Virkad Matta Av Mattrasor

Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.

Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-outNär trasan tar slut eller du vill byta färg gör du det mitt i en fast maska. Stick ner nålen i förra varvet och hämta upp som vanligt = två öglor på nålen från garn 1. Ta sedan garn 2 på nålen och dra den öglan genom de två första på nålen.

Hur breda ska Mattrasor vara?
Till trasmattor används ca 1-2 cm breda klippta tygremsor som inslag. De klippta remsorna sys ihop till långa band som lindas ihop till nystan. Klippta trasor på väg att bli en trasmatta. Det behövs ungefär 1,5 kg klippta mattrasor för att väva en kvadratmeter trasmatta.
Oftast virkas trasmattor med metallvirknålar på cirka 10 mm. Nålen behöver vara stadig och metallen glider bra när du virkar. Testvirka med trasan så att du ser att den inte är för bred för den nål du valt.

Och var rädd om händerna. Att virka med trasor kräver handkraft, därför fungerar det inte att hålla virknålen som en penna som när man virkar med tunna garner.
Lägg ner mattan med jämna mellanrum för att se att den blir rund. Den ska inte skåla sig eller blir som en volang ytterst. Om det händer ökar eller minskar du antalet ökningar så att den blir platt igen.Tillsammans med vävstolen fick jag en hel låda tyger och mattrasor. Nu har jag sorterat upp allt. Slängt lite och sparat lite. Hittade lite roliga mattrasor och slängde ihop en ny badrumsmatta. Trasorna var lite velouraktiga så den blev mjuk som bara den. Nu sparar jag resten tills jag fått till vävstolen.

Den som själv väver (eller i alla fall har provat) vet förmodligen vilken tidsåtgång det handlar om att sätta upp en väv. Först behöver varpen göras i ordning. Första stegen är att varpa och förskeda. Sen ska varpen dras på garnbommen innan det är dags att solva och skeda. Till sist görs fram- och uppknytning. Varje moment kräver stor noggrannhet. Blir det fel så behöver det rättas till. Annars syns det i mattan.
Förutom varp så behövs inslag för att få till en matta. Till trasmattor används ca 1-2 cm breda klippta tygremsor som inslag. De klippta remsorna sys ihop till långa band som lindas ihop till nystan.Jag älskar trasmattor av så många skäl. När jag växte upp hade vi en speciell matta som bara togs fram till jul och lades tvärs över köksgolvet. Den var lång och smal. Inte speciellt fin. Mörka murriga bottenfärger och inte helt symmetriskt randad. Det som var speciellt med den var att när den låg där på golvet så visste man att det var jul. Det var nog då som min vurm för trasmattor började. Med åren har jag samlat på mig många fler skäl att älska trasmattor.

Hur virkar man mattor?
Så virkas trasmattan Varv 1: Virka 4 luftmaskor och slut dem till en ring med en smygmaska. Varv 2: Virka 8 fasta maskor runt ringen. Varv 6 och så vidare: Fortsätt virka med 8 maskors ökning runt varje varv. Först i var fjärde maska, var femte och så vidare. Cachad
Jag har haft förmånen att ta emot säckvis med färdigklippta mattrasor. Trasor som annars hade hamnat på tippen. Jag har gått igenom de fint nystade trasorna, sorterat dem och fascinerats över den möda som lagts ner på att klippa och sätta samman dem. Kvinnomöda, helt säkert. Så ruskigt nära det var att all denna nedlagda tid höll på att gå till spillo.Läraryrket – En Superhjältetät yrkeskategori. Här visar slöjdläraren Leif Blomqvist hur man kan snickra en ask och sen dekorera den med korsstygnsbroderi. Snyggt och fiffigt. Så himla kul och rätt med korsbefruktning mellan slöjdtekniker och material också. Tumme upp för det!

Vad gör man med gamla trasmattor?
Att lägga en trasmatta under köksbänken där man står och arbetar – det gillar jag och har haft i köket länge. Det blir mjukare för kroppen, slamrar mindre och tvärtemot vad man kan tro är det lätt att hålla rent. Rasar det ner lite smulor funkar mattan som ett stopp som håller allt på plats.
Jag har suttit vid vävstolen och fantiserat om vem som en gång ägde och bar den skjorta som jag skyttlar in i väven. Manchesterbyxorna, de blommiga möbeltyget… Vad har sagts och gjorts när dessa textilier bars och användes? Finns där glada minnen? Sorgliga?Idag ser livet annorlunda ut och vi lever i ett land där de allra flesta av oss åtnjuter en ekonomisk grundtrygghet. Ekonomiska skäl till återbruk finns inte på samma sätt som förr. Idag finns istället växande sopberg, sinande naturresurser och ökande miljöproblem. För mig personligen är detta tungt vägande skäl till att återbruka. Vi svenskar köper i snitt 13 kg textilier per år, varav 8 kg hamnar på soptippen.

Jag älskar trasmattor för att en trasmatta inte bara är en matta. En trasmatta är en bit liv, en bit historia. En bit återbruk som är bra för djuren, naturen och kommande generationer.
För hundra år sedan var återbruk något man i torp och stuga nödgades till av ekonomiska skäl. I kärva tider har varenda liten palta och pinal tagits tillvara, lappats och lagats. Och när det till sist inte fanns något kvar värt att laga blev tyglumpen väggisolering mellan timmerstockar, eller kanske inslag i en trasmatta…Jag älskar äkta gamla trasmattor för att en människa av kött och blod lagt ner timmar av arbete på att remsa hundratals meter tyg så att det ska gå väva av det.

Tack! Ja, jag tror det är så med många hantverk. Tycker det är jättebra att fler och fler öppnar upp och bjuder in besökare i verkstäder och ateljéer. Får man se med egna ögon är det lättare att förstå 🙂
Gå till ett loppis eller myrorna eller erikshjälpen mm..Där kan du köpa billiga påslakan i alla sorten mönster o färger, sen är det bara att klippa =O) Lycka till med ditt projektVad fint det blir. Håller också på att virka en matta, det är jättekul. Vilket fynd att hitta färdiga nystan. Jag har fått köpa påslakan på loppis och riva eller skära själv. Den blir verkligen urfin!!!

Gu va coolt, jag vill också… Jag har varit sugen på att göra en oval trasmatta som man gör av flätor som sys ihop. Det är en supercool teknik som jag läste om i en av soul mamas böcker. Men jag har inte samlat ihop så många trasor än, hehe!
Vad fin den blir:)Har länge själv haft funderingar på att virka en matta.Lycka till och hoppas du lägger ut en bild på den färdiga mattan!Ska genast börja leta efter gammla lakan..hihiEn standardmatta kan ha upp till 1000 knutar per kvadratmeter, och en skicklig vävare kan göra 6 knutar per minut. Handknutna mattor är verkligen en investering i tid från vävaren som resulterar i en fantastiskt högkvalitativ slutprodukt som verkligen är unik. Tuftade mattor skapas utan knutar och använder istället en slinga av garn som dras genom mattans baksida. Denna looping görs ofta med en “tufting gun”, varför denna metod för mattproduktion är mycket billigare på grund av att den är mindre arbetsintensiv. Handknutna mattor är tillverkade på en specialdesignad vävstol och är knutna för hand. Hur en matta tillverkas beror på mattans storlek och knutens densitet. Detta kan påverka priset beroende på hur mycket arbete det handlar om – med antalet knutar som behövs och vävstolens storlek.Denna process har minst arbetskraft. Detta eftersom den nästan uteslutande görs med maskiner snarare än något för hand – till skillnad från de andra processerna vi har nämnt.

Handtuftning är den snabbaste metoden för att göra en matta för hand, den används för både modern, modern och traditionell design. Ull är ofta normen för handtuftade typer av mattor, liksom många andra fibbers som används inklusive akryl, viskos, jute och polyester.
Maskingjorda mattor har vanligtvis en livslängd på cirka 20 år eller mindre, beroende på vilken kvalitet och fiber som används. Fördelen med maskintillverkade mattor är att de har många av egenskaperna hos handgjorda mattor men kostar betydligt mindre. Dock kan inte charmen likställas med handknutna mattor.Mattor kan variera från land till land genom vävningsmetoder som skiljer sig geografiskt. Även från vilket material de är gjorda av kan göra en betydligt annorlunda slutprodukt.

Hur en matta tillverkas på en maskin är genom att sammanfläta ansiktsgarn och stödgarn (grunden för ansiktsfibern) för att tillverka en färdig vävd produkt. Dessa typer av mattor och produktion gör perfekta stygn.Den överlägset mest populära vävmetoden för mattor i Europa och Amerika. Maskinvävda mattor skapas på högeffektiva vävstolar. Dessa mattor tillverkas i allmänhet med material som ull och syntetiska fibrer som polypropylen, nylon, polyester, akryl och konstsilke.

De vertikala trådarna (varp) är bundna till vävstolen, och de horisontella stingen (våta) sammanflätas med varpen för att skapa grunden för mattan. Knutarna binds sedan till varptrådarna, genom att vävaren skär tråden och binder den för hand. Detta utgör mattans lugg.

Hur ska man klippa mattrasor?
Klipp ändarna spetsiga (ger mjukare skarv) och gör ett snitt mitt på trasan. Snittet bör vara ca 1-1,5 cm och vara placerat med huvuddelen inom spetsen på trasan. 2. Trä änden från trasa 1 (den som sitter på nystanet om du börjat nysta) genom skåran på trasa 2.
Garnet görs sedan för att skapa långa slingor och klipps på samma sätt som den handtuftade metoden. “Flokati” mattor har blivit populära de senaste åren.

Handkrokade mattor använder en form av vävning som liknar tufting, förutom att slingorna förblir intakta. Metoden använder sig av ett vapenaktigt instrument för att underlätta vävningsprocessen. Detta gör att det tar mindre tid att konsumera än handknutning. Sedan, istället för att garnet skalar, förblir slingorna intakta och skapar ett karakteristiskt broderat utseende på det till slut.
Den persiska knuten är asymmetrisk och lämnar en lucka, medan den turkiska knuten är symmetrisk. Den metod som används är vanligtvis beroende av var usprunget från mattan härstammar. Potientiellt är mönstren från persiska knutar bättre för detaljrika mönster. Detta är en mycket hård och tidskrävande process.Den är gjord genom att använda varpsträngarna för att väva med de våta strängarna. Detta utgör grunden för mattan samt för att göra mönstret. Mattans textur och design är beroende av den föränderliga färgen, storleken och strukturen på de våta strängarna.

En slags matta som kallas Flatväv kallas det eftersom de inte har någon lugg och ligger platt. På grund hur flatvävdmattor tillverkas har de en viss vävstil så att garnet är helt sammanflätat. Snarare än att sticka ut för att skapa en hög lugg. De kan tillverkas av syntetiska eller naturliga fibrer och ull, och de flesta naturliga fibermattor tenderar att vara plattvävda.
Duken som backar sig själv är tryckt med den övergripande designen, kallad en “tecknad film” som vävaren följer som guide. Detta hjälper till att styra “tufting gun” för att producera ett jämnt mönster när du trycker igenom slingorna.

Flokati är en annan typ av matta, men den är mycket specifik för en viss typ av matta och produktion. Den måste produceras på ett visst sätt för att göra anspråk på namnet “Flokati”-mattan, vilket den grekiska regeringen har drivit igenom.
Med denna tidskrävande metod skapas dessa typer av mattor noggrant som en enormt motståndskraftig produkt. De kan repareras och rengöras utan att slitas ut. Handknutna mattor kan hålla upp till 20 år på grund av den omsorg och hantverk som går till att väva dem för hand. De tål områden med hög trafik.

Om du vill ha en bättre uppfattning om material och vad de betyder. Läs våra blogginlägg om hur du väljer en områdesmatta för ditt vardagsrum eller hall.
Det finns också petite point hooking, som ser ut som korsstygn. Detta är mycket mer tidskrävande och gör därför mattorna mycket dyrare. Handkrokade mattor kan ge invecklade mönster med ljusa färger med precisionen av denna typ av väv.Hur väver man matta? En matta tillverkas med tusentalsknutar . Men hur många vet egentligen vad det betyder? Vävningsprocessen för mattproduktion är en skicklig konstform som funnits i tusentals år. Så det är förståeligt att produktionstyperna komplexa och väldigt olika.

Flatvävdamattor är inte lika tjocka som handtuftade eller knutna mattor. Dom är också inte lika hållbara. På grund av deras brist på lugg dyker fläckar lätt upp tyvärr. De är dock mycket mer prisvärda än handvävda mattor. De kan också producera levande färger i vävens intensitet.När garnöglorna dras genom baksidan appliceras de ytterligare lagren av grundstöd. Först tillsätts ett plast- eller gummigaller som kallas slöjan, som sedan säkras med latexlim. Slutligen läggs slutligen ovanpå det en skyddande baksida till.

Vad kan man göra med Mattrasor?
Grytlapp galore. En annan klassiker att virka av mattrasor är grytlappar. En grytlapp virkad av sönderrivna lakan blir alldeles lagom tjock för att faktiskt fylla den funktion den är tänkt för. Alltså att isolera från värme.
Flatvävdamattor kan handvävas eller med maskin. På grund av att vävens natur är så tunn och nära. De är ofta tvåsidiga eftersom du kan se väven från båda sidor.

Handtuftade mattor är mindre arbetsintensiva med hur en matta tillverkas, men ser väldigt lik handknutna mattor. De tenderar att vara billigare och bär inte riktigt lika bra, men varar fortfarande mellan 12-15 år.Så det är väl vad jag håller på att virka just nu. Tyckte för övrigt att grytunderlägg i mattrasor var rätt smart, bara att kasta in i tvättmaskinen om man skulle råka söla på dem! Varv 1. Börja med 2 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe). Virka 2 stolpar runt ringen. * Virka 3 luftmaskor, (detta blir ett hörn). Virka 3 stolpar runt ringen. Upprepa från * 2 gånger. Du har nu 4 grupper med stolpar. Avsluta med 3 luftmaskor och fäst med en smygmaska i 2:a maskan i varvets början. Nu har du gjort den innersta ringen. Ta av trasan och byt färg. (Lösa ändar fästs i slutet) Varv 3. Börja virka runt en av luftmaskbågarna på föregående varv. Virka 2 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe) och 2 stolpar runt luftmaskbågen. Virka 3 luftmaskor. * Virka 3 stolpar i samma luftmaskbåge som den tidigare stolpgruppen. Virka 1 luftmaska och 3 stolpar i nästa luftmaskbåge. Fortsätt med 1 luftmaska, 3 stolpar i hörnet och 3 luftmaskor. Upprepa 2 gånger från *. Avsluta med 1 smygmaska i 2:a maskan i varvets början. Ta av trasan.Dessa mormorsrutor består bara av 3 varv. Självklart kan man med samma princip virka hur många varv som helst. Tycker du beskrivningen är svår att följa är ett tips att söka på internet efter videor.

Varv 2. Börja virka runt en av luftmaskbågarna i ett hörn på föregående varv. Virka 2 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe) och 2 stolpar runt luftmaskbågen. Fortsätt med 3 luftmaskor och 3 stolpar i samma luftmaskbåge som den tidigare stolpgruppen. * Virka 1 luftmaska följt av 3 stolpar i nästa hörn och sedan 3 luftmaskor och 3 stolpar i samma hörn. Upprepa 2 gånger från *. Nu har du 2 stolpgrupper i varje hörn. Avsluta med 1 smygmaska i 2:a maskan i varvets början. Ta av trasan, byt färg.
För alla som är sugna på en trasmatta men inte har plats för en vävstol hemma har Anna-Lisa Persson en lösning: virka mormorsrutor av mattrasor! Rutorna sys ihop till den storlek du vill och blir en perfekt matta på balkongen, altanen, eller var du vill.

Den här mattan är kvadratisk och består av 36 rutor som är cirka 25 centimeter stora. En mormorsmatta kan varieras i all oändlighet. Du kan förstås göra en mindre matta av färre rutor. Den kan också byggas på efter hand, om andan faller på eller storleken på balkongen växer. Och får du en ruta över kan du alltid göra en fin stolsdyna av den.

Jag valde att montera fyra rutor åt gången. Självklart kan man göra som man vill. Jag sydde ihop dem från avigsidan med vanlig kastsöm och cirka 7 mm stora stygn.
Använder man olika trasor blir rutorna lite olika i storlek. Är skillnaderna inte alltför stor går det lätt att dra i rutorna vid monteringen så att allt passar ihop. Fäst lösa trasor på baksidan med nål och tråd.Mormorsmattan består av vanliga mormorsrutor virkade av mattrasor. Det är hur lätt som helst att virka rutorna när man väl kommit igång – och då kan det faktiskt bli riktigt svårt att sluta! Jag har blandat trikåtrasor och trasor i bomullsväv. Det är dock lite lättare både att virka och sy i trikåtrasor. Smalare trasor är lättare att virka i än breda. Jag klippte mattrasor av babykläder sonen aldrig använde, lite t-shirtar och lite mammkläder för ganska länge sedan. Tanken var att jag skulle göra en massa runda mattor och fästa ihop dem till en stig att ha runt sängen. Sen flyttade vi och i nya lägenheten ryms ingen stig runt sängen. Så det fick bli en hallmatta istället. Jag blir glad varje gång jag ser den. Den är skön att gå på, lyser verkligen upp vår lite mörka hall och så gillar jag återbruk. Istället för att köpa en ny matta har jag använt sånt som annars skulle kastas och skapat något fint som jag behöver. Det värmer en miljöväns hjärta. Virkade mattor är min nya passion. Denna har jag jobbat på länge och nu är den äntligen klar. Lagom till att allt julpynt åkte ner i lådorna. Virkade med fasta maskor och 1cm breda trasor och virknål nr 5. Tyckte det blev för tjockt med ”vanlig” tjocklek. Hade en massa svart tyg från utställningen Vad bor i Marmaskogen som jag och min syster gjorde för 5-6 år sedan.Jag säljer i första hand lokalt i Västra Götaland, Halland och Bohuslän, men ett flertal av mina regelbundet återkommande kunder finns i andra delar av Sverige och även utomlands, bl.a. i Norge, Finland, Danmark och USA.

Hur man gör mattor?
Maskin tillverkad eller kraft loomed. Den överlägset mest populära vävmetoden för mattor i Europa och Amerika. Maskinvävda mattor skapas på högeffektiva vävstolar. Dessa mattor tillverkas i allmänhet med material som ull och syntetiska fibrer som polypropylen, nylon, polyester, akryl och konstsilke.
Ett tips är att välja en riktigt stor matta att ha under soffgruppen och sängen så mattan läggs under dessa. Om mattan läggs ”utanför” eller framför soffan kan den lätt kännas lite svävande. Men om matta går att lägga in under två av benen på en soffa, fåtöljen eller under sängen så binder det ihop möblerna med mattan och man får en fin helhet.En bra tumregel är att mattans storlek ska anpassas efter rummets storlek. Ett stort rum kräver en stor matta, eller flera mindre. Med den stora mattan kan man också skapa rum i rummet med, genom att placera t.ex. en soffgrupp eller matgrupp på. En långsmal matta passar bra i en lång hall och en mindre matta kan man ha som dörrmatta, badrumsmatta, i en walk-in-closet eller varför inte i skafferiet? En rund matta ger ett mjukt intryck vilket mjukar upp om du har mycket möbler och andra detaljer som gör rummet lite ”kantigt”.

Vill du att mattan ska vara blickfånget i rummet – satsa då på en läcker mönstrad matta som sticker ut i inredningen. Välj också gärna någon kudde eller pläd att lägga i soffan som går i liknande mönster för att matcha med mattan.Ett annat tips är att låta en stor matta ligga mitt i rummet för att ”döda” den tomma yta som kan uppstå i ett större rum, eller i ett rum som har få möbler. Då ger det ett stilrent men mysigt intryck!Vilken intryck vill du att rummet ska ge – lite hårt och tufft (tänk industri), eller mer mjukt och mysigt? Materialet anpassar du efter denna stil. Tänk också på vart mattan ska placeras någonstans. Är det ett ställe som utsätts för mycket smuts, t.ex. hall – välj då en som är slitstark och klarar av det, såsom sjögräs. Ska den vara mjuk och skön mot fötterna i ett sovrum eller vardagsrum passar det bättre med ull eller polyester.Mattor – denna djungel! De ger ett ombonat och mysigt hem och är perfekta ljuddämpare. Men hur ska man då tänka? Vilken storlek? Vilken form? Vilken färg? Royal Design.se har några bra tips för dig som är på jakt efter den perfekta mattan.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!
Jag klippte och virkade, klippte och virkade i helgen och när alla påsar var använda var min matta 100 cm i diameter. Inte fullt så stor som jag hoppats, men tillräckligt stor för att jag ska känna mig nöjd. Det gick åt många påsar till detta projekt. Många var visserligen ganska små, men liten eller… Läs mer Plastpåsemattan färdig!Varför blir projekt liggande? Ja det är ju något som tar emot – eller hur? Antingen så är det tråkigt eller så är det någonting som inte blev som man tänkt sig, inte blir tillräckligt snyggt eller som man inte begriper sig på. En så enkel sak som att man måste prova eller kontrollmäta kan… Läs mer En ny matta

I en tygbutik i Leksand, så hittade jag fina trikåtrasor som inte bara var enfärgade utan även fanns i olika mönstrade trikåer. Fina barnmönster fanns, men det passar ju inte riktigt i mitt hem när barnen passerat den åldern. Jag hittade istället en stor trikåtrasehärva i ett mönster som var vitt, cerise, grått och svart och… Läs mer En ny badrumsmatta

Det var tungt! Det var galet många trådar att hålla reda på åt gången – men det var det värt! Mattan är virkad i ett dropsmönster och i garnet Paris. Tycker tyvärr att det luddar lite redan från början, så vi får se hur den håller över tid. Färgerna var fantastiska och i en kombination… Läs mer Färgglad virkad matta
Filtar och plädar. Att sticka eller armsticka en pläd av fleecefiltar har blivit galet poppis. Särskilt tokigt är det med tanke på att personer går iväg och köper *nya* filtar att klippa sönder. Jaja. Du kan också sticka en pläd eller en filt i tunt trikågarn. Och så tunna stickor som 20 mm. Ahem.

Vad kostar mattrasor?
Mattrasor skurna och Trikåtrasor Skurna mattrasor – 300:-/kg av lakansväv / enfärgade, otvättade.
Och glöm inte den klassiska … en virkad rund matta av gamla lakan, eller min version av rund T-tröje-matta. Även Tidningen Land har en kort beskrivning på en enkel, rund matta.Grytunderlägg. Och vi ska inte glömma pannlappens kusin. Stjernfalls virkade grytunderlägg av mattrasor består av bara fyra varv! Virka dessa sköna och blommigt håliga grytunderlägg fort som bara attan!

Kan du inte bestämma dig huruvida du ska sticka eller virka en matta? Kombinera båda teknikerna! I Bimas beskrivning mixar du virkade och stickade kvadrater av mattrasor. Inramade med stickade remsor blir fyrkanterna en rektangulär matta.
Garnsäljarna Eddna (tidigare Järbo garn och Svarta fåret) har en hel serie bärbara plagg som kan du kan sticka i antingen färdigt trikågarn eller i tygremsor du fixar till själv:Virka till bilen. Vad är det som avgör om en grytvante är en grytvante eller en tvättvante för biltvätt? Kanske fodringen. Den här varianten virkar du i krokodilmaskor och T-tröjegarn.

Wohoo! Har du en pinsam tischa i garderoben? Eller kanske ett dussin gamla boybands-T-tröjor? För att inte tala om de där lakanen vars mystiska, stela fläckar inte drar bort uppmärksamheten från de slitna partierna (som avslöjar att du har tillbringat på tok för lång tid i sängen)?
Förutom att du behöver en massa lump … väldigt massa … behöver du även en grov virknål (minst 7 mm, upp till 15, 20) och tjocka stickor, beroende på hur grova tygremsor du klipper eller river.

Hur våtspänner eller blockar du en matta virkad av tygremsor? Selfmade (tidigare Stoff och stil) rekommenderar i virkmönstret till en uggleformad matta att du lägger den på ett klinkersgolv med golvvärme.
Sitt på sk*iten. Ska bara grytorna få något skönt att sitta på? Nädå, sticka en kvadratisk stolsdyna av tygremsor. Eller virka ett runt överdrag till pallen. Eller varför inte virka runda sittunderlägg med handtag?Mattor, trasmattor, är väl det mest grundläggande du kan sticka och virka av trikå- och tygremsor och andra mattrasor. Du kan virka den traditionellt rund eller oval eller avlång eller fyrkantigt rektangulär, eller ännu hellre, prova finska Yles läckra trasmatta ”stenlagd gång” (på svenska) med små raggiga, ihopsydda rundlar. Anna har återvunnit garn sedan hon var en mycket liten besserwisser. Hon tycker att det snajdigaste med stickning och virkning — förutom att det ger håriga handflator — är den myckna matten. Craft Passion har designat en helt underskön väska, virkad med öglemaskor i trikåremsor, och komplett med blixtlås och en massa små praktiska fickor. (Okej, just fickorna och fodret måste du sy dit, så det är inte ren virkning.)

När ska man ha rund matta?
En långsmal matta passar bra i en lång hall och en mindre matta kan man ha som dörrmatta, badrumsmatta, i en walk-in-closet eller varför inte i skafferiet? En rund matta ger ett mjukt intryck vilket mjukar upp om du har mycket möbler och andra detaljer som gör rummet lite ”kantigt”.
Är du en av dem som är frustrerad över att det inte tycks gå att köpa tjockt garn till dina 20 mm-stickor? Grattis! Med gamla T-shirts kan du göra eget, toksnyggt garn.

Om mattor känns för trista, varför inte virka en björnskinnsfäll som är snäll? Själva kroppen eller mattan virkar du i tyg- eller trikåremsor, medan huvudet och svansen är tänkta att virkas i grovt bomullsgarn. (Givetvis kan du använda smalare tyrgremsor istället.)
Den stickade jeansväskan Injeanius är i rätstickning, och du kan dessutom använda överflödiga sömmar till flätade handtag piffa till väskan med en bortklippt byxlinning.Tycker du att det är för tjorvigt att virka med tygremsor och en tjock virknål? Använd mattrasor eller trikågarn som inslag till korgen, och virka runt med vanligt garn och normal storlek på virknålen.

Och Lankava (igen!) tänker på utomhusstolar sommartid och tycker att du kan kroka en solstolsmatta. Och varför inte virka en leopardfläckig kudde att ha bakom nacken?
Bling-bling? Bien sûr! Även smycken kan du påta och pilla fram av tygremsor av färgglada påslakan och örngott. Trikåremsor från en T-tröja kan du fingervirka ett armband av. Du kan också återbruka dubbelt genom att använda botten på en läskburk och en gammal T-tröja för att pyssla ihop ett armband.Klassisk, men en modern twist, är Yarnfreaks virkade matta som liknar en virkad duk. Den danska beskrivningen är till köpe-trikågarn, men det fungerar lika bra med återvunna remsor. Förstås. Duk. Vad kallas ett stort grytunderlägg? En duk, så klart! Gratis och norsk beskrivning på en virkad duk av trikågarn, med matchande glasunderlägg. Och Creative Jewish Mom stickade en löpare av påslakan och örngott. Novita kallar sin virkade duk för tablett. Och det kanske är ett bättre namn och användningsområde. En korg är också poppis. (Väv)garnfirman Lankava bjussar på virkmönstret till en blom-formad korg. Det använde jag för att virka en korg av gamla jeans. Och om du föredrar stickade modeller har Lankava en korg eller påse som du hänger upp på väggen. Att den är skriven för deras polyesterband kan du bara ignorera.T-tröjor klippta i remsor blir utmärkt, lagom elastiskt garn (som på interwebben går under beteckningen ”tarn”, T-shirt yarn). Dukes and Duchesses bjuder på både en klipp-kurs och en stickbeskrivning på en väska eller shoppingkasse.

Novita vill gärna att du använder deras trikågarn. Men deras förvaringskorg av stora mormorsrutor blir lika bra med ”garn” klippt av lakan eller tröjor.
Vill du sitta ännu skönare? Gör som Bautawitch och sticka eller virka en sittpuff, och fyll den med extratäcken. En stickad sittpuff av lakan har även Kattjakten gjort. Anna virkpannas snabbvirkade matta är egentligt tänkt för ett tjockt köpegarn, men även dina hemklippta tygremsor lär gilla att bli maskade med en 15 mm-virknål. Är det en finmatta eller en badrumsmatta? Liten är den i alla fall. Mattan av trikåtrasor i Hemmets Veckotidning är slätstickad med en rätstickad kant.

Annica ledsnade på alla udda strumpor, klippte dem spiral — och virkade en korg av dem. Genial (och tidskrävande) återvinning! I Annicas virkbeskrivning ingår även en smart metod för hälarna. Klipp bort dem, bara.

Riktigt snygg och stilig, nästan lite väl slösaktigt vacker för ändamålet, är CocoKnits gratis stickbeskrivning till en badrumsmatta, med fläta, mosstickning och fransiga fransar. Eller denna stora, stickade matta (via Internet Archive) (som blev mer lättstickad med handgjord rundsticka).
Na-na-na, na-na-na Batman! Om du har svarta mattrasor eller T-tröjor att klippa till kan du virka en Batman-matta. I den danska beskrivningen krävs också en gnutta vitt garn till ögonen, och blått till kanten. Grytlapp galore. En annan klassiker att virka av mattrasor är grytlappar. En grytlapp virkad av sönderrivna lakan blir alldeles lagom tjock för att faktiskt fylla den funktion den är tänkt för. Alltså att isolera från värme. Inte att se piffig ut vid spisen. En rätstickad korg i trikågarn (på engelska) kan bli lagom stabil om du dubbelviker ytterkanten. Och korgen blir rund genom förkortade varv. (Du kan även följa Garnstudio/Drops designs stickbeskrivning till en brödkorg, men använda stickor som passar till mattrasor.)När jag stickade vår hallmatta av gamla påslakan valde jag dominostickning, men det går förstås lika bra med ihopsydda längder av mosstickning. Och Jana valde att dominosticka gamla T-tröjor plus sy ihop rutorna till en matta.

Den stickade korgen av trikågarn verkar inte särskilt stabil. Men det kan du givetvis inte förvänta dig av något stickat. Eller påtat. För stickbeskrivningen är ursprungligen skriven för påtring eller Quick Knit.
Vad glad jag blir att jag lyckas inpirera, Sofia! 🙂 Jag gör inget sista varv med fm på hexagonerna utan ett varv med stolpar. 9 stolpar på varje sida och så markerar jag hörnen litet extra med 2 lm. Sedan syr jag ihop hexagonerna med varandra. Vad glad jag blir! Du är en duktig virkerska! För ett mönster är aldrig lag, bara ett förslag. När man själv anpassar o blir nöjd – då har man gjort sitt allra bästa! Bra jobbat! 😍 Virka en mormorsruta med 6 varv. (När jag virkar mormorsrutor gör jag det med stolpgrupper om 3 stolpar, 1 lm mellan grupperna förutom vid hörnen, då jag istället virkar 3 lm mellan stolpgrupperna.)Hej igen. Jag lyckades med mattan. Den blev jättefin. Jag tittade noga på din bild av mattan och det gjorde som jag trodde. Det blev kanske inte enligt beskrivningen men nästan. Tack för underbar inspiration.

När jag så var klar skrev jag ner hur jag gjorde, i fall du blir sugen och vill ha en beskrivning att utgå ifrån. Kom dock ihåg att ett mönster inte är lag utan mer ett förslag till hur man kan göra. Vet du hur man ökar för att göra en halvmåneform så kan du lika gärna virka på ditt sätt som att följa det exakta antalet stolpar som jag har skrivit ner…

Vad jag förstår har du virkat klart mormorsrutan. Välj då en av kanterna och börja i den 3:e lm-bågen från höger. Hörnet räknas som den första. 1 sm och 1 lm. Sedan är det dags för dubbelstolparna i den mittersta. Jag vet faktiskt inte hur jag ska förklara det bättre än så…? Lycka till! 🙂För att kunna virka mattan så måste du veta hur du virkar mormorsrutor. Jag har tidigare gjort ett lätt att följa step-by-step fotomönster på just mormorsrutor här i bloggen:

Hej Louise och välkommen till min blogg! Åh, vad roligt att jag kunde inspirera dig till att göra så många av ”mina” saker! 🙂 Hoppas du kikar in snart igen för än fler tips!
Du hittar alla mina mönster under DIY! De är gratis MEN all kopiering (foton som text) är förbjuden! När du virkar efter dem och publicerar egna bilder, tagga med #bautawitch som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete. Enjoy! 💕Kom ihåg att ett mönster inte är lag utan mer ett förslag till hur man ska göra! Din matta behöver inte se exakt ut som min så om du vet hur man ökar för att få en halvmåneform så kör på ditt eget vis! Din matta kommer bli minst lika fin – det är jag övertygad om! 🙂 Virka den andra hjärtbågen på den sida av kvadraten som är närmast till vänster av den första hjärtbågen när du har arbetet med rätsidan mot dig. Ta INTE av garnet när du är klar med varv 3 utan vänd ditt arbete så att du har avigsidan mot dig. Jag har haft några orörda nystan av Hoooked Zpagetti liggande som jag funderat över vad jag skulle göra med. Garnrester från att jag gjorde sittpuffen och garnkorgen. Jag har sett en del mattor virkade av mattrasor som jag tyckt har varit dekorativa men jag vill ju gärna att allting jag gör ska ha det där lilla extra för att det ska vara roligt och inspirerande att ta efter… Så jag bestämde mig för att försöka virka en hjärtformad matta som passar utmärkt på en gästtoalett eller kanske utedasset på ett landställe. Det här är resultatet.Hej Åsa! Det här blev ett krångligt mönster! Mest för att jag skrev ner det i efterhand då jag redan var klar med mattan… Sedan gav jag bort mattan till en kär vän så nu kan jag heller inte gå tillbaka och se hur jag gjort! 😦

Garnet jag använt heter Hoooked Zpagetti (det ska faktiskt vara hela 3 O:n!) och det går åt ett stort nystan. Virknålen har storlek 12. Uddkanten är virkad i Catania med virknål 3,5. Jag har därför gjort ett förenklat mönster som kommer att publiceras i samarbete med Hoooked i samband med att jag öppnar min webbshop den 4/4. Så mitt förslag till dig är att antingen avvakta tills dess eller så får du försöka sluta se på mitt mönster som lag utan mer ett förslag till hur man kan göra! Din matta behöver inte se exakt ut som min så om du vet hur man ökar för att få en halvmåneform så kör på ditt eget vis! Din matta kommer bli minst lika fin – det är jag övertygad om! 🙂 När jag virkade min matta visste jag inte om den skulle bli något att ha eller inte. Väl färdig tyckte jag den blev riktigt söt! DÅ bestämde jag mig för att skriva ner mönstret, så tyvärr finns det inga bilder ”allt eftersom jag virkade” och tyvärr inte heller tiden att göra ännu en matta för att fotografera. Det är litet enklare och inte så tidskrävande vid mindre projekt och du har kanske hunnit se att jag gjort många sådana fotomönster här i bloggen: afrikanska blommor, mormorsrutor, rosor osvAllas.se erbjuder gripande journalistik kring ämnen som relationer, hälsa och handarbete samt innehåll från veckotidningarna Allas, Allers, Hemmets Veckotidning, Året Runt, Allers Trädgård och Antik & Auktion. Virka 6 lm med Zpagetti och slut till en ring. V 1: 9 fm runt ringen, 1 sm i 1:a fm. V 2: 2 fm i varje m. V 3: Öka 1 m i varannan m. V 4: Öka 1 m i var 3:e m. V 5: Öka 1 m i var 5:e m. V 6: Öka 1 m i var 5:e m. V 7–8: fm. V 9: Öka 1 m i var 3:e m. V 10: Öka 1 m i var 5:e m. V 11–12: fm. Byt till rött och virka med dubbel tråd: 2 v fm. Virka 7 v fm med bandgarnet. Lägg upp 53 m. Sticka 4 v rätstickn. Fortsätt med slätstickn men sticka de 4 första resp sista m på varje v räta så att det bildas en kant runt mattan. När arb mäter ca 97 cm stickas 4 v rätstickn. Avmaska ganska löst med am. Fäst garnet.Klipp bandgarnet till halva bredden så blir det smidigt att virka med. Håll bandet med de rullade kanterna uppåt och klipp en bit i taget så blir det betydligt enklare än det låter!Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!jo det går fortare att riva, jag börjar me ett litet klipp sen så river jag tills det är ca 2 cm kvar att riva o vänder på det så jag får det att hänga ihop! Bomullstyg, t ex gamla lakan, ger bra mattrasor. Även bomullstrikå kan användas. En del väver trasmattor med trasor av jeanstyg. Fleecetyg kan användas till badrumsmattor. #42 När det gäller storleken på nålen, har jag fått tipset att använda en virknål som är ungefär lika grov som garnet, snöret eller den rivna trasan. Det fungerar bra för grova material.

Var kan man köpa Mattrasor?
Material och tillbehör för vävning Här hittar du vävmaterial och vävtillbehör, såsom garn, mattrasor och vävredskap. Hos mig kan du också köpa vävnotor och ämneslitteratur.
#69 Som utbildad hemslöjdkonulent tycker jag att man får göra som man själv vill. Varför ska andras metoder vara fel? Bara det blir fint och man själv blir nöjd.

Det går lätt och man ser snabbt resultatet. Men det är tungt när man gör stora saker. Faktiskt orkar jag inte länge med mina artroshänder. Jag har virknål 12.
Hittade ett mönster på en matta på nätet men jag får det inte att bli bra. Mattan blir mer än kon än en rund matta.. Hur ska ja göra för att de ska bli rätt era mattor ser så runda och fina ut hur har ni ökat eller har ni något bra mönster ni kan tänkas dela med er av. Tyvärr tror jag det blir svårt för mig att få tag i alla tidningarna som det tipsas om tidigare i tråden..

Vad ska man ha för matta till grå soffa?
Har du en ljusgrå soffa, så väljer du vanligtvis inte en ljusgrå matta. Istället väljer du kanske en annan färg, eller om du vill ha en grå matta så väljer du en mörkare grå nyans i mattan än den i soffan. Många väljer en matta i grått, vitt, svart eller beige till sin grå soffa.
Mattrasor klipper eller river man antingen i långa remsor längs med tyget och skarvar vid behov. Man kan också börja längst ner till höger på tyget, klippa tills man är 1.5 – 2 från vänstra kanten. Sedan klipper man en ny trasbredd (1,5 – 2 cm) ovanför den gamla som man klippte först, tills man kommer till högerkanten. Man klipper alltså inte av tyget utan låter det hänga ihop i kanterna. Det blir en liten extra tygbit där man vänt vid varje kant. En del tycker kanten stör helhetsintrycket och föredrar trasor som är skarvade. Använder man trikå så ska man klippa så trasorna blir så stumma som möjligt.Har inte tänkt på att det går att virka med trikå, kanske ska ta alla avlagda t-shirts och klippa sönder och testa. Borde ju vara samma princip som med lakanFinns bara ett sät: Jag måste prova.#99 och #101 Tack för jättefina länkar. Är tyvärr nybörjare på virkning så det blir nog tyvärr lite väl svårt med engelskan. Men i övrigt så var du helt rätt ute#44 Jag har inte artros men tycker ändå att det sliter mer på handleder och axlar att virka än sticka. Och då virkar jag ändå bara mindre grejer (fast har fått inspiration från Ravelry och här att virka matta av alla gamla t-shirtar och annat i jerseytyg).

Similar Posts