Vad är Oxidation

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.Båda metalljonerna vill ha fullt yttersta elektronskal men eftersom kopparjonerna är mer ädla än järnjonerna kommer de att stjäla elektroner från järnet.

Läggs en kopparbit i en lösning med järnjoner händer ingenting eftersom kopparen inte vill lämna ifrån sig elektroner till järnet på grund av att järnet är en oädlare metall.En redox-reaktion är ett exempel på elektroner i rörelse. Elektricitet är just elektroner i rörelse. I ett batteri omvandlas den kemiska energin till elektrisk energi.

Oxidation och reduktion är två händelser som handlar om elektroner som byter plats i en kemisk reaktion. Vid en kemisk reaktion inträffar alltid både oxidation och reduktion.
För att kunna ta emot elektroner måste ett annat grundämne ge ifrån sig sina elektroner. Därför äger alltid oxidation och reduktion rum samtidigt. Det kallas för en redox-reaktion och vanligtvis skrivs de två reaktionerna i samma formel (utan elektroner).

Kopparjonerna bildar koppar och lägger sig som en beläggning på järnet. Järnet kommer att bilda järnjoner och stålullen upplöses. På lösningens färg syns det att något hänt. Kopparkloridens karaktäristiska ljusblå färg är borta.
Men denna formel är ju inte balanserad! (Det kanske man tror, eftersom partikelslagen är lika många på högersidan som på vänstersidan. Men hur är det med laddningarna?) Från början betydde ordet ”oxideras” att ämnet reagerade med syre. Syrgas är väldigt bra på att dra till sig elektroner fårn andra ämnen. Så småningom generaliserade man ordet ”oxideras” så att det ämne som oxideras kan reagera med vilket ämne som helst som tar upp elektroner, inte nödvändigtvis just syre. Jag vet att det är när ett ämne avger elektroner så oxiderar det men min lärare vill att jag ska utveckla svaret lite och vet inte riktigt hur mer jag kan förklara det.Väljer du att utnyttja din ångerrätt betalar du inte fakturan. Har du emellertid redan betalat för din beställning görs återbetalning till ditt bankkonto utan onödigt dröjsmål och senast inom 14 dagar från att vi mottagit ditt meddelande om att du vill utnyttja din ångerrätt. Notera dock att vi inte kommer att göra återbetalningen förrän vi har tagit emot produkten från dig eller du har visat att produkten har sänts tillbaka. Du står själv för kostnaden för returfrakt. Som kund hos MedPalett betalar du via faktura. Fakturan skickas tillsammans med produkten. Alla priser är inklusive moms och fakturan har 20 dagars betalningstid. Förfallodatum står på fakturan. Om fakturan inte betalas i tid påminner vi via SMS. Om fakturan trots detta inte betalas och vi måste påminna en andra gång debiteras en påminnelseavgift på 60 kronor. Blir vi sedan tvungna att låta saken gå till inkasso kan även avgifter samt dröjsmålsränta tillkomma enligt lag. Vi besvarar frågor via mejl inom 24 timmar från det att vi mottagit aktuell förfrågan. Tidsgarantin gäller dock endast förfrågningar som avser faktiska köp och beställningar samt under vardagar. I de fall vi inte lever upp till tidsgarantin ser vi till att inom 24 timmar meddela dig om fördröjningen och orsaken till denna.

Antioxidanter motverkar oxidation bland annat genom att oxidera för att skydda andra molekyler. Vår kropp kan producera några antioxidanter på egen hand, medan andra måste tillföras genom kosten.
Det är dock viktigt att känna till att kroppen klarar sig fint med en viss nivå, och även om det är en naturlig process kan för hög oxidering få negativa effekter på hälsan och cellerna. Av den anledningen har levande organismer komplexa system som består av olika typer av antioxidanter.

Systemet lagrer user agent, ip-adresse og hvilken side den besøkende har besøkt i en rådata-tabell. Denne informasjonen blir i neste omgang benyttet til å generere statistikk for antall sidevisninger pr objekt (menypunkt, artikkel, fil), pr host og per søkeord. Alle data i rådatatabellen blir slettet etter 2 dager, og den gjenværende statistikken inneholder deretter bare oppsummerte data som ikke kan brukes til å identifisere hver enkelt bruker.
Om det skulle ske en ändring av våra tjänster eller i sekretesspolicyn kan det medföra ändringar i informationen du angett till oss. Om vi har din kontaktinformation meddelar vi dig om dessa ändringar. Annars kommer informationen alltid att finnas tillgänglig på vår hemsida.Som nettbruker kan du velge å avvise lagring og bruk av informasjonskapsler (”cookies”). Vi anbefaler Post- og teletilsynets nettside nettvett.no for beskrivelse av hvordan du kan akseptere eller avvise informasjonskapsler (”cookies”).Vi har lagt inn muligheten for å videresende artikler i epost og dele artikler i sosiale medier. E-post-adresser som brukes til å videresende artikler, logges ikke. Videre håndtering av data som deles i sosiale medier, reguleres av din avtale med det aktuelle nettsamfunnet.

Du kan återkalla ditt samtycke för att behandla personlig information när som helst. Det enklaste sättet är att kontakta vår kundtjänst på telefon 08 – 411 70 65.
En atom eller en jon oxideras när den släpper iväg en eller flera elektroner. Det vill säga att laddningen ökar. Motsatsen till oxidation är reduktion, vilket sker samtidigt i en kemisk reaktion. Det ena ämnet skickar ut elektroner, medan det andra tar dem till sig.Vi lämnar inte vidare dina personuppgifter till andra om det inte föreligger en laglig grund för att lämna ut sådan information. Exempel på en sådan utlämning kommer normalt att innebära ett avtal med dig eller en rättslig grund som påvisar oss att lämna ut informationen.

Vi lagrar dina personuppgifter hos oss så länge det är nödvändigt eller tillåtet för det syfte personuppgifterna samlades in och som beskrivits ovan. Kriterierna som används för att bestämma hur länge vi kommer att lagra dina personuppgifter är: tidsperioden där vi har en kundrelation med dig, i de fall där vi omfattas av en juridisk skyldighet, eller i de fall där lagring är lämplig med hänsyn till vår juridiska ställning (till exempel när det gäller köpvillkoren). Personliga data raderas automatiskt fem år efter den sista kontakten.
Om du delar en frukt i två och låter den ligga framme på köksbänken blir den brun efter ett tag. Detta sker även med cellerna i våra kroppar, vilket kallas oxidation. Detta bör du känna till om den kemiska processen.Våra priser och avgifter kan komma att ändras på grund av omständigheter som vi inte råder över, till exempel väsentligt ökade råvarupriser, valutaförändringar eller ändrad moms. Om sådana omständigheter skulle inträffa, eller om momsen skulle ändras, så förbehåller vi oss rätten att justera våra priser och avgifter med ett belopp som motsvarar våra ökade kostnader till följd av de inträffade omständigheterna. Vi reserverar oss för eventuella tryck- och skrivfel i den utsträckning som är tillåten enligt gällande konsumenträttslagstiftning. En längre beskrivning av oxidation är att det är samspelet mellan syremolekyler och olika ämnen som de kommer i kontakt med. Det kan vara allt från levande vävnad till metall. Det är här som exemplet med frukten kommer in – ett äpple som delas på två blir brunt. Andra exempel är ett kopparmynt som plötsligt blir grönt eller en cykel som rostar. Om du vill säga upp eller ändra ditt abonnemang (ändra antal askar/kapslar per månadsutskick, göra flyttanmälan, hoppa över en försändelse eller skjuta fram nästa försändelse) måste du kontakta vår kundtjänst (telefon 08-411 70 65 (vardagar kl. 08:00-16:00) eller via e-post [email protected]
e) så snart som möjligt och senast 17 dagar innan din nästa ordinarie leverans. Information om när du kommer att få din nästa leverans och sista datum för eventuella ändringar eller uppsägning av abonnemanget finns på din senaste faktura. Om du säger upp ditt abonnemang eller begär ändringar senare än 17 dagar innan nästa leverans kommer uppsägning/ändring gälla från och med efterföljande leverans.

Vad är det för skillnad på en oxidation och en reduktion?
Oxidation är fenomenet att en atom, molekyl eller jon avger en eller flera elektroner. Oxidationstalet stiger. Reduktion är fenomenet att en atom, molekyl eller jon upptar en eller flera elektroner. Oxidationstalet sjunker.
Om försändelsen är skadad eller produkten på annat sätt är felaktig är du välkommen att kontakta vår kundtjänst för att reklamera produkten. Enligt Konsumentköplagen (1990:932) är vi ansvariga för fel som reklameras inom 3 år från det att du har tagit emot en vara, under förutsättning att varan var felaktig vid leveranstillfället. Fel som visar sig inom 6 månader från leverans anses som utgångspunkt ha funnits vid leveranstillfället. Observera att du även måste lämna ett meddelande till oss med information om felet “inom skälig tid” efter det att du upptäckt det. För att du ska bibehålla dina rättigheter vill vi därför att du så snart som möjligt kontaktar vår kundtjänst (telefonnummer 08-411 70 65 eller via e-post [email protected]) om du tar emot en produkt som det är något fel på eller om du i ett senare skede upptäcker ett fel i produkten. Det er CoreTrek AS som leverer publiseringsverktøy til vår hjemmeside og som står for teknisk utvikling, drift og vedlikehold. Dette er informasjonskapsler CoreTrek benytter seg av her på vår hjemmeside: För att använda dina rättigheter behöver du ta kontakt med vår kundservice vardagar 8-16 på telefon 08- 411 70 65. Vi kommer att besvara din förfrågan så fort som möjligt, inom 30 dagar. Vi kommer att be dig att bekräfta din identitet eller ge ytterligare information innan vi tillåter dig att ta del av rättigheterna. Detta gör vi för att säkerställa att vi endast ger dig tillgång till din personliga information och inte någon som utger sig för att vara dig. Trots det faktum att frukt blir brun och metall rostar så är oxidation inte bara något negativt. I kroppen används de fria radikalerna som orsakar oxidation av vita blodkroppar för att döda bakterier och vissa celler. Det är även användbart när enzymer i levern ska göra kemiska ämnen mindre giftiga. Vi följer Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (2005:59). Om du inte är nöjd med ditt köp och vill häva avtalet har du 14 dagars ångerrätt från den dag du mottog varan. Observera att ångerrätten avseende ett abonnemang endast gäller i samband med den första leveransen och att den inte kan utnyttjas avseende efterföljande leveranser. Då är du istället välkommen att säga upp ditt abonnemang enligt avsnittet ovan.MedPalett AS använder dataservrar för att samla in, lagra eller på annat sätt behandla personuppgifter på våra vägnar. I sådana fall har vi ingått avtal för att säkerställa informationssäkerhet vid alla stadier av behandlingen.

Som abonnent av Medoxfår du ett paket från oss varannan månad. Varje paket innehåller kapslar som räcker för de kommande två månaderna. Produkten levereras med vanlig postförsändelse genom Postnord och normal leveranstid vad gäller den första försändelsen efter din beställning är 5–7 arbetsdagar efter att vi har mottagit och behandlat beställningen. Om leveransen skulle bli försenad av något skäl tar vi kontakt och upplyser om ny leveranstidpunkt.Om du, efter att ha varit i kontakt med oss, ska skicka tillbaka produkten ska produkten skickas till den adress som anges på transportasken. När vi mottagit den produkt som du vill reklamera kommer vi att ta ställning till om det rör sig om ett fel på produkten. Om vi kan konstatera fel kommer vi att ersätta dig så snart som möjligt, i första hand genom att skicka en ny produkt till dig. Ny produkt skickas normalt inom 14 dagar från det att vi mottog den returnerade produkten från dig. Vid godkänd reklamation står vi för frakt och omkostnader för produkten som du har reklamerat. I vissa fall kan det hända att vi istället för att leverera en ersättningsprodukt till dig, väljer att kompensera dig genom återbetalning av det du har erlagt för den felaktiga produkten. I sådant fall regleras din nästa faktura med motsvarande belopp, alternativt så betalas ersättningen ut till ditt bankkonto.

För att kunna köpa produkter genom vår hemsida måste du vara 18 år. Genom köp av produkter från vår hemsida, godkänner du våra vid var tid gällande Allmänna köpvillkor och intygar därmed att de uppgifter som du lämnar om dig själv är riktiga.
Vi har rätt att ensidigt ändra dessa Allmänna köpvillkor, och de eventuella förändringar som vi gör träder i kraft tidigast 30 dagar efter det att de justerade villkoren har gjorts tillgängliga på vår hemsida i den utsträckning som är tillåten enligt gällande konsumenträttslagstiftning

Vid retur av produkt, till följd av utnyttjad ångerrätt (enligt ovan) eller reklamation (se nedan), ber vi att du förpackar och emballerar produkten ordentligt samt tydligt informerar oss om din kundinformation (skicka gärna med en kopia av fakturan) så att vi undviker transportskador samt kan koppla din retur med riktig kundinformation. Är varan felaktig eller felexpedierad står vi för returfrakten.
Vi samlar in och använder dina personuppgifter till olika ändamål beroende på vem du är och hur vi kommer i kontakt med dig. Vi samlar in följande personuppgifter till de ändamål som anges nedan:Ditt abonnemang löper tills vidare, utan bindningstid. Du kan när som helst ändra eller säga upp abonnemanget hos vår kundtjänst i enlighet med vad som följer av det nästkommande avsnittet (”Ändring av abonnemang eller uppsägning av abonnemang”).

Vi kan definiera oxidation som en kemisk reaktion där elektroner förflyttas från friska molekyler till andra, oxiderande ämnen. Oxidation kan skapa skadliga kedjereaktioner som i värsta fall kan leda till att våra celler skadas.
Vi lagrer user agent, ip-adresse og hvilken side den besøkende har besøkt i webserverens logger. Disse loggene blir utelukkende brukt til arbeid rundt feilsøking og sikkerhet, og ingen data blir trukket ut eller brukt fra disse loggene. Loggene slettes etter et gitt intervall (normalt 4 uker). Kun administratorer av webserveren (drift) har tilgang til disse.Ångerrätten förutsätter att förpackningens försegling inte har brutits. För att utnyttja din ångerrätt måste du meddela vår kundservice och ange vad du returnerar. Det finns också ett standardformulär för att utöva ångerrätten på Konsumentverkets hemsida som du kan använda dig av. Vi ber dig, inom 14 dagar efter att du har meddelat oss att du vill utnyttja din ångerrätt, att om möjligt returnera din vara i originalförpackningen som postpaket eller brev. Här kan du lasta ned Konsumentverkets blankett. (PDF, 43KB)

Är korrosion oxidation?
Korrosion är den process genom vilken vissa material, metaller och icke-metaller, reduceras till följd av oxidation. Rostbildning är en oxidation av järn vid förekomst av luft och fukt. Korrosion kan inträffa på material som keramik eller polymerer. Rostbildning kan inträffa på ytor av järn och dess legeringar.
När du använder vår webbplats och/eller är i kontakt med oss och beställer varor kommer MedPalett AS att behandla dina personuppgifter. Nedanför finner du därför information om personuppgifter som samlas in, varför vi gör detta och dina rättigheter kopplat till behandlingen av personuppgifter.Oxidation var ursprungligen en kemisk reaktion mellan ett ämne och syre. Det var den franska kemisten Antoine Laurent Lavoisier som upptäckte det. I dag omfattar definitionen många fler reaktioner.

Hur går en oxidation till?
En atom eller en jon oxideras när den släpper iväg en eller flera elektroner. Det vill säga att laddningen ökar. Motsatsen till oxidation är reduktion, vilket sker samtidigt i en kemisk reaktion. Det ena ämnet skickar ut elektroner, medan det andra tar dem till sig. Cachad
Klor reduceras när natrium avger sin extra elektron från sitt yttersta skal och därigenom oxideras. Produkten som bildas, det vill säga natriumklorid, är stabilare än de båda utgångsämnena natrium och klor. Även om joniseringen av natrium ”kostar” mer energi än vad som ”återfås” vid bildandet av kloridjonen, stabiliseras produkten natriumklorid av attraktionen mellan natriumjoner och kloridjoner. Ett ofta förekommande påstående att klor och natrium ”vill” ha sina yttre skal fulla, kan tjäna som minnesregel, men har ingen som helst fysikalisk grund.Redox (kortform för reduktion-oxidation-reaktion) är det kemiska fenomen vid vilket oxidationstalen hos atomer förändras. Vanligtvis sker detta genom att en eller flera elektroner förflyttas från en atom till en annan.

Vid en redoxreaktion sker alltså en reduktion och en oxidation samtidigt. Eftersom laddningar hos joner och atomer i en reaktion är detsamma före reaktionen som efter och eftersom elektroner ogillar att vara i fritt tillstånd, så sker det alltid en reduktion samtidigt som en oxidation, och vice versa. Notera att redox-reaktioner kan gå åt bägge håll, beroende på både pE-värdet och pH-värdet.
I vardagligt språkbruk avses med oxidering ofta en process där ett ämne reagerar med syre. Syre är också ett mycket vanligt oxidationsmedel, men redoxreaktioner kan också ske utan syre.Ett ämne som får ett annat ämne att oxideras kallas oxidationsmedel eller elektronacceptor. Ett ämne som får ett annat ämne att reduceras kallas reduktionsmedel eller elektrondonator.

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera. Vi använder också cookies från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats.
kemisk reaktion då ett av de reagerande ämnena avger en eller flera elektroner och då bildar en jon, t.ex. när ett metalliskt grundämne bildar en metalljon, varvid metallen sägs oxideras. (I dagligt tal benämns även en kemisk reaktion med syre oxidation, vilket var den ursprungliga betydelsen.) De avgivna elektronerna tas upp av ett ämne som därvid reduceras och hela reaktionskedjan kallas därför redoxreaktion. Sådana reaktioner utvecklas vanligen till ett jämviktstillstånd mellan förekomsterna av de reagerande (grund-) ämnenas joner och den kemiska föreningen av dem. I elektrokemiska celler sker en oxidation vid minuspolen. Oxidationer är en av grundstenarna i levande cellers metabolism, i synnerhet energimetabolismen. Oftast leder då oxidationen av organiska ämnen (födan) till att kolatomerna däri oxideras och bildar koldioxid, syret reduceras och bildar vatten. Processen kallas även cellandning eller andning och är i grova drag fotosyntesens motsats. Sådan oxidation förekommer i glykolysen, fettsyraoxidationen, citronsyracykeln och andningskedjan.Nödvändiga cookies krävs för att webbplatsen ska kunna fungera, såsom att kunna erbjuda inloggning eller för att kunna anpassa webbplatsens utseende för besökare. Dessa cookies lagrar inga personuppgifter.Analyscookies används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa cookies ger oss statistik om exempelvis antal besökare, trafikälla etc.Källa: Skogsencyklopedin, utgiven av Sveriges Skogsvårdsförbund (numera Föreningen Skogen), Stockholm år 2000. Redaktör: Michael Håkansson. På webbplatsen kan tillägg/korrigeringar förekomma.

Annonscookies används för att hålla reda på hur många gånger en viss besökare sett en och samma annons. Inga personuppgifter lagras i denna typ av cookie på skogen.se
Om vi tar hänsyn till att syrgas förekommer som molekyler och att järnjonerna och syrejonerna bildar föreningen FeO och dessutom anger aggregationsformen, så kan vi snygga till reaktionsformeln för totalreaktionen tillPauling intresserade sig för egenskaperna hos kemiska bindningar. Hans arbete ledde så småningom fram till begreppet hybridisering av elektronorbitaler.Undvik att jodångor sprid så att man riskerar att andas in dem. Tänk också på att det väldigt lätt blir smutsigt av jod som kondenserar på kalla ytor. En bra idé är att värma joden i en liten bägare där man också lägger papperet med fingeravtrycket. Lägg ett lock på bägaren när du värmer försiktigt. Det räcker med en enda jodkristall och ganska svag värme.

Vad menas med oxidation och korrosion?
Korrosion är den process genom vilken vissa material, metaller och icke-metaller, reduceras till följd av oxidation. Rostbildning är en oxidation av järn vid förekomst av luft och fukt. Korrosion kan inträffa på material som keramik eller polymerer.
På långa båtresor förr i tiden kunde besättningen inte få i sig tillräckligt med C-vitamin och kunde blir mycket sjuka. Man kände till att det var viktigt att få gå iland och äta färska grönsaker och frukter, men man visste inte att det var C-vitamin som saknades. Man kom dock på att syrad kål hjälpte. C-vitamininnehållet i annan mat sjönk när maten blev gammal, men surkål behöll C-vitaminhalten bättre. Nuförtiden är C-vitaminbrist mycket ovanlig eftersom vi kan köpa färsk frukt i butikerna året om.Jodbrist (egentligen jodidbrist) är vanlig i delar av värden. Det yttrar sig som struma och kretinism. Struma är när sköldkörteln blir förstorad och man kan få svårt att svälja, heshet och andra obehag. Kretinism är en form av utvecklingsstörning. För att motverka jodbrist säljer man jodberikat koksalt.

I en vanlig redoxreaktion sker elektronövergången i kontakt mellan ämnena som reagerar. Elektronen hoppar över direkt från molekylen (eller atomen) som oxideras till molekylen (eller atomen) som reduceras. Elektronhoppet kan bara ske över mycket korta avstånd och sker därför i samband med att partiklarna kolliderar. Därför sker oxidationen och reduktionen på samma plats.Pauling menade att det var en naturens olyckliga slump att förmågan att tillverka C-vitamin gick förlorad för människan och däggdjuren under arternas utveckling. Vi behöver C-vitamin och måste därför få i oss vitaminet via maten. Pauling menade att C-vitamin hjälper till att stärka blodkärlen. I en studie av skörbjugg kunde man konstatera att hälften av de som avlidit gjort det på grund av att blodkärlen brustit. C-vitamin skulle enligt Pauling motverka hjärtinfarkt. Pauling drog också slutsatsen att C-vitamin motverkar vanliga förkylningar. Det har varit mycket omdebatterat. Placebo-kontrollerade studier visar inte någon effekt av C-vitamin mot förkylning hos den vanliga befolkningen, men det verkar som att C-vitaminet minskar risken för förkylning hos dem som är utsatta för hög fysisk ansträngning, t.ex. maratonlöpare eller skidåkare.

Vid radioaktiva utsläpp kan ibland jodisotopen jod-131 (I) spridas. Den tas upp av kroppen och ger strålskador. För att hindra jod-131 att tas upp kan man mätta kroppen med den vanliga icke radioaktiva jodisotopen. Därför delar man ut jodtabletter till människor i riskområden. Flera isotoper bildas vid atomkärnklyvning, men det är endast I som har en sådan halveringstid (8 dygn) att den får större betydelse. Denna isotop spreds över stora områden vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Jod förekommer sparsamt i form av i nitrathaltig jord, i olje- och saltbrunnar och i havsvatten. Grundämnet anrikas naturligt i bland annat tång, men i havssalt är halterna generellt sett låga. Man kan också framställa ren jod bl a genom att låta kaliumjodid reagera med koppar(II)sulfat. Inte heller sker någon reaktion om kollisionsenergin är för liten. Rörelseenergin i kollisionen måste övervinna den energitröskel det innebär att bryta de gamla bindningarna. Inte förrän dessa är brutna kan nya bildas. Denna energitröskel benämns aktiveringsenergi.Askorbinsyran kan utvinnas och finns att köpa i fast form i livsmedelsbutikerna. Den finns också inbakad i C-vitamintabletter tillsammans med bikarbonat för att tabletterna ska brusa när de läggs i vatten.

På grund av sin oxiderande förmåga är jod antiseptiskt, dvs. bakteriedödande. Jodlösningar används för att tvätta sår. Förr använde man det ofta på människor, men nu är det vanligast i samband med djurhållning. Det finns att köpa på apoteket som 1 %-ig lösning under namnet Jodopax. Då använder man en lösning av jod och kaliumjodid i vatten. Jodid reagerar med joden till trijodid, som har mycket högre löslighet i vatten än ren jod. På så vis får man en mer koncentrerad och effektiv bakteriedödande lösning.
Vid C-vitaminbrist kan man få blödningar i tandköttet. Såren läker sämre, man blir trött och är mer utsatt för infektioner. Allvarligare brist ger skörbjugg, som är en allvarlig sjukdom med tandlossning och muskelförsvagning och till och med döden.

Varför sker oxidation?
Numera finns ett modernare sätt att definiera dessa reaktioner eftersom det finns redoxreaktioner som kan ske utan att syre deltar. Numera sägs att en oxidation sker om elektroner avges och en reduktion om elektroner upptas. Ämnen som oxideras dvs avger elektroner är reduktionsmedel för andra ämnen.
Jod i ögat är däremot allvarligt och kan skada hornhinnan och till och med orsaka blindhet. Skölj genast ögat i rinnande vatten och tag kontakt med läkare. Inandning av jodgas är inte heller bra.Elektroner kan inte förkomma fria, de kan bara överföras från ett ämne till ett annat. När en reduktion sker, sker samtidigt en oxidation eftersom lika stort antal elektroner avges och tas upp. Vi kallar detta redoxreaktion. I exemplet med oxidation av järn och reduktion av syre balanseras de två delreaktionerna så att lika många elektroner tas emot som de som avges och man får totalreaktionen

Grunden till all produktion av livsmedel är solens energi och växternas fotosyntes. I nästa steg kan djuren äta växterna och producera kött som vi sedan kan äta, men ursprunget är växterna. Men om inte djuren och människorna fanns, så skulle växterna till slut bli utan koldioxid som de behöver för sin fotosyntes. Djur och människor andas ut koldioxid. Kropparna bryts också ned till koldioxid och mineraler när de förmultnar. Detta tar växterna hand om, ofta med svamparna som mellanled. Det hela är ett kretslopp där både växter, svampar och djur ingår. Allt levande både äter och äts. Det som får kretsloppet att hålla igång är strålningen från solen.Motsatsen till oxidation är reduktion. Reduktion innebär att elektroner tas upp. Exempel på en reduktion är när syreatomerna tar upp de elektroner som järnet avger när det rostar. Syreatomerna bildar negativa joner. Man säger då att syret har reduceratsLinus Pauling är mest känd för sina två nobelpris. 1954 fick han priset för den kvantmekaniska modellen av kemiska bindningar. År 1962 fick han Nobels fredspris för sin kamp mot kärnvapenspridningen. Han var aktiv upp i hög ålder och blev en förkämpe för användandet av C-vitamin.

I en jämvikt sker reaktion både i framriktningen (åt höger) och i tillbakariktningen (åt vänster). Jämviktsläget beror på reaktionshastigheten åt höger i jämförelse med den åt vänster. Jämvikt fås när hastigheten åt höger och åt vänster är lika. Det betyder att lika mycket bildas som det som förbrukas. Nettoförändringen blir noll.
I är en radioaktiv isotop av jod som används inom den medicinska diagnostiken. Radioaktiv jod som intas ansamlas i sköldkörteln. Den gammastrålning som utsänds registreras och man får en bild av organet. Stråldoserna som används är så låga att de inte är farliga för patienten.Jod sublimerar i rumstemperatur, dvs. övergår direkt mellan fast form och gasform utan mellansteget vätskeform. Det fasta ämnet övergår till en violett gas som har en irriterande lukt och är mycket irriterande för ögon och slemhinnor. När jodgasen kondenserar igen bildar den lätt kristaller.

Det finns en jämvikt mellan oxidation och reduktion. När den kemiska miljön domineras av oxidationsmedel, så finns en tendens att ta upp elektroner från ämnen som tillsätts. Om miljön domineras av reduktionsmedel, så finns en motsvarande tendens att avge elektroner till ämnen som tillsätts. I praktiken innebär det att så länge som reduktionsmedlet C-vitamin dominerar så är miljön reducerande och ämnena som finns där är i sin reducerade form.
Däremot varierar koncentrationen av natriumjoner och kloridjoner. I början finns inga natrium- och kloridjoner i lösning. Då sker bara reaktionen i framriktningen.

Anledningen till att elektronöverföringen sker i direktkontakt mellan ämnena är att elektroner inte kan förekomma fria i ett material eller en lösning. De binder alltid till de atomer eller molekyler som finns i närheten. I icke-metalliska material är elektronens position vanligen fixerad till en bestämd molekyl eller atom.

Det livsviktiga grundämnet jod finns i två hormoner; tyroxin och trijodtyronin. Hormonerna reglerar ämnesomsättningen och sköter kroppens tillväxt och utveckling. De bildas i sköldkörteln och brist i barndomen leder till att den mentala och fysiska tillväxten hämmas och kan resultera i dvärgväxt. Brist på jod senare i livet kan orsaka struma och därför bestämdes på 1920-talet att hushållssaltet skulle berikas med jod. Rekommenderat intag för vuxna är 150 mikrogram per dag.
Man börjar med att tillsätta överskott av en känd mängd jodid till provet. Oxidationsmedlet i provet oxiderar jodiden till jod. Överskottet av jodid blir dock kvar utan att oxideras. Den blandning av jod och jodid som nu finns i provet bildar trijodid enligt jämviktenSmaken för maten är också en kulturell fråga. Den mat vi lär oss tycka om från barnsben tycker vi oftast om resten av livet. Det finns också kulturella aversioner mot vissa typer av mat. I Sverige är vi inte vana att äta insekter, men insekter är förträfflig mat som är både nyttig och miljövänlig.

Hur vet man om ett ämne oxideras?
Varje Y-atom tog upp en elektron, så den har en negativ laddning på minus ett. Alltså är dess oxidationstillstånd minus ett. När oxidationstillståndet för grundämnet X har ökat, så säger vi att det har blivit oxiderat. Ordet kommer från att de flesta ämnen som bildar syreföreningar – oxider – ökar sitt oxidationstal.
Föreställ dig att en hink med vatten står under kranen som är öppen. Men det finns ett hål i hinkens botten där vatten rinner ut. De reaktioner vi tittar på är tillförsel av vatten till hinken (framriktningen) och bortförsel av vatten från hinken (tillbakariktningen).Jod är en halogen, nära besläktad med klor och brom i grupp 7 i periodiska systemet. Halogener kallas de grundämnen som finns i grupp 7, näst längst till höger i periodiska systemet. Fluor, klor, brom och jod har 7 elektroner i sitt yttersta skal och är starka oxidationsmedel. De här grundämnena tar gärna upp en åttonde elektron och bildar envärda, negativa joner. För att få ett mått på jämviktslägen behöver man få en siffra på hur den aktuella kemiska reaktionen ställer in sig. Värdet hos jämviktskonstanten K återspeglar jämviktsläget. Ju större konstanten är, desto mer förskjuten åt höger är jämvikten. Exempel på en jämvikt som är väldigt starkt förskjuten åt höger är reaktionen mellan vätgas och syrgas då vatten bildas: Om ämnena på ena sidan i reaktionsformeln är energirikare än ämnena på andra sidan, så är energitröskeln olika stor för reaktionen åt höger respektive åt vänster. (Figur som visar ett sådant exempel ska infogas här.)

Vitamin C bryts ned av hög temperatur. Därför minskar C-vitamininnehållet snabbt när du kokar C-vitaminrika grönsaker. C-vitamin är inte heller så hållbart vare sig i kroppen eller i mat som förvaras. Men du kan öka hållbarheten genom att undvika kontakt med luftens syre eller att utsättas för starkt solljus. C-vitamintabletter bör också konsumeras innan de har förlorat sin effekt. Titta på sista förbrukningsdatum på förpackningen.
I en del länder är jodinnehållet i salt av vissa varumärken mycket lågt. Det kan leda till hälsoproblem. Unicef har därför ett program för att upplysa befolkningen om behovet av jod och hur man kan agera för att få sitt jodbehov täckt. Eleverna i skolorna får lära sig att testa om det koksalt man använder innehåller jod. Sedan informerar eleverna sina föräldrar om detta så att man fortsättningsvis väljer att köpa salt som man vet innehåller jod.I naturen kan flertalet djur och växter tillverka vitamin C ur monosackarider. I växter syntetiseras det från mannos och galaktos. Hos några djur bryts glykogen ned till glukos i som sedan omvandlas till askorbinsyra i levern, dvs. C-vitamin.Det är emellertid inte varje kollision som leder till kemisk reaktion. Kemisk reaktion innebär att bindningar bryts i den gamla partikeln och nya skapas som ger ett nytt ämne. Men oftast studsar partiklarna bort från varandra utan att reagera. Om partiklarna inte är rätt orienterade i förhållande till varandra vid kollisionen, så sker ingen kemisk reaktion.Vitaminer är organiska ämnen som kroppen behöver, men som kroppen själv inte kan producera i tillräcklig mängd. Ett viktigt vitamin är askorbinsyra, eller som det oftare kallas, C-vitamin. C-vitamin är vattenlösligt och förekommer därför i vatteninnehållande biologiska vävnader såsom i citrusfrukter. C-vitaminet är en organisk syra som ger frisk smak åt frukterna. Kroppen lagrar inte C-vitamin eftersom det är vattenlösligt. Vi kissar ut överskottet av C-vitamin. Därför är det ingen mening att äta stora mängder C-vitamin. Men det är ingen större risk att man ska överdosera C-vitamin eftersom kroppen kan tolerera det. När framåt- och bakåtreaktionen sker olika lätt, så påverkar det jämviktsläget. Om till exempel framåtreaktionen är kraftigt exoterm, så är energitröskeln i framriktningen låg och en stor andel av kollisionerna leder till reaktion. Men då blir samtidigt energitröskeln för reaktion i bakåtriktningen hög. Det krävs en hög koncentration av partiklar i högerledet av jämviktsreaktionen för att reaktionshastigheten åt vänster ska bli lika hög som den åt höger. En starkt exoterm jämvikt brukar därför vara starkt förskjuten åt höger.

Processerna i kroppen när maten bryts ned, fördelas, omvandlas och görs av med, är i grund och botten kemiska reaktioner som drivs av energin i maten. Maskinen är vår biologiska kropp, men de enskilda reaktionerna är kemiska. På så sätt kan man säga att vår kropp är en kemisk maskin.
Ursprungligen hittade vi vår föda i naturen. I det moderna samhället är de flesta livsmedlen processade på något sätt. Även livsmedel som inte är processade i sig är ofta odlade eller uppfödda med metoder som skiljer sig från det som sker i naturen. Syftet är att öka produktionen och att säkerställa kvalitén.Salter är lösliga i vatten, men bara upp till en viss gräns. När saltlösningen blivit mättad, så är systemet i jämvikt. Exempel på ett salt är natriumklorid, det vill säga vanligt koksalt.

Är rost och oxidation samma sak?
Rostning är en kemisk reaktion som sker när järn reagerar med syre från luften och bildar järnoxid. Tvåvärt järn finns i den röda rosten. Oxidationen kan sedan fortsätta och en mörkare rost med trevärt järn bildas. I fuktig luft reagerar järnoxiderna med vatten till järnhydroxid.
Man kan enkelt demonstrera löslighetsfördelningen genom att till en vattenlösning av jod tillsätta en liten mängd bensin eller annat organiskt lösningsmedel. Praktiskt taget all jod kommer då att samla sig det organiska lösningsmedlet, vilket syns tydligt på färgen.En sak som är speciell i detta fall är att koncentrationen av salt i fast form är konstant, oberoende av hur mycket fast salt vi har. Det innebär att reaktionen i framriktningen alltid är lika snabb.

Från början finns ingen ester och inget vatten, bara alkohol och syra. Reaktionen sker därför bara åt höger. Men när det väl har bildats en del ester och vatten, så börjar det ske en reaktion åt andra hållet så att alkohol och syra återbildas. Men tillbakareaktionen är långsam i början eftersom det finns så lite ester och vatten som kan reagera.Med tiden bildas det alltmera ester och vatten, vilket gör att tillbakareaktionen blir snabbare. Samtidigt minskar mängden alkohol och vatten, vilket gör att framåtreaktionen blir långsammare. Till slut är tillbakareaktionen lika snabb som framåtreaktionen. Då har dynamisk jämvikt ställt in sig.

Klorerade kolväten är ett miljöproblem eftersom de bidrar till att det livsviktiga skyddet av ozon på hög höjd bryts ned. Nu har man funnit att även jod bidrar till denna nedbrytning. Det har visat sig att jodmolekyler kan följa med enorma åskmoln som snabbt stiger uppåt mot stratosfären.
Kroppen gör sig snabbt av med överskott av C-vitamin i blodet. När nivån överskrider 1,5 mg/dl hos män och 1,3 mg/dl hos kvinnor utsöndrar kroppen hälften av C-vitaminet till njurarna på bara 30 minuter. Sedan kissar vi ut det. Kroppen är alltså effektiv i sin reglering av C-vitaminnivåerna.Jod är en halogen, nära besläktad med klor och brom i grupp 7 i periodiska systemet. Jod är därför ett starkt oxidationsmedel. Jod verkar korroderande på metaller. Fläckar av jod på kläderna kan tas bort med hjälp av ett reducerande medel, t.ex. natriumtiosulfat. Genom att jod både är kraftigt färgad och har hög löslighet i fett, så kan jod användas för att framkalla fingeravtryck. Det räcker med att trycka fingret mot ett skrivpapper för att få ett avtryck i fett som går att framkalla. Framkallningen görs genom att hålla papperet över lite jod som får förånga till gas. Fingeravtrycket blir genast synligt när det brunfärgas av joden som löser sig i fettet. Pentajodiden har också en analog jämvikt med jod och jodid. Även här förutsätter bildningen av pentajodid att miljön varken är starkt reducerande eller oxiderande.Genom evolutionen har vi lärt oss att välja vad som är bra med hjälp av lukten och smaken. Oftast är det som vi gillar också nyttigt. När maten är skämd, brukar den börja lukta illa, vilket gör att vi inte äter det som kan göra oss sjuka.

De har en stark, genomträngande lukt, är giftiga och frätande. Halogenernas reaktivitet avtar nedåt i gruppen, den är störst för fluor och minst för jod.
Trots att vi har pågående reaktion i framriktningen (A → B) och samtidigt i tillbakariktningen (A ← B), så är vattennivån stabil. Detta stabila tillstånd, trots pågående reaktioner, kallas dynamisk jämvikt.

Jämvikt bygger på att en reaktion sker i framriktningen och tillbakariktningen samtidigt och att reaktionshastigheterna är lika stora. Det innebär att det totalt sett inte sker någon förändring, trots att reaktionerna hela tiden pågår. Man säger att jämvikten är dynamisk därför att det är en pågående process.
Om vi sedan skulle ändra kranen så att det tillförs vatten snabbare eller långsammare, så skulle vattennivån i hinken börja förändras igen. Så småningom skulle en ny jämvikt ställa in sig på en annan vattennivå.Att livsmedlen inte är helt naturligt producerade behöver inte vara ett problem. Det är bra att vi kan producera mera med mindre resurser. Det är också bra att vi har koll på kvalitén. Men vissa saker är inte bra. Tillsatser som gör att livsmedlen får längre hållbarhet, ser mer aptitliga ut och smakar bättre är inte alltid nyttiga, även som det kan verka så.

Innan vi öppnar kranen, så är hinken tom, men så snart vi öppnar kranen börjar hinken fyllas med vatten. I början är vattennivån låg och det rinner inte ut vatten genom hålet lika snabbt som vatten fylls på från kranen. Det innebär att vattennivån i hinken ökar. Jämvikten har inte ännu ställt in sig.Motsatsen till oxidation är reduktion. Oxidation betyder att ett ämne avger elektroner, reduktion att ämnet tar emot elektroner. Det kan vara lite förvirrande med benämningarna, men så här ligger det till: Jodometrisk titrering är en kemisk analysmetod för att bestämma mängden oxidationsmedel i ett prov. Som redoxindikator används jod i kombination med stärkelselösning. I oxiderad form fås ett starkt blåsvart komplex tillsammans med stärkelsen. I reducerad form är joden ofärgad. Men ju mer natrium- och kloridjoner som går i lösning, desto snabbare blir tillbakareaktionen. Till slut faller koksalt ut lika snabbt som det går i lösning. Då har vi fått dynamisk jämvikt.Hur mycket som kroppen tar upp från maten beror på hur mycket vi får i oss. Vid normalt intag tar kroppen upp 75-95 % av C-vitaminet. Vid högre intag på 1,25 g/dag tas kring 33 % upp, men vid låga intag på under 200 mg/dag tar kroppen upp cirka 98 % av C-vitaminet.

Massverkans lag anger att när ämnen reagerar med varandra, så är reaktionshastigheten proportionell mot koncentrationen av de partiklar som reagerar. Det är en statistisk effekt som kommer av att en kemisk reaktion bara kommer till stånd om de reagerande partiklarna kolliderar. Om koncentrationen av partiklar är hög, så blir det många kollisioner per sekund. Då är det också fler partiklar som reagerar varje sekund – reaktionshastigheten blir hög.Man har så kallad dynamisk jämvikt. Ordet dynamisk anger att reaktionerna hela tiden pågår. Men i och med att inga nettoförändringar sker, så har man jämvikt.

Hur oxiderar man?
För att få silvret att oxidera och bli svart kan man använda sig av ett husmorsknep – kokt ägg! Koka ett ägg, dela det i bitar och lägg på ett litet fat tillsammans med örhängena. Trä över en plastpåse och knyt ihop påsen. Ställ in i kylen över natten, eller i så länge att silvret blivit helt svartoxiderat.
När C-vitamin reagerar med jod avger det elektroner till joden. Det sker alltså en elektronöverföring där C-vitaminet oxideras samtidigt som joden reduceras.C-vitamin är också en antioxidant. Man anser att det är nyttigt eftersom det neutraliserar fria radikaler som bildas i kroppen. De fria radikalerna är kemiskt aggressiva ämnen som kan göra skada på andra molekyler i kroppen.

Däremot är elektronerna fritt rörliga i metalliska material. De kan dock inte lämna metallen, bara röra sig inom metallen. När elektronerna rör sig förbi atomerna i metallgittret handlar det inte om elektronöverföring. I stället har metallen ett enda stort elektronmoln av ledningselektroner som är gemensamma för hela metallkristallen.
Men det vi tycker om är inte nödvändigtvis bra för oss. Sötma är en signal att maten är bra, vilket stämde väl när människan levde nära naturen och behövde den energi man kunde finna. Men nu finns socker i överflöd. Det blir för mycket av det goda, så att vi blir feta och får sjukdomar som karies och diabetes. C-vitamin underlättar upptaget av järn och är nödvändigt för bindvävens ämnesomsättning. Kollagenet som gör huden stark och smidig behöver C-vitamin för att kunna bildas. Det finns också andra bra hälsoeffekter av C-vitaminet. En jämviktskonstant som är nära noll tyder på en jämvikts som är starkt förskjuten åt vänster. Exempel på en jämvikt som är starkt förskjuten åt vänster är vattnets autoprotolys:Horsepower har fel. Om ett ämne avger elektroner, så oxideras det – det är definitionenpå oxidation. Förr i tiden betydde det att ett ämne reagerade med just syre, därför att syre var det klart vanliga oxidationsmedlet – alltså ett ämne som reduceras, så att något annat ämne oxideras. Så småningom kom man på att det kan vara bra att kalla reaktionen för oxidation även om oxidationsmedlet är något annat än syre, t ex klor eller fluor. I förbränningsreaktioner ger värme och ljus, och arbete kan göras från energin av olika former exempelvis värmeenergi. Men för oxidationsreaktioner är detta inte alltid fullständigt/korrekt. Bara för att ett ämne avger elektroner kan man inte kalla att ämnet oxiderar utan det är mer komplext än så, har även med syret att göra därav oxidation- från engelskans oxygen.

För vissa öltyper, framförallt starkare öl men även mörka öl såsom stout och porter, kan oxidationen dock ge upphov till nya trevliga smaker med toner av sherry och russin vid lång tids lagring. Exakt vad som sker i detta fall är inte riktigt utrett.
Med oxidation av öl eller vört avses normalt att syre – antingen fritt molekylärt syre eller syre bundet i en större molekyl – oxidererar olika ämnen i ölet/vörten. Man brukar skilja på Hot Side Aeration/Oxidation (HSA/HSO) och Cold Side Aeration/Oxidation (CSA/CSO). Det förstnämnda avser när het vört syresätts och de åtföljande oxideringsreaktionerna som ögonblickligen inträffar. Dessa oxadationsprudukter kan överleva jäsningen och följa med till det färdiga ölet, där de dessutom kan delta i fortsatta oxidationsreaktioner. Det sistnämnda avser syresättning av öl efter jäsning och åtföljande (långsamma) reaktioner mellan molekylärt syre och ämnen i ölet. Vissa av dessa oxidationprodukter är samma som åstadkoms av HSA/HSO.Oxidation är en kemisk reaktion där ett ämne avger en eller flera elektroner, t.ex. när zinkmetall bildar zinkjon – zink oxideras. Vid reaktion mellan två ämnen där ett oxideras reduceras samtidigt det andra, s.k. redoxreaktion. I elektrokemiska celler sker oxidation vid minuspolen. Oxidationer spelar avgörande roll i levande cellers ämnesomsättning. Ursprungligen avsåg oxidation bildning av oxid, dvs. upptagande av syre, som när järn upphettas i luft och bildar järnoxid.Oxidering av öl anses allmänt vara ofördelaktigt. Dels försvinner fräscha malt- och humlesmaker, dels kan oxidationsprodukterna upplevas som negativa. Som exempel på detta kan oxidationsprodukter upplevas som dammiga, unkna, med toner av gammal ost eller blöt papp. Det sistnämnda hör ihop med ämnet E-2-nonenal som enbart kan uppstå genom HSA/HSO. Oxidering av polyfenoler i malt och humle innebär också att ölets färg mörknar, detta kan ske såväl under bryggningen (HSO) som efter jäsningen (CSO).

För mer information om korrosion och rost, se våran sammanställning, Corrosion – Effects on Metals & Electronic Equipment, Processes & Prevention. Du kan även anmäla dig till vårat kommande webbinarium om korrosion här.

Benämningarna korrosion och rost används ofta omväxlande. Medan korrosion och rost båda är resultat av oxidation (när ett ämne reagerar med syre), så finns det skillnader mellan dessa två reaktioner.Våt tvätt torkar fortare i torr luft och om det blåser. Luft kan bara hålla en viss mängd vattenånga vid en viss temperatur. Stiger fuktigheten kondenserar ångan. Om det är mycket stilla runt tvätt som torkar kan luften närmast tyget bli mättat med vattenånga. Om det blåser åker molekylerna iväg och det torkar fortare.

Stöd och inspiration till undervisning i fysik och kemi för årskurs 7–9. Med concept cartoons om fysiska och kemiska förändringar kan eleverna utbyta idéer och fördjupa sig i frågeställningarna. Till varje concept cartoon finns idéer till arbete med eleverna och en naturvetenskaplig förklaring.

Eleverna kan planera och genomföra en undersökning där de jämför hur fort vatten avdunstar vid olika temperaturer. De kan hälla lika mycket vatten i tre likadana kärl och ställa dem på samma ställe. Vattnet i de olika kärlen ska då ha olika temperatur. Sedan jämför de hur vattennivån ändras. De gör då en systematisk undersökning – en fair test. De kan sedan diskutera olika sätt att torka kläder.
Ibland avdunstar snö utan att det bildas vatten, istället går snön direkt över till vattenånga. Det kallas sublimering. Om temperaturen är under 0 ° C kan vattenångan omvandlas direkt till is utan att vätska bildas. Man ser det ibland som istappar. Det kallas desublimering.Eleverna kan diskutera vad surt och basiskt är och hur man mäter detta. De kan ge förslag på sura och basiska ämnen och mäta pH i vatten och i lösningar med några av de föreslagna ämnena. Eleverna kan använda universalindikatorpapper eller pH-meter. De kan fortsätta med att neutralisera syror och baser och mäta pH. Sedan kan de diskutera pH i olika sammanhang, till exempel i organen i matspjälkningsapparaten och i olika jordar, och vad det betyder.

Vad är motsatsen till oxidation?
Motsatsen till oxidation är reduktion. Oxidation betyder att ett ämne avger elektroner, reduktion att ämnet tar emot elektroner.
Vissa reaktioner kräver hög temperatur för att komma igång, men fortsätter sedan själva, som till exempel då magnesium bränns. Vissa reaktioner innebär inte någon märkbar temperaturförändring.

Vad sker i en reduktion?
Reduktion är en reaktion där elektroner tas upp. I detta fall är det kopparen som tar upp elektroner. Kopparen har reducerats. För att kunna ta emot elektroner måste ett annat grundämne ge ifrån sig sina elektroner. Cachad
När magnesium brinner reagerar det med syre i luften och det bildas ett nytt ämne – magnesiumoxid. Alla magnesiumatomer finns kvar men har förenats med syre till molekyler och resultatet blir att massan ökar. Samma sak gäller för järn som brinner. Också här sker en kemisk reaktion med luftens syre. Metaller som till exempel natrium och kalium är reaktiva och bildar oxider utan att behöva brännas. Det räcker med luftens syre för att reaktionen ska komma i gång. Därför förvaras sådana metaller till exempel i fotogen.Eleverna kan börja med att berätta om var och när de kan se kondens – imma och dimma. De kan också diskutera vilka omständigheter som då råder. Ett sätt att visa kondens är att ta en flaska ur ett kylskåp och ställa den i rumstemperatur. Eleverna kan diskutera kondens, regn och snö.

Similar Posts