieresor runt klotet, bland annat till Australien som gav motiv till hennes förkärlek för stiliserade djur i konsten. Glasriket genomled emellertid under 1970-talet en baksmälla. Festerna de olika hyttornas folk emellan klingade av. Desto viktigare blev däremot familjen Hydman Valliens aldrig sviktande skaparfantasi och produktivitet. Deras konst blev dock djupare och mörkare.Nyligen hädangångna Ulrica Hydman Vallien är en av Sveriges mest kända konstnärer. Ulrica målar också sina dramatiska, humoristiska dekorer med fri och ohejdad energi direkt på glaset. Hon fick sitt genombrott med Caramba och Open Minds, som dessutom följer folkkära Tulipa.Jordnära i en stuga och en glasverkstad i Åfors mitt i det småländska glasriket levde hon med maken Bertil Vallien, som också är en världsberömd glaskonstnär. Tillsammans har de bidragit till att Glasriket inklusive Åfors och Glasrikets konstindustriella huvudaktör Orrefors Kosta-Boda överlever i tider som varit tuffa och gett upphov till sammangåenden.

Glasriket är fullt av tradition. Kosta glasbruk grundades 1742 av landshövdingarna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein (Ko-sta). Tätorten Kosta i Lessebo kommun mellan residensstäderna Växjö och Kalmar fick sitt namn efter glasbruket. Idag ingår Kosta glasbruk i konstellationen Orrefors Kosta Boda, som ägs av New Wave Group AB. Invävt i myllret av glashyttor finns Åfors, som till stor del bärs upp av paret Hydman Valliens världsberömda arbete.
Ulrica Hydman-Vallien var en av Sveriges mest kända konstnärer. Ulrica målade sina dramatiska, humoristiska dekorer med fri och ohejdad energi direkt på glaset. Hon fick sitt genombrott med Caramba och Open Minds, som följdes av folkkära Tulipa.När man ska ge en present kan det passa bra med något ur Ulrica Hydman Valliens rekordartat omfattande skapelser inom konstarterna textil, akrylmålning, akvareller, litografi, keramik och framförallt glaskonst. Under sin livstid var hon en stor stilbildare med starka färger och kraftfullt, fantasirikt uttryckssätt med stiliserade kvinnoansikten, tulpaner, slingrande ormar och andra djur hämtade i en konstnärs drömvärld.

När Ulrika Hydman Vallien den 24 mars 1988 fyllde 50 upptogs Smålandspostens förstasida av Ulrikas bild och rubriken ”Pigg 50-åring i Åfors: Caramba Vad Jag Mår Bra”. Caramba syftade förstås på en av hennes globalt säljande glasserier som hon skapade 1986. Och efter det har det kommit många fullträffar! Till exempel Open Minds, också 1986, och rekordsäljaren Tulipa 1990. Ulrica sa själv om Tulipa:Österåkersflickan Ulrica Hydboms och Sollentunapojken Bertil Valliens eget sammangående inleddes i två steg. De träffades på Konstfack, där Ulrica gick keramiklinjen 1958-61. Efter gemensamma studieresor till USA och Mexiko 1961-63 gifte de sig 1963 och samma år snappades de två supertalangerna upp av Åfors, som de förblivit trogna. 2013 blev det guldbröllop, med Åfors glashyttor involverade.1970-talet blev annars en baksmälla i Glasriket. Festerna de olika hyttornas folk emellan klingade av. Desto viktigare blev familjen Hydman Valliens aldrig sviktande skaparfantasi och produktivitet. Dock blev deras konst då djupare och mörkare. På 1980-talet var Åfors fortfarande i fara, men glas blev hett på marknaden igen.

Under 1960-talet gav paret Vallien Hydman den krisande glashyttan i byn Åfors med ett par hundra invånare ny livskraft. Bertil ritade bruksglas och utvecklade sitt konstglas. Ulrica arbetade med keramik i det gamla sliperiet vid ån. Hon höll sin första utställning i Stockholm 1965 och fick sin första hit med äggkopparna som blev mycket berömda.
Medan Bertil Vallien 1983 uppmärksammades globalt i bland annat Japan och USA för sina storsäljande glasbåtar, och amerikanska Corning erbjöd honom anställning 1986, hotade en chockvåg Åfors. Det 111 år gamla bruket skulle läggas ner. Koncernägaren Robert Weil hade kommit fram till det beslutet. Men personalen med paret Vallien Hydman i främsta frontlinjen motbevisade Weil beträffande Åfors framtidsmöjligheter och Åfors levde vidare.En milstolpe i Ulrica Hydman Valliens karriär var när TV-stjärnan Jacob Dahlin i sitt hyllade program Jacobs stege kontinuerligt skålade med hennes ormglas i sin hand. Ypperlig reklam, fast inte bra enligt nykterhetsrörelsen.

”Vallienarna” var namnet på debututställningen med glas på NK 1973. 1974 höll Ulrika Hydman Vallien, sponsrad av Bonniers, egen utställning i New York. Det blev ingen stor succé, men nu fanns hon stadigt förankrad på branschens världskarta. Vid det laget hade hon, ofta med Bertil, gjort mängder av studieresor runt klotet, bland annat till Australien som gav motiv till hennes förkärlek för stiliserade djur i konsten.

Parets gemensamma Artist Collection blev en jättesuccé och lanserades försäljningsoptimistiskt som Morgondagens Antikvitet. Ett optikblåst vinglas räddade ett glasbruk i flygande fläng. Logiskt nog flög Janne Carlzons SAS in i sammanhanget med stående beställningar av Ulricas och Bertils Artist Collection. Kartongerna delades ut till alla som flög business och 1:a klass.

1972 vann Ulrica Hydman Vallien Nationalmuseums tävling Unga tecknare och skapade rubriker genom att säga Du till kungen, som köpte en av hennes teckningar. Det var andra gången Ulrica sålde till kungen, se ovan.
Vill du ha paketet skickad inom 6 timmar vänligen kontakta mig så du kan få mitt swishnr annars går all betalning genom tradera o paketet skickas inte förän pengarna är på mitt konto o det tar upp till 3 bankdgr.Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.På secondhand.se hittar du ett stort utbud av glas från Kosta Boda. Ända sedan 1742 har det tillverkats glas i de småländska skogarna och under dess långa historia har Kosta Boda utvecklats till ett av världens främsta varumärken inom glas. Kosta Bodas sortiment består av flera olika typer av produkter inom gebitet glas där allt ifrån skålar, dricksglas, dekoration och vaser utgör hörnstenarna. Genom att duka för middag med fina glas från Kosta Boda uppnår du direkt en förhöjd stämning och trivsel. Placerar du sedan en fin glasskål på bordet som sista touchen så är du hemma. Glas från Kosta Boda har länge haft en central plats i de svenska hemmen och lär med största sannolikhet fortsätta ha det.Hos oss hittar du glas från klassiska formgivare som Bertil Vallien, Gunnel Sahlin, Kjell Engman, Anna Ehrner, Ulrika Hydman med flera. Vi får hela tiden in nya glas så har du tur springer du på de riktiga godbitarna. Alla våra produkter från Kosta Boda är begagnade vilket gör att du hittar prisvärda guldkorn som är redo att älskas igen.

Similar Posts