Valpkurs Stockholm Juli

Tr\u00e4na hundm\u00f6ten – \u00e4r tillf\u00e4llen d\u00e4r du kan tr\u00e4na p\u00e5 hundm\u00f6ten. Samling sker alltid n\u00e5gra minuter utan hundar d\u00e4r instrukt\u00f6ren ger instruktioner hur du ska g\u00e5 och \u00e4ven tips och id\u00e9er hur du ska jobba med just din hund, dvs mycket individuella tr\u00e4ningstips Har du en hund som g\u00f6r rej\u00e4la utfall – rekom-menderar vi att du g\u00e5r problembeteende tr\u00e4ning – 3 timmar \u00e0 1 timme alt. att du bokar en privat-lektion innan du deltager p\u00e5 dessa promenader s\u00e5 du vet hur du ska jobba med just din hund vid m\u00f6ten – alla hundar & \u00e4gare \u00e4r ju olika individer. Man be-h\u00f6ver individuella \u00f6vningar som funkar f\u00f6r er som ekipage.

\n\nHar du ett problembeteende med din hund – kontakt oss s\u00e5 hj\u00e4lper vi dig! Vi \u00e4r utbildade hundpsykologer\/ coacher med l\u00e5ng erfarenhet som hj\u00e4lper hund\u00e4gare med sina hundproblem – t\u00e4nk p\u00e5 att kontakta oss snarast du har ett beteende som du uppfattar som problem.
Har du ett problembeteende med din hund – kontakt oss så hjälper vi dig! Vi är utbildade hundpsykologer/ coacher med lång erfarenhet som hjälper hundägare med sina hundproblem – tänk på att kontakta oss snarast du har ett beteende som du uppfattar som problem.

Vad ingår i en valpkurs?
Valp- och grundkursen innehåller den grundläggande kunskap som en hundägare behöver ha för att kunna uppfostra sin hund till att bli allmänlydig. Det handlar om relationen med hunden, förstå vem hunden är, hur hunden lär sig, inlärning av olika allmänlydnadsmoment, lagar och förordningar och annat.
Träna hundmöten – är tillfällen där du kan träna på hundmöten. Samling sker alltid några minuter utan hundar där instruktören ger instruktioner hur du ska gå och även tips och idéer hur du ska jobba med just din hund, dvs mycket individuella träningstips Har du en hund som gör rejäla utfall – rekom-menderar vi att du går problembeteende träning – 3 timmar à 1 timme alt. att du bokar en privat-lektion innan du deltager på dessa promenader så du vet hur du ska jobba med just din hund vid möten – alla hundar & ägare är ju olika individer. Man be-höver individuella övningar som funkar för er som ekipage.

På dagen i dag när vi var i skogen så busade Gustav och jag runt , han var lös och så där sprallig och glad som de ofta blir när det är lite kyligt och frost. Rätt som det är så brakar det till i busken och Gustav var en liten bit ifrån mig, där står en älg. Gustav stannar och kollar, viftar på svansen, jag ropar och han tvärvänder och kommer direkt till mig, glad och busig. Vilken dag!!
Jag är så glad att jag deltar på dina kurser, jag känner mig fylld av hopp för Tuvas utveckling och det är härligt med ditt sätt att träna och tänka runt hundars lärande. Vi ses!

Kan man ta en valp i nackskinnet?
Vad du inte bör göra när valpen tuggar Om du blir arg och höjer rösten eller tar tag i nackskinnet riskerar du att göra valpen rädd.
Promenaderna börjar bli lugnare och trevligare för oss båda. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att jag är lugn, inte stressad och låter det ta tid.Tack för en bra kurs! Roligt med en så skicklig kursledare och en så fin miljö för hundarna. Det var så fint att få träna i lyktornas sken. Nellie var ju inte så samarbetsvillig på kursen, men kan sitt, ligg, hit, stanna, fot etc när hon vill… Det är ju förvisso en liten terrierfröken. Vi tränar nu vidare på egen hand, men återkommer gärna vid ett senare tillfälle. Kanske du har någon bra kurs i vår.Senta assisterar med att plocka ihop grejerna som matte strött omkring sig. Övriga hundar tittar passivt på och låter henne utföra sina uppgifter. De blir belönade för att de sitter stilla.

I denna valpkurs kommer vi att gå igenom hur vi skapar kontakt och bygger en god relation med vår hund. Vi kommer att öva på impulskontroll, koppelgående, miljöträning, fokus och kontakt och hur vi egentligen lär in kommandon som sitt, ligg och stanna. Förstås ska vi också lägga grunden för en riktigt bra inkallning!
Tusen och en Tass har som mål att främja en harmonisk relation mellan människa och hund. Jag vill utrusta dig som valpägare med grundläggande verktyg för en fungerande vardag tillsammans med din hund och därför ligger fokus på belöningsbaserad träning som utgår från en förståelse för hundens behov.Kursen är riktad till valpar under 6 månader och som inte har gått kurs tidigare, eller som behöver ytterligare genomgång av grunderna. Valpen ska ha fått alla sina vaccinationer och du som hundägare ansvarar för detta. Vi kommer att vara utomhus med samling på Ärvinge Ängar i Kista, ca 10 min promenad från Kista tunnelbana. Exakt samlingsplats skickas med bokningsbekräftelsen. Tänk på att ha Kläder efter väder! Vi tar också upp hur du genom att använda olika typer av belöningar övar upp hundens lyhördhet och samarbetsvilja och därmed lägger grunden för vidare träning.Vi går igenom de två viktigaste nycklarna för att få en hund som fungerar väl i vardagen: följsamhet och passivitet. Du lär dig hur du får hunden att vilja vara tillsammans med dig och att koppla av när det behövs, liksom hur du på enkla sätt kan förebygga framtida konflikter. Kursen är en helgkurs där vi varvar teori med praktiska övningar. Träningen är belöningsbaserad och utgår ifrån succéboken Kontaktkontraktet av Eva Bodfäldt. Boken ingår inte i kursavgiften men du kan köpa den på kursen. Har du blivit med valp? På den här kursen lär du dig hur du bygger en bra relation med valpen och får en hund som lyder med glädje – oavsett vad du har för mål med din träning.

Det är hundägaren som ska lära sig att träna hunden och hundens ålder är av mindre vikt, men det är förstås alltid bäst om utbildningen börjar så tidigt som möjligt i hundens liv.
Fortsättningskursen handlar om störningsträning och att etablera kunskaperna från valp och grundkursen. Det tar tid innan en hund är väluppfostrad och allmänlydig. Det kräver mognad att klara alla störningar som finns i samhället. Hunden behöver många träningstillfällen tills den blir en vuxen och stabil vovve. Allmänlydnad är en färskvara som fordrar övning under hela hundens liv.Svenska Brukshundklubben (SBK) arrangerar kurser för medlemmar. SBK är en idell förening där eventuellt ekonomiskt överskott går tillbaka till medlemmarna i form av olika aktiviteter.

Målet för den grundläggande hundägarutbildningen är att hunden (och ägaren) ska bli godkända i allmänlydnad genom en ”passkontroll”. Allmänlydnadspasset finns att köpa i SBK Shopen, men det är bara den som har klubbens behörighet att handla internt material på shopen som kan beställa.
Vi som bor i stan vill också kunna ta med oss våra hundar vart vi än går. Det krävs en del arbete innan en hund kan känna sig trygg med att åka tunnelbana och buss i ”rush hour”. Vi vill också att våra hundar skaLåt din hund visa dig hur duktig den är på att använda nosen. En prova-på -kurs där du och din hund får testa på lite olika varianter av att aktivera din hund med hjälp av nosen

På kursen jobbar vi med aktivering, som involverar både kroppen och hjärnan. Vi jobbar på balans, kroppskontroll, koordination och precision. När ni har kul tillsamans kommer du upptäcka att relationen och viljan att hänga med dig ökar.Bo i Stockholm ställer andra krav på både oss människor och hundar. Staden bjuder på många lockelser för din tonårshund, så som bortslängd mat i parker och på gator, stress i form av många hundar på en liten yta, trafik, människor och hög ljudnivå, som våra hundar måste lära sig hantera. Triggers som skateboards, cyklar, joggare som är extra roliga att jaga eller kanske till och med bli rädd för. Mycket liv och rörelse överallt helt enkelt.

Tuggandet är en fas som ska gå över. När valpen tuggar på något bör du tänka på att inte avleda hundens beteende genom att erbjuda något extra roligt som en leksak eller godis, detta kan skapa ett problem då hunden kan råka lära sig att om den biter på saker i hemmet kommer du och erbjuder en rolig lek eller en godbit. Du bör inte heller bestraffa beteendet. Om du blir arg och höjer rösten eller tar tag i nackskinnet riskerar du att göra valpen rädd. Du lär inte en hund vad den får och inte får tugga på genom att bli arg.
Ytterligare en sak du kan göra för att förbereda dig på valpens tuggande är att se till att valpen har ett spännande utbud av leksaker. Ta fram några leksaker i taget, byt ut dessa mot andra leksaker så att leksakerna alltid upplevs som nya och roliga för hunden. För en hund som tycker om att tugga är tuggben också bra. Köp tuggben som är anpassade efter din valps storlek och som har ett lagom tuggmotstånd.

Om valpen trots allt hittar något mindre lämpligt att tugga på är det viktigt att du håller dig lugn. Gå långsamt mot hunden samtidigt som du pratar med valpen och tar med dig en vanlig leksak som du fokuserar på. När valpen blir nyfiken på vad du gör och släpper det otillåtna säger du “tack” och i belönande syfte ger du hunden leksaken som du tog med dig. På så vis visar du hunden vad som är okej att tugga på. Det är viktigt att leksaken du tar med dig är något som alltid finns tillgängligt, inte en godbit.
Visste du att valpens sätt att utforska världen är genom sin mun? Det är därför den biter och smakar på allt. Deras mun kan liknas vid människans händer och om valpen vill få tag på eller hålla i något använder den sin mun. Det är helt normalt om din valp biter eller tuggar på allt runt omkring sig runt denna ålder – din valp är helt enkelt nyfiken på sin omvärld!

Något du behöver göra för att förbereda dig inför valpens tuggande är att valpsäkra ditt hem. Ta bort allt du är rädd om och allt som kan vara farligt för din hund att tugga eller smaka på. Att valpsäkra hemmet är A och O för att valpen inte ska skada sig. Tänk exempelvis på sladdar, gardiner, krukväxter, mattor och leksaker. Allt du inte vill att valpen ska tugga på bör inte finnas inom valpens räckvidd.Steg 1: Träna lätta inkallningsövningar, börja helst när hunden är valp, så tidigt som möjligt. Kalla bara på hunden när du är säker på att den kommer till dig. Ge bästa belöningen, det smarrigaste godiset eller roligaste lekstunden. Bestäm dig för ett ord som blir ditt ”inkallningsord”, tex ”Hit”, ”Kom” eller ”Här”. Det är viktigt att alltid använda samma ”inkallningsord” så att din hund associerar ordet med att komma till dig och inget annat.

Vad gör man när valpen inte lyssnar?
Din och hundens relation Ju mer du tar initiativ till bra och kul aktiviteter, desto bättre blir er relation. Därmed ökar sannolikheten att hunden lyssnar även när något spännande händer i omgivningen. Ett bra sätt att bättra på er relation är att ofta göra aktiverings- och kontaktövningar med hunden.
Låt valpen springa lös och koppla den inte direkt när den kommer till dig. Då lär den sig att det roliga tar slut när den kommer till dig, att komma till dig ska vara det roligaste som finns.Kraven du ställer på din hund måste vara tydliga, kommer den direkt får den godaste köttbullarna men kommer den först efter flera minuter kanske den bara får ett ”bra jobbat”. Sluta aldrig träna, det skadar aldrig att bättra på kunskaperna.

Träna i lätta miljöer till en början, det ska vara så lite distraktioner som möjligt. Du vill att din hund ska lyckas, så börja lätt och försvåra träningen långsamt.

Motivationsinkallning, måste vara två personer. En medhjälpare håller fast valpen samtidigt som du springer iväg en bit, stanna efter några steg och ropa på valpen. Då släpper medarbetaren valpen och den springer glatt mot dig. Börja med korta distanser och öka sakta avståndet.I vissa fall kan det vara svårt att lyckas med inkallningen. Unghundar kan ha svårare för att lyssna pga att de börjar bli könsmogna och deras drifter blir starkare. Hundar med väldigt stark jaktinstinkt är också ett exempel. I dessa fall kan en lång lina vara till hjälp. Prova en på ca 15 m, du ska inte hålla i linan utan den ska släpa i marken. Om hunden börjar springa iväg och inte lyssnar på inkallningen så ställer du dig på linan. Då markerar du att det inte är okej, samtidigt som du vet helt säkert att din hund inte kommer springa bort.

Steg 2: Nu kan du börja göra det lite svårare. Träna i lite svårare situationer och på många olika platser. När din hund är riktigt bra på inkallningen kan du börja variera belöningarna mer. Ge inte alltid hunden den bästa belöningen och belöna inte varje gång. Du kan i detta steg ställa lite högre krav på din hund. Belöna endast när den kommer direkt och spara de bästa belöningarna till då hunden är extra duktig. Det gäller att hitta en bra balans, för mycket belöningar kan sänka hundens motivation, precis som för lite belöningar kan få samma effekt.

När valpen är på väg mot dig ropar du valpens namn och ”kom” eller ”hit”. När valpen kommit fram till dig så ger du den massa beröm och belöning. Då kommer den lära sig att komma till dig betyder något bra.

Om din hund inte kommer till dig förrän långt efter du ropat ska du inte belöna hunden. Prova igen i en lättare miljö och kalla på hunden igen. Prova att hålla i något gott eller en leksak och spring åt andra hållet och kalla på den, när hunden kommer till dig så får den bästa belöningen.
Som sagt tidigare, så är det alltid bäst att börja träna så tidigt som möjligt och ofta. Gör korta sessioner, bara några minuter, men flera gånger. Tänk på att en valp även behöver mycket vila mellan träningspassen.Det beror på vad du förväntar dig av din hund. Hundar är levande varelser med egen vilja, så att garantera att de lyssnar 100% av gångerna är nog svårt. Sluta aldrig träna och lita på hunden för att uppnå din ”perfekta” inkallning.

Vill du veta mer om hur du kan träna din hund? Tveka inte att höra av dig till någon av våra hunddagis. Våra hundskötare delar gärna med sig av sina erfarenheter kring hur man får en väluppfostrad hund.
Man går igenom de viktigaste grunderna för hur valpen lär sig nya saker och skapar en grund för fortsatt träning av vardagslydnad. Några exempel på övningar kan vara:

Valpkursen kommer se olika ut beroende på vem som anordnar kursen. Gemensamt är att man varvar teori med praktik och väljer övningar som passar till just valpar. Det viktigaste är att valpägaren lär sig övningar som man sedan kan fortsätta träna på hemma. Man behöver inte ha förväntningar på att valpen lär sig övningen direkt.
Det finns en massa roliga saker att träna tillsammans med sin hund. Att fortsätta gå kurser är ett bra och roligt sätt att lära sig nya saker men också att få ett nyttigt utbyte med duktiga hundtränare och andra hundägare. Det finns kurser i vardagslydnad och sen finns det kurser i alla möjliga hundsporter som till exempel agility, nosework, rallylydnad, spår och lydnad. Om du vill gå hundkurs kan du leta upp hundklubbar eller hundföretagare i ditt närområde. Det brukar finnas ett stort utbud av hundkurser hela året om.Att gå på valpkurs är nyttigt och roligt för alla hundägare med valp. Oavsett om man har haft hund tidigare eller inte har man glädje av att vara på kurs tillsammans med en duktig instruktör och andra hundägare. Valpkursen är ett bra sätt att lägga en bra grund i valpens uppfostran och ge den en bra start i livet. Kostnaden för en valpkurs varierar beroende på hur många tillfällen som ingår, hur många valpar som är med varje tillfälle, om det är någon kurslitteratur som ingår med mera. Om det finns flera företag eller organisationer i din närhet som anordnar valpkurser så kan man titta runt lite och jämföra både kostnad och innehåll. Det kan också vara bra att fråga andra hundägare om de kan rekommendera en särskild kurs. Man måste inte gå på valpkurs men det finns flera fördelar med att gå på kurs med valpen. Det är massor med saker som valpen ska lära sig så att ni får en rolig och trevlig vardag tillsammans. Dessutom kan man få en bra start till fortsatt träning av olika hundsporter eller andra aktiviteter. Några av fördelarna med att gå valpkurs är: De flesta som anordnar valpkurser har en åldersgräns på 12 veckor. Det är för att valparna ska vara vaccinerade innan de umgås med andra hundar. Det är också i åldern runt 3-4 månader som valpar har väldigt lätt att lära sig nya saker så då ska man passa på. Hundar mognar olika snabbt så exakt hur gammal din valp ska vara innan ni går valpkurs är individuellt. Det blir mer givande om valpen kan ta in det som ni lär er under kursen. När man går kurs med valpen är det en fördel att det inte är så långa träningstillfällen utan istället fler tillfällen. Det kan också vara en fördel med små grupper eftersom det är lättare att ha en lugn miljö med färre hundar samtidigt. Det är också lättare att få kontakt med kursledaren i en liten grupp. Kostnaden för en valpkurs är en värdefull investering för att ge dig och valpen en bra start!

Vad kostar det att gå en valpkurs?
Hur mycket det kostar att gå på en valpkurs varierar beroende på vem som arrangerar valpkursen, hur många timmar den är och om kurslitteratur ingår eller inte. Oftast ligger priset på ca 800-1200 kr, och ibland tillkommer en kostnad för medlemskap.
Undvik att fastna i en rutt. När ni när blivit varma i kläderna och att gå i koppel är en naturlig del av vardagen kan du börja variera vilken promenadrunda ni tar. Avbryt för lek och övningar då och då (varför inte ta med en leksak), byt tempo – då blir promenaderna roligare för både dig och hunden och ni förstärker er relation och ert samarbete varje dag.Dra och ryck inte i kopplet när din valp gör fel. Det gör ont. Att försöka dominera hunden har inga positiva effekter alls. Bygg istället er relation på att vara ledaren som betyder trygghet och att det händer roliga grejer.

För den första tidens koppelträning med valpen är det bra att välja en miljö där det inte finns så mycket annat som pockar på uppmärksamheten, till exempel trädgården eller ett lugnt hörn i en park. I takt med att din valp lär sig hur det funkar kan du öka svårighetsgraden genom att byta till mer “stökiga” miljöer.Börja gå och uppmuntra din valp att följa efter dig när du koppeltränar valpen. Lite godis kan vara ett bra lockmedel! Beröm när valpen går fint utan att dra i kopplet. Tänk på att vara tydlig med både röst och kroppsspråk så att din valp förstår att den gör ett bra jobb. Det ska vara roligt att träna med dig! Målet när du koppeltränar med valp, är att valpen ska vilja följa dig vart du än går.

Glöm inte att det i vissa miljöer och under vissa tider på året finns restriktioner när din hund måste vara kopplad. Det är upp till dig som hundägare att ta reda på reglerna. Svenska kennelklubben har en bra sammanfattning på sin webbplats. Du kan också läsa mer hos Naturvårdsverket
Som med alla andra saker som en hund behöver lära sig är det bra att börja träna på att gå i koppel tidigt, när din valp har som lättast att lära sig nya saker.

Innan du börjar koppelträna valpen kan det vara bra att låta din hundvalp vänja sig vid att ha valphalsband eller hundsele på sig utan att någonting annat händer. Valpen kan ha på sig halsbandet eller selen inomhus till en början där valpen känner sig trygg. Dra åt lagom mycket så att halsbandet/selen sitter bekvämt utan att valpen kan ta sig lös. Du kommer att behöva justera och kanske även byta till en större modell i takt med att din valp växer. Se till att både du och din valp är redo och på bra humör innan ni ska koppelträna. Om valpen är väldigt uppskruvad, rädd eller för trött är det läge att först låta den lugna ner sig eller vila. Samma sak gäller för dig. Skippa också gärna mobilen och annat som kan pocka på din uppmärksamhet. Fokusera på ert samarbete. Var här och nu! Om valpen börjar krångla eller dra i kopplet (det kommer hända!) stannar du och väntar. Börja gå igen så fort kopplet åter är slakt. Då kommer valpen att ganska snabbt förstå hur det ska vara. Det är viktigt att du är konsekvent. Ha tålamod!Om du har en ras som dessutom kommer att bli ganska stor väger valpen betydligt mindre och är lättare för dig att hantera. Koppelträning med valp kräver tid och tålamod. Ladda med bra energi – och kanske lite hundgodis – innan ni börjar. Och du, håll koll på reglerna för när en hund måste vara kopplad.När det kommer till vad hunden ska äta har olika hundar olika behov beroende på t.ex. ålder och aktivitetsnivå. Läs mer om hur du väljer ett foder som passar just din hund.Andra frågor som vi ägnar tid åt är hälsa, skötsel m.m. av hunden. Här är inga frågor för dumma och jag delar så gärna med mig av min erfarenhet! Vi tränar ca en timme aktivt med hundarna, men med frågor och teori efteråt tar kursen längre tid, så räkna med 1½ timme/gång.Om din hund har speciella problem är det bättre att du tar privatlektioner, istället för att gå en valpkurs/unghundskurs. Speciella problem kan vara aggressivitet/gör utfall eller extrem rädsla. Valpen bör ha fyllt 3 månader och ska vara vaccinerad innan kursstart.

På kurserna tränar vi belöningsbaserat = Belöning då hunden gör rätt med t.ex. godis eller leksak. Detta utesluter inte att vi ställer krav på hundarna, men kraven ställs först då hunden förstår. All träning ska vara rolig och att ställa krav betyder enkelt sagt att vi är vänliga men bestämda – aldrig elaka med hunden!

När börja Ensamhetsträna hund?
NÄR KAN MAN BÖRJA ENSAMHETSTRÄNA VALPEN Det brukar ta ett par veckor från det att den flyttat in. Fram tills den är sex månader gammal ska den inte vara ensam mer än korta stunder åt gången, men det är klokt att börja förbereda den på att så småningom även klara av att vara ensam längre stunder.
Reservdatum: 20 juni, kl. 19.00-20.00/20.30 ifall jag skulle råka bli sjuk någon dag. 4 ggr träffas vi för 1-1½ tim lektion för lydnadsträning. Pris (inkl. planhyra) 2300 kr/hund. Fullbokad!Här fokuserar vi på att din första tid med valpen/unghunden blir så bra som möjligt för en fortsatt underbar relation livet ut. För optimal träningstid för kursdeltagarna har Hundtjänstens valpkurs/unghundskurs max 6 hundar på varje kurs. E-bok ingår i kursen, samt diplom efter avslutad kurs.

När ska man börja gå på valpkurs?
Hundar är olika, men man brukar säga att en valp bör vara 3–4 månader när den börjar på valpkurs. Vänta inte för länge. Då riskerar du att missa det fönster i utvecklingen då valpen har som lättast att lära.
OBS! Om du inte får någon bekräftelse på din anmälan via mail inom en vecka, kika först i din skräpkorg eftersom mailet kan ha hamnat där! Hittar du inget mail så kontakta mig på tel 0709570660! Vänligen lägg till [email protected] i din adressbok för att säkerställa att du får e-post från Hundtjänsten!Reservdatum: 6 juli, kl. 19.00-20.00/20.30 ifall vädret blir dåligt eller om jag skulle råka bli sjuk någon dag. 4 ggr träffas vi för 1-1½ tim lektion för lydnadsträning. Pris (inkl. planhyra) 2300 kr/hund. Fullbokad.Reservdatum: 13 sept, kl. 18.30-19.30/20.00 ifall vädret blir dåligt eller om jag skulle råka bli sjuk någon dag. 4 ggr träffas vi för 1-1½ tim lektion för lydnadsträning. Pris (inkl. planhyra) 2300 kr/hund. Plats kvar!Reservdatum: 24 augusti, kl. 19.00-20.00/20.30 ifall vädret blir dåligt eller om jag skulle råka bli sjuk någon dag. 4 ggr träffas vi för 1-1½ tim lektion för lydnadsträning. Pris (inkl. planhyra) 2300 kr/hund. Plats kvar!

Om du är sugen på att fortsätta gå hundkurser med din hund efter att valpkursen är slut finns det en massa spännande att välja bland, till exempel lydnadskurser, agility och spårning. På Svenska kennelklubbens webbsajt finns länkar till Brukshundsklubben och Svenska kennelklubbens läns-, lokal-, ras- och specialklubbar där du kan hitta skojiga kurser nära där du bor. Det finns även en hel del privata aktörer som arrangerar hundkurser.
Valpkursen är en möjlighet för din valp att uppleva nya miljöer och träffa andra hundar och människor. En del av socialiseringen, helt enkelt. Det ger också dig möjlighet att umgås med andra hundägare som du kan utbyta erfarenheter med. Kanske hittar ni till och med promenadkompisar och lekkamrater eller hundvakter som kan rycka in och hjälpa till om det skulle behövas.En valpkurs kan se lite olika ut beroende på vem som arrangerar den, men gemensamt för de flesta kurser är att de varvar teori med praktiska övningar. På en valpkurs anpassar instruktören övningar som passar till just valpar. På valpkursen lär sig valpägaren de olika övningarna som man sedan kan gå hem och träna på i lugn och ro. Ha inga förväntningar på att valpen ska lära sig på själva valpkursen utan det är ni som ägare som ska lära er hur ni går vidare med er träning.

Hur ropar man på en hund?
Låt valpen springa lös och koppla den inte direkt när den kommer till dig. Då lär den sig att det roliga tar slut när den kommer till dig, att komma till dig ska vara det roligaste som finns. När valpen är på väg mot dig ropar du valpens namn och ”kom” eller ”hit”.
Att gå på valpkurs är ett bra sätt för dig och din valp att göra någonting roligt tillsammans som också stärker er relation. Med valpträningen får valpen öva på att fokusera och lyssna på dig, trots att det händer en massa andra spännande saker runtomkring. Den kontakt ni bygger upp under valpkursens gång blir en ovärderlig tillgång som ni kommer att kunna dra nytta av genom hela ert liv tillsammans. Den lär sig också att slappna av och vara lugn och trygg i nya miljöer med mycket stimuli.

Är det viktigt att gå valpkurs?
Man måste inte gå på valpkurs men det finns flera fördelar med att gå på kurs med valpen. Det är massor med saker som valpen ska lära sig så att ni får en rolig och trevlig vardag tillsammans. Dessutom kan man få en bra start till fortsatt träning av olika hundsporter eller andra aktiviteter.
Hundar är olika, men man brukar säga att en valp bör vara 3–4 månader när den börjar på valpkurs. Vänta inte för länge. Då riskerar du att missa det fönster i utvecklingen då valpen har som lättast att lära.Vare sig du haft hund tidigare eller inte är en valpkurs ett utmärkt sätt för dig och din valp att lära er vardagslydnad och sätta grunden för ett bra samarbete och ett gott hundliv – samtidigt som ni har roligt tillsammans och träffar massor av nya vänner.

När ska man börja Koppelträna?
Som med alla andra saker som en hund behöver lära sig är det bra att börja träna på att gå i koppel tidigt, när din valp har som lättast att lära sig nya saker. Om du har en ras som dessutom kommer att bli ganska stor väger valpen betydligt mindre och är lättare för dig att hantera.
Läs gärna mer på Brukshundsklubbens och Svenska Kennelklubbens webbsajter för mer information om hur deras valpkurser ser ut där du bor och hur du anmäler dig.Tänk på att valpen ska ha fått första omgången vaccin mot parvo, valpsjuka och hepatit (ges vanligtvis vid 7–8 veckors ålder). Ett fullgott skydd mot dessa sjukdomar har den inte förrän 4–8 veckor efter den andra sprutan (ges vid 12 veckors ålder). Därför bör den inte umgås med helt ovaccinerade hundar innan dess.För att du och din hund ska ha ett härligt hundliv tillsammans är det viktigt att vardagen funkar och att din valp lyssnar på dig. På en valpkurs och under valpträningen arbetar du och din valp efter beprövade metoder tillsammans med en instruktör som har gedigna kunskaper om uppfostran, inlärning och hundar i allmänhet och kan ge dig personliga tips. I förlängningen kan kontakten med en kunnig instruktör och en bra hundklubb vara ett bra stöd även längre fram, om du skulle behöva mer hjälp och stöd.Doggys välbalanserade hundfoder och hundgodis tillverkas i Vårgårda på den västgötska slätten. I sortimentet finns våt- och torrfoder för alla hundar – små som stora, unga som gamla.

Hur säger man nej till en valp?
Lär valpen ”nej” lugnt men bestämt Använd ett bestämt tonläge, men skrik aldrig på valpen. Ett annat tips är att inte överanvända ordet ”nej” till allt som valpen gör fel. Då tappar ordet sin betydelse för valpen. ”Nej” ska användas när du vill att valpen ska låta bli något, inte när den gör fel.
Öka successivt svårighetsgraden på ensamhetsträningen av hunden genom att lämna hemmet helt en stund. I början kan det räcka med en tur till soptunnan, som sedan blir en tur till mataffären, som blir ett biobesök. Fortsätt lämna och kom tillbaka på samma sätt som när du övade genom att byta rum.Alla hundar är individer så jobba i ett tempo som fungerar för just din valp när den ensamhetstränas. Målet är hela tiden att den ska vara lugn och utan oro när du lämnar den ensam.Enligt svensk lag får man inte lämna en hund ensam alltför länge och jordbruksverkets allmänna råd säger att en hund bör rastas minst var sjätte timme dagtid. Kom också ihåg att en valp inte ska vara ensam mer än korta stunder åt gången fram tills den är sex månader gammal. Lycka till med ensamhetsträning av din valp eller hund.Du kan börja ensamhetsträna valpen när den känner sig trygg hemma hos dig. Det brukar ta ett par veckor från det att den flyttat in. Fram tills den är sex månader gammal ska den inte vara ensam mer än korta stunder åt gången, men det är klokt att börja förbereda den på att så småningom även klara av att vara ensam längre stunder. Vi är ett anrikt företag från Vårgårda som har tillverkat hund- och kattfoder sedan 1903. Vi gillar att göra saker på ett naturligt och enkelt sätt! Vi tillverkar vår hund- och kattmat från premiumingredienser av hög kvalitet helt utan tillsatser! Alla hundägare behöver kunna lämna sin hund ensam ibland, men eftersom hunden är ett flockdjur som trivs bäst i sällskap med andra kan det ta tid att vänja den vid att klara sig på egen hand. Därför behöver du ensamhetsträna din valp och hund. Vårt råd är att börja ensamhetsträningen redan när hunden är valp och att sakta men säkert öka svårighetsgraden i en takt som passar din valp. Då minskar risken för att hunden utvecklar destruktiva beteenden som att skälla eller tugga sönder saker när den är ensam.

Sätt upp någon form av hinder, till exempel en barngrind eller kompostgaller, mellan två rum. Gå in i det andra rummet då och då så att valpen kan se dig men inte kan följa efter, gör ingen större sak av att du varken lämnar eller kommer tillbaka.
Om valpen blir mycket upprörd eller inte visar några tecken på att lugna ner sig ska du gå tillbaka, då har det blivit för svårt. Gör om övningen igen vid ett senare tillfälle, men lättare så att valpen klarar det.

På valpkursen får du lära dig grunderna för hur inlärning fungerar. Valpar har en inbyggd nyfikenhet och spontanitet, som vi använder oss av, när vi leker in momenten. På valpkursen lägger vi grunden för resten av er träningVi pratar om ledarskap, hundens språk, stress och friskvård mellan övningarna. Du kommer att lära dig mer om miljöträning och mental aktivering i vardagen. Du får en bra grund som gör att er vardag kommer att fungera i en stad som Stockholm. Något som du kan bygga vidare på. Du får dessutom möjlighet att ställa frågor och knyta nya kontakter med andra hundägare.

Redan på din valpkurs väver vi in övningar som bygger på hur ni ska hantera Stockholm som stad. Det fortsätter som en röd tråd genom alla våra kurser. Valpkurs, Tonårskurs, Unghundskurs.
Det kryllar av valpar! Vi vill naturligtvis att alla ska få möjlighet att gå valpkurs och har nu en extrainsatt valpkurs helg. Passa på så du och din valp kan träna under semestern. Datumen är 5-6 juli kl 11-16 på Kungsholmen och det är Amanda som blir din fröken.När du lär din valp ”nej” är det bra att komma ihåg att alla valpar är egna individer som lär sig olika snabbt och reagerar olika på tillrättavisningar. Du kan med andra ord behöva hitta rätt takt och taktik för just din valp. Även hundraser har olika egenskaper och egenheter, vissa raser är lite mer envisa och kräver mer tålamod än andra. Det viktigaste är att du är konsekvent i din träning och inte ger upp!

En dag kommer komma då din valp nyfiket nosar vid vägkanten och innan du vet ordet av har valpen en plastförpackning eller smutsig fimp i mungipan. Valpen kommer vara stolt över sin nyfunna skatt och inte vilja släppa i första taget, därför är det viktigt att ha ett kommando som får valpen att förstå att den ska släppa eller låta bli. Helst direkt. Här berättar vi mer om hur du lär dig valp ”nej”.
I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.Innan ni hamnar i scenariot är det viktigt att du lär valpen att när den hör ”nej” så ska den avbryta, det vill säga låta bli, vad den håller på med. Ett fungerande nej-kommando ökar valpens säkerhet eftersom den då med gott humör kommer att släppa även tvivelaktiga skatter.

För att hunden ska förstå att du verkligen menar ”nej”, så måste du använda både röst och kroppsspråk. Du ska absolut inte låta arg eller vara hotfull när du uppfostrar valpen, men du måste låta säker på din sak så att ”nej” blir trovärdigt för valpen. Använd ett bestämt tonläge, men skrik aldrig på valpen. Ett annat tips är att inte överanvända ordet ”nej” till allt som valpen gör fel. Då tappar ordet sin betydelse för valpen. ”Nej” ska användas när du vill att valpen ska låta bli något, inte när den gör fel. Då är det bättre att belöna valpen när den gör rätt istället, för att eliminera oönskade beteenden. Det är även viktigt att vara konsekvent med vad nej betyder, så att valpen lär sig förstå att ”nej” betyder ”sluta med det du gör/planerar att göra”.
När valpen via upprepningar lärt sig att en godbit inte får tas om du säger nej, kan du överföra övningen på exempelvis leksaker. Börja alltid övningen med en så lätt utgångssituation som möjligt (alltså en tråkig leksak) och belöna alltid valpen med en bättre leksak eller godbit. Kom ihåg att även träna ute!Upplägget för vår valpkurs varierar över tiden så studera beskrivningen för respektive kursstart. Där hittar du information om plats, max antal deltagare, antal tillfällen och kostnad för kursen. Vi har aldrig fler än 7 deltagande hundar på våra valpkurser, så att var och en får personlig hjälp från kursledaren. På sommarhalvåret hålls kurserna utomhus. På vinterhalvåret varierar det mellan olika kursplatser, men de flesta av våra kurser hålls med basen inomhus men en del övningar utomhus. Kurserna hålls då i extra små grupper. Hela familjen är välkommen utan extra kostnad.

På valplekis har du även möjlighet att ställa frågor till utbildad instruktör/hundpsykolog om allt som rör valpträning och hantering kring valpen. Det brukar också bli givande samtal och diskussioner bland deltagarna i gruppen och kanske ett sätt att hitta vänner för fortsatt umgänge. Valplekis vänder sig till valpar som ännu inte hunnit fylla 6 månader.

Våra valpkurser riktar sig till valpar t o m ca 6 månaders ålder (vid kursstart). All träning utgår från valpens naturliga lekfullhet, nyfikenhet och samarbetsvilja. Under kursen lägger vi grunden för ert samarbete och för olika beteenden ni har nytta av i vardagen. Du får även tips på hur du ska träna för att undvika en del vanliga problembeteenden.
Valplekis (se info nedan) är ett superbra komplement till valpkursen. På valplekis fokuserar vi på lekfull socialträning för valparna och lär dem att umgås med andra hundar på ett harmoniskt sätt.

På valplekis får valpen träffa andra valpar under lättsamma men välorganiserade former. Vi ger valparna möjlighet att bekanta sig med andra valpar av olika raser och personlighet, så att den i framtiden vet att det är normalt att en hund är lurvig, trubbnosig, prickig eller till och med har en liten ragg på ryggen. Vi tränar hundarna i att uppföra sig väl i umgänget med de andra hundarna och att lyssna på den andra hundens signaler. Den försiktiga valpen ges möjlighet att bekanta sig med de andra i sin egen takt. Och den burdusa valpen får på ett lugnt och vänligt sätt lära sig att ta det lite lugnare. Ni kan också ta chansen att låta er valp bekanta sig med familjerna till de andra valparna så att de får lite socialträning gentemot människa på köpet.
Om du inte hittar någon valpkurs som passar dig, eller om du vill ha fullt fokus på just din valp och era behov, så kan du i stället boka personlig valpträning, se Privatträning för mer information och priser. Vi kan också varmt rekommendera en enskild privatlektion i väntan på valpkursen. En sådan lektion direkt efter att du fått hem valpen, är ett mycket populärt komplement som ger en fantastiskt bra start för ert gemensamma liv tillsammans.Vi startar minst en valpkursomgång per månad och planerar in nya kursstarter efter hand som behov uppstår, så hör gärna av dig om du inte hittar någon kurs som passar. Här hittar du datum för våra inplanerade valpkurser, valplekis och andra aktiviteter för valpar:

Similar Posts