Vad Kostar Taxi På Kreta

Planerar du att åka till Kreta och behöver göra en resebudget? På den här sidan hittar du prisexempel. Det hjälper dig att få ett grepp om de faktiska priserna och levnadskostnaden på Kreta. Varför då inte använda vårt gratisverktyg för att räkna ut din resebudget till Kreta.Nedanstående väntetider gäller vid förbeställd hämtning på flygplatser, från det att planet landar på Bromma och Arlanda. Taxi Stockholm utgår från Luftfartsverkets information om flygplanens landningstider. I timpriset ingår 3 mil/tim därefter tillkommer 200 kr/påbörjad mil. Minidebiteringen är 1 timme, därefter debiteras varje påbörjad 30-minutersperiod. För resa som påbörjas mer än 1,5 mil utanför Stockholms tullar tillkommer 30 minuter extra på grundpriset. Hur du än bokar din taxi – via app, webb eller växel, så kan du välja fast pris eller rullande taxa. Det fasta priset får du när du bokar och är bra för dig som i förväg vill veta vad det kommer att kosta.Väntetaxa sätts igång när taxin är framme på adressen och vänta, lastar bagage eller medans föraren eller en passagerare spänner fast ett barn i barnstolen.

När venetianerna härskade på Kreta under medeltiden gav de Chania smeknamnet ”Österns Venedig”. När man nu ser Chanias vackra venetianska hamn förstår man varför.
Vill du ha en lugn semester i vackra omgivningar är det till Gouves du ska boka sommarens resa. Oavsett om du reser med eller utan barn finns här något att göra – här finns flera vackra laguner att bada i men även en lång, och på sina ställen långgrund, sandstrand. Från Gouves är det inte heller långt till Kretas största sevärdhet – Knossos.Vill du njuta av ett småstadstempo i vackra omgivningar ska du definitivt resa till Agios Nikolaos. Här kretsar livet kring hamnen och den lilla sjön och det finns flera härliga stränder att sola och bada på. I Almyrida och Kalives får du känslan av att verkligen vara i Grekland! Det stillsamma livet kretsar kring stranden och de mysiga restaurangerna och allt finns på bekvämt avstånd, runt knuten. Till Almyrida och Kalives reser du för att koppla av, njuta och komma utvilad tillbaka. Från Chanias flygplats cirka 1 timme och från Heraklions flygplats cirka 1 timme och 15 minuter med buss till första hotellstopp. Vid transfer från Chanias flygplats via Georgioupolis och Kalives/Almyrida tar transfern längre tid, likaså om transfern från Heraklions flygplats går via Amoudara eller Agia Pelagia. Transfern sker vanligtvis utan Apollos personal.Tillbringa avkopplande dagar på stranden i någon av orterna som sträcker sig som ett pärlband utmed Rethymnons kust. Njut av en semester där dagarna kretsar kring nästa dopp och kvällens middag, där du helt enkelt tar allt i din egen takt. Söker du mer liv och nöjen ligger Rethymnon stad på ett bekvämt avstånd.

Georgioupolis har en härlig prägel av äkta grekiskt lantliv. På den långgrunda sandstranden som löper utmed bukten trivs barnen perfekt. På kvällen kan du njuta av en god middag på en taverna. För den som vill finns storstadens puls på nära håll, då Chania och Rethymnon inte ligger långt borta.
Boka en resa till Agia Marina i sommar! Orten är ganska livlig och omgiven av vacker och lummig grönska. Merparten av Apollos hotell är strandnära och de mäktiga Lefka Ori-bergen i bakgrunden utgör ett perfekt sceneri för din resa.Sitia, i det nordöstra hörnet av Kreta, är något så ovanligt som en helt vanlig kuststad dit de stora turistströmmarna ännu inte nått. Här väntar sköna promenader i hamnen och långa tavernakvällar med det bästa ur det kretensiska köket. Sandstranden med sitt klara vatten ligger strax nedanför centrum – så här finns alla chanser att mixa sol och bad med natursköna vandringar och livlig småstadspuls.

Det ser ut som att du har varit inloggad här tidigare. Klicka på knappen nedan för att fortsätta vara inloggad så du kan komma åt dina bokningar och mycket mer!
Apollos resor till Platanias har allt en semestrande skandinav kan önska – stränder, charmiga restauranger och ett virvlande uteliv. Välj mellan allt från charmiga, familjeägda hotell till lyxiga resorter och småskaliga lägenhetshotell, där sköna dopp i Medelhavet alltid ligger nära till hands. Missa inte ett besök på tavernan The Olive Tree, som är en given mötesplats för både lokalbefolkningen och turister.Res till Maleme i sommar som ligger väster om Chania. Hit kommer du för att uppleva den lugna atmosfären och för att leva ett härligt strandliv. I centrum finns ett par mysiga tavernor och caféer där du kan slå dig ner tillsammans med lokalbefolkningen och njuta av läckra, grekiska rätter.

Är taxi billigt i Grekland?
Exempel på den nya taxipriser i Grekland: Minsta kostnad för en taxiresa: 4 euro. Startpris: 1,8 euro (därefter är avgiften enligt dagtaxa ett 0,9 euro/km, nattaxa mellan kl. 00:00-05:001,25 euro/km) Kostnad mellan Atens centrum och den internationella flygplatsen “El.
Res till Kokkini Chani eller Kokkini Hani som många också säger och njut av lugnet och soldränkta dagar på fina stränder. Orten är en perfekt utgångspunkt för upplevelser och utflykter, vill du festa till det någon kväll ligger populära Hersonissos på bekvämt avstånd.

Apollos resor till Agii Apostoli är ett måste för barnfamiljer! Barn älskar nämligen Agii Apostoli och det är inte svårt för deras föräldrar att göra detsamma. Det lugna semestertempot och badvikar med långgrunda sandstränder inbjuder till många härliga familjestunder.På Kretas sydkust ligger Plakias, en gemytlig och stillsam by med genuin atmosfär. Området karaktäriseras av dramatiska bergväggar, en blandning av karga raviner och lummig grönska, med det Libyska havet som kuliss. Trots sin ringa storlek är Plakias en levande by där det mesta kretsar kring strandpromenaden – slå dig ner vid någon av restaurangerna eller ta en drink i en bar till tonerna av live musik.

Lilla Makrigialos på Kretas sydöstra hörn är en riktig pärla för dig som vill ha en avkopplande semester vid havet med värme, god mat och svalkande dopp. Vid den kilometer långa stranden njuter du av lugnt, kristallklart vatten. Här finns även några tavernor där du kan slå dig ner för en måltid av ekologiskt odlade produkter.
Did you know that your Internet Explorer is out of date? To get the best possible experience using our website we recommend that you upgrade to a newer version or other web browser. A list of the most popular web browsers and links to where you can download them can be found here, at Browse Happy.Till den lilla orten Kolymbari reser du som vill bo en bit bort från pulsen och de större turistorterna. Här kan du i lugn och ro umgås med dina nära och kära och koppla av med lata dagar på stranden.

Den härliga badorten Kato Stalos är vackert belägen några kilometer väster om Chania. Hit reser alla, såväl turister som kretensarna själva, för att njuta av solen och det härliga vattnet. Promenera längs den långa, breda sandstranden och beställ in en läcker grekisk rätt från någon av tavernorna. I Kato Stalos sker allt i ett lugnt tempo och det blir enkelt att varva ner.Längs strandpromenaden hittar du flera pubar, musikbarer och trivsamma caféer. Inne i centrum hittar du även genuina och livfulla bouzoukiklubbar. Diskoteken ligger strax utanför staden. Barerna i den gamla hamnen är ett populärt tillhåll bland den yngre publiken.En resa till Hersonissos bjuder på allt! Önskar du liv och rörelse är Hersonissos med hamnområdet perfekt för dig. Här kan du äta gott, kika i butiker och känna på nattlivet. Du får också nära till en häftig kulturupplevelse i tre genuina gamla städer, med äkta kretensisk mat och vackra vyer. Ett mer avslappnat tempo väntar på dig i Stalis. Här finns en långgrund och familjevänlig sandstrand, små butiker och trevliga tavernor.Res med Apollo till Ierapetra – Europas sydligaste stad. Här finns allt för en bekväm semester: shopping, strandliv, sevärdheter och olika aktiviteter. Även om Ierapetra i allra högsta grad är en levande stad är tempot ändå lugnt och stämningen känns skönt tillbakalutad.

Här finner den aktive ett bra utbud! Man kan ägna sig åt windsurfing, jet ski, bananbåt, paragliding, dykning, snorkling, gym, aerobics, vandringar, tennis, ridning och cykling. Välkommen till ännu en oslipad diamant i öst! I Palekastro får du en glimt av det genuina Kreta samtidigt som du har nära till unika stränder, historiska minnesmärken och vackra landskap som gjorda för vandring och turer med mountainbike bland bergstoppar och spektakulära raviner. Vill du ha en genuin semester och inte bo direkt vid turiststråken? Då är Kastelli det självklara valet. Atmosfären är grekisk och det är bara att sitta ner och njuta på något av de mysiga caféerna eller tavernorna längs strandpromenaden. Orten är också en perfekt utgångspunkt för utflykter utmed Kretas västkust. I Rethymnon finns en milslång strand med omväxlande sand, grovkornig sand och klappersten. Strandservice och vattensport. På stranden finns ett flaggsystem. Gör något annorlunda och upptäck charmen med södra Kreta! Här är naturen storslagen och tempot lite lugnare och turisterna lite färre. Det finns dessutom alla förutsättningar för en aktiv och innehållsrik semester, då området bjuder på många vackra vandringsleder.

Den lilla semesterorten Anissaras ligger på östra Kreta, alldeles intill det vackra Egeiska havet, och på lagom avstånd från storstaden Heraklion. Här upplever du Kreta på nära håll och kan njuta av sköna sommardagar på den långa och fina stranden.Från Rethymnon finns bra bussförbindelser med Heraklion, Chania, byarna längs norra kustvägen och även med Kretas sydkust. I Rethymnon finns många taxibilar och möjlighet att hyra bil, motorcykel, moped och cykel. Vi rekommenderar dig att hyra bil och utforska västra Kretas många sevärdheter och stränder på egen hand. Res med Apollo till Gerani på Chaniakusten! Den lilla orten har lyckats behålla mycket av den grekiska charmen och här kan du räkna med en lugn och rofylld semester där strandlivet står i fokus. Buss är ett bra sätt för att ta sig mellan städerna eller för att ta dig längre sträckor för ett lågt pris. Bussarna håller jämförelsevis hög nivå och är moderna med bl.a. luftkonditionering. Priserna ligger på mellan €1 och €10.Det är mycket populärt att hyra moped på Kreta och är också ett mycket smidigt sätt att ta sig runt med. Billigt är det också då priserna ligger på runt €12 per dygn. Den stora nackdelen är det förekommer många mopedolyckor på Kreta, så var aktsam!

För att slippa miljöförstöring och omständliga fordon är en cykel att rekommendera. Att uppleva Kretas natur och landskap på cykel är fantastiskt. Det kostar ca €5 för att hyra cykel en dag och blir billigare ju längre du hyr.
Taxi är ett bra och lätt sätt att ta sig runt kortare sträckor, men det är inte jättebilligt. Priserna börjar på ca €4, men kilometerpriset kan variera stort.

Det finns en rad olika valmöjligheter för den som vill ta sig runt på Kreta. Här hittar du information om vilket alternativ som passar dig bäst beroende på vart du vill åka, hur lång tid det får ta, vad det får kosta och hur mycket flexibilitet du vill ha under din tur.
Praktiska rese råd som hjälper dig att välja den bästa tiden för en semester. Bokning, recensioner och råd om hotell, semesteranläggningar, Semesterbostäder, paketresor, och mycket mer!UCPA – Fritt på svenska ”Riksförbundet för sport- och friluftscentra” – har en drygt 50-årig historia. Det är i korthet en ideell helfransk organisation som understöds av bland annat franska staten. Syftet är att ge vanligt folk möjlighet att tillsammans, under trevliga och opretentiösa former, lära sig och utvecklas i en eller flera sportgrenar. Organisationen har ett 80-tal centra i Frankrike och Västindien, 28 av dem finns på kända vintersportorter i de franska Alperna.

Kreta producerar exempelvis utmärkt flaskvatten och det är i princip samma vatten som i kranarna. Däremot finns det många ”torra” öar som inte har färskvattenkällor utan förlitar sig på vinterns regnvatten, som samlas i tankar, på avsaltningsanläggningar eller på tankbåtar med vatten.
Välkommen till Växjö Marathon! Här hittar du allt du behöver för att ta din träning till nästa nivå – från artiklar och guider till anpassade träningsprogram för alla nivåer och intressen. Vi tror på en holistisk syn på träning och hälsa, och vill hjälpa dig att hitta balansen i livet och nå din fulla potential. Låt oss inspirera, motivera och vägleda dig på din träningsresa!Pizza som kostar runt 10 euro (räcker för 2 vuxna) Färdiggrillad kyckling (som man kan köpa hem) med egengjord sallad ca 8 euro. Hemmagjorda köttfärsbiffar (köps färdiga hos den lokala slaktaren) och pasta. ”Restaurangmat” som tex kotletter, moussaka, kalamari, grekisk husmanskost runt ca 7-11 euro.

Hur mycket fickpengar till Grekland 1 vecka?
Men vi har ju alla olika vanor och levnadsstandarder, även när vi reser. Jag brukar ha med mig ca 5000 kr i fickpengar när jag åker en vecka till Grekland.
I Grekland brukar man dricksa upp till 10 procent om man känner sig nöjd efter måltiden. På enklare ställen som serverar snabbmat som gyros och souvlaki behöver du traditionellt sett inte dricksa.

Nu har företaget plockat fram statistik för priser på öl runt om i världen, genom att jämföra priset på en halvliter lager i de största städerna i 165 länder. Listan visar att Stockholm landar på plats 21, då genomsnittspriset på en stor stark i huvudstaden är 60 kronor.
Naxos har under många år konkurrerat med Kreta om förstaplatsen på listan över de populäraste resmålen bland Grekland. En av förklaringarna är kanske att detta är en av Greklands billigaste öar. Priserna på hotell, moped- och biluthyrning, liksom på mat och dryck ligger klart lägre än genomsnittet.Prova en cocktail gjord på den grekiska spriten Mastiha. En iskall öl dricks bäst om det är Mythos, Alpha, Fix eller Piraiki. Det grekiska kaffet är en konst i sig. Grekland är även ett bra alternativ för den som vill resa runt i landet. Transporterna är ungefär 25 procent billigare än i Sverige. Mest i glaset och shoppingkassen för pengarna får den svenska resenären i Spanien. Samtliga jämförda varugrupper utom en är billigare i de jämförda länderna än i Sverige. Startpris: 1,8 euro (därefter är avgiften enligt dagtaxa ett 0,9 euro/km, nattaxa mellan kl. 00:00-05:001,25 euro/km) Kostnad mellan Atens centrum och den internationella flygplatsen “El. Venizelos”: 40 euro enligt dagtaxa (55 euro enligt nattaxa)

Flaska eller kartong med mjölk (1 liter): 12 SEK (1.10 EUR) Populär gul ost (1 kg): 135 SEK (12 EUR) En flaska öl från ett känt märke: 18 SEK (1.60 EUR)
Det är faktiskt en vanlig sed. Även om det sägs överallt att dricksen är inkluderad i priset, är det en praxis att ge dricks om du är nöjd med servicen du har fått. Ungefär 10% betraktas som tillräckligt.

Kan man pruta på Kreta?
Själv storhandlar vi alltid med kort och betalar endast med kontanter då vi absolut måste. Det är ren nonsens och mest rappakalja som kommer från turistande i Grekland. Vilka ofta anser att man inte prutar eller alltid ska betala med kontanter. Och visst är det bra att ha kontanter i Grekland, även som Grek.
När vi är i Grekland gör vi ofta av med 1 000 kronor om dagen (på två personer) En måltid på gyro pita och öl kan kosta så lite som fem euro per person. En riktig brakmiddag med fina viner på en gourmetrestaurang kan gå löst på över 100 euro per person.

Vad kostar taxi från Chania flygplats till Rethymnon?
En taxiresa till eller från Chania kostar 30 €. Om du vill åka taxi till Heraklion får du räkna med att betala omkring 190 €. Boka din taxi på Chania Airport genom Taxi2Airport, en internetbaserad bokningsplattform där du kan boka pålitlig transport till rimliga priser.
Vilka ofta anser att man inte prutar eller alltid ska betala med kontanter. Och visst är det bra att ha kontanter i Grekland, även som Grek. Men inte livsavgörande. Ni ska få kvitton på allt ni köper, om det så är i en minimarket eller hos ett stort internationellt varuhus i Grekland. En av de bästa grekiska souvenirer att ta hem från resan är lokala kryddor och örter. I mataffärerna och souvenirbutiker i Grekland så kommer du hitta goda kryddor som oregano, timjan, saffran och många fler. Jag kan varmt rekommendera att köpa ”fetaost kryddan”. Har du bokat en tidig avgång från Chania Airport? Eller du kanske föredrar att åka taxi till flygplatsen? Boka då din taxi med Taxi2Airport. Denna bokningsservice jämför priserna och erbjuder kostnadseffektiv transport direkt från ditt hotell till flygplatsen.

Boka din taxi på Chania Airport genom Taxi2Airport, en internetbaserad bokningsplattform där du kan boka pålitlig transport till rimliga priser. Du behöver inte stressa – din chaufför möter dig inne på flygplatsen, allt är inkluderat i priset och det kostar ingenting att avbeställa.
AirMundo.com är en av de snabbast växande resewebbsidorna på nätet! Vi erbjuder användbar information om mer än 300 flygplatser. Detta kan hjälpa dig att vara väl förberedd och veta i förväg vad som väntar dig vid både avgång och ankomst. “Din guide för resan till och från flygplatser i hela världen!”AirMundo.com erbjuder gratis information via sin egen webbsida och via samarbetspartners. Användningen av vår data är bara tillåten för personligt bruk och ej för kommersiella ändamål, och då måste källan vara angiven. All kommersiell användning kräver tillstånd från AirMundo.com, se vår friskrivningsklausul.

Har du besökt Chania Airport nyligen? 3 flygpassagerare har tidigare gett sitt omdöme för Chania Airport och rankade den 3 af 5. Dela viktig flygplatsinformation med andra flygresenärer och berätta för oss om din erfarenhet av flygplatsen.
Boka taxi eller minivan med våra lokala taxi samarbetspartners. De erbjuder en service som är säker och orosfri. Deras första prioriteringar är komfort och säkerhet! Jag hoppas att du har blivit lite smartare på hur du tar dig från flygplatsen till centrala Budapest om du planerar en fantastisk resa till storstaden. När jag själv ska åka fram och tillbaka väljer jag gärna privatchauffören. Det är ett billigt och säkert sätt att resa, och jag behöver inte jonglera med resväskor och väskor på kollektivtrafiken.

Den korta resan från flygplatsen till Budapest kan göras med tåg, men du måste ta bussen från terminal 2 – det är buss nummer 200E och den går många gånger i timmen under dagen.
Du kan också välja att beställa en Uber eller hyr en bil på flygplatsen om du behöver åka till centrum. Dessa transportformer är dock dyrare och inte nödvändigtvis relevanta för alla resenärer. Därför kommer jag inte gå in på djupet med dem i den här guiden.

I många taxibilar kan du betala med kort, men vissa kräver fortfarande kontanter. Det är därför en fördel att du har dragit ut lite i förväg ifall de inte har någon kortautomat i bilen.Om du är EU-medborgare och har fyllt 65 år finns det särskilda fördelar när det gäller kollektivtrafiken. Det ger dig gratis kollektivtrafik runt hela Budapest.Med privatchaufför betalas transporten i förskott och du vet att din chaufför väntar när du landar. Chansen att bli lurad är eliminerad och du kommer att transporteras direkt till din ändstation i centrala Budapest.

Tyvärr är ändstationen tunnelbanestationen Köbánya-Kispest i den mer östliga delen av staden, och du måste därför fortsätta med kollektivtrafik i form av tunnelbana därifrån.
Här på Resakris.se bloggar jag om mina egna resor och skriver reseguider för sevärdheter, transporter och boende. Mitt mål är att göra det så enkelt som möjligt för dig att planera din resa, så att du säkert kan åka iväg med sinnesfrid och kontroll över alla detaljer. Och hej – jag är dansk, så det är därför min formulering kan vara lite konstig 😅Om du landar väldigt tidigt eller sent kan du riskera att behöva vänta på bussen en längre tid. Samtidigt måste du hitta ett sätt att ta dig från tunnelbanestationen i östra Budapest till din slutstation.

Budapest är en fantastiskt vacker europeisk stad som är ett perfekt resmål för en storstadssemester. Staden är både vacker, men den är också billig, så du kan få lite extra för pengarna på resan.
Om du inte vill orka med besväret när du landar kan du beställa en privat förare online hemifrån. Budapest är billigt och så är transport även med privatchaufför.

I den här guiden tittar vi närmare på flygplatstransport i Budapest och guidar om hur du kan klara resan med buss, tåg eller taxi. Hur tar man sig från Budapests flygplats till centrum? Jag säger det här.

Om du har några frågor om transporten från Budapests flygplats till centrum, skriv gärna en kommentar nedan – jag har varit i Budapest ganska många gånger, så jag kan resan ganska väl 😀

28 år av resor tillsammans har inte minskat vårt intresse för att se världen. Tvärtom. Ju mer vi ser, desto mer inser hur mycket mer det finns att upptäcka. Här berättar vi om våra resor och våra upplevelser. När och fjärran.
Men åh vad kul att du hittat hit. Åh oerhört kul att höra ifrån dig :). Det var tider det och så galet kul vi hade. Tänk vad tiden gått. Ja Grekland är fortfarande ett favoritresmål och kommer nog förbli så. Bor du kvar i Skåne?Dagarna går och vi trivs här uppe på vårt berg. Men på fredag är det dags att åka vidare. Jag ska öppna upp mitt sinne och kanske, kanske kommer jag under de kommande dagarna hitta det där genuina Kreta nedanför berget. Det som inte är överfullt av turister, inte har menyer på svenska eller inkastare som både pratar svenska och är otrevligt intensiva.

Väl på vårt boende möts vi av ägaren som visar oss runt. Å så checkar vi in i vår villa. Tre våningar, fyra med klädkammaren, två uteplatser och utsikt över berget. Vi blir snabbt storförtjusta, men utforska får vi göra senare. Vi stannar knappt på rummet, vi är varma och poolen lockar. Vi tar med våra välkomstdrinkar dit och landar poolsida. Poolen visar sig tyvärr vara för kall för mig. 25 grader. Jag behöver minst 27 för att inte frysa. Jag är så trött [sov inget i natt]. Jag lägger mig på en solstol. Blundar och försöker slappna av. Låter tröttheten ta över. Syrsorna spelar. Tuppar gal. Flugor surrar runt öronen. Hotellets hund kommer å hälsar. Den minsta hund jag någonsin mött. Hur klappar man en sån? Och redan första dagen flyttar “huskatten in hos oss”. Huskatten som tydligen inte har något namn.
Efter att jag flyttat runt i vårt avlånga land under många år så är jag tillbaka i trygga Skåne sen ett par år tillbaka:) skönt att kunna njuta av Grekland här hos dig medan man väntar på att det ska vara riskfritt att resa dit igen. Har resa bokad i September men vi får se om det funkar i år eller om vi får ställa in detta året också.Jag har varit på Kreta två gånger. Första gången i min ungdom och då gillade jag verkligen mysiga Chania. Var även där i slutet av 00-talet men då tyckte jag det var lite för mycket turister just där vi bodde (en ort utanför Chania). Dock åkte vi på utflykter och blev väldigt förtjusta i Elafonissi, där jag såg att ni också var.

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.
We are in the Chania province in Crete. We decides to stay up in the mountains for a few days in a traditionell villa. It was such an good idea. Nothing else here but the sounds of crickets, dogs and goats.Klokt med besök någon gång när det inte högsäsong! Jo, visst var det mycket folk på Elafonissi, tänkte mer på själva stranden i sig. 🙂 Själv föredrar jag så gott som tomma stränder eller klippor.I veckor satt vi och letade efter den perfekta Greklandsresan. Och när vi trodde att vi hittat den, var vi för trötta för att boka den. Tiden gick. Tre dagar innan avresa fortfarande inget bokat. Så just där och då kändes Kreta som det enklaste alternativet. Det fanns många flyg dit och massor av lediga boenden. Så, så blev det. Flyg till Chania. För att slippa stressen av för mycket folk längs med stränderna, bokar vi ett boende uppe i bergen. En traditionell villa i byn Samonas.Kreta. Hur hamnade vi här? För jag ska ärligt erkänna, att just Kreta var längst ner på önskelistan av allt som är Grekland. Man skulle kunna tro att våra resor alltid bokas snabbt och beslutsamt. Och det stämmer… för det mesta. Men precis som alla andra har vi perioder när tröttheten och vardagen tar över. Som denna gången.

Vi har tänkt ta taxi till vårt boende, men nyfikna som vi är, vill vi veta vad en hyrbil kan kosta. Den lilla bilen kostar 240 euro för en vecka. Taxi enkel minst 50 euro. Ett snabbt överslag säger oss att hyrbilen kommer spara oss pengar på transport. Framför allt eftersom vi ska bo uppe på ett berg första delen av resan, men också behöver ta oss vidare för andra delen av vår vecka, då vi tänkt bo närmar havet. Så hyrbil blir det. Resan på cirka en timme genom västra Kreta, bekräftar lite mina förutfattade meningar om ön. Kanske lite självuppfyllande. Men så här långt vet jag att det inte är min typ av ö. Jag gillar de där mindre pittoreska öarna som har personlighet. Naxos, Zakhyntos, Alonissos, Skiathos. Öar som är vespavänliga. Kreta är det inte. Varken vespavänlig eller pittoresk.Helt underbart Anna. Önskar nästan att vi hade stannat där en hel vecka :). Bra för själen. Ja, är en riktig badkruka, otroligt känslig för kyla :)). Skulle nästan vilja ge Kreta en chans till, men off-season. Kommer skriva om Elafonissi, men oj med folk :)).

En ö jag verkligen kan rekommendera där det är lugnt även under högsäsong är Karpathos där vi var nu i augusti. Kommer at blogga om den resan inom kort!Vill du ge dina bilder ett litet lyft? Använd förinställningar till Lightroom för både mobil och dator. På 123 Presets har jag hittat alla mina favoriter.

Hur dyrt är det i Kreta?
Flaska eller kartong med mjölk (1 liter): 20 SEK (1.70 EUR) Populär gul ost (1 kg): 124 SEK (11 EUR) En flaska öl från ett känt märke: 37 SEK (3.10 EUR) En korv eller kallskuret (1 kg): 202 SEK (17 EUR)
Hej Daniela, nu var det ”några” år sedan vi var på Kos tillsammans. Hittade din reseblogg av en slump och ville bara hoppa in och säga hej! Jag har fortsatt rest till Grekland så jättekul att få lite extra tips här. Ta hand om dig! Pernilla

Vad kostar det att äta på restaurang på Kreta?
När vi är i Grekland gör vi ofta av med 1 000 kronor om dagen (på två personer) En måltid på gyro pita och öl kan kosta så lite som fem euro per person. En riktig brakmiddag med fina viner på en gourmetrestaurang kan gå löst på över 100 euro per person.
Giannikos ligger i Prines 7 km från Gamlastaden. Tar 15 min. med bil. Tyvärr vet jag inte taxipris men det borde vara enkelt att få ett fast pris innan resan börjar. Alla känner till Prines. Det här är den version av vår webbplats som är riktad till personer som talar Svenska i Sverige. Om du är bosatt i ett annat land eller en annan region väljer du den lämpliga versionen av Tripadvisor för ditt land eller din region i rullgardinsmenyn. I Karpathos stad finns många restauranger, flera barer och någon nattklubb. Amopi är betydligt lugnare men under högsäsong finns här ett flertal restauranger att välja bland.

Flyget landar på Karpathos. Transfertiden till våra hotell i Karpathos stad är ca 30 minuter och till Amopi ca 20 minuter. Transfertiden kan variera beroende på antal stopp och trafik. Airtours representant assisterar vid ankomst och avresa. Transfer kan förbeställas vid bokning.
Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.Bokningsnummer och lösenordet kommer att skickas till din e-postadress. Vill du ha hjälp av en säljare så ring Airtours på 08-566 103 00. Har du bokat resan via en återförsäljare hänvisar vi till den.

Karpathos är en långsmal ö och näst störst i ögruppen Tolvöarna som ligger öster om Kreta och sydväst om Rhodos. Invånarantalet är ca 6 600 varav ca 2 500 bor i Karpathos stad.
Runt Karpathos finns över 35 stränder längs kustlinjen. Här finns längre sandstränder och små badvikar med klappersten eller småsten. Karpathos stad har grovkorniga sand- eller stenstränder. I Amopi finns en långgrund fin sandstrand och några mindre badvikar med sand- eller stenstränder. För att nå de riktigt fina stränderna får man ta sig lite utanför turistorterna, längs östkusten norr om Karpathos stad ligger bland annat Kyra Panagia och Apella. Apella är den finaste stranden på ön med vit finkornig sandstrand medan Kyra Panagia är lite mer stenig. Här finns klippor som bjuder på bra snorkling. Båda stränderna omges av branta klippor och ett häpnadsväckande sceneri. På södra sidan, nära flygplatsen ligger Makris Gialos, ett paradis för surfare och den rosafärgade stranden, Diakofti.Goda bussförbindelser mellan Amopi och Karpathos stad några gånger om dagen. Mellan andra byar går också buss dagligen eller flera gånger i veckan. Båtförbindelse med Rhodos och Kreta. Dagliga utflyktsbåtar till olika stränder och byar från hamnen i Karpathos stad. Taxi mellan Amopi och Karpathos stad kostar ca 100 kr. I Karpathos stad, Amopi och Lefkos finns bil- och mopeduthyrare.

Taxi är smidigare men kan på grund av priset ta en större del av din res-budget än du räknat med. Du kan heller inte räkna med att resan går smidigt vad gäller trafik, och dessutom kan köerna vara långa vid taxihållplatsen.Hyrbil är naturligtvis enkelt eftersom det är du själv som styr när och var du skall åka. Samtidigt är det ett faktum att här tillkommer många extrakostnader så som bensin och parkering. Det är också dyrt från början, speciellt om ni inte är flera som delar på kostnaden.

Chanias internationella flygplats är den flygplats som flest resenärer väljer att resa till då de beger sig till härliga Kreta. Belägen 14 kilometer öster om Chania är det enkelt att ta sig in till stan härifrån, och miljontals människor reser genom denna flygplats varje år.
Notera – det är viktigt att du kontrollerar att bilen du hoppar in i är en auktoriserad taxi. Då vet du vad som gäller och att du åker med en trygg förare. Detta visar sig genom en registreringsskylt längst fram i bilen.Har du barn finns det naturligtvis bilbarnstol i bilen, kundtjänsten erbjuder 24/7 service och skulle någonting oväntat hända kan du alltid avboka helt gratis upp till 48 timmar i förväg, utan att några frågor ställs.Genomsnittlig kostnad för att hyra bil under sju dagar är 7000 kronor om du väljer att hyra en relativt liten bil. Då ingår inte bensin och heller inte parkeringsavgifter som du måste betala under den tid du har bilen.Det är heller inte säkert att du verkligen kommer att komma ombord på den första bussen som anländer, speciellt inte om du reser under en tid på året då många andra också gör det.

Som resenär till Chania-flygplatsen på Kreta har du ett antal fina alternativ för att ta dig in till stan. Kollektivtrafiken med bussar kan vid första anblick verka lockande tack vare sina fina priser, men samtidigt innebär de långa restider och trångt om utrymme.
Resenärer som anländer till Chanias flygplats har hela fyra alternativ för att ta sig in till centrum av Chania. Du kan välja mellan airport pickup, buss, taxi, eller hyrbil. Även om kollektivtrafiken ligger nära till hands för de allra flesta på resande fot så är det inte säkert att det är det bästa alternativet. Denna resa tar dock mellan 30 minuter och 60 minuter beroende på om du är den sista att släppas av vid hotellet eller ej. För en shuttle bus betalar du cirka 150 kronor enkel resa. Denna bokas online eller så köper du biljetten direkt i företagets biljettkassa. Ett annat alternativ än att ta den vanliga bussen är att välja en så kallad ”shuttle bus”. Dessa går varje timme och kör utan stopp till Chania. Med ett begränsat antal passagerare körs du direkt till ditt hotell.Du köper dina biljetter i automater som finns på flygplatsen eller allra enklast online. En enkel bussbiljett för en vuxen kostar bara cirka 25 kronor för en enkel resa och för barn cirka 15 kronor. Priset kan variera något beroende på hur du har köpt din resa och vilken tid du skall åka.

Viktigt att notera är att inte alla chaufförer talar engelska, och därför rekommenderas du att ha adressen till ditt boende nedskriven på en lapp att visa honom eller henne.
Welcome Pickups är det smidigaste alternativet för dig som vill resa utan problem och tråkiga väntetider. Din engelskspråkiga chaufför är mer än redo att svara på dina frågor om en av Europas mest intressanta städer.

Vad kostar taxi mellan Platanias och Chania?
Platanias 42€, med Mini Van 70€. Chania 28€
Att åka med hyrbil in till stan tar cirka 30 minuter. Dock måste du räkna med långt mer tid eftersom du tex måste vänta på din tur på uthyrningskontoret och dessutom gå igenom bilens standard innan du är redo att köra iväg. Räkna snarare med 1 timmes restid totalt.Du kan också välja att ta taxi från Chanias flygplats och in till centrum av staden. Det enklaste är då att du ställer dig i kön vid taxihållplatsen och sedan tar den taxi du får. Samtliga taxibolag kör med taxameter men du får räkna med en kostnad på ungefär 170 kronor beroende på var ditt hotell ligger i staden.

Hur dyrt är det att åka taxi?
PriserVanlig bil1-4 personer775 kronorStor bil5-7 personer1185 kronorBusiness1-3 personer1085 kronorBusiness stor bil4-6 personer1345 kronor
Med detta alternativ kan du starta din resa på bästa möjliga sätt och slipper stressa. Istället kan du och ditt resesällskap ägna er åt att skapa minnen för en livstid. Beställ transport här

Vad kostar det att åka taxi i Kreta?
Priser för transport och bränsle i Kreta.Enkel biljett (lokal Transport)14 SEKTaxi 1km (Normal taxa)11 SEK (10-22)Taxi 1 timme väntar (Normal taxa)105 SEK (47-118)Toyota Corolla 1,6 l 97kW komfort (eller motsvarande ny bil)227,000 SEK (223,000-257,000)
Nästa möjlighet är att istället välja bussen för att ta dig in till Chanias centrum. Du hittar bussarna som avgår från precis utanför huvudterminalen på flygplatsen. De går cirka var tjugonde minut dagtid och varje timme nattetid.Ett val är att välja din unika transport med Welcome Pickups. Här får du personlig upphämtning på flygplatsen, där den engelskspråkiga chauffören har full koll på din ankomsttid och eventuella förseningar via ditt flightnummer. Detta betyder att du slipper väntetider i onödan. Det går även bra att boka en hyrbil för din vistelse i Chania och på Kreta i stort. Alla de stora uthyrningsföretagen finns på flygplatsen och det är upp till dig vilken du väljer. Det finns goda möjligheter att ta ut pengar i Grekland men det är alltid bra att växla till sig lite kontanter i euro innan resan till Grekland. Glöm inte att det är med stor sannolikhet att din bank tar en avgift vid uttag utomlands. Har du inte ett resekreditkort kan Bank Norwegians kreditkort vara ett alternativ. Ingen årsavgift. 0 kr i uttagsavgift. Har däremot valutapåslag på 1,75% *Utsett till ”Bästa resekreditkortet” i flera jämförelser.* Läs mer här!

Hej, jag heter Max och är den som skapat ValutaRapport. Jag insåg att innan varje resa började Googla efter den lokala valutan eller om det gick att betala med kreditkort men kunde inte hitta något riktigt bra svar. Därför bestämde jag mig för att ordna det, här på ValutaRapport.
Det går utmärkt att använda kort på Kreta. Växlingsavgiften kan variera mellan 2-8%. Åker du taxi, vill lämna dricks, köpa munkar på stranden eller planerar du att röra dig från turistområdet kan det vara bra att ta med sig lite kontanter till spontana köp.Att åka buss är billigt och hälften så dyrt som i Sverige. Från Platanias till Chania kostar det 2 euro. Bussen går direkt in till busstationen i centrum. 5 minuters promenad till Gamla stan eller hamnområdet. Att åka buss i Grekland och speciellt under högsäsong kräver planering. Om bussen är full så får du inte åka med och du kan behöva vänta tills nästa avgång dvs 30 minuter senare. Ibland sätter de in extra bussar. Alla bussar har AC även om det knappt hjälper i en proppad buss. Du kan köpa biljett på bussen.

Taxameter kostar ca 15 kr per kilometer. Taxi på Kreta har nästan alltid fasta priser. Att resa från Platanias till Chania kostar 20 Euro. Du kan inte betala med kort i taxibilen, så se till att ha kontanter med dig.
Det finns absolut inget krav på att lämna dricks. Resonera på samma sätt som hemma i Sverige. Är du extra nöjd med mat, dryck och service? Fundera då på att lämna dricks. Precis som här hemma går det att lämna dricks i kortläsaren på restaurangen. Vissa blir extra glada om de får dricks i kontanter.I Grekland använder man sig sedan år 2001 av valutan euro. Innan landet gick över till euro var namnet på deras valuta drachmé. Det går att betala med kort på många ställen runt om i landet, speciellt i de större städerna och de populäraste turistöarna. Det finns dock fortfarande många som inte tillåter kort utan kräver att du betalar kontant. När du ska betala kontant är det euro som gäller, dollar är det extremt få som accepterar. I Grekland är priset för att åka taxi oerhört billigt i jämförelse med i Sverige. I genomsnitt är det cirka 50 % billigare i Grekland. De har ofta en startavgift på 20-30 kronor och sedan kostar det på ett ungefär 7-8 kronor per kilometer. Taxi i turisttäta områden är vanligtvis lite dyrare. Vill du hellre utnyttja lokaltrafiken och väljer att åka buss istället för taxi så får du betala runt 13 kronor för en enkelbiljett. Om du väljer något lokalt ställe att äta din middag på kan du räkna med att det blir billigt, en middag med tre rätter kostar ungefär 150 kronor. Priserna varierar såklart beroende på var du äter, vill du äta på något finare ställe kommer priserna att närma sig de svenska priserna för restaurangbesök. En lokal öl på en bar kostar cirka 35 kronor och en kaffe ungefär 25 kronor. Priserna i mataffärerna är något billigare än i Sverige, framförallt på frukt och grönt.I Grekland används euro, eur. Här hittar du mer information om du behöver växla in pengar innan resan eller vilka möjligheter det finns att ta ut pengar i bankomater på plats.Det kanske känns tryggt att ha med sig lite euro i form av sedlar när du ansluter till din destination. Det kan vara smart att ta med sig en mindre summa kontanter, men se upp för att växla för stor summa kronor till euro hemma i Sverige eller på flygplatsen. Växlingskursen är ofta dålig och utöver det behöver du mest troligt betala en växlingsavgift. Att ta ut kontanter i bankomat är mer fördelaktigt och går utmärkt att göra i Grekland.Kreta, och Grekland har en väldigt hög levnadsstandard och det enda som skiljer är avlopp och mindre saker. Internet och bredband är som hemma och brukar dessutom ofta ingå i hyror. Vatten ingår i hyran och El och varmvatten separat.

Mjöl finns billigt men i storpack. Att hitta förpackningar med marsipanlock till tårtan sidan om 3-delade tårtbottnar kan du drömma om. Så basvaror handlar om vad man använder här nere. Kaviar och olika laxtyper kan man se sig om i månen.

Hur mycket fickpengar behöver man i Grekland?
Men vi har ju alla olika vanor och levnadsstandarder, även när vi reser. Jag brukar ha med mig ca 5000 kr i fickpengar när jag åker en vecka till Grekland.
När det gäller dragen El och VA ska dessa finnas klart beskrivna i ritningarna. Samt ska ni se till att elmätaren är korrekt inställd till lägenheten. Begär avläsning för ca 6 månader tillbaka. Och om ingen har bott i lägenheten inom 3 år, kan ingen hållas ansvarig för fel som inte hittats vid köpet (typ osynliga fel). Så, en billig försäkring är att se till att el har förbrukats på fastighetens elmätare. Positivt då är även möjligheten att begära kopior på räkningarna om inte säljaren kan bistå med dessa. Säger man sig ha bytt ut mätaren ska detta kontrolleras med elbolaget innan (Kommunalägt).

En stor del av marknaden har börjat stiga uppåt igen sedan 5-6 år tillbaka. Inte minst tjänstesektorn och privata företag visar plus. Men vinnaren är hotellkomplexen som har förhandlat fram avtal vilka både främjar och förkastar, beroende på vilket del av befolkningen du tillhör förändras dina förmåner och möjligheter. Bra kan tänkas för alla som arbetar på hotell? Nja, visserligen innebär fler hotell fler jobb, men lönerna har inte förändrats på 10 år, minst. Sen ska man inte glömma att bensinen nu kostar lika mycket som hemma i Sverige. För ca 10 år sedan kostade en Gallon (3,8 liter) ca €1.50 då euron låg på ca 9,00 SEK. Naturligtvis har det mest påverkat taxi, åkerier och transportfirmor. Men hårdast har det drabbat bönderna som nu inte får dra av någonting och dras med extra bränsleskatt.Låneplanen SKA vara korrekt när du presenterar den, inget ”kanske” eller ”vet inte”, då kan du tacka lån farväl. Man har fullt upp och lösa ut alla ”röda” lån man gav under tiden för låneboomen. Allt utan säkerhet enligt normerna.

Similar Posts