|

Vita Hästen Sång

Vita hästen, även kallad Värdshuset Vita Hästen, är en österrikisk operett i tre akter från 1930. Den är komponerad av Ralph Benatzky. Den första Svenska föreställningen kom på Hippodromen i Malmö 1931. Sedan dess har den spelats åtskilliga gånger bla 1932 på Vasateatern 1932 med Gösta Ekman, på Oscarsteatern med Ernst Rolf som fick läggas ned på grund av Kreugerkraschen. 1935 bearbetades manuset om av Kar De Mumma och sattes upp med Max Hansen, Thor Modéen och Margit Rosengren, detta gjorde att operetten äntligen fick sitt genombrott i Sverige. Max Hansen spelade även i Oscarstearn uppsättning 1948, 1976 såg Stig Grybe och Inga Gill i huvudrollerna, Max Hansen återkom igen 1950 i en föreställning på Malmö stadsteater. Därefter har Nils Poppe spelat Leopold tre gånger: på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 1971 och 1986 och i en uppsättning på Malmö stadsteater 1977. Den har även satts upp på Säffleoperan med Thore Skogman i huvudrollen och på Nöjesteatern i Malmö, där Jan Malmsjö firade triumfer i kyparrollen. En krogversion gjordes på Trädgårn i Göteborg med Peter Harryson, Inga Gill och Kim Anderzon i huvudrollerna och den har gått som sommarteater 2010 på Gunnebo slott i Mölndal med Claes Malmberg, Charlotta Huldt-Ramberg, Ola Forssmed, Stefan Ljungqvist och Eva-Lotta Ohlsson i rollerna. Den här skivinspelningen är med den sättningen som spelade Vita Hästen på Riksteatern sommaren 1982 där den sattes up med Ann-Louise Hanson, Sven-Erik Wikström, Louise Werner och Olof ThunbergLänstidningen, LT, är ledande morgontidning i Södertälje, Nykvarn och Salem. Vi uppdaterar dygnet runt med senaste nytt på LT.se. Vår journalistik granskar, berör, avslöjar, underhåller och visar vägen i lokalsamhället. LT grundades 1861 av Justus Johansson och finns idag som papperstidning, sajt, app, nyhetsbrev och e-tidningStallbacken Kultur är handikappanpassad och har adress Landsnoravägen 42 i Sollentuna, och ligger vackert vid norra delen av Edsviken, nära Edsbergs slott.

Ett lustspel. En sommardröm i Österrikiska alperna vid Wolfgangsee. Till värdshuset där det i kväll spelas opera, Cosi fan tutte – så gör alla, anländer gästerna och deras olika intressen gjuts samman, och kolliderar, i sång och dans.
Operettmusikal-crazyrevy-farskomedi. Så kan man rubricera Vita Hästen, som ges på utomhusscenen vid Gunnebo slott, i naturskön omgivning utanför Göteborg. Här har man spelat sommarteater i flera år, bland annat ett par komedier av Molière, men i år gör man en storsatsning i samarbete med Riksteatern.Operetten Värdshuset Vita Hästen från 1930 utspelas i tyrolermiljö, men i Gunnebo har man lokalpatriotiskt nog förlagt alplandskapet till trakterna av Göteborg.

Hur gammal är hästen?
Ett år av en hästs liv motsvarar ungefär tre människoår. Hästen är föl fram till 4–6 månader. Därefter, tills den fyller två år, kallas den för åring. När hästen är 5–18 år är den vuxen.
_Det känns oerhört tungt att behöva meddela att trots alla försök räcker det inte till för att rädda Vita Hästen Ishockey AB. Vi vill tacka alla spelare, ledare, publik, volontärer och sponsorer för allt stöd under den här tiden, säger Rickard Rauge ordförande. _

Vad betyder vita?
Latinskt namn som betyder vit eller den ljuse.
Föreningen HC Vita Hästen som innefattar junior, ungdom och tre kronors hockeyskola kommer att fortsätta bedriva sin verksamhet som vanligt och är en viktig del för barn och unga både i Norrköping och för Östergötland.

Flera hockeyföreningar i Sverige rapporterar om stora underskott och vi kan konstatera att glappet mellan förlorade sponsor – och publikintäkter tillsammans med utmanande omvärldsfaktorer gör att människor och företag håller hårt i sin plånbok. Detta har bidragit till stort ekonomiskt underskott som nu avslutningsvis tvingar bolaget i konkurs.
År 2006 valde klubben att ta steget fullt ut genom att återta namnet Vita Hästen. Några år senare hade man etablerat sig som topplag i division 1 och 2014 tog man steget till hockeyallsvenskan. I första säsongen efter att man kvalificerat sig till hockeyallsvenskan nådde Vita Hästen SHL-kval mot Modo.Redan första säsongen vann man Division II och fick kvala till högsta serien. I kvalet kom man dock sist och man blev kvar som ett topplag i Division II. Efter serieombildningen 1975 hamnade man i Division I (dåvarande andraligan), men gick igenom en formsvacka och fick spela några säsonger i tredje-divisionen innan man kunde återkomma.

Vita Hästen gick i konkurs 1996. En ny förening bildades och var tillbaka i Division 1 hösten 1999, men det skulle ta tio år från ombildningen till att man återigen var tillbaka i toppen av Division I. Sedan 2014 Spelar man återigen i andradivisionen som nu heter Hockeyallsvenskan.
Sammanslagningen var framgångsrik då IFK/IKS genast blev ett topplag i division 2, den näst högsta divisionen. 1968 och 1972 nådde man kval till den högsta serien utan att lyckas. I mitten av 1970-talet tog storhetstiden slut, vilket 1977 ledde till att klubben degraderades i seriesystemet. Det skulle komma att ta tre år innan man hade tagit sig tillbaka.Satsningarna att nå elitserien misslyckades, där det istället blev det en bitter konkurs 1996. Klubben hade under resans gång samlat på sig 7 miljoner kronor i skulder och utgick därmed ur seriesystemet. En ny klubb grundades omgående under namnet Norrköping Hockey, som enligt bestämmelserna skulle börja i den femte högsta serien. Snart kom dock en sammanslagning till stånd med förortslaget Skärblacka IF, som gav sin plats i fjärde högsta serien till förfogande under förutsättning att deras namn skulle representeras. Officiellt klubbnamn blev därmed NSH-96 (Norrköping Skärblacka Hockey). Inför det andra året ändrades klubbens namn till Hästen Hockey, vilket bar tur med sig då laget avancerade till division 1, den tredje högsta ligan.

Hur lång tid är en hockey match?
En ishockeymatch spelas normalt i 60 minuter uppdelat på tre perioder om 20 minuter.
Klubben grundades 1967 under namnet IFK/IKS genom att lokalkonkurrenterna IFK Norrköping och IK Sleipner slog ihop sina ishockeysektioner. Laget kom i folkmun att kallas Vita Hästen. Anledningen var att IFK spelade i vita tröjor och att Sleipner var Odens häst i den nordiska mytologin. Smeknamnet blev så etablerat att klubben 1973 valde att göra det till sitt officiella namn. HC Vita Hästen är en ishockeyklubb från Norrköping, som sedan säsongen 2014/2015 spelar i Hockeyallsvenskan. 31 mars 2023 ansökte föreningens aktiebolag, där A-lagsverksamheten bedrivs, om konkurs. Hockeyskolan, ungdoms- och juniorverksamheten omfattades inte av konkursen då dessa drivs av föreningen Vita Hästen och inte aktiebolaget. I och med konkursen så tar föreningen även över A-laget och får börja om i Division 3 inför säsongen 23/24. Matchstället hemma är röd tröja med svarta byxor, bortastället är vit tröja och svarta byxor. Hemmaarenan heter Himmelstalundshallen, som invigdes 1977 och har en publikkapacitet på 4 500 personer. År 1986 inleddes projektet elit-90, vilket innebar att Norrköpings näringsliv gick samman ekonomiskt för hjälpa klubben att nå Elitserien – den högsta ishockeydivisionen. Detta gav resultat då man etablerade sig som en av Sveriges toppklubbar utanför elitserien och under många år var en seriös aspirant att ta klivet upp. Åren 1990, 1992, 1994 och 1995 var man ett av fyra kvarvarande lag som slogs i kvalserien om en plats i elitserien. Under den första sejouren var Vita Hästen mycket nära att lyckas då laget föll med knapp marginal i en gastkramande avslutning på kvalet. En storseger (6–1) mot Björklöven räckte inte då Rögle, som också hade chans att gå upp, i tredje perioden släppte till oavgjort efter en till synes stabil hemmaledning (4–1) mot serieledarna Modo. Kvitteringsmålet kom med 2 minuter och 52 sekunder kvar. Inför den stundande förlängningen visste Rögle att de inte kunde gå upp eftersom Vita Hästen hade vunnit sin match och för Modo räckte det att spela på resultatet. Modo avgjorde dock genom att göra mål och behöll därmed sin plats i elitserien. Om Rögle hade vunnit matchen, antingen under ordinarie speltid eller i förlängningen, så hade Vita Hästen spelat i elitserien nästkommande säsong.

Vita Hästen hedrade den 7 mars 2014 de tre största legendarerna i klubbens historia genom att hissa upp deras tröjor i Himmelstalundshallens tak. Dessa tre valdes ut av folket genom en internetomröstning på NT.se där totalt nio spelare var nominerade. Totalt röstade drygt 4 700 personer på sina tre favoriter under en veckas tid.
Efter att ha tagit sig tillbaka till Division I etablerade sig Vita Hästen sakta men säkert i serien. När Allsvenskan infördes 1983 var man återigen ett topplag i andradivisionen och gick oftast vidare till Allsvenskan och playoff.

Ett lustspel. En sommardröm i Österrikiska alperna vid Wolfgangsee. Till värdshuset där det i kväll spelas opera, Cosi fan tutte – så gör alla, anländer gästerna och deras olika intressen gjuts samman, och kolliderar, i sång och dans.
Ett år av en hästs liv motsvarar ungefär tre människoår. Hästen är föl fram till 4–6 månader. Därefter, tills den fyller två år, kallas den för åring. När hästen är 5–18 år är den vuxen. Mellan 20 och 30 år börjar hästen bli gammal.

Vad kommer hända med Vita Hästen?
Efter flera tuffa ekonomiska år meddelar bolaget Vita Hästen Ishockey AB att det nu behöver försättas i konkurs.
Hästens fysiologi är fascinerande, och jämfört med många andra djur är hästen en fantastisk atlet. Beroende på ras och typ är den både snabb och/eller stark. Det kan vara svårt att avgöra hur gammal en häst är, men tänderna säger en hel del. Beroende på vilka tänder hästen har och hur de är nötta kan man avgöra hur gammal hästen är. Emaljen i tanden är det som ger skärpan i bettet och som gör att hästen kan tugga på rätt sätt. När hästen tuggar slits tänderna ner, men allt eftersom tänderna slits förskjuts nytt tandmaterial fram eftersom hästen har en så kallad fördröjd rotutveckling. När hästen blir gammal och det totala emaljkapitalet är förbrukat kan hästen till slut inte tillgodogöra sig fodret. Får hästen vara fullt frisk i övrigt kan det med andra ord bli tändernas kvalitet som avgör hur gammal hästen blir. Sagosamling med tolv mer eller mindre kända folksagor alla med anknytning till skogen. Valda och lätt bearbetade av författaren. Exempel på inkluderade sagor: Koka soppa på en spik samt Tummeliten och jättefolket.

Upsala Nya Tidning är Upplands ledande mediehus. Koncernen ägs till 50% av de Johanssonska stiftelserna genom ett helägt förvaltningsbolag samt till 50% av mediekoncernen NTM. Läs mer om NTM.
Sannolikt ett spanskt namn med betydelsen den vita. Andra ursprung kan vara arabiska eller tyska. Även västgotiska med betydelsen pigg och tillförlitlig

Leveranssätt, leverantör: Vi förbehåller Oss rätten att byta bägge leveranssättet och leverantören. Är detta viktigt för Dig då meddela Oss det INNAN varan skickas.
Vänligen respektera att värderingen är Vår uppfattning av varans skick och bedömning kan variera sig från/till person. Varan är endast visuelt granskad och säljes i befintlig skick. Skivor vi säljer tvättas inte därför kan dam, hår och mm kan du få på köpet! Det ankommer på Dig att själv bilda Dig en uppfattning om varan via bilder på annonsen och sedan köpa/avstå. För detaljerad skickgradering, -koder se Säljarens butik på Tradera. (Om en förkortning med bokstäver BM står på annonsrubriken betyder att på varan finns biblioteksmärken, -stämplar, och kanske omslaget är laminerat)

Leveransadress: Den adress Du angett på Tradera vid bokningstillfället är den Vi kommer att använda Oss av vid bokning av frakt. Varan skickas till Din adress eller till ombud som baseras på Ditt postnummer. Ska varan skickas till annan adress måste Du ändra adressen i Din Traderaprofil innan köpet.

Vi kan samskicka i den mån det är möjligt max. 20 kg. Läs på Tradera hur Du begär samfrakt. Om Du begär samfrakt efter att Du betalade frakt för varje objekt är återbetalnings rätten förbrukad och Vi förbehåller rätten till att skicka Dina köp i ett eller flera paket. Dock mellan skillnaden kan krediteras vid begäran.
§ 7 KUNDSERVICE: Vi har endast kundservice via meddelanderutan på Tradera på ”Mina Köp”, Vi svarar inte telefonsamtal eller SMS. Mailadressen finns på Din ordersida. Vi svarar i tur ordning så fort Vi kan.Retur får inte ske mot postförskott. Returnerade vara dess köp inte omfattas av ångerrätt förvaras av Oss för avhämtning av Köparen. Ångerrätt gäller endast om varan är i oförändrat skick. Vi har rätten till ersättning för värdeminskning. Vid nyttjande av Ångerrätt ansvarar Du för att varan returneras i samma skick som när den sändes från Oss.

§ 1 GODKÄNNANDE AV KÖPEVILLKOR Här finns en avkortad version av köpevillkor. Fullständiga köpvillkor läser Du på Vår butiksida på Tradera under rubriken Köpevillkor, köpeavtal viktig aktuell info, vänligen läs dem eftersom i samband med köpet godkänner Du att Du har läst, förstått, godkänt Våra köpvillkor. Är något oklart? Fråga Oss INNAN köpet.§ 4 BESIKTNINGS-/UNDERSÖKNINGSPLIKT Det ankommer på Dig att själv bilda Dig en uppfattning om varan och sedan köpa/avstå. Kom och undersök varan på plats eller be om mer information FÖRE köpet.

Vad betyder Vita Hästen?
Klubben grundades 1967 under namnet IFK/IKS genom att lokalkonkurrenterna IFK Norrköping och IK Sleipner slog ihop sina ishockeysektioner. Laget kom i folkmun att kallas Vita Hästen. Anledningen var att IFK spelade i vita tröjor och att Sleipner var Odens häst i den nordiska mytologin.
Ej uthämtat-/ returnerat paket: Du står för returkostnaden vid felaktig leveransuppgift, ej utlöst paket. Önskas varan åter sändas tillkommer ny fraktkostnad. Vid ej fullföljd bindande köp/budgivning faktureras Du för 60 kr inkl. moms i hanteringsavgift. Uthämtar Du inte paketet/brevet debiteras Du för 300 kr inkl. moms som dras från orderns värde, och varorna säljer Vi vidare.INTERNATIONAL BUYERS are welcome. Buy, bids are binding. Ask the shipping price BEFORE you buy. You pay for goods, shipping, customs, VAT. You also pay any transaction fees in connection with your payment if you paid outside Traderabetalning. In connection with the purchase, you agree that you have read, understood, approved our terms of purchase. If something is unclear, ask us preferably before the purchase.Högt pris? Kom med motbud före köpet med rätt att neka; vid godkänt bud ändrar vi priset och du köper det efter ändrat pris på annonsen. Gäller endast för annonser som har ett fastpris, ej auktioner.

Om det vid målskyttet till exempel varit en spark (otillåten ”sparkrörelse”), ”hög klubba”, offside i målgården, ”handträff”, målvakten fått otillåtna klubbslag mot plock-/blockeringshandsken eller tacklas skall målet dömas bort. Ibland kan det vara svårt även för måldomarna att se om pucken överhuvudtaget varit inne i mål – exempelvis då pucken hamnar precis på eller vid mållinjen (hela pucken skall vara innanför mållinjen för tilldömande av mål), eller om pucken hamnar under liggande målvakt eller en liggande spelare, och om inte ens måldomarna kan se pucken skall inget mål tilldömas. Videogranskning kan även förekomma vid kontroll om pucken hamnat i mål innan slutsignalen (”Hesa Fredrik”) ljuder.
Målen har var sin röd mållinje som är belägen 4 meter från spelfältets kortsidor. Mållinjen förlängs på bägge sidor om målet ut till sargen i vad som kallas Icinglinjen eller den ”förlängda mållinjen”. Till skillnad från flera andra lagsporter används spelfältet bakom målen som en del av spelplanen. Arean precis bakom målet i form av ett likbent parallelltrapets kallas för ”restriktionsområde”. Inom detta område får målvakten hantera pucken och spela den vidare. Skulle målvakten ta kontroll över en puck bakom icinglinjen men utanför restriktionsområdet renderar det i en utvisning på 2 minuter.

De fem utespelarna på planen är vanligtvis två backar, två forwardar samt en center. Det har dock i Sverige under några decennier varierat främst mellan positionerna 2-2-1, 2-1-2 och 1-3-1. Tillsammans bildar de en så kallad femma, och varje lag har max fyra femmor på laguppställningen. De spelare som är med i ”förstafemman” (den främsta) är de som presenteras inför publiken före matchstart, i en så kallad Lineup (eller Starting Lineup).
Tackling innebär att trycka/knuffa till motståndaren (axel mot axel) mot sargen eller på öppen is, så att denna tappar balans och åkhastighet. Det är inte tillåtet att tackla eller hindra en motståndare som inte räknas som puckförare, i så fall skall domaren vanligen visa ut spelaren för ”interference”.Till Europa kom ishockeyn i början på 1900-talet då ishockey och bandy ibland sågs som två varianter av samma sport. 1908 bildades ett internationellt ishockeyförbund, som från början också hanterade bandy. Ishockey fick olympisk status 1920, vilket gjorde att den i större delen av Europa snart konkurrerade ut bandyn.

”Björnligan” – Ishockey för de minsta kallas den generella knatteishockeyn. Matcherna spelas i de båda ytterzonerna, medan mittzonen används som avbytarbänk. Speltiden är ofta två gånger 12 minuter (men det stora undantaget rullande matchtid – inga tidsstopp). Matchledare, istället för domare, dömer matcherna inom Björnligan.
I ishockey förs ofta statistik över enskilda spelares insatser. I sådant syfte brukar den spelare som sist rör pucken innan den passerar mållinjen registreras som målgörare/målskytt och den eller de (vanligtvis högst två) spelare som senast rört pucken dessförinnan registreras för målgörande pass, så kallat assist. Mål och assist räknas ihop som poäng i så kallade poängligor. Poängen kan presenteras på formen x+y, där x är antalet mål och y är antalet assist.

För att isen skall vara hållbar, och dessutom som bäst anpassa glidet till både puck och skridskor, bör temperaturen i ishallar och arenor vara konstant mellan +8 och +10 °C (aldrig varmare än så, men enstaka grader lägre brukar gå) vilket regleras med hjälp av både kylanläggning och överskottsvärme. Det blir även allt vanligare numera att avfuktning installeras i ishallar/arenor, vilket ger en torr och hälsosam luft fri från exempelvis kondens och mögel.

Spelarbyte är tillåtet både vid spelstopp (förutom hos det lag som just slagit icing) och under pågående spel. Vanligtvis byts en utespelare efter 45 till 120 sekunder. Hemmalag har rätt att placera sin uppställning efter bortalaget vid nedsläpp eller avblåsning (för att få fördelen att se vilka spelare laget ska ställa upp med så de kan välja matchningen av motståndarnas uppställning).Spelfältet inom IIHF är 60 meter långt och 30 meter brett (rinkarna i NHL är istället närmare 61 meter långa och 26 meter breda). Hörnen är avrundade i en radie av 8,5 meter. Runt spelfältet går en sarg som är mellan 110 och 125 cm hög. Sargen längs båda kortsidorna (även kallat kortsarg, eller ”rundel”) är befäst med plexiglas ovanpå. Ovanför plexiglasrutorna finns skyddsnät som, liksom glaset, är till för att minimera risken för åskådarna vid kortsidorna att bli träffade av puckar från planen. Den svenska regelboken består av 13 avsnitt och den internationella av 12 avsnitt. Avsnitten berör spelfält, lag, spelare samt utrustning, domare och deras plikter, spelregler, straffar och särskilda regler. Pucken skall i regel spelas med klubban. Att spela pucken med klubban högre än axelhöjd är inte tillåtet (vid målchans bedöms klubbladet jämfört med målribban). Istället är det i många fall tillåtet att stoppa pucken med handen, när pucken lobbas eller passas högt, men då måste spelaren i fråga omedelbart släppa ned den precis intill sig – annars skall domaren blåsa av för ”felaktig handstoppning” (sedan 2011/2012 är detta en utvisningsförseelse).Lagen börjar med tre straffslag var. Vid fortsatt oavgjort resultat efter detta får lagen ett straffslag var, och fortsätta så tills matchen är avgjord.

Ishockeyn gjorde (internationell) debut i Sverige genom OS i Antwerpen 1920, där ishockey ingick som debuterande gren. I Sverige hade det sedan 1890-talet spelats något som kallades ”hockey” men som i själva verket var bandy (det ryska ordet för bandy är хоккей с мячом, ”chockej s mjatjom”, ordagrant ”bollhockey”). 1955 passerades just bandyn som svensk publiksport av ishockeyn.I SHL:s slutspel pågår förlängningarna (i 20-minutersperioder) i obegränsad speltid tills ett avgörande målskytte sker (mellan varje övertidsperiod är det normalt 15 eller 18 minuters periodpaus), och spelas fem mot fem utespelare. Den längsta slutspelsmatch som spelats var den första matchen i semifinalserien mellan Färjestads BK och Leksands IF säsongen 1996/1997. Först efter 19:16 i tredje förlängningsperioden avgjorde Andreas Karlsson för Leksand.

Det är också värdefullt att sätta in hårda tacklingar, vilka gör att motståndaren snabbt blir fysiskt trött (musklerna får mycket stryk i en sådan smäll), och spelare som blir hårt tacklade väljer oftast att åka av planen in i avbytarbåset och återhämta sig en stund. Tacklingars hårdhet/kraft spelar ingen roll, regelmässigt, så länge tacklingarna utförs axel mot axel. Om spelaren däremot tacklar motståndaren i ryggen, med armbågen eller så motståndaren far in i sargen med huvudet före räknas som vårdslösa och farliga tacklingar, och kan innebära svåra skador på motståndaren. Om en tacklad spelare skadats kan den ansvariga spelaren för händelsen stängas av, i vissa fall en längre tid.
Till dömande av ishockeymatcher finns både huvuddomare och linjedomare. Samtliga bär svarta byxor, svart hjälm samt en svartvit-randig tröja, och huvuddomarna har ett orangefärgat band på sina armar. När mål tilldöms skall huvuddomaren blåsa och peka med sin arm och hand mot mittcirkeln när han/hon kommer ut från telefonbåset, och tekning utföras på mittpunkten. Vid bortdömning visar huvuddomaren en så kallad Washout – genom att sträcka sina armar rakt åt vardera armars sida i brösthöjd – och spelet fortsätts med tekning utefter vilken tillfällighet den avvaktande avblåsningen skedde. Ett straffslag inom ishockey utförs genom att endast målvakten och straffläggaren (valfri, tillgänglig, spelare) är på isen. Pucken ligger på mittpunkten och när domaren blåser igång tar spelaren sats, tar pucken och åker dribblande fram mot motståndarmålet – och försöker göra mål. Det är ej tillåtet att göra mål på returer, åka runt målet eller vända om och åka tillbaka.

Vad står hästen för?
Dess skönhet, styrka och anpassningsförmåga har gjort det möjligt att använda hästen på många olika sätt. I dag används hästen främst för sport, avel och rekreation, men på vissa håll i världen har den fortfarande en viktig funktion som dragdjur inom bland annat jordbruket.
Mellan varje period hålls en 18 minuter lång paus – främst för att isen skall spolas, med en ismaskin. Vardera lag, både spelare och ledare, får under tiden vara i sitt omklädningsrum och vila – samt har tillfälle att föra taktikprat. Även domarna har ett eget vilrum. Efter pauserna skall sidbyte ske. I första och tredje perioden (och en eventuell kort förlängning) har lagen den planhalva med försvarszonen närmast de egna spelarbåsen. Vid korta förlängningar (5/10 minuter) görs ingen spolning av isen mellan tredje perioden och övertidsspelet, och därmed ingen paus.Om spelaren begår en spelförstörande förseelse blir vederbörande utvisad, får då kliva av planen och sätta sig i utvisningsbåset. Båset är placerat vid planens mitt bakom sargen och plexiglas, mitt emot spelarbåsen (på andra sidan planen). Lagen har också varsitt utvisningbås. Utvsisningsbåsen finns normalt bredvid rinkarnas sekretariat/speakerbås, placerade på var sin sida om detta. Dessa punkter beskriver utvisningarnas följder: När osäkerhet vid målsituation uppstår, som är tämligen ofta, finns det så kallade mål-/videodomarsystemet till hjälp i högre ligor och mästerskap som huvudmatchdomaren kontaktar via en slags telefon (med stora hörlurar) eller kommunikationsradio. I kontrollrummet videogranskar måldomarna, på repriser från alla kameravinklar från arenans kameror, huruvida mål skall dömas eller ej. Framför sekretariatet finns domarområdet, en halvcirkel med 6 meters diameter. En spelare får inte vistas där medan domarna för en diskussion eller ska rapportera något, det renderar i så fall i 2 minuters utvisning.Varje spelare har skyddsbeklädnad som består av benskydd, byxor, suspensoar, axelskydd, armbågsskydd, handskar och hjälm samt skydd för hals, struphuvud, mun och tänder. Målvakter har dessutom en särskild utrustning som består av ”ansiktsmask” (tidigare hjälm) med galler, större benskydd, en handske med förstärkning för den hand som håller klubban (därav namnet ”klubbhandske”, ibland även kallad ”stöt”) och en ”plockhandske” för att plocka (fånga pucken i luften) eller blockera (lägga handsken över pucken så den skyddas). Vidare har alla spelare skridskor och klubba; målvaktsklubban är breddad några decimeter upp över skaftet samt nertill bredare och där även längre än utespelarnas.I NHL och SHL döms matcherna numera av två huvuddomare och två linjedomare. I SHL testades detta (det så kallade ”fyra-domarsystemet”) först i december 2007, och blev sedermera etablerat. Längre ner i seriesystemet, både i Sverige och utomlands, finns enbart en huvuddomare på isen (tillsammans med linjedomarna). Europamästerskap för landslag i ishockey har spelats sedan 1910 för herrar och sedan 1989 för damer. Numera nedlagt såväl i båda könens seniorklasser som på juniorsidorna. Mellan åren 1910 till 1927, 1929 och 1932 spelades herrturneringen som en självständig turnering. Annars ingick Europamästerskap i VM och/eller OS i ishockey. Spelare som befinner sig i sin egen försvarszon får dock passa pucken till en medspelare med handen. Om detta istället utförs i mitt- eller anfallszon ska domaren blåsa av för så kallad (otillåten) ”handpassning”.I Sverige (SHL och Hockeyallsvenskan) fanns kontrollrum i varje arena, innan det så kallade ”Situationsrummet” infördes i SHL 2014 (efter flera års diskussioner om detta). Detta är på så vis Sveriges svar på Nordamerikas War Room (gällande NHL och AHL) som finns i Toronto, dit alla aktuella situationer skickas för granskning. Det fysiska spelet – närkampsspelet – med (tillåtna) tacklingar, knuffar, slag och ryck har en mycket viktig del i ishockeyn. Oftast sker närkamperna framför målkassarna och längs sargen (främst sarghörnen) där spelarna gräver och rycker, både med klubba och skridskor, för att försöka vinna pucken. Efter misslyckat straffslag inom periodspel skall tekning utföras i anfallszon och spelet fortsätta som vanligt. Efter målskytte utförs tekning på mittlinjen, liksom efter ett vanligt spelmål. Under straffläggning startas ej speltidsklockan.Vid utförande av spelförstörande moment enligt ishockeyns regelsystem ådrar sig vederbörande spelare så kallade utvisningsstraff. Straffen är indelade i följande kategorier och tid som skall avtjänas i så kallat utvisningsbås.

Under seriespelet i både SHL och Hockeyallsvenskan pågår förlängningarna i max fem spelminuter. Detta spelas fyra mot fyra utespelare (men vid nyår 2014/2015 infördes spel tre mot tre i SHL), och vid fortsatt oavgjort följer avgörande i straffläggning (gäller både Allsvenskan och SHL från säsongen 2010/2011, tidigare enbart Allsvenskan).
I de flesta liga-/grundseriematcher avgörs matcher på straffslag vid oavgjort resultat, efter både ordinarie speltid (60 minuter) och eventuell förlängning (5 minuter, förutom slutspelsmatcher i stora världsturneringar – där förlängningar är 10, och ibland 20, minuter). Mellan förlängning och straffläggning blir normalt några minuters paus för isspolning längs planens mitt, för att underlätta straffläggarna.Vanliga och klassiska uttryck inom ishockey som lär kännas genom exempelvis tidningar, TV och radio – från tränare, spelare, kommentatorer och reportrar. Vissa av termerna förekommer generellt i flera bollsporter. Flickor kan spela med pojkar i ungdomslagen. Det finns även ungdomslag för enbart flickor med seriespel; Flickor A för U-11 till U13 och Flickor B för U-9 till U-11. Åldersdispenser är vanligt inom flickhockey för att få ihop lag. Dagens motsvarighet till landslags-EM är den årliga landslagsserien Euro Hockey Tour, som funnits sedan säsongen 1996/1997 och deltas av Sverige (Tre Kronor), Finland, Ryssland och Tjeckien. Serien består av fyra helgturneringar varje säsong, tre matcher per turnering, där samtliga nationer har en hemmaturnering var. Normal uppdelning för turneringstiden är Tjeckiens hemmaturnering i september (flyttas annars fram till april), Finlands i november, Rysslands i december och Sveriges i februari (flyttas till april vid OS-år).Eftersom det ändå blir ett stort antal avblåsningar, spel- och tidsstopp, under en ishockeymatch görs i många fall avvaktande domar – främst vid utvisningar, offsides och straffslag. Vid avvaktande utvisning eller straffslag höjer huvuddomaren sin ena arm rakt upp i luften och gör sin visselpipa beredd. Vid avvaktande offside gör närmsta linjedomare det, men även hojtar till spelarna att en offsidesituation skett så spelarna lättare ska kunna uppmärksamma det och spelet ej behöva blåsas av.I längden delas spelfältet med fem parallella linjer i olika avsnitt. Med två blå linjer tvärs över fältet delas det i tre avsnitt (zoner), sedan 2014 är de två ytterzonerna störst (tidigare var samtliga tre av samma storlek). Tvärs över spelfältets mitt finns en röd linje och mitt på den är spelfältets centrum, mittpunkten. Runt mittpunkten finns mittcirkeln, som har en radie på 4,5 meter.

Ibland förekommer situationer om spelet ej blåses av efter något domaren eller spelare misstänker eventuellt mål (exempelvis vid svårsynlig ramträff eller dylikt), kan domaren välja att för säkerhets skull kontakta videogranskningen, efter närmaste avblåsning. Om det skulle visa sig ha varit mål brukar matchklockan få backas tillbaka till då målet inträffade.

Som i många andra lagsporter delas spelarna in i roller/positioner, och därefter uppgifter för var och en spelartyp, för att ett lag ska vara organiserat och samarbeta.För slutspelsmatcher i exempelvis Ishockey-VM, Junior-VM och OS får förlängning pågå i max 10 (i final 20) spelminuter. Är det fortsatt oavgjort därefter blir det också här straffläggning. I varje match har de två lagen varsin 30 sekunder långa time out att utnyttja vid behov, när som helst under matchen i ett spelstopp (sedan 2019 dock ej tillåtet på svensk elitnivå för ett lag som slagit icing), för att kunna samla truppen om lagets spel inte alls fungerar planenligt – annars vanligast för ett lag i målmässigt underläge vid slutet av matchen som går igenom hur laget ska försöka kvittera (och om/när dess målvakt skall plockas ut i utbyte mot en extra utespelare). Vid en tidig time out i matchen är det vanligt är att coacherna ändrar i laguppställningen, genom att vissa spelare får byta femma, och eventuellt byter målvakt. Vissa spelare (särskilt forwardar) har samtidigt en speciell roll i sitt lag att genom sin egen personlighet exempelvis vara lite temperamentsfull och gruffa, provocera motståndare eller vara den som tar på sig grovjobbet framför motståndarmålet för att i huvudsak skymma sikten för motståndarmålvakten.I Europa finns också mästerskap för ishockeyklubbar, där en av de äldsta är Spengler Cup som hålls i schweiziska vintersportorten Davos. Mästarlagen från Europas sex bästa ishockeynationer spelar mot varandra i IIHF European Champions Cup, och denna turnerings första upplaga spelades i januari 2005 i Sankt Petersburg. European Champions Cup är en efterföljare till European Hockey League som spelades mellan 1996 och 2004. (Innan dess hade liknande mästerskap arrangerats varje år sedan 1965.) Nästa klubblagsturnering blev European Trophy, som spelades på försäsong mellan 2006 och 2013. 2014 grundades Champions Hockey League, med ett likadant seriesystem som den stora fotbollsligan Uefa Champions League.Ursprunget till sporten är omtvistat men ishockeyn är troligen influerad av flera sporter och aktiviteter anpassade till vinterklimat. Det finns tecken som tyder på att det förekom en sport liknande ishockey i Nederländerna under 1500-talet. Det sägs även att franska fåraherdar vände sina herdestavar och spelade med improviserad boll. Dock anses den moderna formen av ishockey härstamma från slutet på 1800-talet då engelska soldater i Kanada med influenser från urinvånarnas sporter anpassade landhockeyn till vinterklimatet där, och den första lokala matchen spelades 1875 då också ishockey för första gången utövades inomhus.

Den moderna ishockeyn anses ha uppkommit i slutet på 1800-talet, och har sedermera fått en världstäckande roll (mest populärt i norra och centrala Europa, Nordamerika och norra/nordvästra Asien, där vissa länder har ishockey som nationalsport) med bland annat årliga internationella mästerskap och har alltid ingått i Vinter-OS. Den nordamerikanska klubblagsligan NHL rankas som världens högsta, dit många länders främsta ishockeyspelare värvas. Sveriges högsta är SHL (tidigare benämnd Elitserien), vilken år 2016 rankades som trea i världen.
Huvudsyfte med närkampsspel är att sänka motståndarens teknikverkningsgrad (efter flera tillslag tappar den tacklade spelaren förmåga att utföra rörelse lika exakt som vederbörande kunde innan), sänka moral och via dessa två element påverka motståndarens valkvalitet av passningsalternativ och dylikt.Matchklockan har i diverse nationer och turneringar räknat antingen upp eller ned; i Nordamerika har tiden alltid räknats ned (20:00–0:00), medan det för exempelvis svensk del har varit klassiskt med uppåt (0:00–20:00) – men inför säsongen 2016/2017 kom en nedräknande matchklocka att återinföras i SHL (för första gången sedan 2003).

I landskampsturneringar och vissa ligor sker tre korta (vanligen omkring en minut, i NHL två minuter) reklamavbrott per period (vid första avblåsning efter 6, 10 och 14 spelade minuter) – så kallade powerbreak eller commercial break – i avtal med de kommersiella TV-kanalerna. I Elitserien/SHL infördes reklamavbrott säsongen 2010/2011 och i Hockeyallsvenskan från 2011/2012, dock endast ett avbrott per period (vid första avblåsning efter 10 spelade minuter/period). Reklamavbrott får dock inte ske vid avblåsning för mål eller icing. Under sådant avbrott passar funktionärer på att skyffla bort snö från isen, medan spelarna får fördelen att vila sig litet och lagen kan dessutom utnyttja avbrottet som en extra time out.
Sedan 1970-talet räknas ishockey som en av Sveriges nationalsporter. Fotboll är ännu störst bland nationalsporter; 2008 kom ishockey för herrar på fjärde plats, medan ishockey för damer kom på tionde plats.

Var är Vita Hästen ifrån?
NorrköpingHC Vita Hästen / Plats Vita Hästen bildades 1967 genom sammanslagningen av IFK Norrköpings och IK Sleipners ishockeysektioner. Från början hette klubben IFK/IKS men bytte efter några år till Vita Hästen.
I varje lag utses en lagkapten, och två assisterande kaptener. Första assisterande blir lagkapten om den ursprungliga lagkaptenen inte närvarar på planen (på grund av matchstraff, skada, etcetera), och den andra när första assisterande ej närvarar, och så vidare. De bär ett ”C” (Captain) eller ”K” respektive ett ”A” (Alternate) eller ”R” synligt på bröstet. Lagkaptenen är den enda spelaren som har rätt till diskussion med matchens huvuddomare om domslut; övriga spelare däremot riskerar ett personligt utvisningsstraff som följd.

Skillnaden mellan närkamp och tackling avgörs av vinkel i vilken kroppskontakt mellan spelarna har uppkommit. Vinkeln räknas i förhållande till åkriktning av spelaren som blir tacklad.

När laget skall vara extra offensivt, till exempel om laget ligger under målmässigt när det börjar närma sig slutet av matchen, kan laget då välja att spela med endast en back per femma (i stället för två) – och istället sätta in en extra forward eller center.
Vid oavgjort resultat efter ordinarie speltid (60 spelminuter) blir det vanligtvis förlängning/övertid (även kallat Sudden death respektive Overtime, förkortat SD respektive OT). Reglerna för förlängning och eventuella påföljande straffslag varierar från land till land, och mellan turneringar.Om förseelse sker som normalt skall innebära straffslag, medan det försvarande lagets målbur står tom efter att dess målvakt är utplockad, tilldöms det anfallande laget mål direkt. Det har sedan 1990 anordnats tio världsmästerskap inom damishockeyn, i form av Världsmästerskapet i ishockey för damer (IIHF World Women Championships). Samtliga utvisningsstraff upp till 10 minuter mäts i effektiv speltid, det vill säga tiden då klockan inte är stoppad. (20-minutersdomar däremot gäller minst vad som återstår av aktuell match – oavsett om det är i början, mitten eller slutet av matchen.)Ishockey är mest populärt i Nordamerika och Europa. Det här är en lista över länderna med flest antal registrerade ishockeyspelare 2018. Listan omfattar både herrar, damer och juniorer.Ett lag har, under match, max 22 spelare – 20 utespelare och två målvakter. (En fullständig klubblagstrupp brukar normalt inkludera mellan 25 och 30 spelare, och i landslagstrupper vid större världsmästerskap tillåts högst 25 spelare, totalt.) Under spelet får maximalt sex spelare från varje lag vara på isen; vanligtvis är det fem utespelare och en målvakt. Under särskilda situationer kan målvakten ersättas med en utespelare, exempelvis vid underläge i slutet av matchen eller vid avvaktande utvisning.Ishockey för damer infördes på det olympiska programmet i Nagano 1998. Ishockey är en av de snabbast växande sporterna för kvinnor i världen. Antalet utövare fyrdubblades från mitten av 1990-talet och de tio efterföljande åren. I Nordamerika finns bland andra Western Women’s Hockey League och Canadian Women’s Hockey League, och åren 1999–2007 fanns även National Women’s Hockey League. Även i Europa finns ett stort antal serier, i Sverige spelas Riksserien sedan 2008. Damernas världsmästerskap i ishockey har avgjorts sedan 1990, totalt tio mästerskap. Sedan 1998 har damishockey ingått i OS. OS-finalen 2006 spelades mellan Kanada och Damkronorna, vilken var den första finalen för damer i VM- eller OS-sammanhang som inte avgjordes mellan Kanada och USA. Målburarna är 122 centimeter höga och 183 centimeter breda (insidan av ramen). Framför varje målbur och mållinje finns ett markerat målområde i blå färg – en area som består av en kombination av en rektangel och en del av en cirkel – med en bredd av 253 cm (inklusive linjernas bredd).I den svenska ungdomsishockeyn är matchtiden oftast 40 (två gånger 20) minuter, med en 2 till 4 minuter lång halvtidspaus. Ungdomsishockeyn börjar efter Björnligan där U-10 är den yngsta serien, och liksom i flera olika bollsporter spelas ofta i så kallat Poolspel (som kortfattat innebär att sätta lekfullhet före tävlingsinstinkt). Kroppstacklingar (bodychecking) är otillåtna upp till U-12 (lokala avvikelser förekommer) och bestraffas med korta utvisningsstraff, antingen en eller två minuter, beroende på matchtiden; När matchtiden är två gånger 15 minuter är sådant straff tidsbestämt till en minut, och två minuter vid matchtiden två gånger 20 minuter. Den största skillnaden för ishockeyreglerna mellan män och kvinnor är att tacklingar mot färdriktningen inte tillåts inom damishockey under landskamper. Denna regeländring tillkom efter världsmästerskapet 1990, eftersom det kan bli stora skador på spelarna på grund av den stora skillnaden i kroppsbyggnad mellan utövare från olika länder; detta mycket beroende på att åldern på spelarna kan variera mycket mer i damishockey än för herrar. Special hockey är ishockey för spelare med funktionsnedsättningar, så som klassisk autism och dylikt. Detta spelas på samma sätt som vanlig ishockey. Tacklingar är inte tillåtet då spelarna kan vara i varienade storlek, ålder och kunskapsnivå. I Europa är sporten liten med enbart ett fåtal lag, i Nordamerika är det däremot mycket populärt och varje år hålls en stor internationell turnering. Spelare delas in i tre klasser; A, B och C, efter kunskapsnivå. Vid matcher synkas lagen så att femmor med spelare på samma nivå möter varandra.Videodomaren kan även kontaktas om matchklockan strular så den ej stannar vid avblåsning, för att vid ovisshet av matchdomarna kunna backa tillbaks den till rätt tid precis på sekunden – eftersom enstaka sekunder i ishockey ofta kan vara matchavgörande.

En ishockeymatch spelas normalt i 60 minuter uppdelat på tre perioder om 20 minuter. I ishockey tillämpas effektiv matchtid, vilket innebär att matchklockan stoppas vid varje spelstopp, så tiden mellan matchens början och slut är betydligt längre – till skillnad mot exempelvis fotboll eller bandy där 90 (två gånger 45) minuter spelas utan att klockan stannar för spelstopp.Ishockey, ibland bara kallad hockey, är en lagsport som spelas på is. I många länder är det i huvudsak eller uteslutande fråga om inomhusspel på isrink – medan det i Indien, Kirgizistan, Mongoliet, Nordkorea och Nordmakedonien övervägande används utomhusbanor. (I Pakistan, som inte är medlem av IIHF, spelades i december 2018 den första matchen, vilket skedde utomhus.) Under användning av skridskor och klubba av trä, lätt kompositmaterial, glasfiber eller aluminium skall en puck (vulkaniserad gummitrissa) placeras i motståndarnas målbur. Ishockey kallas ofta bara hockey, vilket dock ibland kan förväxlas med den andra hockeysporten som i Sverige är benämnd landhockey. Ishockey tillhör också kategorin bollsport, och likt många andra lagsporter går spelet ut på att göra flest mål. I regel spelas varje professionell ishockeymatch i 60 effektiva spelminuter, uppdelat i tre perioder.

Ishockey har funnits på det olympiska programmet sedan 1920 (OS i Antwerpen). IIHF har arrangerat officiella världsmästerskap sedan 1920. De europeiska landslagen brukar satsa hårt för att vinna dessa turneringar, medan NHL inte brukar göra något liga-uppehåll för dem. Fram till 1976 fick bara amatörer spela i världsmästerskapet. Sovjetunionen hade fördel av detta då deras spelare på papperet var amatörer; de var anställda av militären. På grund av denna brist skapades 1996 en World Cup i ishockey, som arrangeras i samarbete mellan IIHF och NHL och spelas innan den nordamerikanska ligasäsongen startar. I OS-ishockey för herrar kan, sedan 1998, alla NHL-spelare delta eftersom NHL-serien gör uppehåll under OS. Ishockey-VM spelas i en separat turnering sedan 1972, i maj, och Tre Kronor blev 2006 först i världen att lyckats vinna båda guldmedaljerna vid OS och VM samma år.
Under 80- och början av 90-talet tillhörde Vita Hästen toppen i Sveriges näst högsta serie och var flera gånger uppe och nosade på avancemang till Elitserien.

Vita Hästen var under denna tid ett etablerat lag på nivån precis under Elitserien och satsningen fortsatte. Detta tärde dock på ekonomin och 1996 var konkursen ett faktum. Några av de framträdande profilerna under slutet av 80- och början av 90-talet var Rickard Rauge, Peter ”Firsov” Eriksson, Jonny Stridh, Dennis Ström, målvakten Conny Gyllander och backen Björn Myhrwold. Framgångsrika tränare har varit Torgny Bendelin och Tommy Boustedt.
1990 föll klubben med knapp marginal i en gastkramande avslutning på elitseriekvalet, en storseger mot Björklöven räckte inte, Rögle tappade en till synes stabil ledning mot Modo Hockey och därmed räckte inte poängen till för att nå elitserien. Istället gick Modo upp.Klubben återuppstod 1996 under namnet NSH-96 (Norrköping-Skärblacka Hockey), men tog namnet Hästen Hockey efter bara något år. Relativt snart avancerade klubben till Division 1 där man från millennieskiftet och framåt ständigt var ett topplag.

Vilka möter Vita Hästen idag?
2023-06-16 11:30. 8 m 38 s. Jesper Samuelsson klar för Vita Hästen. Intervju med Jesper och Magnus Bodin.3 m 11 s. 2023-03-14 Vita Hästen – Västerås 1-2.2023-03-14 22:35. 3 m 57 s. Efter Västerås hemma. … 3 m 11 s. 2023-03-12 Västerås – Vita Hästen 4-3. 2023-03-12 Västerås – Vita Hästen 4-3.
2014/15 gjorde Vita Hästen sin första säsong i HockeAllsvenskan på 18 år, Klubben startade säsongen fenomenalt och ledde som nykomling serien halvvägs in i säsongen. När grundserien var färdigspelad hade Vita Hästen knipit en meriterande åttondeplats tack vare två heroiska segrar i de två sista matcherna. Detta innebär att klubben fick spela slutspelsserien och väl där fortsatte man överraska hockeysverige genom att ta sig vidare till direktkval till SHL mot självaste Modo. Inte oväntat blev det meriterade Ö-viklaget för svåra för nykomlingen, men Vita Hästen lämnade säsongen 2014/15 ett starkt avtryck i hockeysverige.

Vita Hästen bildades 1967 genom sammanslagningen av IFK Norrköpings och IK Sleipners ishockeysektioner. Från början hette klubben IFK/IKS men bytte efter några år till Vita Hästen. Namnet kom av att IFK-supportrar under denna tid kallades ”vita” (till skillnad mot Sleipners ”randiga” supportrar) och att Sleipner är Odens häst i den nordiska mytologin.
2013/14 vann Vita Hästen kvalserien till HockeyAllsvenskan och nådde därmed det hett efterlängtade målet att återigen spela på elitnivå säsongen 2014/15.

2012/13 nådde Vita Hästen återigen kvalserien till HockeyAllsvenskan och hade till nästa sista matchen chansen att tävla om de allsvenska platserna. Man slutade till slut fyra efter en snöplig förlust i näst sista matchen borta mot Piteå.

2011/2012 blev sportsligt ett steg tillbaka genom förlust i tredje avgörande Play Off III matchen. Karlskrona blev för svåra och det var istället antagonisten från Blekinge som tog klivet upp i HockeyAllsvenskan det året.
Prestandakakor används för att förstå och analysera webbplatsens nyckelprestandaindex, vilket hjälper till att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna.Innehållet på denna sida utgör inte rådgivning. SLU, SVA eller artikelförfattarna är inte ansvariga för tillämpning i enskilda fall av de metoder, rön eller liknande som publiceras på sidan.Funktionella cookies hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner.

Var spelar Vita Hästen?
HIMMELSTALUNDSHALLEN. Vita Hästens hemmaarena Himmelstalundshallen är belägen på Himmelstalundsfältet vid E4:ans södra infart, ca 4km utanför centrala Norrköping. Arenan öppnades år 1977, 10 år efter Vita Hästen grundades och rymmer ca 4.500 personer.
Konstnären Lasse Hillersberg och jag jobbade med ett projekt som skulle visas på konstmuséet Louisiana i Danmark. Detta var före videoinstallationernas tid och vår teknik bestod av en karusellprojektor med runt magasin för 80 diabilder. Bildspelet skulle heta The American Dream och jag tog bilderna. Förutom Hillersberg själv, som gjort manuset, var konstnären Linda Gustafsson-Nameth med som aktör. Hon hade på sig kaninöron av papp, för att på ett skämtsamt sätt likna en Playboy-bunny.

Han förde Åkesson-truppen till Gröna Lunds stora scen där vi fick gå in och visa oss för publiken, som reklam för Sonjas diktläsning. Vi passerade ett sminkbord där Charlie Rivel, clownen, satt och målade sitt ansikte vitt.

Vilken är den finaste hästen i världen?
En bild på den här metallicfärgade hästen, av rasen achaltekeer, har cirkulerat i sociala medier under våren och sommaren. Hästen sägs ha blivit utnämnd till världens vackraste, källan till det påståendet är dock högst oklar.
Janos: Inte? Ja, då ska damen tänka på oss. Vi är tre sjömän som varit till sjöss, såna här sailors, va. Och nu har vi gått i land, vi har tröttnat på sjön.Och på den vägen blev det. Sonja fick tvåhundra kronor och en lunch. Hon var värd oändligt mycket mer. Tårtan sändes i TV2 för första gången 1973. Serien var först hatad, sedan blev den älskad. Båda reaktionerna är överdrivna, som jag ser det.

Jag försökte dämpa ljudet från mitt överdimensionerade instrument och det var inte första och inte sista gången som jag bittert ångrade att jag aldrig lärt mig spela. Publiken reagerade inte alls.
Kjell Westling, som inte är i livet längre, spelade några underbart vackra musikslingor på sin sopransax. När jag brölade fram några atonala toner på trombonen ryckte Sonja till och höjde rösten. Hon hade nog tänkt sig känslig och diskret jazz.Jag hade köpt en expeditrock av nylon till Sonja, som hade sitt blonda hår hängande så att det ibland dolde ansiktet. Jag minns den härliga känslan när jag hjälpte henne på med rocken. Hon blev förvandlad och kunde gå in i rollen, som passade hennes personlighet perfekt. Hon hade en god artikulation och yttrade varje replik med dyster trovärdighet.

Nixons dröm var en mardröm där åtrå byttes ut mot skräck. Bilderna blev senare stulna på Louisiana och varje bild fanns bara i ett exemplar, som det är med diapositiv.
Det är lätt att glömma bort tidsandan och dess betydelse. Man blir äldre, lever i nuet, märker inte från dag till dag de glidningar som samhälle, kultur och konst genomgår. Så dyker en oväntad påminnelse upp. På en gata i Stockholm kom några ungdomar fram och började prata.Och här, i de mörka oinredda vindsutrymmena, smyger Hillersberg fram medan jag knäpper bild efter bild. Iklädd Nixon-mask närmar han sig den skenbart sovande Linda. Han har en stor kniv i handen. Kniven blixtrar i mörkret, han hugger henne, blod syns.

– Vad har jag gjort? skriker Nixon, hamnar i elektriska stolen, allt börjar om igen, kniven höjs – så som det kan göra med hjälp av ett roterande bildmagasin. I ett makabert mellanspel förekommer Franklin D. Roosevelt.
Den lokal som Sonja och vi musiker tilldelades var Varieté Pigalle, en sliten stripteaseteater som senare lades ner. Till Pigalle hörde en utropare vars namn jag glömt, en kvarleva från trettiotalets subkulturella varietéer. Han hade teatralt sätt, gäll röst, blanksliten kostym och en flint överkammad med några få strån.Det jag nu beskriver, som gjordes på kollektivet Vita Hästens vind, är typiskt för 1970. Vietnamkriget pågick fortfarande. Demonstrationer var vanliga, med plakat som USA ut ur Vietnam. Till och med Olof Palme deltog, ett par år senare.

Jag kom att jobba lite med Sonja under det tidiga sjuttiotalet. Med tv-serien Tårtan, men också vid ett tidigare tillfälle. När hon skulle läsa dikter på Gröna Lund ville hon ha några musiker som spelade i bakgrunden. Det blev Kjell Westling, Tore Berger och jag själv. Vi var medlemmar i proggbandet Blå Tåget.
Den depressiva bageriinnehaverskan spelas av Sonja Åkesson. Hon hade själv stått bakom bageridisk i yngre dagar. De 14 avsnitten tillkom så här: Håkan och jag satt på söndagarna i vårt lilla kontor och skrev utkast till veckans avsnitt. Sedan filmade vi varje eftermiddag från måndag till lördag. På förmiddagarna repeterade vi. Våra aktörer tvingades då att själva formulera sina repliker. Detta var de missnöjda med och de var motsträviga när de skulle gå in framför kameran.Vår reklamentré gick fort och vi visades ut igen på ett snöpligt sätt. Tillbaka på Pigalle presenterade utroparen Sonja för den fåtaliga publiken. Alltsammans var

Föreställningen fortsatte i ungefär en timme. Jag hade dämpat mig och övergått till minimalistiska svaga toner. Tyckte jag själv. Sonja och vi musiker tog Djurgårdsfärjan till stan. Vi skildes åt utan att säga så mycket. Sonja var som alltid lite frånvarande. Det dröjde två år innan jag träffade henne igen.

Similar Posts