Vandra I Småland

Efter den där första vandringen har det blivit många fler. Jag har packat bilen och kört runt i Europa och vandrat. Främst har jag vandrat i Schweiz, Frankrike och Italien men det har även blivit vandringar i många andra länder. Totalt 14 länder har det blivit sedan den där starten 2001.Alla vandringsleder är väl markerade och det finns alltid säkerhetsvajer att hålla sig i om man tycker att vandringen skulle bli obehaglig. Att den blir obehaglig lite då och då får man räkna med. Alla vandring sker på hög höjd och det är ofta jag undrat hur i hela fridens namn jag kunnat vandra längs med en bergskam eller upp på en topp.

Vandringen gick längs med bergväggen på 2600 meters höjd. Jag passerade ett grusras där en lavin dragit med sig hela bergväggen under våren. Jag passerade ett vattenfall på 2500 meters höjd där enda säkringen för att inte halka ner var en stålvajer att hålla sig i. Jag passerade ett stenras där det helt uppenbart rasat massiva stenblock för bara några dagar sedan. Ett snöparti skulle passeras och nedanför snön stupade berget rakt ner. Här fanns det ingen vajer att hålla sig i. Jag grät mig genom vattenfallet och just då kändes snöpartiet väldigt säkert i jämförelse. När jag idag tittar på bilderna nedan suger det tag i magen igen, precis som det gjorde den där dagen.Jag har varit uppe på Sveriges samtliga 25 landskaps högsta punkter. Jag har besökt alla Sveriges 29 nationalparker. I juni 2018 tillkom den 30:e nationalparken som jag naturligtvis måste besöka i sommar. Jag har vandrat minst en vandringsled i alla Sveriges 25 landskap. Runt Stockholm, Uppsala, Enköping och Västerås har jag vandrat alla vandringsleder som finns.

Kan man gå runt Sövdesjön?
Kyrkogården ligger förtrollande vackert på en halvö i Sövdesjön väster om kyrkan. I det gamla mejeriet, strax intill kyrkan, finns idag ett musteri. Vandringen i sig är tämligen lättgången, undantaget ofta våta, sanka parter mellan Holmabacken och Navröd samt många och svåra stättor.
Känslan och insikten slår mig hårt. Jag har ju för sjutton vandrat i 16 av Europas länder. Bara i Sverige har jag avverkat 1000-tals mil på stigar och små skogsvägar genom att följa till mestadels orangea ledmarkeringar.Att vandra i alperna är en skön känsla. Där finns den riktigta vandringskulturen där alla vandrar. Det rör sig mest om dagsvandringar eller vandringar mellan olika refugies/hütter. Alla vandringsleder är markerade med gula skyltar och anger tid det tar att ta sig mellan olika punkter. Sträckan bryr man sig inte om eftersom det ofta handlar om många höjdmeter under en vandring. Tid är det viktigaste så man vet om man hinner fram till dagens mål.

Hur gick då den där första vandringen, som faktiskt var uppvärmning inför en stundande topptur till Kebnekaise? Först hade jag jätte problem att hitta Upplandsledens start i Barkarby. Jag fattade ju inte ens att jag skulle leta orangea markeringar.
Den första vandringen jag skulle göra efter jag fått barn var totalt överdimensionerad. Året var 2001 och jag skulle vandra längs med Upplandsleden. Jag hade fått för mig att jag skulle orka vandra hela sträckan från Barkarby till Ängsjö, en sträcka på ungefär 3 mil.Den absolut vackraste och mest skrämmande vandring jag någonsin gjort är en ”balkongvandring” i Zinal, Valais, Schweiz. Bilderna ovan och nedan är från den vandringen.

Vart ska man vandra i fjällen?
LEDER I FJÄLLENEuropalederna.Grövelsjön – Svukriset – Grövelsjön.Långfjället runt.Grövelsjön – Tänndalen.Jämtlandstriangeln.Kebnekaise runt.Kungsleden Kvikkjokk – Ammarnäs.Nikkaluokta – Ritsem.
Jag avbröt själva vandringen i Kallhäll, helt slut och totalt oförberedd. Jag hade inget vatten med mig eftersom jag i min enfald trodde att 3 mil klarar man väl på så där 3 timmar. Men det bästa av allt var att jag lärde mig något! Sedan den dagen har jag lärt mig allt man behöver veta för att orka att vandra långt, länge och i många dagar.

Det jag inte förstod då är att vandring på stigar som slingrar sig upp och ner för berg tar tid. Idag vet jag att man kan räkna med 3-4 km per timme om man vandrar i lugn takt och tar tid för pauser. En normal vandringsdag tar 6-8 timmar och då tar man sig ungefär 2 mil i den takt som jag och de flesta andra vandrar inräknat lunch och kaffepaus.
Jag har vandrat hela Roslagsleden. Upplandsleden har jag vandrat från starten i Barkarby och befinner mig just nu i Västland strax norr om Tierp. Sörmlandsleden har jag vandrat från starten i Björkhagen. Den leden är lite knepigare att säga exakt var jag befinner mig eftersom den har många anslutningsleder och jag gått både ”framlänges och baklänges”. Efter lite genomgång av bilder inser jag att jag vandrat rätt många av ledens alla etapper. Nämligen etapp 1-20, 30 och 51-62. Jag har vandrat hela Munkastigen i Bergslagen. Jag har vandrat etapp 8 – 17 av Berslagsleden och saknar endast de norra delarna av leden. Utöver detta har jag som sagt vandrat alla vandringsleder som finns runt Stockholm och Uppsala.Sverige, Norge, Danmark, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Liechtenstein, Österrike, Frankrike, Portugal, Schweiz, Italien, Slovenien, Tjeckien. Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort. Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Var börjar Ellen Keys led?
Ellen Keys led Leden går ner mot Vättern på rullstensåsen från Stocklyckes parkering. Efter 200 meter kommer du till en slåtteräng – en av de artrikaste och mest hotade naturtypernai Sverige. Från Stocklycke hamn slingrar sig leden via Rödgavelns grotta genom en omväxlande kustskog mot Bokskogens naturreservat.
Balder däremot, som är en alaskan malamute, tyckte att det var för varmt i sovsäcken, så han la sig ovanpå. Och det funkade det med. Botten i sovsäcken är nämligen som en fleecebädd, så han låg gott ändå. På morgonen gick vi några kilometer före frukost, men sedan var vi redo för en tur längs en av mina favoritsträckor av Höglandsleden.

Det var rätt bistert ute denna morgon. Visserligen bara några minusgrader, men vinden gjorde att det kändes extremt mycket kallare. Vi valde att åka till min pappas skog, eller rättare sagt före detta hans skog. Där har jag gått fler gånger än jag kan räkna.
Mätta i magen gick vi vidare lite off-road tills vi kommit till den stig jag först hade tänkt att vi skulle gå på. Men det dröjde inte länge förrän Lars insåg att han glömt kvar kopplen i ett träd intill vår matplats. Syftet med resan var egentligen inte alls vandring, utan vi skulle fira min mamma som fyllt 70 år och även träffa min ena syster som fått en bäbis. Men såklart passade vi på att få lite utetid när vi ändå var i mitt ”riktiga” hemomkring. Så när vi lämnat min dotter hos goda vänner i Eksjö åkte jag, sambon och hundarna utanför stan för en utenatt. Efter turen åkte vi till Eksjö och hämtade min dotter, för att kunna åka till min ena syster i Jönköping. Där träffade vi även en annan av mina systrar – och min pyttepyttelilla systerdotter. Världens sötaste bäbis. Det blev en fin avslutning på vår mysiga vandringshelg i Småland.Efter dagens tur åkte vi in till Eksjö för att äta middag hos min mamma. Min dotter och våra vänner som hon bor hos i helgen, kom också dit några timmar. Därefter bestämde jag och Lars att vi skulle chansa på att sova i stugan ytterligare en natt istället för att tälta. Anledningen var att det var väldigt smidigt att kunna stänga en dörr om hundarna på kvällen.

När vi hade packat in våra saker i bilen åkte vi till Ingatorp som ligger knappt 20 minuter bort. Därifrån följde vi Höglandsleden söderut mot Vetlanda-hållet, på etappen mot Bjälkerum.
Vi fick fyra fantastiska timmar i natur som jag har saknat så oerhört sedan flytten till Orust. Jag har beskrivit etappen i tidigare blogginlägg*, så jag skriver inte så detaljerat idag, utan låter mer bilderna tala för sig själva. Men skvattramen måste jag nämna ändå – min favoritdoft och den fick jag en massa av längs den här turen.Jag bör även nämna att ravinen som vi vände vid inte alls är märkvärdig. Knappt så att man tänker att det är en ravin. Så om du går den här etappen, gå det som kallas för ”Alternativ väg”, inte ”Svårforcerad väg”. Förutom denna lilla sträcka var det en helt underbar tur. Lars upptäckte att det stod en ”ny” kamin i stugan. Att kunna elda blev en riktig bonus för det hade vi inte räknat med. Men vi hade med oss en säck ved i bilen (som bara stod några hundra meter bort), så jag gick och hämtade några famnar. Vi fick ännu en mysig kväll i stugan. Efter att vi ätit lussekatter till adventsfrukost packade vi våra saker och städade ur stugan. Jag brukar ofta påminna om det i mina inlägg, och gör det även idag: Lämna din lägerplats finare än den var när du kom dit! Det blir roligare och trevligare för alla om man gör så.

Höglandsleden är 44 mil lång och går genom fler kommuner på småländska höglandet. Vi gick en liten del av leden i Eksjö kommun. Längs etappen mellan Eksjö och Klinten ligger stugan som vi övernattade i.Dessutom är jag väldigt glad över att sedan hösten 2021 få vara ambassadör för Icebug och deras skor. De är kända för superbra grepp, och jag har använt Icebug-skor sedan 2006.

Utanför föll ett stilla snöfall och temperaturen sjönk. Inne i stugan var det i stort sett samma temperatur som ute, men efter att Lars (eldmästaren av oss två) eldat en stund behövde jag inte längre sitta med tre lager kläder på mig.
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor med familj i villa på vackra Orust. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.Men vi hade en otrolig tur, för stugan stod redo och väntade på oss. Den är inte isolerad och har ingen el eller vatten. Där finns heller inget dass, men den ligger i skogen, strax intill leden, och vid en fin äng.

Trots att jag mycket väl visste hur vi skulle gå (både på och utanför stigar och skogsvägar) så vimsade jag bort mig ganska snabbt. Men vi hittade ändå en fin plats att laga lite mat på.
Det innebar att vi fick ta en lite kortare runda än planerat, för att hinna gå tillbaka och hämta kopplen. Men vi var ändå ute i ungefär tre timmar och hundarna var lika lyckliga som jag över att gå i de här skogarna.Vi fick en supermysig kväll i ett superlugnt tempo. Wilma och Balder fick premiärsova i sina hundsovsäckar (från Nonstop Dogwear). Jag är så glad att vi äntligen har hittat några, för vi har letat länge. Wilma tyckte först att det var lite konstigt, men sedan låg hon och gottade sig i sovsäcken hela natten. Och när hon steg upp på morgonen var hon varm på kroppen! Hon brukar frysa när vi sover ute.

Stugan vi hoppades kunna sova i ligger längs Höglandsleden, etappen som går mellan Eksjö och Klinten. Stugan är inte märkt på ledkartan, men jag har både gått och sprungit förbi den många gånger. Ifall den hade varit upptagen när vi kom fram (den går inte att boka) hade vi antingen åkt vidare till en annan stuga några kilometer längre bort, eller slagit upp tältet i skogen.

Att gå omkring i skogar som man känner väl är något alldeles speciellt, I alla fall är det så för mig. I helgen fick jag precis en sådan vandringshelg ”hemma” i Småland, 2,5 år efter flytten därifrån.
Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.

En webbapp finns tillgänglig som visar ett ledsystem på 90 mil med ett sextiotal startpunkter med buss-/tåganslutning eller parkering. Appen innehåller bilder som visar sträckornas karaktär samt information om startpunkter, rastplatser, vindskydd och logistik. Där finns det du behöver veta, oavsett om du vill gå en kort promenad med barnen eller ger dig ut på ett riktigt långt äventyr.
Smålandsleden är en led där Höglandsleden ingår. Leden är totalt 900 km (exklusive avstickare). Smålandsleden är en sammanslagning av vandringslederna Västra Vätterleden (etapp 8), Södra Vätterleden, John Bauerleden, Holavedsleden, Anebyleden, Höglandsleden, Järnbärarleden, Kävsjölänken och Gislavedsleden. Från din telefon, gå till hemsidan outdoor.smalandsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och välj att lägga till på din hemskärm, så har du allt tillgängligt. I det småländska landskapet med sin varierande och storslagna natur finns goda möjligheter till både kortare och längre vandringar. Längs lederna hittar du mysiga övernattningsställen med bekväma sängar och god mat. Intar du hellre din kvällsmåltid vid lägereldens sken och vyssjas till ro av trädkronornas sus under stjärnhimlen, så finns det något för dig också.

Klosterleden startar vid Alvastra kloster. Via Hjässan och Stocklycke kommer man till Västra väggar. Där kan man välja att ta vägen via Svartsvall, Ombersliden förbi Heliga Hjärtas kloster till Borghamn eller Rogslösa eller att vandra direkt till Borghamn.
På en 600 m lång slinga tar du dig lätt fram med rullstol, rullator och barnvagn. Synskadade hittar vägen med hjälp av ett ledrep. Två fikaplatser med bord finns vid stigen och på en bro över en vacker bäck finns sittbänkar. På våren är fågelsången i skogen magnifik. Då blommar också vitsippor, lungört och violer. Sommartid ger bokskogens djupa skugga svalka och ett sällsamt lugn. Bokskogen vid Ekoparkscenter är ”bara” ca 130 år gammal och var tidigare åkermark till Stocklycke gård. Håll utkik efter odlingsrösen och lämningar från diken som passeras vid små ”broar”.

Vet du vad en slukränna, ett sandurfält och en dödisgrop är för något? Skyltar vid dessa unika lämningar och andra, berättar istidens historia och dess betydelse för dagens landskap på Omberg. Stigen tar dig också ut till Vätterbranten och utsikten vid Oxbåset och till den forna strandlinjen av den väldiga Baltiska issjön.
Ombergsleden ingår i Svenska Turistföreningens Signaturled Omberg (Ödeshög-Borghamn, 38 km). En signaturled är vacker och innehåller spektakulära naturupplevelser. Ledens naturtyp är karaktäristisk för sin landsdel. I Sverige finns 13 signaturleder. Har man vandrat samtliga, får man diplom.Ta gamla ”Marialeden” respektive gamla Klosterleden för att fortsätta från Hl. Hjärtas kloster mot Borghamn eller Rogslösa. Bägge saknas märkning. Använd UpplevVadstenas kartor till orientering. Förbindelsen Svartsvall-Ombergsliden saknas i Ekoparkskartan.Längs vandringsleden ligger gräddan av bergets natur- och kultursevärdheter. Västra väggar, Alvastra och Ellen Keys Strand är vida kända i Sverige och utomlands, men längs vägen finner du också mindre kända smultronställen som Bockakyrkogården och Renstadfällan.Naturstigen ”Omberg och istiden” renoverades och uppdaterades med nya skyltar. ”Gebbe” Björkman, konstnär från Ödeshög, skapade illustrationerna till Sveaskog informationsskyltar. Invigningen skedde den 8/7 2021. Västra leden är bitvis krävande. Vill du du ha en enklare vandring kan du välja den östra leden till Borghamn. Du passerar Makersbergen med utsikt över Dags Mosse och Tåkern, Renstadsfällan, där tiotusentals gullvivor blommar i maj, Ragels kärr samt Ombergs östra förkastning. Ombergsliden är orkidéernas rike. Du finner dem överallt, i kalkkärr, betesmark och granskog. De mytomspunna skönheterna smyckar området. Här finns också sällsynta och spännande fjärilar, svampar och snäckor. I receptet på denna närmast exotiska natur är kalk, källvatten och kreatur huvudingredienser. Vandringsleden i reservatet är en utmärkt ingång till naturen. Leden tar dig genom olika naturtyper och på spänger tar du dig torrskodd över kärren.

Hur lång är Höglandsleden?
Höglandsleden är en 44 mil lång naturupplevelse som sträcker sig över hela det Småländska höglandet. Utefter leden kan man se många sevärdheter av varierande karaktär. Höglandsleden är främst avsedd för vandring men går även att cykla på men kräver då lite extra av både dig och din cykel.
Ombergsleden samt Signaturleden Omberg är i sin tur också etapper av Östgötaleden, ett 150 mil omfattande nätverk av vandringsleder, som täcker hela Östergötland. Vill man uppleva Östergötlands omväxlande natur och rika kulturmiljöer, kan man välja bland över hundra etapper av olika svårighetsgrad och ge sig ut i det vackra östgötska landskapet!Stigen börjar och slutar vid Brottsledet, följer delar av Ombergsleden och är märkt med vägvisare och röda markeringar (två röda punkter). Vid Björkens lycka och Gretas trädgård finns förklarande skyltar. Området har drabbat delvis hårt av stormen Gudrun. Det handlar inte om kalhygge.

OBS! Vissa partier på sträckan mellan Stocklycke hamn och Ellen Keys Strand utgörs av naturstigar nära stup, vilket kräver försiktighet – framförallt då marken är fuktig eller om du har med dig små barn.
På vandringen längs östra Omberg möter du snart Östgötaslätten. Du passerar bland annat Ombergslidens naturreservat som hyser några av Östergötlands främsta orkidékärr och Renstadfällans blomsterrika naturbetesmarker med utsikt mot Tåkern och slätten. Vid Höje Lilläng passerar du unika hagmarks- och slåtterängsmiljöer. Stanna gärna till och läs om det naturvårdsprojekt som pågår här. På Ombergs sydsluttning möter du vidsträckta bok-, ask- och almskogar. Alvastra kloster utgörs av ståtliga ruiner av det medeltida cistercienserklostret. Leden från Ombergs turisthotell och tillbaka till startpunkten Stocklycke beskrivs – i motsatt riktning – under ”Ellen Keys led”.Direkta vägen från Borghamn Strand förbi Bockakyrkogården till Drottning Ommas borg är brant och man måste hålla sig i rep. Vandrare rekommenderas att följa Östgötaleden via Bockavägen, Brottsledet och motionsslingan.

Efter omläggningen av Ombergsleden mellan Steneborg och Vallgatan i augusti 2020 fick även Klosterleden en ny rutt mellan Alvastra och Borghamn samt att ”Marialeden” upphörde som pilgrimsled och ersattes med den nya (Jungfru) Mariarundan. Nya Klosterleden och (Jungfru) Mariarundan följer Ombergsleden.Gör gärna en avstickare till Marbergets stup, med magnifik utsikt över Vättern och Ombergsskogarna. På hemvägen passeras Borggården, den mest välbevarade av bergets tre fornborgar, och kalkkärret i Mörkahålkärrets naturreservat.

När du stiger upp på berget: Avvik inte från leden vid den röda skyltningen gällande gamla blå-gula Marsafällanstigen. Fortsätt på Ombergsleden upp på berget och svänger sedan till höger mot Vallgatan. Hela gamla Klosterleden, som ursprungligen sträckte sig från Kolmården i norr och från Alvastra i söder till Vadstena, #har fått sitt namn av att den passerade 11 kloster och 5 olika klostertraditioner. ”Marialeden” är en kortare endagsvandring på ca 10,5 km som går från Borghamn genom Ombergs vackra ekopark och förbi Mariadöttrarnas kloster – Heliga Hjärtas kloster, Ombergsliden, Västra Väggar och Drottning Ommas borg.Observera!: Gamla Klosterleden har varit märkt med Birgittakringlan och röda pilar på stolpar. Enstaka markeringar är skadade, vissa stolpar saknas, andra finns kvar. Leden följer Ellen Keys led över Hjässan och Ombergsleden till Västra väggar samt gamla Ombergsleden från Svartsvall förbi Ombergsliden till klostret och vidare till Borghamn.

Hur lång är Smålandsleden?
Smålandsleden är en led där Höglandsleden ingår. Leden är totalt 900 km (exklusive avstickare).
Vill man gå en något längre sträcka, fortsätter man efter Steneborg rakt fram in i skogen och håller sig till vänster, där Ombersgleden stiger till höger upp på Marsasläpan. Fortsätt nedanför förkastningen. Där finns två möjligheter att komma till ”Järnvägen” och därifrån tillbaka till Ommaspåret.För pilgrimen är en omväg genom Omberglidens naturreservat till Heliga Hjärtas kloster ett måste. Där kan du få stämpel i passet och delta i nunnornas tidebön.

Från Stocklycke hamn slingrar sig leden via Rödgavelns grotta genom en omväxlande kustskog mot Bokskogens naturreservat. Strax söder om reservatet byggde Ellen Key 1910 sitt smakfulla hus Strand enligt andan ”ett hem för själen”. Sverkersgården strax efter Strand är en gammal kryptkyrka. Stigen passerar Ombergs turisthotell och går sedan brant upp till Ombergs högsta punkt, Hjässan, där vyerna över Östgötaslätten, Tåkern och Vättern väntar. Runt Hjässan finns lämningar av Hjässaborgen, den största av Ombergs fornborgar.
Ett par hundra meter efter start går stigen i en så kallad slukränna, ett spår efter istiden. Norr om Pers sten följer en trolsk och mycket vacker sträcka ner mot Älvarums udde . Vättern skymtar mellan ädellövskogens träd och ståtliga granar. Vid Älvarums udde kan man ta sig ner till klapperstensstranden för att bada eller dra upp en middagsfisk. Strax norr om udden ligger Storpissans naturreservat . Bäcken Storpissan som rinner längs reservatets nordgräns bildar på våren en kraftig stråle rakt ut i Vättern.

Alvastraleden skapades av Ödeshögs församling och knyter ihop Ödeshög med Hästholmen, Västra Tollstad (kyrka med pilgrimspark), Alvastra klosterruin, Heda (kyrka med bönekapell och Hedamadonnan), Isberga och St. Broby.
Leden går ner mot Vättern på rullstensåsen från Stocklyckes parkering. Efter 200 meter kommer du till en slåtteräng – en av de artrikaste och mest hotade naturtypernai Sverige.På gamla Klosterleden från Alvastra kloster till Vadstena vandrar man över östgötarnas heliga berg, Omberg, Man beundrar utsikten över Vättern, besöker Heliga Hjärtas kloster, vandrar över östgötaslätten och kommer fram till pilgrimsmålet Klosterkyrkan i Vadstena. Du kan övernatta i något av vandrarhemmen i Stocklycke och Vadstena, Borghamn Strand eller på Pilgrimscentrum i Vadstena.

Utefter slingan kan du se 45 olika sorters träd och buskar. Många av våra inhemska trädslag trivs på Omberg och återfinns här. Under skogsskolans tid infördes även många exotiska trädslag på Omberg. Idag är flera av dem gigantiska jättar. Slingan passerar den gamla skogsskolan, lärarbostaden och vaktmästarbostaden (numera privata bostäder), en mobil plantskola och en odlingsröse. Mitt på slingan kan du göra en avstickare och se Ombergs, kanske Sveriges, högsta gran (2016: 49,5 m).
Börja din vandring vid ekoparkens parkering vid Brottsledet (skyltad tillfart från Norra Sjövägen). Följ Östgötaledens/Ombergledens markeringar. (Rundan saknas egna vägvisare och markeringar). Tå genvägen mellan Svartsvall och N Sjövägen och den korta sträckan (150 m) över Sjövägen till/från Västra väggar. Vill du ta en avstickare till Hl. Hjärtas kloster, gå ”Marialeden” istället.Dammen i Mörkahålkärrets naturreservat hyser paddor, grodor och andra vattendjur. Håll utkik efter snokar på grodjakt! Sista sträckan av leden går genom en vacker bokskog.

Gamla sträckorna, som passerar Ombergs östra sida utanför ekoparken, finns kvar och man kan fortfarande vandra på dom. Särskilt ”Marialeden” är populär bland besökarna på norra Omberg.
Vägen upp till Storpissans naturreservat beskrivs i ”Älvarumsleden”. Norr om Storpissans utlopp finns ett eklandskapsområde 20 som minner om djurgårdsepoken då berget var kunglig jaktpark. Här betar åter boskap. Vandringen fortsätter, förbi den kalkrika Vitlerbäcken, mot utsiktspunkten Västra väggar. Här kan du spana ner i Vätterns klara vatten 100 meter från ovan. Vid Drottning Ommas borg finns murrester av en 1500 år gammal fornborg. Här får man utsikt över det anrika Borghamn med kalkstensbrottet, hamnen och Bockakyrkogården.

Ombergsleden/Omberg runt leden slutar i norr vid Drottning Ommas borg respektive Brottsledet. Östgötaleden förtsätter därifrån via Borghamns historiska kärna (Byggnadsminnet Borghamn, Borghamn Strand) och Västerlösa mot Rögslösa och vidare till Vadstenas klosterkyrka. Se uMap (Östgötaleden Omberg-Borghamn-Vadstena).
Östgötaleden blir då sista etappen på blivande Birgittaväg Hamburg-Lund-Jönköping-Alvastra-Vadstena och med Ombergsdelen en mycket spännande avsnitt. Redan nu kan man testa den nya Birgittavägen mellan Jönköping och Vadstena. Välkomna!Ommaspåret är ett ca. 1,7 km lång eljusspår nedanför Marsafällan, mellan Drottning Ommas borg och Steneborg. Slingan passerar även Mormorskällan, Borghamns kalkstenbrott och Brottsledet. Ljuset släcks i höst och vinter kl. 21.00.

Hur långt orkar man vandra?
I genomsnitt kan man räkna med att man orkar gå ca 5km/h på en dagstursvandring. Går man med tyngre packning är 3-4km/h mer rimligt. Detta får givetvis anpassas efter vad för typ av terräng man ska gå och vem det är som ska ut och vandra. Hela gruppens kondition och vilja är viktig att ta hänsyn till.
Den tidigare Klosterleden Alvastra Vadstena hade haft varierande dragningar och spännande genvägar. Markeringar, informationstavlor och märkta stolpar i trakten vittnar om det. Gå gärna gamla dragningarna i fortsättning. Vägar och genvägar har inte förlörat sin charm.

Sedan 2019 utvecklas Birgittavägarna eller Saint Birgitta Ways. Planen är att binda samman redan existerande pilgrimsleder till en långväga led från Hamburg, Trondheim och Uppsala/Stockholm till Vadstena och samla den under namnet Birgittavägarna. Vadstena binds på så vis samman med andra pilgrimsdestinationer i Europa och Norden.
Ett privat initiativ från Borghamn inrättade denna naturstig på norra Omberg till Björkens lycka vid Vallgatan och Gretas trädgård mellan Vallgatan och f.d. Långebergsvägen. Innan djurgårdsepoken fanns odlad mark på norra Omberg. Området kallades Gretas trädgård. Minst fyra bosättare delade på 4-5 tunnland öppen jord. När Ombergs djurpark uppfördes belagstogs alla fastigheter och marken här blev odlad med spanmål och gräs till vinterfoder för kronhjortarna. 1805 upphörde djurgården och marken arrenderades till arrendatorn av Borg. Den sista som brukade jorden var Ernst Björk. Arrendet upphörde 1958 och all jord planterades med granskog.Tjustleden är en vandringsled som slingrar sig genom hela Västerviks kommun. Den totala längden är 203 km, uppdelade på nio etapper. Tjustleden erbjuder vandraren omväxlande upplevelser i skog och kulturmark, och varje etapp har sina sevärdheter och naturupplevelser. Läs mer om Tjustleden

Den idylliska miljön runt Wallby Säteri kallas i folkmun för ”Smålands trädgård” – ett namn som kommit av de vackra omgivningarna. Intill herrgården ligger Skirösjön, omgiven av skog och ängar. Runt denna finns flera olika vandringsleder med skiftande terräng och längd, allt från en kvarts promenad till flera timmars vandring. ”Saljen runt” är en 35km lång slinga som utgår från Wallby Säteri. Slingan passerar både natursköna Skirö och vackra Stenberga kyrka, och tar cirka fyra timmar att gå. Läs mer om Saljen runtFölj med frihetskämpen Nils Dackes fotspår i bygderna, ca 30km led till fots eller cykel – från fogdemord till flykt och död. Längs Dackeleden finns informationstavlor på svenska, engelska och tyska. Dackeleden är spännande historiskt sett och väldigt vackert belägen genom traditionellt småländsk landskap. Vill man ha en längre led går det bra att ”hoppa på” Gullaboleden som är en naturskön cykel- och vandringsled genom välbevarade kulturbygder om ca 50km. Läs mer om leder i Torsås

Hitta ut till stigarna och de ringlande vägarna i Smålands vackra natur – här tipsar vi om några av Smålands alla vandringsleder, både längre och lite kortare turer. Kanske finner du en ny pärla.
16 mil lång ringlar Ostkustleden fram i Oskarshamns kommun, både genom skogar, längs med insjöar och kustbandet. Leden är uppdelad i åtta etapper à ca 2 mil, och vid varje etappslut finns en övernattningsstuga att samla kraft i. Första etappen börjar vid Lilla Hycklinge och brukar vara en naturlig startplats. Här finns möjlighet till parkering, en orienteringstavla och tältplats. Läs mer om Ostkustleden.

Vad kostar det att vandra i fjällen?
Vad kostar det att vandra i fjällen? Det kostar ingenting att vandra i svenska fjällen. Allemansrätten gäller och du får tälta gratis överallt. Vill du däremot sova på en fjällstation eller i en fjällstuga betalar du per natt.
Leden går i en sluten ring på 50 km och är indelad i fyra etapper. Lämplig startplats är Mariannelund. Många naturminnesmärken passeras längs leden; bl a intressanta lämningar från istiden, Mossebo gamla säteri med anor från 1100-talet, Kvill-eken som är ett av Europas största träd, dessutom Pelarne gamla träkyrka från 1100-talet och inspelningsplats för Emil-filmerna. Utmed leden finns övernattningsstuga, vindskydd och rastplatser. Läs mer om SevedeledenMan kan både välja att vandra och cykla i Vilhelm Mobergs fotspår på Utvandrarleden. Vandringen går genom skogar och ängar, förbi stugor och stenmurar, till största delen på skogsvägar och stigar. Den som kan sina Moberg-romaner kommer också känna igen platserna från berättelserna när vägen går genom t ex Ljuder, Åkerby och Duvemåla. Utvandrarleden är en ca 110 km lång rundtur med övernattningsmöjligheter på fyra ställen. Läs mer om Utvandrarleden. I Sverige är det enkelt att utforska naturen och vildmarken tack vare allemansrätten som låter oss röra oss fritt bland skogar och sjöar. Det är viktigt att komma ihåg att allemansrätten innebär såväl rättigheter som skyldigheter och det gäller att visa hänsyn mot natur, djurliv, markägare och andra besökare. En en lättframkomlig vandrings- och cykelled längs kusten på gamla järnvägsbanvallar, byvägar och kustridarevägar. Leden är ca 80 km lång och det finns vindskydd, eldplatser och ett flertal badplatser längs med leden. Läs mer om KalmarsundsledenVildmarksleden följer stigar och små grusvägar genom naturreservat, odlingslandskap och storskog i början av det småländska höglandet. Den är sammanlagt 37 km lång, indelad i fyra etapper, väl skyltad och ganska lätt att gå. På sin väg passerar leden genom området där Little Rock Lake, Europas största zipline-anläggning ligger. Här finns förutom zipline-äventyret även utsiktstorn, grillplatser och en restaurang. Läs mer om Vildmarksleden.Mullsjö kallar sig för Friluftsriket och det epitetet lever man sannerligen upp till. 13 längre och kortare leder i trakterna kring Mullsjö erbjuder stor variation för vandrare. Ryfors gamla bruk utanför Mullsjö har blivit något av en spårcentral med flera leder som har sin början där eller passerar genom. Där finns också naturreservatet Ryfors Gammelskog med över 350 år gammal urskog. Leden som går genom reservatet är delvis anpassad för rörelsehindrade. I Ryfors finns Engelska Villan där du kan övernatta och äta. Läs mer om vandringsleder i Mullsjö.Leden har fått sitt namn efter den välkände Jönköpings-konstnären som hämtade mycket av inspirationen till sina trolska motiv i just dessa skogar. Vandringen är 57,7 km och går mellan IKHP-stugan i Huskvarna och friluftsmuseet på Grännaberget, du väljer själv vilket som ska vara start och mål. På vägen passerar du genom sagoskog, förbi gamla torp, rester av ett kloster och många vattendrag. Läs mer om John Bauerleden.

Smålandsleden är en sammanslagning av flera vandringsleder i Småland. Hela ledsystemet är 90 mil och du kan ansluta till leden på 60 olika ställen. På Smålandsledens egen webbsida hittar du närmare information som karta, etappernas svårighetsgrad och underlag så som skogsstig, grusad bilväg, asfalterad gång eller cykelväg och så vidare.
Utefter leden kan man se många sevärdheter av varierande karaktär. Höglandsleden är främst avsedd för vandring men går även att cykla på men kräver då lite extra av både dig och din cykel. På Höglandsleden passerar du både stora skogar, öppna fält, ängar, sjöar och mossar. Längs leden finns vindskydd och övernattningskojor placerade.Runt området Isaberg finns flera mindre leder och stigar. Den längsta är Järnbärarleden på 21 km följt av Bjärsvedsleden på 12,5 km. Även Gislavedleden som vi skrivit om ovan går genom Isaberg. Mer info finns på deras hemsida.Gislavedsleden är ca 80 km lång och är en del av Europaled 6. Totalt finns det 4 vindskydd för övernattning längs leden. Leden går mellan Kinnared i söder till Isaberg i norr. I söder kan du fortsätta vandringen in på Hallandsleden och på Höglandslederna i norr.

Hur lång tid tar det att gå tre mil?
I lättvandrat landskap med ledmarkeringar kan du gå ungefär en mil på två timmar. Ditt vandringstempo påverkas förstås om fler höjdmeter tillkommer, om växtlighet gör vägen svårframkomlig, eller om landskapet är svårnavigerat.
Utvandrarleden är 120 km lång och går i en cirkel. Finns möjlighet att övernatta både i vindskydd och flera vandrarhem längs vägen. Leden är markerad med röda markeringar

John Bauerleden sträcker sig mellan Huskvarna och Gränna. I Huskvarna ansluter leden till Södra Vätterleden och i Gränna kan man fortsätta in på Holavedsleden. John Bauerleden är46 km lång och på vandringen passerar man mycket bebyggelser från medeltiden och framåt. Längs vägen passerar man toppen av Grännaberget (350 möh) där utsikten är helt fantasitik. Det finns fem vindskydd som är utmärkta på kartan längs leden.

Glasbruksleden är endast 26 km lång och går mellan Flerohopp och Bodasjön som ligger i närheten av Boda. Längs vägen passerar man bland annat Orrefors. Vandring på leden kan därför lätt kombineras med besök på glasbruken i trakten. För att få en längre tur får den kombineras med andra leder i området.Högsbyleden sträcker sig mellan Hornsö och Bockara och är totalt 8 mil lång uppdelad i 6 etapper. Leden ansluter och kan kombineras med vadnring på Dackelden eller Mönsteråsleden. För mer detaljerad karta får vi hänvisa till hänvisa till Högsby Turistbyrå, tel. 0491-291 64. Hej. Vi är två kvinnor i 70-års åldern som vill vandra våren 2022. Vi önskar vandra i 4-5 dagar, max 2 mil per dag, med övernattning inomhus på vandrarhem, B&B osv. Det måste finnas allmänna kommunikationer vid start och mål. Kan ni ge mig några förslag på vandringar. Dackeleden har fått sitt namn efter Nils Dacke som lede upproret mot Gustav Vasa på 1500-talet. Leden är totalt 84 km lång och sträcker sig mellan Mosjön och Aboda Klint. Leden ansluter i norr till Högsbyleden och under turen kan du även fortsätta vandringen in på Glasbruksleden.Höglandsleden som även ibland kallas utsikternas led är en lång led som totalt är 440 km lång och går igenom Småland. Leden är utmärkt med orange och består av flera mindre leder där av bla. Sävsjöleden och Njudungsleden. Leden ansluter på flera ställen till andra leder. I öst kan du fortsätta in på Sevedeleden och i nordost till Anebyleden och Östgötaleden. I sydost kan man fortsätta andra vandra på Vildmarksleden och i sydväst på Sigfridsleden. I Hestra i väst ansluter leden led Gislavedsleden och Järnbärar leden.Holavedleden sträcker sig mellan Gränna och Tranps och är totalt 59 km lång. Denna led går genom de småländska skogarna och har en vacker natur som delvis är kuperad. Det finns tre fasta vindskydd att övernatta i som alla är utmärkta på kartan. Leden är uppdelad på fyra kartor som är numrerade från Gränna som börjar med karta nr 1.

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre. Södra Vätterleden är uppdelad i två etapper från Mullsjö till Huskvarna. Den är relativt lätt och går igenom urskog, och kulturbygd. Leden är märkt med orangefärgade markeringar. Det är möjligt att sova i fasta vindskydd längs leden om man inte vill hitta sin egna lägerplats. I mullsjö ansluter leden till Västra Vätterled (Västergötland). I Huskvarna kan man fortsätta att vandra på John Bauer leden som leder en till Gränna där man kan stanna för lite polkagris och sedan fortsätta till Tranås på Holavedsleden. Anebyleden är totalt 85 km lång och är en del av Höglandsleden. Längs denna led kan du gå genom varierande natur och du kan även se något så exotiskt som en 20 m hög pyramid vilket inte är så vanligt i Sverige. Leden paserar även sydsveriges högst vattenfall som även det är 20 m högt. Det finns tre vindskydd längs leden. I söder ansluter leden till Östgötaleden och i norr kan du fortsätta vandringen in på Holavedsleden. Karta över leden finns på turistbyrån i kommunen eller kan du hitta den på länken nedan där det även finns mer info om leden.Tjustleden är totalt 200 km lång och är uppdelad i 9 etapper som vardera är tänkt som en dagsetapp. I söder kan man anslut in på ostkustleden och i norr anlsuter Tjustleden på Östgötaleden. Informationsblad om varje etapp kan du hitta via länkarna nedan eller via turistbyrån. Tjustleden drivs av Naturskyddsföreningen i Tjust och på deras hemsida hittar man bra samlat en massa bra info om leden. Där hittar man allt man behöver när man planerar en vandring på Tjustleden.Äventyr för hela familjenCykelturerna utgår från filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund och går bland annat till Katthult och Bullerbyn. Längs turerna, som är 12-70 kilometer långa, passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in och en rad andra sevärdheter.

Sydsveriges största myrområde som för tankarna till fjällvärlden. Ta del av över 40 kilometer vandringsleder och ett unikt växt- och djurliv i nationalparken Store Mosse – Sveriges största myrmark söder om Lappland. Här finns vandringsleder som är tillgängliga för alla.Välkommen till sekelskiftet 1900 och livet i en småländsk by bland gärdsgårdar och röda stugor i ett vackert landskap. Här kan du ströva runt på egen hand, men även delta i aktiviteter kring jordbruk, djur, hantverk och traditioner. I byn finns kor, får, grisar, höns, kaniner och jorden brukas fortfarande på gammalt vis och med hjälp av häst.I samarbete med Smålands Turism och Destination Småland har vi fått tips på de bästa upplevelserna i Småland. I Småland erbjuder vi inte mindre än 8 olika hotell. Du kan lätt sätta ihop din drömresa genom att besöka ett par av dem och det finns något för alla. Oavsett om du är den äventyrliga, den kulturella, den naturälskade eller gourmanden så kommer du att finna din favorit.

Söker du en utomhusaktivitet där du kommer den småländska naturen riktigt nära – och dessutom får uppleva ett stycke svenskt kulturarv? Då är cykelturerna i filmlandskapet Småland aktiviteten för dig!
I Småland hittar du Sagobygden och ett livs levande sagomuseum! Särskilt upplägg i sommar: ”Tre gånger varje dag, är ni välkomna att boka in er på en mytomspunnen berättartur ute i Sagomuseets trolska trädgård.Hantverk & Design i världsklass:Gå på upptäcktsfärd i Kulturgatans utställningar!TRÄ ART 2020 – samtida uppfinningsrikt hantverk i trä. Slöjdvägar – flera hundra slöjdade verk från hela Sverige i alla tänkbara material.Hitta unika presenter i Designbutiken intill.Surdegsbageri & kafé:I Kulturgatans Bageri och kafé bakas surdegsbröd och kanelbullar ekologiskt och närodlat. Kom in, slå dig ner i trädgården eller köp med dig nybakat. De utvalda hotellen som samverkar inom Countryside Hotels är alla privatägda med en egen unik profil, historia och identitet. Hitta det du längtar efter bland hundratals weekendpaket på olika teman – från rogivande spahelger och romantiska weekends till lärorika temahelger under ledning av kända profiler. I Åsnen nationalpark, Sveriges senaste nationalpark, finns det aktiviteter för alla. Du kan paddla kanot, vandra, cykla eller varför inte fiska? Och har du tur kan du stöta på ”Åsnen big five” (älg, havsörn, trana, fiskgjuse och storlom)

Hos oss blir film verklighet, välkomna stora som små!Efter utställningen kan ni äta i vår köttbullerestaurang där vi fokuserar på närproducerade råvaror och småländskt mathantverk. Eftersom vårt hjärta finns i Småland är det här vi hittar vår inspiration och våra råvaror.
Många av Vandalorums gäster kommer inte bara för konst- och designupplevelsen utan även för den goda matens skull. Vi använder närproducerade, ekologiska råvaror och är KRAV-certifierade. Syltan är prisbelönt och har bl.a. utsetts till ”Årets Kulturrestaurang” vid svenska Restauranggalan.En perfekt miljö för nyfikna barn med spring i benen! I vår servering bjuder vi på småländska smaker som till exempel vår egen ostkaka och andra läckerheter från egna eller närproducerade råvaror. Filmbyn Småland är en kulturskatt som välkomnar dig in till filmens underbara värld! I vår utställning upplever du Astrid Lindgrens filmer på riktigt. Lek i Pippis kök, spela in en egen film i Mattisborgen och tälj en gubbe i Snickerboa. Varför inte hissa upp din syster i vår digitala flaggstång eller hoppa över det digitala helvetesgapet? Idylliska, pittoreska Gränna med dess röda trähus och kullerstensgator ligger intill Vätterns sydöstra strand. Här bakas polkagrisar och knäckebröd. Historia, konst, berättelser och legender lever vidare på kungarnas Visingsö.Hantverksupplevelser: Kliv in i familjen Lehmanns välbevarade verkstad där studenter jobbar med intarsia, visar och berättar, under hela sommaren. Boka en workshop i bokbinderi, näver, pinnstol m.m

Hur långt kan man gå på en dag?
Idag vet jag att man kan räkna med 3-4 km per timme om man vandrar i lugn takt och tar tid för pauser. En normal vandringsdag tar 6-8 timmar och då tar man sig ungefär 2 mil i den takt som jag och de flesta andra vandrar inräknat lunch och kaffepaus.
Hur många dolda berättelser som gömmer sig där, vet ingen, inte ens Lindormen.” Sommaröppet 16/6 – 30/8. Öppet tis-sön kl. 12.00-16.00 . Svensk guidning med berättarpedagogerna i Sagomuseets trolska trädgård varje dag kl 12.00, 13.30 och 15.00.

Mitt i den stillsamma småländska skogen finns här oändliga möjligheter för den äventyrslystne. Bland aktiviteterna på berget finns både svindlande utmaningar och pulshöjande pass. Samtidigt ger sjön och skogarna runt om fantastiska möjligheter till rofylld avkoppling.
Om vandring är din passion, erbjuder Hestaviken, Asa Herrgård samt Stufvenäs Gästgifveri vandringspaket som bl.a innehåller ryggsäck med godsaker och karta.

Ett måste för den trendsäkra (Daggvasen, Kolonn mm) men även den som vill komma nära inpå. Familjen Elm driver idag hyttan och välkomnar nyfikna besökare för en rundtur eller att gå runt på egen hand och betrakta de skickliga glasarbetarna. Intill bruket ligger den lilla outleten.
Låt turen ta tidCykeln hyr du hela dagen. I filmlandskapet är det nämligen inte den som kommer först mål som vinner – utan den som har upplevt mest längs vägen.Det ska vara enkelt, roligt och hållbart att uppleva Småland! Det är svårt att inte prata glas om man pratar Småland, men istället för de stora namnen spetsar vi till ’Smålandsturen’ med några mindre riktigt mysiga förslag! Det finns flera olika vandringsleder i Västervik som är både korta och långa. Även tydliga ledmarkeringar finns på lederna. Vindskydd och eldplatser finns längs med många lederna där du kan ta en pausa eller övernatta.

Ja det får du, i enstaka dagar. Så länge du inte skadar eller stör markägare får du tälta nästan vart du vill om inget annat anges på platsen. Kom ihåg att alltid plocka med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Kalmars slott känner nog de flesta igen men det finns så mycket mer att upptäcka här, bland annat Kalmars fina vandringsleder. Kalmar ligger vid östkusten i Småland och här går även Kalmarsundsleden som gå längs med östkusten.

Missa inte att vandra Höglandsdelen som är en del av Smålandsleden. Det är en fin vandring där du får uppleva både vildmark och landsbygd. Övernattningsmöjligheter finns längs med leden i form av vindskydd och övernattningsstugor.
Du kan också hitta fina tältplatser längs vandringslederna annars finns möjlighet att övernatta i vindskydd med eldplats om du inte vill bära med dig ett tält.

Hur lång tid tar det att gå John Bauerleden?
Lär känna den här 16,3-km slingleden i närheten av Gränna, Jönköpings län. Den anses generellt vara en tuff led och tar i genomsnitt 4 t 15 min att gå.
I Småland kan du vandra året runt men vi tycker det är som finast på sommaren och hösten. Dessutom kan du hitta mycket bär och svamp i de Småländska skogarn under bär- och svampsäsongen.

Similar Posts