|

Vilken Välgörenhetsorganisation Ska Man Välja

Vi vill egentligen inte prata om vårt arbete inom Läkarmissionen som just välgörenhet. Syftet med Läkarmissionens arbete är att bekämpa fattigdom långsiktigt och bidra till en positiv utveckling som kan förändra hela samhällen. När du skänker pengar till oss handlar det snarare om att stärka mänskliga rättigheter än att ge en gåva till välgörenhet.

Vill du köpa en julgåva som gör skillnad för människor i utsatthet? Kanske blir julklappar till välgörande ändamål årets julgåva, för visst känns det viktigare än någonsin att hjälpa sina medmänniskor och bidra till en bättre värld? Här kan du läsa mer om välgörenhet som julklapp.
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag. Välkommen till vår värld.

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.
Våra lokala webbsidor ger dig relevant information om vad som händer i just din kommun. Sök på stad eller kommun för att få information om alla våra verksamheter och aktiviteter på din ort.Öppna swish och scanna QR-koden för att swisha en valfri gåva till 900 80 95. Tack vare din gåva är vi redo att rädda liv och dela ut nödhjälp när katastrofen sker. Det är viktigt att du talar om för gåvomottagaren vilket ändamål gåvan ska användas till. Gör det senast vid gåvotillfället för att mottagaren ska kunna avgöra om gåvan ska ingå i underlaget för skattereduktion och därmed särskiljas från eventuella övriga gåvor. Ofta kan gåvomottagaren hjälpa dig med hur du ska göra. För att du ska kunna få skattereduktion måste gåvomottagaren vara godkänd av Skatteverket när du ger gåvan. Det är din skyldighet att kontrollera detta vid varje gåvotillfälle. Det är organisationen som själv ansöker om att bli godkänd gåvomottagare.

Har en gåvomottagare inte lämnat någon kontrolluppgift eller lämnat en felaktig kontrolluppgift till Skatteverket kan du begära rättelse under övriga upplysningar i din inkomstdeklaration. Kontrollera att du gett en gåva till en gåvomottagare som är godkänd av Skatteverket och att övriga förutsättningar är uppfyllda. Skriv namnet på den godkända gåvomottagaren och det totala gåvobeloppet under övriga upplysningar. Du behöver inte skicka in några underlag i samband med att du deklarerar men du ska kunna visa underlag för gåvan om Skatteverket frågar efter det.

Hjälpverksamheten kan vara ekonomisk eller bestå av stöd och omsorg till exempelvis personer med psykisk funktionsnedsättning, asylsökande eller socialt utsatta personer.Ett beslut om godkännande gäller från den dag beslutet fattats och tre år efter detta år. Godkännandet kan sedan förnyas. Om ett godkännande återkallas på mottagarens begäran eller på Skatteverkets initiativ, gäller godkännandet gentemot dig som givare fram till beslutet om återkallelse. Det betyder att du som givare är skyddad om du vid gåvotillfället kontrollerat att givaren var godkänd.

Det är bara privatpersoner som har rätt till skattereduktion för gåvor. Du måste fylla 18 år senast den 31 december det år du ger gåvan. Dessutom krävs det att du betalar skatt för alla dina inkomster i Sverige, oavsett vilket land inkomsterna kommer ifrån.
Gåvomottagaren ska lämna kontrolluppgift för gåvor som är skattereduktionsgrundande. Om du inte vill att kontrolluppgift ska lämnas kan du lämna gåvan anonymt, eller skänka pengar till ändamål som inte omfattas av reglerna för skattereduktion för gåva. Ett tredje alternativ är att du ger en gåva som inte uppgår till 200 kronor per gåvotillfälle.Om du inte vill ha skattereduktion för gåvor som du har lämnat och som finns förtryckta på din inkomstdeklaration kan du begära det under övriga upplysningar.För att kunna få skattereduktionen krävs det också att du har tillräckligt med skatt att räkna av skattereduktionen mot. Skattereduktion räknas av mot kommunal och statlig skatt, statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift efter en särskild turordning.För att få skattereduktion ska du lämna ditt personnummer till gåvomottagaren. Är alla förutsättningar för att få skattereduktion uppfyllda, behöver du inte göra något mer. Både svenska och utländska godkända gåvomottagarna är nämligen skyldiga att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket för de gåvor som de har tagit emot och som omfattas av dessa bestämmelser. Gåvomottagaren ska också lämna ett meddelande till dig som gåvogivare med samma uppgifter som finns i kontrolluppgiften. Kontrolluppgifterna ligger sedan till grund för det underlag för skattereduktion som blir förifyllt i din inkomstdeklaration.

Du kan också få skattereduktion om du inte är bosatt i Sverige men betalar skatt för alla dina inkomster, och har begärt att få betala skatt enligt inkomstskattelagen i stället för att betala särskild inkomstskatt. I så fall måste dina sammanlagda inkomster, uteslutande eller så gott som uteslutande, förvärvats i Sverige.
Du kan få skattereduktion för gåvor som du har gett till godkända gåvomottagare. För att kunna få skattereduktionen ska vissa förutsättningar vara uppfyllda.Ett dödsbo kan få skattereduktion om den avlidne själv har lämnat gåvan före dödsfallet. Dödsbons gåvor eller gåvor som lämnas i ett testamente ger inte rätt till skattereduktion.

Hur mycket ska man ge till välgörenhet?
Du måste ge minst 200 kronor till samma gåvomottagare vid ett och samma tillfälle (så kallat gåvotillfälle). Du måste skänka minst 2 000 kronor under året. Det kan vara gåvor till en eller flera godkända gåvomottagare.
De gåvor som du ger kan lämnas till en eller till flera gåvomottagare. Varje enskild gåva måste vara minst 200 kronor för att den ska räknas med i underlaget för skattereduktion. Om du delar upp betalningen ses varje inbetalning som ett gåvotillfälle, även om betalningarna går till samma gåvomottagare.Vet gåvomottagaren ditt personnummer ska de lämna kontrolluppgift till Skatteverket. Du kan inte tacka nej till att en kontrolluppgift lämnas. Lämnar du däremot gåvan anonymt har mottagaren vare sig skyldighet eller möjlighet att lämna kontrolluppgift. Om du inte vill att en kontrolluppgift ska lämnas kan du alltså lämna gåvan anonymt, alternativt till ändamål som inte omfattas av reglerna för skattereduktion för gåva. Ett tredje alternativ är att du ger en gåva som inte uppgår till 200 kronor per gåvotillfälle.

Ofta handlar det dock helt enkelt om den specifika roll du söker. I en välgörenhetsorganisation krävs alla möjliga typer av kompetenser. Därför bör du, som med vilken annan karriär som helst, fokusera på hur du kan bygga dina meriter och erfarenheter på olika sätt för att nå ditt drömjobb.
Att arbeta med välgörenhet i en nonprofit-organisation kan innebära jobb med mänskliga rättigheter, djurens rätt eller internationella konflikter för att nämna några exempel. Kanske brinner du för ett specifikt ändamål extra mycket, eller lockas av en arbetsplats där alla jobbar mot ett och samma välgörenhetsmål? Om känslan av att göra skillnad är viktig för dig på en arbetsplats kan en tjänst på en nonprofit-organisation ge dig en otrolig motivation och stolthet i karriären. Dessutom finns det ofta en bred repertoar av roller att söka eller specialisera sig inom, och det är även ett sätt att hitta en arbetsplats med likasinnade kollegor.Nyfiken på hur det är att jobba med välgörenhet? Vi kikar på vilka steg du kan ta för att kickstarta en karriär med ett ändamål du kan känna dig stolt över.

Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?
Lawline svarar Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! I Sverige finns ingen gräns för hur mycket pengar som kan ges bort genom gåva. Detta beror på att en gåvoförbindelse i grunden är ett civilrättsligt avtal och i Sverige råder avtalsfrihet.
Samtidigt finns det förstås välgörenhetsorganisationer som helt enkelt inte kan finansiera de tjänster du tillhandahåller. Vill du göra skillnad och dessutom få den där meriten på ditt CV som kan innebära en fortsatt karriär inom välgörenhet kan det mycket väl visa sig vara rätt steg för din karriär att på deltid jobba obtealt med välgörenhet.Vill du jobba inom välgörenhet är det viktigt att fråga vad som lockar dig till de. Är det kanske några specifika organisationer som intresserar dig, något särskilt ändamål, företagskulturen eller något helt annat? Identifiera vilka positioner du kan söka, och påbörja din resa mot en karriär du kan känna dig riktigt stolt över. Organisationen Transparency International rankar Afghanistan som ett av världens femton mest korrupta länder. Det är en otroligt snårig miljö för Sida att försöka göra gott i, och hjälpen behövs verkligen. Det är både demokratiskt och positivt att vi nu genom rapporter får veta när biståndet inte har fungerat som vi önskar. Kritiken hjälper myndigheten identifiera hur vi kan höja effekten av framtida biståndspengar – oavsett vilka partier som sitter vid makten och sätter agendan. De privatpersoner som upprört kritiserar Sida kan med fördel se över effektiviteten i sitt egna givande först, innan man kastar sten i glashus med åsikter om hur pengar ska nyttjas.

Hur mycket av pengarna går till välgörenhet?
Under 2022 gick 91 procent av våra intäkter till UNICEFs arbete för barn i världen över. Runt 1070 miljoner kronor gick till UNICEFs arbete för barn i världen, långsiktigt och i katastrofer och drygt 31 miljoner kronor gick till UNICEFs arbete för barn i Sverige. Så mycket pengar samlade vi in under 2022.
I veckan som gick riktade en rapport kritik mot svenska biståndet i Afghanistan, följt av upprörda kommentarer i sociala medier om hur vi borde kunna använda pengarna bättre.

Pristagarna för “ekonomiNobelpriset” 2019, Duflo & Banerjee, har från Massachusetts Institute of Technology publicerat ett konkret och pedagogiskt sådant exempel, “Roll Call, Getting Children Into School”, på hur detta kan fungera inom utbildning. Att bygga byskolor som minskar avståndet barnen behöver gå, faktiskt just i Afghanistan, visade sig vara 20 gånger mer kostnadseffektivt än att betala unga flickor i Malawi för att gå i skolan. Vidare var det ytterligare 12 gånger mer effektivt att behandla hela skolor för parasitmask i Kenya. Alltså hela 240 gånger mer effektivt än projektet i Malawi. I andra ändan av spektrumet visade det sig att menskoppar tillgängliggjorda till skolflickor i Nepal tyvärr hade närapå obefintlig effekt på skolgång. Vilken tur att det har gjorts utvärderingar så man kan använda pengarna ännu bättre nästa gång.

Svenskt bistånd eller vårt eget välgörenhetsgivande är inte perfekt, men för att hjälpa så mycket som möjligt borde vi göra det vi kan. För den som behöver en extra motivation till att ta tag i sitt givande så var det faktiskt FN:s internationella dag för välgörenhet den 5:e september. Så börja det nya välgörenhetsåret med att omsätta klagan över vårt bistånd till att i vart fall optimera det som vi själva kan påverka! Att välja rätt räddar fler liv, och varje människoliv med familj, vänner och framtidsförhoppningar som döljs i statistiken är värt att räknas och räddas.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

För att hitta sådana organisationer som gör särskilt stor skillnad är jobbet redan gjort åt oss, så vi slipper att själva lägga hela arbetsveckor på egna efterforskningar. Amerikanska ideella organisationen GiveWell lägger över 20 000 timmar per år på att hitta den typen av särskilt effektiva insatser där dina pengar kan göra allra störst skillnad, och det går att donera till dessa organisationer genom svenska geeffektivt.se som skickar vidare 100 procent av din gåva.
I en brittisk studie gjord förra året fick 45 experter inom global hälsa och fattigdom frågan om hur stor skillnad de estimerar finnas mellan de flesta välgörenhetsorganisationerna och de allra bästa. Ta gärna en sekund innan du läser vidare, och gissa själv. Genomsnittliga svaret från experterna var helt otroliga 100 gånger större. Om vi ska tro de som vet mest om ämnet skulle det alltså göra större skillnad att välja rätt organisation, än att vi väljer att donera överhuvudtaget.

Skillnaden är mycket stor mellan insamlingsorganisationers resultat. Genom att välja rätt mottagarare kan du se till så att ditt eget givande når ännu längre, skriver Henri Thunberg, grundare av föreningen Ge Effektivt.
Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.Även om det finns förbättringspotential i vårt bistånd, och även om vi var fast övertygade om hur det bäst skulle gå till, så är det ytterst få av oss som skulle kunna ha någon påverkan på hur Sida i fortsättningen verkar. Men det finns en annan del av den svenska välgörenhetsinsatsen där varenda en av oss kan göra bättre val, nämligen hur vi fördelar de sex miljarder som privat givande står för varje år.

Här finns årlig sammanställd statistik att ta del av och hur givandet har utvecklats i Sverige under de senaste 10 åren iform av gåvor från privatpersoner och bidrag från företag, organisationer, myndigheter. Statistiken nedan avser år 2022.
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som gör årliga kontroller av alla med 90-konton, säkrar att insamlingen håller hög kvalité och beviljar 90-konto till ideella organisationer som har offentlig insamling om dessa uppfyller högt ställda krav.Vi bevakar givarens intresse av att gåvan används till avsett ändamål. Det finns inga lagregler i Sverige som anger hur insamlingar ska gå till eller något krav på tillstånd för att samla in pengar. 90-kontot är en välkänd kvalitetsstämpel med högt förtroende bland den svenska allmänheten. 90-kontot och vår logotyp talar om för givaren att det är en kontrollerad organisation. De betyder att det är en seriös organisation som uppfyller våra krav på att insamlade medel används till ändamålet utan oskäliga kostnader. Om du har frågor om eller klagomål på en organisation som har 90-konto tveka då inte att kontakta oss. Endast de ideella föreningar, stiftelser och trossamfund, som har godkänts som 90-kontoinnehavare av Svensk Insamlingskontroll, och granskas av oss kan få ett sjusiffrigt 90-konto hos PlusGirot eller Bankgirot samt Swish-nummer som börjar på 90. För att allmänheten ska se att det är en kontrollerad organisation ska organisationer som har 90-konto använda vår logotyp i sin marknadsföring av insamlingar. Som givare kan du känna dig trygg när du ger en gåva till en organisation med 90-konto. Svensk Insamlingskontroll är en oberoende ideell organisation som i givarens intresse arbetar med kontroll av att insamlade medel används till rätt ändamål. Vi säkerställer genom årlig kontroll och granskning att den som bidrar med pengar till en insamlingsorganisation med 90-konto får tillgång till tillförlitlig information om hur pengarna används. Under det senaste verksamhetsåret fanns det 447 organisationerna med 90-konto som använder vår logotyp i sin marknadsföring som en kvalitetsstämpel som visar att det är en seriös organisation. 90-kontot har funnits i snart 80 år för givarens trygghet.

Vilken biståndsorganisation är bäst?
UNICEF, Läkare utan gränser och Rädda Barnen återfinns överst på listan över de biståndsorganisationer som samlade in mest pengar 2020.
Bakgrunden till det är att jag förra året fördjupade mig i hur man kan göra så mycket nytta för världen som möjligt. Sammanfattningsvis visade sig att en av de bästa sakerna man kan göra för världen var att stödja välgörenhet och ge effektivt. Det går både att göra för att utrota global fattigdom, stödja global hälsa och arbeta mot klimatkrisen. Att just välja de organisationer som är effektivast gör att man maximerar sin välgörenhet då det kan skilja uppemot 100x mellan olika välgörenhetsorganisationer.

Några som utrett hur man ger mest effektivt är organisationenen GiveWell. De undersöker på ett transparent sätt välgörenhetsorganisationer om hur mycket nytta deras gåvor gör. Deras måttstock är mot att ge pengar direkt till extremt fattiga, något är ett av de effektivaste sätten då man oftast vet själv vad man mest behöver (av samma anledning är oftast allmänna bidrag bättre än riktade också i en välfärdsstat).
Detta är inte det enda utan det är andra saker som visat sig vara mer effektivt. Ett sådant är att handla etiskt eller genom fair trade som visat sig vara ineffektivt. ”Doing Good Better” refererar till artiklar som visat att endast 1-10 % av det högre priset för fair trade varor kommer till producentländerna. Dessutom har inte de allra fattigaste råd med fair trade märkning av sin produktion vilket gör att de blir förlorare. Så det kan därför vara vettigare att betala mindre för sina varor och ge sina pengar till bra ändamål istället.Utgår vi från premissen att alla människor är lika värda bör vi fokusera på dem där sin insats gör mest nytta. Där det gör mest nytta är bland de 700 miljoner människorna i extrem fattigdom. Det är människor som både har brist på mat och sjukvård och lever på under 1,9 dollar per dag. Detta är köpkraftsjusterat och innebär att de lever i stort sett på under 500 kr per månad med de priser vi har i Sverige. Det gör att man varken har råd till mat (i genomsnitt är näringsintaget på 1400 kcal/dag) eller basal sjukvård. För dessa människor gör små insatser enorm skillnad.Jag hoppas att gåvorna gör världen lite bättre, även om det är i begränsad utsträckning. Man vet i alla fall att om man ger exempelvis Against Malaria Foundation så går pengarna till att de ger ut myggnät för ca 40 kr styck som skyddar mot malaria och är ett av de mest effektiva sätten att förbättra omständigheterna för världens extremt fattiga. Det är ett litet steg på vägen och hjälper just de personer som får dessa nät och trots allt är extrem fattigdom ännu inte utrotad.

Ju mer man sparat ihop desto mer kan man också känna att man kan bidra till en bättre värld. Om man nu sparar en stor del av lönen och väljer att ge bort en liten del av detta till effektiv välgörenhet kommer det inte ta så mycket längre tid att nå sitt sparmål. Dessutom är det något som är enklare att justera vid förändrade omständigheter och man har inte en stor kostym att hantera vid eventuella inkomstbortfall.
Det bästa är givetvis att kombinera att ha både en klimatvänlig livstil och ge till klimateffektiva åtgärder. Min egen Golf är en biogasbil som är lika klimatvänlig som en elbil, kostar lika mycket som en vanlig begagnad bil och så ger jag till klimateffektiva åtgärder. Helt enkelt maximera den egna påverkan. Tror själv på policyförändringar, nya tekniker och koldioxidlagring som vettiga alternativ.Det handlar inte bara att ge till världens fattiga, utan också på bästa sätt. Det kan göra enormt stor skillnad mellan vilka välgörenhetsorganisationer man ger till. Det handlar också om vilken marginalnytta som sin gåva har. Exempelvis är katastrofhjälp något som får mycket stöd där pengarna gör liten marginalnytta. Stora organisationer som Unicef gör bra nytta i flera av sina program, men har stor variation i sin effektivitet. Därför är det oftast bättre att rikta sina gåvor till de allra mest effektiva organisationerna. En bra bok i ämnet heter ”Doing Good Better” med fokus på hur vi på bästa sätt kan göra bra för världen. En intressant slutsats jag drog från boken är att för många handlar det inte om att volontära eller vad man gör i sitt jobb som kan ge mest nytta för världen. Istället handlar det om att ge effektivt till välgörenhet. ”Earning to give”, alltså göra det man är bra på och tjäna pengar, för att sen ge, kan vara ett av de mest effektiva sätten att göra bra för världen. Detta eftersom vi tjänar riktigt bra på det vi gör här i västvärlden (en svensk medelinkomsttagare är bland topp 3 % i världen på den globala inkomstskalan) och bäst nytta görs för de i extrem fattigdom. Uppskattningsvis gör varje krona 100x mer nytta för en person i extrem fattigdom än för oss i västvärlden. Ett sätt att mäta det på är Quality Adjusted Life Years, alltså hur många extra år av bra hälsa man kan ge till en person. I västvärlden kostar ett sådant 50 000 USD, för extremt fattiga kostar det 100 USD, alltså en faktor 500x. Räknar man om det till ett liv kostar det ca 3000 – 4000 USD att rädda ett liv (motsvarar 36 quality adjusted life years). Det gör att vi med rätt små medel, ca 1000 kr, kan ge någon i den fattiga världen ett år bättre liv.

Givetvis är inte extrem fattigdom det enda som många bryr sig. Klimatfrågan är ett stort fokus för många där man själv vill minska sina egna utsläpp men också världens (det är trots allt en global fråga). Också här kan det vara mer effektivt att ge till effektiva organisationer än sina egna livsstilsval. Nu är det exempelvis populärt att köpa elbil för klimatets skull.
Att handla billigare och ge tycker jag går hand-i-hand med att vara sparsam som många ofta är i investerarkretsar (för FIRE exempelvis). För de med höga sparmål (mig själv inkluderad) är det därför bara att fortsatt vara sparsam och sen ta en del av sina inkomster och skänka till effektiva organisationer.Jag som driver denna blogg heter Henning Hammar och har sedan 2014 bloggat om börs, privatekonomi och kvantitativa investeringar. Mitt mål med denna blogg är att förstå börs och ekonomi, vad som fungerar på börsen och hur man själv kan implementera det i sitt eget sparande. Namnet Investerarfysikern kommer ifrån att jag är civilingenjör i Teknisk fysik och doktor i fysik. Utöver denna blogg driver jag också tjänsten Börslabbet som hjälper sparare att investera i enkla systematiska strategier som historiskt slagit börsen.

Nu är det mitt första år som jag ger till dessa organisationer och kommer givetvis utvärdera det framöver. Det verkar som att de som är involverade har gett sig hän till att göra världen bättre genom att på effektivaste sätt donera sina pengar. Exempelvis jobbade en av grundarna till GiveWell tidigare på Ray Dalios hedgefond Bridgewater vilka är kända för sin analys och noggrannhet. Själv fick jag kontakt med grundaren till GeEffektivt och bjöd in honom för att prata på mitt jobb för att sprida ordet och något som jag kan varmt rekommendera. Allt jag skriver här på bloggen är mina personliga åsikter och reflektioner kring börsen. Inget som skrivs på denna blogg ska ses som köp- eller säljrekommendationer eller som individuell rådgivning. Historisk avkastning ska inte ses som garanti för framtida avkastning och finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde. Gör dina egna investeringsbeslut och kom ihåg att alla placeringar är kopplade till en risk. Det gör också att det är än mer motiverande att vara sparsam, för att man vet att pengarna antingen kommer till bättre nytta till fattiga med 100x påverkan eller till en själv i framtiden med ränta-på-ränta effekt. Känns vettigt att tänka på när man får lust att lyxa till det med något som ofta inte är värt det i slutändan.Vissa åtgärder visar sig vara upp emot 10 gånger så mer effektivt än att ge pengar direkt. De i topp fokuserar på hälsoförebyggande åtgärder, så som medicin mot malaria, myggnät, avmaskning av skolbarn och vitamin A supplement. Jämför man denna välgörenhet mot annan kan det skilja 100x mot mindre effektiva åtgärder (som många gånger är sämre än att ge pengar direkt till folk). Alltså kan det ge mer effekt att ge 1000 kr till en effektiv organisation än 100 000 kr till en ineffektiv organisation. I och med kriget i Ukraina är det många som vill hjälpa till och bistå vilket lett till att rekordmånga har gett till välgörenhet. Jag har själv påverkats och gett till Unicef för att stödja krigens offer med bonusen att gåvan dubblas av Akelius Foundation månaden ut. Däremot behöver det här med givande inte vara en engångsföreteelse och faktum är att vi faktiskt kan påverka en hel del genom välgörenhet. Speciellt om vi ger effektivt. Detta kan också bli ännu viktigare till följd av kriget. Dels i form av att givande nu fokuseras mycket på Ukraina eftersom det är det lidande och förödelse som syns mest i nyheterna. Men också då kriget lett till högre matpriser vilket påverkar världens fattiga mest och vilket ger en ökad hungersnöd (Ukraina och Ryssland är stora matexportörer). Pandemin ledde till ett trendbrott i nedgången av extrem fattigdom och vi får se om kriget också gör detta.

Jag räknade själv på det och en ny elbil (ID.3) skulle kosta mig ca 25 000 – 30 000 kr mer per år än min 5 år gamla Golf. Ger man till effektiva organisationer kostar det 1-10 kr per ton CO2 som minskas (oftast effektivast via policy, men också via motverka avskogning och andra åtgärder). En elbil sparar 2 ton CO2 per år i snitt, medan samma pengar till välgörenhet skulle resultera i 2 500 – 30 000 ton mindre CO2. Dessutom uppskattas elbilar att bli billigare än vanliga bilar inom några år vilket gör att det kan vara mer effektivt att lägga pengar på motverka koldioxidutsläpp med andra åtgärder.
För den som är mer intresserad av att läsa på om att ge effektivt, effektiv altruism och allmänt om hur man på bästa sätt kan göra gott för världen kommer här lite boktips och länkar. Själv valde jag att ge till både Against Malaria Foundation och GiveWell för att hjälpa extremt fattiga. Utöver det har jag också valt att ge pengar till Clean Air Task Force som arbetar med policyförändringar för klimatet. Min prioritet är ändå att hjälpa fattiga då det känns som man har som störst direkt påverkan där. Om nu detta är något som låter intressant tänkte jag gå in på hur jag själv valt att göra. Jag vill vara tydlig i att jag inte får någon ersättning för detta utan sprider ordet då jag tycker fler borde höra talas om detta. Själv har jag gett via GeEffektivt som är en svensk ideell organisation. De centraliserar och skickar sen vidare sina gåvor till de organisationer som finns på sidan. Detta för att förenkla till att ge till organisationer i utlandet. Flera av de organisationer som anges går det också få skatteavdrag för, bland annat Against Malaria Foundation (som ger ut myggnät mot malaria) och GiveWell. För att se hur man får maximal nytta mäter man den påverkan som olika välgörenhetsorganisationer har och ställer de mot varandra. GiveWell är en av de mest kända organisationerna som utvärderar välgörenhetsorganisationer. Själv har jag valt att ge via GeEffektivt, en svensk organisation som koordinerar och ger till GiveWell och andra liknande organisationer för att minimera transaktionskostnader. För att också maximera min egen påverkan sponsrar jag GeEffektivt via Börslabbet vilket gör att hemsidan nu har den fina banner som visas nedan. Efter vidare efterforskningar har jag framöver främst tänkt ge till de organisationer som sen ger pengar till de välgörenhetsorganisationer som är effektivast. Det är då GiveWell Maximum Impact Fund som väljer ut de organisationer som är i störst behov av bidrag för tillfället där påverkan är som störst. Målet för dem är att det ska vara minst 5x så effektivt att ge via dem än att ge pengar direkt till extremt fattiga (vilket i sig är riktigt effektivt) och mer effektivt än att välja välgörenhetsorganisationerna enskilt. På samma sätt har jag tänkt ge till Founders Pledge Climate Change Fund som väljer de effektivaste organisationerna inom klimat.Hej! Jag är kvinna och gick i pension vid 62 års ålder. Detta pga konsekvenser efter cancersjukdom. Jag har en mycket låg pension dels för att jag arb tio år utan tjänstepension, varit föräldraledig och arbetat deltid då barnen var små och dessutom efter min svåra sjukdom.

Vilken organisation är bäst att skänka pengar till Ukraina?
Här kan du skänka pengar till Röda Korsets arbete i Ukraina och längs gränserna. Här hittar du även svar på vanliga frågor om hur du som privatperson eller företag kan skänka en gåva.
Det finns lagar som reglerar penningtvätt såsom lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism från år 2017. Lagen ställer höga krav på banker att inhämta uppgifter från sina kunder. Förutsatt att gåvokriterierna är uppfyllda finns det inget reellt juridiskt hinder för dig att ge dina pengar till dina barn, däremot kan alltså banken komma att ifrågasätta din överföring. Upprättande av överlåtelsehandling som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon. Avtalet kan exempelvis gälla köp/gåva av bil, husdjur, pengar eller möbler. Gäller avtalet aktieöverlåtelser, vänligen klicka här för en offert. I och med den nya lagen har banker och andra finansiella institut fått höga krav att hålla koll på deras kunders användande av bankens produkter och tjänster. I det fall banken bedömer en transaktion som avvikande från kundens beteende eller har någon annan misstanke råder en juridisk skyldighet att utreda förekomsten av brott. Banken får inte etablera, upprätthålla en affärsförbindelse eller utföra en transaktion om banken inte har tillräcklig kännedom om dig som kund för att utifrån det utvärdera risken för penningtvätt och finansiering av terrorism, 3 kap. 1§. Så länge pengarnas ursprung kan styrkas bör det alltså inte vara några större problem för dig.Till en början vill jag säga att jag beklagar det du gått igenom och hoppas att du mår bättre idag! Vad gäller just att ge bort pengar till barn är detta något som skulle kunna göras genom gåva. För att en överföring ska betraktas som gåva måste ett antal kriterier vara uppfyllda:

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
Du ska betala gåvoskatt om gåvornas värde under en treårsperiod uppgår till 5 000 euro eller mera. Även om det är fråga om äkta makar är överföringen av egendom inte skattefri.
I Sverige finns ingen gräns för hur mycket pengar som kan ges bort genom gåva. Detta beror på att en gåvoförbindelse i grunden är ett civilrättsligt avtal och i Sverige råder avtalsfrihet. Utmärkande är dessutom att gåvor är skattefria vilket följer av 8 kap. 2§ Inkomstskattelagen.

Min upplevelse ör att jag alltid dragit det kortaste strået. Aldrig fått några bidrag edyl. När jag nu ser och hör vänner och fd kolleger som arbetat betydligt mindre än jag och dessutom haft sämre lön få både bt och i vissa fall garantipension upptill så blir min fråga: Kan jag ge bort pengar till mina barn riskfritt? Får man ge bort en större summa? Kan banken lägga sig i på nåt sätt? Jag menar nog egentligen, är det lagligt och vad bör man tänka på?
Villkor och avgifter varierar mellan olika bolag och olika kapitalförsäkringar. Titta på villkoren för försäkringen och ta del av faktabladet för den försäkring du tänker teckna.När du gör förtida uttag från försäkringen får du oftast betala en avgift för det. Avgiften brukar bli lägre ju längre du har haft din försäkring. Förtida uttag från försäkringen kallas för ”återköp”. Överskottet fördelas i huvudsak ut med hjälp av återbäringsräntan och läggs till ditt försäkringskapital. Överskottet redovisas på ditt årsbesked. Det redovisade överskottet på din försäkring kan dock minska eller till och med helt försvinna om bolaget under en period inte lyckats med kapitalförvaltningen eller beroende på utvecklingen av övriga antaganden. Något gick fel när formulärets skulle skickas. Kontollera att du inte har överskridit teckenbegränsningen, 2000 tecken. Försök igen om en stund.När du sparar i en kapitalförsäkring gäller inte något investerarskydd. Det beror på att det inte är du själv som äger de fonder eller värdepapper som placeras inom försäkringen, utan det gör försäkringsbolaget.

OBS! Använd inte webbformuläret om din fråga innehåller känsliga personuppgifter om någons sjukdom, hälsa, olycksfall, etniska ursprung, religion eller politiska åsikter. 
Det finns särskilda regler som ett försäkringsbolag måste följa för att motverka konkurser. Till att börja med måste bolaget ha så mycket tillgångar att de täcker den skuld som bolaget har till de kunder som tecknat försäkringar. Utöver det ska det finnas ett buffertkapital.Telefon 0200-22 58 00, vardagar mellan 9.00 och 12.00. (Från  utlandet: +46 8 22 58 00). Postadress: Box 24215, 104 51 Stockholm. Här hittar du Presskontakter. 

Garantin byggs successivt upp av dina inbetalningar. För närvarande är det vanligt att 80 % av de inbetalda premierna används som underlag för att beräkna ditt försäkringsbelopp, det vill säga ett garanterat belopp för utbetalningen.

En vanlig form av garanti är att du garanteras ett visst belopp när det är dags för utbetalning från försäkringen. Det garanterade beloppet baseras på:För att räkna ut storleken på det garanterade beloppet använder försäkringsbolaget antaganden om garantiränta, avgifter, skatt och dödlighet. Garantiräntan och de andra antagandena kan ändras under försäkringstiden och gäller då kommande inbetalningar. Det betyder att den garantiränta som försäkringsbolaget anger alltså kan ändras under försäkringstiden.Du kan utse en förmånstagare till din försäkring. Förmånstagaren får utbetalningen från försäkringen vid en tidpunkt som du bestämmer, eller när du avlider. Sparar du exempelvis till ett barn i en kapitalförsäkring kan du teckna försäkringen i ditt eget namn, och sätta ett framtida datum för när barnet ska få pengarna från försäkringen.

I en kapitalförsäkring ingår ett återbetalningsskydd som innebär att om du dör så betalas det ut 99 – 101 procent av försäkringskapitalet till den förmånstagare du satt in, eller till ditt dödsbo. Försäkringsbolaget tar ut en årlig avgift för återbetalningsskyddet. Kostnaden blir högre ju äldre du är eftersom den baseras på sannolikheten för dödsfall.
Använd inte webbformuläret om din fråga innehåller känsliga personuppgifter om någons sjukdom, olycksfall, hälsa, etniska ursprung, religion eller politiska åsikter. Vi kan behöva spara vissa personuppgifter för att hantera ditt ärende. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter här. I en depåförsäkring placerar du själv dina pengar valfritt i exempelvis aktier, fonder och olika slag av värdepapper. Det finns inga garantier för ditt sparande. Försäkringens värde följer värdeutvecklingen i de placeringar du valt. Placeringarna kan både öka och minska i värde.

Vilken hjälporganisation har lägst administration?
Enligt tidskriften Kuluttajas sammanställning går en dryg femtedel av hjälporganisationernas budget går till administrationskostnader. Röda Korset har de lägsta omkostnaderna för administration men siffrorna i tabellen är inte helt jämförbara.
I vissa försäkringar kan du välja att teckna en premiebefrielseförsäkring. Premiebefrielse innebär att försäkringsbolaget tar över premieinbetalningarna till kapitalförsäkringen om din arbetsförmåga skulle sättas ned på grund av sjukdom eller olycksfall. Även för premiebefrielseförsäkringen betalar du en avgift.I en fondförsäkring väljer du vanligtvis fonder själv och kan därför själv bestämma vilken risknivå du vill ha. Det finns ingen garanti för det investerade beloppet och det är alltså inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta sparkapital. Försäkringens värde följer värdeutvecklingen i de fonder du valt. Dina fondandelar kan både öka och minska i värde. Utbudet av fonder varierar mellan olika försäkringsbolag.

Vem skänker mest pengar i Sverige?
Sveriges mest givmilda län är Jönköping där 65,3 procent av invånarna skänker pengar till välgörenhet. Jönköpings län sticker även ut när det kommer till högst andel av invånarna som skänker mer än 10 000 kronor per år.
Om försäkringsbolaget lyckas med sin kapitalförvaltning och om utvecklingen av dödlighet, driftskostnader och avkastningsskatt totalt sett blir bättre än de antagit när de beräknar det garanterade försäkringsbeloppet så uppstår ett överskott. Överskottet delas ut till dig som försäkringstagare och kallas återbäring.

I en kapitalförsäkring binder du de pengar du investerar under en viss tid. Bindningstiden varierar, allt ifrån en månad upp till 15 år. Du kan sätta in pengar I en kapitalförsäkring genom ett engångsbelopp eller genom att spara regelbundet, till exempel med ett visst belopp varje månad. Det går normalt också bra att göra extrainsättningar.
En kapitalförsäkring fungerar som förvaringsplats för olika typer av sparprodukter, till exempel fonder och aktier. Det finns tre typer av kapitalförsäkringar – fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring.

Vissa kapitalförsäkringar betalas ut som ett engångsbelopp vid löptidens slut medan andra betalas ut månadsvis under en längre tid. Vanligast är att du själv är mottagare av utbetalningarna men du kan även bestämma att utbetalningen ska gå till en förmånstagare.Men det finns ingen garanti för att tillgångarna vid en eventuell konkurs räcker för att täcka hela skulden. Tillgångarna kan till exempel snabbt ha sjunkit i värde. Ett annat skäl till att pengarna inte räcker är om bolaget på något sätt har handlat bedrägligt.

Innan du väljer vilken slags kapitalförsäkring du ska ha behöver du bestämma om du själv ska ta hand om valet av sparprodukter eller om försäkringsbolaget ska sköta placeringarna. Vill du själv köpa och sälja fonder kan du välja en fondförsäkring. Vill du köpa och sälja aktier och olika slags värdepapper passar en depåförsäkring. Föredrar du att försäkringsbolaget sköter om placeringarna och förvaltar ditt kapital väljer du en traditionell försäkring.
Konsumenternas.se ger dig som konsument oberoende och kostnadsfri fakta och vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor. Webbplatsen är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå. Vi är stiftelser som har Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationer i våra styrelser. Läs mer om oss.I de flesta fall kan du ta ut hela ditt sparande före den avtalade utbetalningstiden. I vissa försäkringar kan du ta ut en del av ditt sparande redan under första året, men oftast går det inte att göra uttag förrän år två. Från och med det andra året brukar det vara möjligt att ta ut hela sparbeloppet, men villkoren varierar mellan olika försäkringar.En annan typ av försäkring som försäkringsbolaget kan erbjuda är ett efterlevandeskydd med ett på förhand valt dödsfallsbelopp. Det säkerställer att en förmånstagare får ut ett bestämt belopp när du dör. Du betalar en avgift för efterlevandeskyddet.Alla kapitalförsäkringar som säljs till konsumenter ska ha ett aktuellt faktablad. Faktabladet ska innehålla basfakta om produkten. Du ska få tillgång till faktabladet i god tid före ett eventuellt köp av produkten.I en traditionellt förvaltad försäkring är det försäkringsbolaget som placerar dina pengar i en blandning av räntebärande värdepapper, aktier och fastigheter. Bolaget ger sedan någon form av garanti för ditt sparande.Nej. Insättningsgarantin gäller för kontanter på konton, som sparkonton och betalkonton. Däremot finns andra skyddsregler som gäller sparande i försäkringar. Läs mer om skydd för ditt sparande,

Kapitalförsäkringar har ofta en viss bindningstid. När du tar ut pengarna kan du välja en utbetalningsplan så att ditt kapital betalas ut under ett visst antal månader eller år. Du kan utse en förmånstagare som får pengarna från ett visst datum, eller när du avlider. Du betalar skatt löpande varje år. Skatten beräknas på värdet av de tillgångar du har i försäkringen.Förutom donationer består organisationernas budget också av statsstöd och annan finansiering. Ett undantag är Amnesty International och Greenpeace som vill vara obundna. Nästa år sjunker statstödet med mellan 42 och 22 procent för de olika biståndsorganisationerna.

Enligt tidskriften Kuluttajas sammanställning går en dryg femtedel av hjälporganisationernas budget går till administrationskostnader. Röda Korset har de lägsta omkostnaderna för administration men siffrorna i tabellen är inte helt jämförbara. Till exempel organisationer som utövar politisk påverkan behöver i regel mera resurser för kontorsarbete av olika slag.
Enligt undersökningar är förebyggande satsningar på barns hälsa de som ger mest för pengarna, men antalet vaccineringar är enklare att räkna statistik på än satsningar på mänskliga rättigheter, fredsarbete och miljö, där resultaten syns först efter en lång tid.Insamlingsmetoden kan vara avgörande för hur mycket av din donation som faktiskt går fram. Teleoperatören tar en betydande del av en summa som betalas in per SMS eller med ett telefonsamtal. Operatören kan ta 10 procent eller mer av donationen.

På hela euroområdet saktade inflationen av i juni till 5,5 procent som följd av att energipriserna sjunkit, visar Eurostats rapport. I maj steg euroländernas priser fortfarande med en takt på 6,1 procent.
En överföring via nätbanken direkt till organisationens bankkonto eller en slant i en insamlingsbössa är de billigaste sätten att donera pengar, eftersom de inte kostar något alls. Insamlarna som går runt med insamlingsbössor ute på stan är frivilligarbetare och därför billig arbetskraft.- Vi är en kampanjorgansation och hela verksamheten består av kampanjer som sköts av personalen. En stor del av våra kostnader är lönekostnader, säger Greenpeace informatör Juha Aromaa.

Priset på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,2 procent i jämförelse med majmånad, men steg med 9,5 procent på årsnivå. Siffrorna är preliminära och preciseras senare.
Det finns skillnader i hur hjälporganisationerna använder sina pengar. Vissa organisationer koncentrerar mer resurser till administration och insamling än andra. Konsumenttidskriften Kuluttaja har granskat de mest kända hjälporganisationerna som verkar i Finland.

Greenpeace är den organisation som använder störst andel av de insamlade medlen för att bekosta själva insamlingen. Enligt Juha Aromaa beror det på att man främst satsar på att värva nya månadsdonatorer ute på stan, och alla värvare får lön.

Vilken organisation är bäst att skänka till?
Välj en organisation som har ett ändamål som du själv tycker är viktigt. Här kan du söka bland alla ändamålsområden där organisationerna med 90-konto är verksamma. Alla organisationer som ägnar sig åt insamling har inte 90-konto och då gäller det att göra egna undersökningar av vem som står bakom insamlingen. Cachad
Organisationerna vill helst ha månadsdonatorer, eftersom det är en regelbunden ström av pengar som inte kräver nya dyra satsningar på insamling. Greenpeace har 20 000 månadsdonatorer i Finland som betalar in 7 -8 euro per månad.Flyktingkrisen har gjort att finländarnas vilja att donera pengar till olika hjälporganisationer har vuxit men det är inte lätt att välja organisation. Då det gäller bistånd är det svårt att mäta resultat. – Den här face-to-face-insamlingen har fungerat bra hos oss, och det är lite av en tradition eftersom vi var först i Finland med att använda den metoden, säger Aromaa. På senare år har det blivit allt vanligare med digitala insamlingsplattformar på nätet eller appar där man kan välja att ge pengar till olika insamlingar. Man kan också starta en egen insamling för ett projekt eller organisation, s.k. crowdfunding. Tänk på att det kan vara förknippat med en transaktions avgift. Ta reda på om den betalas av givaren eller av organisationen. Det förekommer både att avgiften tas ut som en procentsats på gåvobeloppet eller som en tilläggsavgift utöver gåvan. Det är vanligtvis förknippat med en avgift som organisationen får betala till den som tillhandahåller plattformen.Alla organisationer som ägnar sig åt insamling har inte 90-konto och då gäller det att göra egna undersökningar av vem som står bakom insamlingen. Kontrollera om organisationen har en hemsida med aktuell information om hur de använder insamlade medel. Är den öppen med information om vilka som sitter i styrelsen och finns en granskad årsredovisning? Försök att det går att komma i kontakt med någon person på organisationen för att få mer information. Om du känner dig osäker bör du inte skänka pengar till organisationen.

Det är många insamlare som hör av sig för att be om en gåva. Välj en organisation som har ett ändamål som du själv tycker är viktigt. Här kan du söka bland alla ändamålsområden där organisationerna med 90-konto är verksamma.
För att du ska veta hur din gåva används är det viktigt att kontrollera vem som står bakom insamlingen. Finns det tydlig information om vilken organisation som är avsändare och hur de kommer att använda kläderna? Det förekommer att andra aktörer än ideella organisationer samlar in kläder och säljer för egen vinning. Det är tyvärr vanligt att oseriösa aktörer ställer ut insamlingskärl på återvinningsstationerna och använder 90-konto-logotypen utan tillstånd. Tipsa oss gärna om detta så kan vi agera mot den otillåtna användningen av vår logotyp. Om det uppstår problem med nedskräpning vid insamlingskärlen ska man kontakta den kommun där kärlet är uppställt.Om du ger en gåva till en organisation med 90-konto kan du som givare känna dig trygg och veta att insamlade medel används till uppgivet ändamål och att det sker en granskning av hur stor del som används till insamlings- och administrationskostnader.

Är det en stiftelse kan man kontakta länsstyrelsen som är den tillsynsmyndighet där uppgifter om styrelse och revisor ska registreras. Vad gäller ideella föreningar finns inte någon tillsynsmyndighet men registrering av vissa uppgifter sker hos Skatteverket och Bolagsverket.Privata insamlingar där privatpersoner samlar in pengar i sociala medier, bland annat via Swish, har blivit allt vanligare. Du bör då passa på att ställa frågor för att säkerställa att pengarna hamnar rätt. Fråga hur personen kommer att redovisa hur pengarna använts. I dessa fall finns ingen kontroll av att pengarna verkligen går till det ändamål som sägs. Om det är en person som har skulder hos kronofogden finns risk att pengarna utmäts för att betala personens skulder. I sociala medier som t.ex. Facebook finns insamlingsverktyg som godkända välgörenhetsorganisationer får använda sig av. När man lägger ut födelsedagsinsamlingar som är kopplade till organisationer med 90-konto finns kontroll och granskning av hur pengarna används. Flera organisationer med 90-konto bedriver insamling av textil och andra saker som kan återanvändas och säljas i deras second hand-verksamhet. Förutom att lämna kläder i de insamlingsboxar som finns uppställda vid återvinningsstationer kan man ofta lämna kläderna direkt i second hand-butiken. Överskottet från försäljningen går till organisationens ändamål som kan vara allt från socialt arbete i Sverige till internationellt biståndsarbete. Miljö- och klimatarbete kan också vara en del av ändamålet genom att man återvinner den textil som inte kan säljas eller användas i biståndsarbete. Varje organisation har information på sin hemsida om hur de använder insamlade kläder.

Även om antalet svenskar som ger noll kronor till välgörenhet har ökat under flera års tid märks en påtaglig försämring i mitten av 2020. Det är med all sannolikhet osäkerheten kring coronapandemin som gjort att fler avstår från att skänka bort pengar.
– Det blir en stor utmaning för välgörenhetsorganisationerna att vända trenden nästa år och få fler svenskar att ge, säger Daniel Eriksson. Generellt sett är organisationerna duktiga på att kommunicera med sina befintliga givare men det är svårare att nå och påverka dem som inte ger något alls. Det är förenklat två helt olika spår som också kräver olika strategier.– Vi ser en polarisering av bidrag till välgörenhet med stora förändringar i de grupper som ger mest och minst. Gruppen med minst variationer är personer som ger relativt stora summor på mellan fyra och tio tusen kronor årligen, säger Daniel Eriksson som är VD på mediebyrån AdOn.

Vilken hjälporganisation ska man välja?
Rädda Barnen har 30 medlemsorganisationer verksamma i över 120 länder. Organisationen arbetar bland annat mot barnmisshandel och aga, sexuella övergrepp mot barn, barnpornografi, barnarbete och barnfattigdom. Röda Korset är en internationell humanitär rörelse med 14 miljoner volontärer i hela världen. Cachad
Du ska betala gåvoskatt på alla slags gåvor, till exempel pengar, värdepapper, fondandelar, bostadsaktier, fastigheter, bilar och djur eller värdeföremål som du fått i gåva.Gåvotagaren kan å sin sida få skattefria gåvor av olika gåvogivare. I fråga om skattefriheten är det endast av betydelse att värdet på gåvorna av samma gåvogivare understiger 5 000 euro under tre år.

Ett lån kan anses vara en gåva om man av omständigheterna kan konstatera att det från första början inte har funnits någon avsikt att betala tillbaka lånet.Om du under din livstid ger en gåva till en bröstarvinge, till exempel ditt barn eller ditt barnbarn, är gåvan i allmänhet förskott på arv. Gåvogivaren kan ha förordnat i sitt testamente att gåvan utgör förskott på arv. Förskott på arv är en gåva på vilken gåvotagaren ska betala gåvoskatt. Om gåvan har fastställts som förskott på arv beaktas den i arvskiftet och därmed även i arvsbeskattningen.

Du måste inte ta ut ränta på ett lån. Ett lån är alltså inte en gåva för att lånet är räntefritt. Man måste dock upprätta en återbetalningsplan för lånet och amorteringarna måste kunna verifieras. Lånebeloppet och amorteringsplanen ska vara realistiska sett till gäldenärens betalningsförmåga. När ett lån amorteras med hjälp av skattefria gåvor som långivaren ger låntagaren, kan lånet utgöra en gåva i beskattningen (t.ex. en gåva på under 5 000 euro ungefär vart tredje år).

Om gåvan inte har fastställts som förskott på arv beaktas den dock i arvsbeskattningen om gåvan har fåtts högst 3 år före gåvogivarens död. Läs hur förskott på arv beaktas i arvsbeskattningen.
Om gåvotagaren redan har betalat gåvoskatt under en tre års tid på en tidigare gåva beaktar Skatteförvaltningen den tidigare betalda skatten vid beräkningen av den nya skatten.När det är fråga om en skattefri gåva behöver gåvotagaren inte lämna en gåvoskattedeklaration om inte Skatteförvaltningen särskilt begär det. I vissa situationer – exempelvis aktie i ett onoterat aktiebolag – lönar det sig dock att lämna en gåvoskattedeklaration för en skattefri gåva. När ett gåvobeskattningsvärde har fastställts för egendomen kan du använda värdet som anskaffningsutgift om du senare säljer egendomen.Om en person får flera gåvor av samma gåvogivare under tre år ska gåvotagaren deklarera alla gåvor i gåvoskattedeklarationen när gåvornas värde överstiger 5 000 euro. Gåvoskattedeklarationen ska göras även om värdet på en enskild gåva underskrider det beskattningsbara värdet.

Similar Posts