Volvo 240 77

Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helst om du inte önskar fler e-postmeddelanden.

Hur många Volvo 240 såldes?
240 (inklusive Volvo 260) hade stora försäljningsframgångar och är Volvos mest tillverkade modellserie med sina cirka 2,86 miljoner exemplar.
Svar: Enligt Transportstyrselsen finns det 68 833 varav 22 706 är i trafik, enligt deras sökning på Volvo 240, 242, 244 och 245. (Vilket var färre än jag själv trodde…)

Antonio Pérez har varit lastbilsförare i 30 år, varav 28 hos Manuel Gonzalez Transportes. Hans far var lastbilsförare och det är även hans sex bröder. Han kan med andra ord en hel del om lastbilar och tvekade inte när han var en av de första som fick provköra nya Volvo FH med I-Save.– Vi har alltid varit öppna för att prova nya lösningar och lastbilar om vi tror att de kan vara en bra investering för oss. Vi har mestadels Volvolastbilar i vår vagnpark, och vi har länge haft ett nära samarbete med Volvo Lastvagnar, säger Thomás Fernández.

Vad har Volvo 240 för motor?
Volvo 240: modellår 1983 Beteckningarna 242, 244 och 245 slopas. Nu kallas alla modellvarianter endast för 240 och man kan fritt bestycka med tre olika motorer: B21A på 106 hk, B23A med 112 hk eller dieselmotorn D24 på 82 hk.
– Körningen är väldigt avkopplande, eftersom det nästan inte hörs någonting vid så låga varvtal, säger han samtidigt som han kör genom det torra, varma landskapet i centrala Spanien. Det jag gillar med den nya motorn är att responsen är bättre vid låga varvtal. Du kan köra på en högre växel eftersom momentet ändå upprätthålls. Och när antalet växlingar minskar förbrukas mindre bränsle, säger han.Förutom att hålla nere kostnaderna och behålla sin konkurrenskraft kämpar Manuel Gonzalez Transportes med bristen på förare. Det är ett problem som hela branschen i Spanien kämpar med och som delvis beror på att det är så dyrt att ta körkort. För att få bukt med problemet anställer företaget oerfarna förare och utbildar dem internt. Alla lösningar som förenklar körningen och kan hjälpa oerfarna förare att spara bränsle är av stort intresse, till exempel nya uppdaterade I-See. Enligt Thomás Fernández bidrar den här typen av innovationer till både ökad produktivitet och effektivitet.

Hur mycket är en Volvo 240 värd?
Värde idag: 20 000 – 30 000 kr*. Motor: Rak fyrcylindrig, två ventiler per cylinder.
Manuel Gonzalez Transportes är ett familjeägt företag som har sin bas i utkanten av Madrid. Under de senaste 50 åren har åkeriet vuxit och expanderat gradvis i dag har de en vagnpark på över 80 lastbilar. Att minimera bränsleförbrukningen, och därmed sänka kostnaderna, är avgörande för företagets framtid.

– Med dagens priser är bränsleförbrukningen oerhört viktig. Marginalerna är väldigt små och allt handlar om priset nuförtiden. Jag har varit i branschen i 30 år och det har inte alltid varit så här, men nu är det likadant för alla företag i transportbranschen. Du kan inte vara dyrare än någon annan, förklarar han.
– För varje nytt fordon behövs en inkörningsperiod, eftersom det tar tid att anpassa sig till fordonet och utbilda förarna i att köra det. När de första automatväxellådorna kom ville ingen ha dem. Folk tyckte att de var svåra att använda och att växlarna slirade. I dag vill ingen ha manuella växellådor. Det kommer att bli samma sak med detta, menar han.– Bränsleförbrukningen har redan sjunkit med två liter de senaste veckorna och vi är nere på 24 liter per 100 kilometer. För en 13-litersmotor är denna bränsleförbrukning mycket svår att uppnå, och jag tror att den kommer att bli svårslagen. På lång sikt tror vi att den kommer att sjunka ännu mer.

Thomás Fernández tror att branschen har nått en vändpunkt där tillverkarna kan utveckla motorer som både uppfyller europeiska utsläppskrav och sparar bränsle. Han lyfter fram nya Volvo FH med I-Save som ett perfekt exempel. Företaget har provkört den nya modellen i flera månader på olika rutter och med olika nyttolaster, och resultaten har varit positiva på alla områden.
– I dag ligger vår snittförbrukning på cirka 28 liter per 100 kilometer, men för fyra år sedan låg vårt genomsnitt på 35 liter och för åtta år sedan på 38 liter. Förbrukningen har gått ner, men det har varit svårt eftersom lastbilarna krävde mer bränsle när Euro 5 och Euro 6 kom in i bilden. Vi kan speca lastbilen så som vi vill ha den, med hjulen och så vidare, och det hjälper ju en del. Men för att vara ärlig så kan vi inte göra så mycket eftersom det inte är vi som tillverkar lastbilarna, förklarar Thomás Fernández.

Men om det var dåligt rostskydd mellan 75-77 så kanske en 79-81 vore att föredra. Är det lätt att hitta delar till dessa? Hittat ett par fina exemplar som jag funderat lite på.
Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in om du redan har ett konto.Just nu introduktionserbjudande!

Hösten 1974 introduceras nya 200-serien under pågående oljekris och Volvo tvingas sänka produktionen med 10 000 bilar. Lanseringen sker den 21 augusti på Dala Airport mellan Borlänge och Mora. Journalister flögs dit i chartrade plan där orangelackerade 244 GL med orange inredning väntade på dem. 262C får två nya färger, svart och ljusblå metallic, silver med vinyltak tas bort, men produktionen var kundorderstyrd så bilar specialbeställdes med röd, blå och svart lack med och utan vinyltak. I och med lanseringen av 200-serien blir Volvos modellprogram bredare och svårare att redovisa. Modellvarianter, utrustningsnivåer, tillval och tillbehör ökar nästan exponentiellt. Det blir även vanligare att andra marknader tar fram egna modell- och motorvarianter. Volvo 200-serien tillverkades i 2 862 573 exemplar (tillverkningsdata har reviderats sedan 1993!) från hösten 1974 till 5 maj 1993, fördelat på 2 685 171 st i 240-serien och 177 402 st 260-serien, i nedan varianter per modellår. Volvo 240 Herrgårdsvagn (245) blir världens första serietillverkade kombi med turbo (B21ET). Med tillbehöret, eller specifikt, R-sportsatsen ”Volvo Original Intercooler” ger turbomotorn 170 hk med ett extra kylarpaket monterat bakom ordinarie kylare. Accelerationen 0-100 km/t sänks till ca 8,6 sek. Strax före jul 1979 offentliggjordes avtalet med Renault där det franska statliga företaget köpte 10 procent av aktierna i Volvo PV AB. En starkt bakomliggande orsak var tron på att relativt små bilfabrikanter inte skulle klara sig utan samarbete med andra, ofta större, bilföretag. Beteckningarna 242, 244 och 245 slopas. Nu kallas alla modellvarianter endast för 240 och man kan fritt bestycka med tre olika motorer: B21A på 106 hk, B23A med 112 hk eller dieselmotorn D24 på 82 hk. Väljer man GLE/GLT får man B23E med 136 hk och lyxutrustning som AC, elhissar, färgmatchad instrumentpanel, läderklädsel, servostyrning och sollucka.Interiöra nyheter är bland annat nya stolar och nackstöd, dörrsidor med mer tyg och dessutom är mönstret anpassat efter stolklädseln. Båda framstolarna får elvärme som styrs via knappar vid handbromsen. På 245 får bagageutrymmet mer påkostad inredning och de synliga gångjärnen försvinner.

Den 5 maj rullar den sist tillverkade 240 av banan i Torslanda. De två sista, en 244 Classic och en 245 Polar, finns på Volvo Museum. Den sist kundsålda bilen hamnade hos en trogen kund i Kungsbacka som fortfarande äger den. I januari 2019 har den har varit avställd i nästan fem år och totalt rullat drygt 12 000 mil.
Från basmodell kan man beställa en rad fabrikstillval som AC, centrallås, diffbroms och soltak. Vid B23A-motor utökades valen med alufälgar, manuell låda med övervxl, elbackspeglar och fönsterhissar, tonade rutor m.m. Karossens storlek och utseende var i stort identisk med 240, men i fronten satt en svart eller helkromad grill, beroende på utrustningsnivå, med rektangulära strålkastare och motorhuven hade en upphöjning i mitten. Skärmkanterna hade kromlister och bakljusen var bredare. En ny specialmodell 245 T (Transfer), en förlängd 245’a, började tillverkas avsedd för skolskjuts och taxi. Sju passagerare, men hela elva barn, fick plats i den 561 cm långa budget-limousinen som tillverkades i 280 exemplar vid fabriken Kalmar fram till 1982.

Samtidigt med lanseringen av 240 kom 260-serien med den stora nyheten en V6-motor, tillverkad av samarbetsbolaget PRV. Motorn var gjuten i aluminiumlegering med 90 graders vinkel mellan cylinderraderna och vägde endast 150 kilo, något mindre än den nya fyrcylindriga motorn B21. I förhållande till sin vikt ansågs den ha hög effekt.
I maj 1977 meddelades överraskande att Saab och Volvo skulle inleda samarbete som skulle leda till ett sammangående. Förhandlingarna drog dock ut på tiden och redan i augusti samma år lades affären ner.

På 262C försvann ofta det svarta vinyltaket och hela bilen lackerades i samma färg, som guldmetallic. Men då tillverkningen var hantverksmässig och småskalig var produktionen kundstyrd och vagnarna kunde specialbeställas i olika färger med eller utan vinyltak.

Alla modeller fick svart sidolist och breda GLT-bakljus förutom på GLE där listen var kromad. I början av 1983 började bilar med B23A utrustas med 5-vxl svensktillverkad låda. 240 GLT med V6-motor (B28E) utgår.
Ny list runt vindrutan minskar luftmotstånd samt vindbrus och den blir också mindre känslig för stenskott. ABS-bromsar standard i GLT, tillval i GL. GLE tas bort som utrustningsnivå.Ett förhållandevis nyhetsfattigt år, utom på motor- och framförallt modellsidan som blev än mer vildvuxen. Exteriöra förändringar var bland annat rektangulära backspeglar i svart plast samt nya emblem på baklucka och sida som limmades fast istället för att monteras i hål.

Under 1987 började katalysatorförsedda bilar marknadsföras i Sverige. De har sålts i USA, först i Kalifornien sedan 1976, och även i Europa under några år. Bilarna får mycket renare avgaser, men tappar omkring 10 procent i effekt. I grillen sitter ett lambdasonds-emblem.
Produktionen av 265 är minimal, men samtidigt ökar totala produktionen av herrgårdsvagnar från 12 procent 1962, via 22 procent tio år senare, för att vara uppe i ca 31 procent 1982. Bilden visar interiör från 1985-års modell av 265 (UK).

Volvo påverkades av att ha utvecklats till att vara ett exportberoende företag. Priserna på Volvobilar i USA ökade i mitten av 70-talet med 80 procent på bara några år! Försäljningen där minskade kraftigt, men ökade å andra sidan i Sverige. L-modellen ersattes av DL. Gamla DL blev GL och modellen fick överväxellåda (M46) och svagt tonade rutor som standard. Dyraste modellen 264 GLE hade som tidigare högst utrustningsnivå med bl.a. servostyrning, gasstötdämpare, varvräknare, textilmattor, klocka, intervalltorkare, frontspoiler, plyschklädsel samt soltak. 200-seriens kaross var i stort sett identisk med 140-modellen från vindrutan och bakåt, men framvagnen var grundligt omkonstruerad. Den var av fjäderbenstyp (McPherson) som både gav större utrymme åt motorn och mycket bättre fördelade krockkrafterna i händelse av en kollision. Med den nya kuggstångsstyrningen fick man exaktare körning och mindre glapp. Bakvagnen och bromsarna var lätt modifierade. Samtliga varianter (inkl. 260) fick 14-tumshjul. Interiört var rattlutning och instrumentbräda lätt modifierade. På stolarna var nackskydden av ”gallertyp” nu inbyggda och stoppningen fastare.

År Volvo 240 en bra bil?
Under den bekanta ytan hade dock ingenjörerna uppdaterat en hel del, och Volvo 240 blev snabbt populär. Modellen var inte vacker, och dessutom känslig för rost, men den var stabilt byggd och fick rykte om sig att vara en av vår tids säkraste bilar.
I mars 1977 premiärvisades nya lyxmodellen 262C på Genévesalongen. Den ersatte 2-dörrars 262 som åren 1976-77 tillverkats i enbart 3 329 exemplar. Kupén var standard, men taklinjen var radikalt annorlunda. Vindrutestolparna lutade kraftigt och taket var sänkt med 6 cm. Volvo hade inte tillverkningskapacitet så ”byggsatser” skeppades till Italien där Bertone modifierade och monterade vagnarna (bilden).Ett förhållandevis nyhetsfattigt år. Största nyheten var att en ny motor infördes i Sverige – B19A. Den fanns enbart tillgänglig i 244L. Motorn hade sålts utomlands sedan 240-seriens lansering för att komma under skattegränsen 2-liter på vissa exportmarknader. BW55-automatlåda med 3-vxl blev valet för alla automatväxlade bilar. Nyheterna hösten 1980 var stora och rörde nya motorer, ny exteriör och insida. Bland annat kom en ny front med smalare grill, större blinkers och nya lampor bak och fram. Nya, mindre stötfångare som gick längre runt hörnen gjorde bilen 9 cm kortare. Strålkastarna var alltid rektangulära och ramarna runt fönstren blev svartlackerade istället för kromade. Interiört kom en ny instrumentpanel, nya bälteslås som gav plats för ett förvaringsfack i mittkonsolen. Växelspaksknoppen fick tryckknapp för overdrive istället för ON/OFF-switch. Få förändringar jämfört föregående modellår. Utöver några nya klädseltyger och lackfärger togs en specialmodell fram under hösten 1981 – 240 Special. Det var en vit 244 utrustad med överväxel, varvräknare, GL-fälgar och spoiler, GLT-bakljus samt svarta lister runt alla rutor och svart bred list på sidorna. Det tillkom även en rad tillbehör.

Ny modell är 245 GL med B21E-motorn. L och DL-varianterna fick nya klädseltyger. DL och GL fick intervalltorkare och backspeglarna blev mattsvarta, tidigare var de kromade.
Ny generation av bensinmotorer av så kallad lågfriktionstyp genom nya block i gjutjärn och topplock i aluminium. Cylinderkolvarna blev kortare och lättare och vevstakarna lägre och smäckrare. I och med ändringarna förlorar de flesta av motorerna några hk förutom B230E som behöll 129 hk. På vissa exportmarknader fanns dock en katalysatorförsedd version på endast 116 hk.Modellårets stora nyhet är nya B230K – en förgasarmotor av tvåportstyp med nytt topplock och kamaxel med 6 extra hk som ersätter B230A. Den har större tolerans för blyad/oblyad bensin med varierande oktantal och högre vridmoment och lägre förbrukning.En udda modell var 244 GLT6 med samma V6-motor på 141 hk som satt i 260-serien. Den fick inte 264-fronten utan den från 245. Enda sättet att exteriört avgöra motorbestyckning var att uppmärksamma GLT-emblemen fram och bak. Var de ifyllda med guldfärg hade bilen en V6:a! (Bilden visar en 244DL av USA-modell).

Ett udda tillbehörspaket är GTX med dubbla USA-strålkastare med högtrycksspolning, frontspoiler, sats med GTX-emblem och mattsvarta dekortejper och lister som passade 244/245 ÅM 1975-80.
GL ger helkromad grill, inifrån justerbara backspeglar, dimljus bak, fällbart baksäte, krockkudde förarplats. SE-paketet har svart dekor istället för krom, ”Scorpius” alu-fälgar, elinställbara backspeglar med värme, elhissar fram och bak, ribbad plyschklädsel, varvräknare, växelspaksdamask i skinn och takrails på 245:orna.

Standardutrustningen var mycket frikostig. Inredningen dominerades av svart läder och ädelträpaneler. Givetvis var V6-motor, AC, automatlåda och servostyrning standard. Backspeglar, radioantennen och sidofönster manövrerades med el och både förare och framsätespassagerare njöt av stolsvärme. Till en början fanns endast kombinationen silvermetallic med svart vinyltak, men från -79 års modell adderades guldmetallic utan vinyltak, priset var dock detsamma!Under huven var ändringarna stora. B20A-motorn fanns kvar i 240L, men i alla andra varianter satt den nya 4-cylindriga B21-motorn med överliggande remdriven kamaxel och nytt topplock i gjuten aluminiumlegering av cross-flow-typ, vilket gav effektivare gasväxling, bättre bränsleekonomi samt möjlighet till högre effektuttag. B21 fanns i två versioner: med en förgasare (B21A) samt med bränsleinsprutning av kontinuerlig typ (B21E). Effekten i båda motorerna sänktes (jmfrt B20B & B20E), men vridmomentet förbättrades.

Stora nyheten var herrgårdsvagnen 265 som började tillverkas årsskiftet 1975/76. I den satt en ny motor B27A med SU- förgasare. B27A återfanns även i 264 DL. I 260-serien kom även en ny ”säkerhetsratt”.

Två nya motorer introducerades. 242 GT fick nya B23E på 140 hk med smidda kolvar, större insugningsportar, ändrad kamaxel och högre kompression (10:1). Modellen hade dessutom frontspoiler och gasfyllda stötdämpare. Sammanlagt såldes 670 st 242 GT i Sverige av ÅM -77 & -78.En synlig exteriör förändring var kromlisten som tidigare suttit runt hela fronten nu ramade in enbart grill och strålkastare, men inte positionsljus och blinkers. Strålkastarinfattningen ändrades för underlättade monteringen av olika typer av runda strålkastare. Interiört blev framstolarna mer komfortabla med tjockare stoppning och djupare skålning. Framdörrarna får förvaringsfack i hårdplast istället för mjuka fickor. Nya dörrgångsjärn och låsmekanismer samt samma nyckel till tändningslås och dörrar!

I maj 1978 tillkännagavs att Volvo skulle ingå ett samarbetsavtal med norska staten där Norge skulle få 40 procent av ett ombildat AB Volvo mot att företaget skulle få ta del av den framtida oljeutvinningen i Nordsjön. Tongivande aktieägare reagerade dock mycket negativt och förslaget drogs tillbaka.
Nya D24 var världens första 6-cylindriga längsmonterade personvagnsdieselmotor framtagen i ett samarbete med Volkswagen. Den var virvelkammartyp med överliggande kamaxel och topplock i aluminium. Den för tiden höga effekten på 82 hk gav bilarna acceleration i bensinmotorklass. Den fanns till en början endast tillgänglig i 244/245 GL. I Finland fanns en 5-cylindrig dieselmotor (D20) med endast 60 hk för att passa landets lagkrav. Utomlands förekom modellnamnet 244/245 D6.Förhållandevis många nyheter både på in- och utsidan detta år. Fronten ändrades igen och alla modeller utom 242 GT (behöll runda) fick kvadratiska (DL) eller rektangulära strålkastare (GL/GLE). Grillen var bredare på DL än GL/GLE. I aktern sänktes öppningen till bagageutrymmet med 9 cm vilket gladde alla med tunga matkassar. Bakluckan viktes också ned i bakkant på sedanmodellerna. Bakljusen gjöts i ett stycke och drogs runt hörnet så att både bakljus och blinkers syntes från sidan. Det innebar att det lilla sidomarkeringsljuset blev överflödigt och att designen från 140-serien försvann. Samtliga modeller fick gummiklädda skyddslister längs sidorna och runt bakluckan.

Hur mycket drar en Volvo 240 per mil?
– I dag ligger vår snittförbrukning på cirka 28 liter per 100 kilometer, men för fyra år sedan låg vårt genomsnitt på 35 liter och för åtta år sedan på 38 liter.
Under hösten 1981 devalverades den svenska kronan vilket underlättade för Volvo PV att undvika den lågkonjunktur som slog hårt mot bilförsäljningen i många andra länder.

Årets mest uppmärksammade nyhet var givetvis 244 Turbo på 155 hk och M46-överväxellåda. Utseendemässigt var den lika med GLT förutom Turbo-emblem i grill och bakstam. Standard var 15” alu-fälg Virgo. Den hade även gasstötdämpare, kraftigare krängningshämmare och något lägre sportfjädring. Interiört hade den vit plyschklädsel med silvertrådar, svarta dörrsidor med silverplysch-inlägg och svart innertak samt laddtrycksmätare och mindre ratt med Turbo-emblem. Tillgängliga färger var silver, svart och vinröd, samtliga i metallic, och tillbehör var AC, elhissar, skinnklädsel, elspeglar, centrallås samt farthållare.
En udda variant var 244 DLS som enbart såldes i forna Östtyskland. Den hade B21A-motor på 100 hk, men en förhöjd motorhuv från 264-modellen parat med svarta ribbor i grillen från ”snikmodellen” 264 DL. Exakt 1 000 st ska ha importerats direkt från Volvos Kalmarfabrik i ett handelsutbyte om industriprodukter, bl.a. domkrafter. Enbart den kommunistiska partieliten och hantverkare med tillstånd att driva egna företag hade råd med priset för en 244 DLS – 42 600 DDR-mark.Classic innehåller Scorpius, färganpassad grillsarg och backspeglar, ädelträlister på instrumentpanelen samt emblem på bakluckan. Fanns i färgerna mörkblå och vinröd metallic. Elektronisk diffspärr var tillval. 260 fanns med två utrustningsnivåer: DL och GL, men de delade samma motor (B27E). I DL fanns enbart tygklädsel, i GL läder- eller plyschklädsel, elektriska fönsterhissar och inifrån justerbara backspeglar m.m. Det finns tre utrustningspaket/nivåer: GL, GLE & GLT. GLE/GLT har bland annat centrallås, trikåplyschklädsel, nackstödskuddar fram och bak, elhissar fram, ”Corona” alu-fälgar – i folkmun kallade ”turbinfälgar”, samt växelspaksdamask i skinn och varvräknare. För USA-marknaden tillverkas 500 st Volvo 242 Turbo Evo vid fabriken i Belgien för Grupp-A homologisering i Europa. Ca 30 st exporterades tillbaka för racing, men resten stannade kvar. De utrustades med B21FT-motor på ca 162 hk med hjälp av en intercoolersats. Bilarna fick även styvare fjädring, den låga europeiska motorhuven ”Flathood” och silverlackerad grill. Nygamla 242 DL/GL med B21A-motor ersatte 242 GT. GL hade spoiler fram och inifrån ställbar backspegel av vidvinkeltyp som standard samt inredning färganpassad till klädseln.

Även den förlängda lyxmodellen 264TE (Top Executive) presenterades detta år . Limousinen var designad och producerad av italienska Bertone, men tillverkades även senare på Yngve Nilssons Karosserifabrik i Laholm. En stor kund till 264 TE blev något överraskande DDR och dess dåvarande ledare Erich Honecker. Totalt ska ca 335 st 264 TE ha tillverkats (annan uppgift 120 st), inklusive två st kraftigt förlängda ”Landauletter” 1984 hos Nilssons karosseri. (Bilden visar en 262 GL av USA-modell)
DL försvinner som standardnivå, men det går att köpa en snikvariant av GL med 4-vxl man. låda utan servo för under 100 000 kr. GLT har högst utrustningsnivå och kan utrustas med kat-fri motor på 129 hk.Motorförändringar var att B21A i DL-modellen fick nya kolvar, nytt insugningsrör och avgassystem som gav högre kompression samt ny kamaxel med bättre bränsleekonomi. Effekten ökade till 106 hk. GL fick fick nya B23A med förgasare på 112 hk. I GLT satt bränsleinsprutade B23E som fick effekten sänkt till 136 hk på grund av ändrad kamaxel (H till K). Till sist fanns nya V6-motorn B28E tillgänglig i 240-serien. Den fick ökad cylindervolym, från 2 664 till 2 849 kubik, och 14 extra hk. Samtliga motorer fick även Puls-Air, som släppte in friskluft i avgasporten, samt EGR-ventil, som bland annat återför en del av avgaserna till förbränning, och därmed bättre avgasrening.Övriga förändringar var få. 240 DL var enda modellvariant kvar med den lägre fronten. Asbestfria bromsbelägg införs och bilar med elvärme i förarstolen regleras med strömbrytare samt dörrsidor för tyginlägg utom på DL-nivå.

Från detta modellår enbart kosmetiska inre och yttre förändringar. Bland annat dimljus bak och inifrån justerbara backspeglar samt 244 får nya bakljus och 245 en större limmad bakruta. Volvo-emblemen på framskärmarna tas bort. Krockkudde på förarplats är tillval.
Volvos långsiktiga säkerhetsarbete ger utdelning. Amerikanska trafiksäkerhetsverket utser 240 till normbil för framtida (!) krav på krocksäkerhet. I Storbritannien får Volvo ”The Don Safety Trophy”ett av världens mest prestigefyllda trafiksäkerhetspris.Största exteriöra förändringarna sedan 1979 där den mest iögonenfallande är den 10 cm höga svarta plastlisten på dörrarnas underkanter. Motorhuven höjs 20 cm i bakkant, vilket gör att den sluttar kraftigare, och blir även något kortare. Nya grillar, svarta/kromade på alla varianter utom GLT som har enbart svart, samt nya aerodynamiska backspeglar från 740. Ny baklucka på 244, nytt bakre handtag på 245 samt ny design av alla bakre emblem. Samtliga modeller får främre spoiler och trösklar, nedre del av dörrar och bakskärmar får en bred svart list som skydd mot stensprut. Även kopplingslameller blir asbestsfria.Nya modellerna 244/245 GLT (Grand Luxe Touring) introducerades och ersatte 242 GT (i Sverige, utomlands såldes modellen ytterligare två år), 244 GLE samt 245/265 GLE. GLT-vagnarna hade hög utrustningsnivå med bl.a. 4-växlad låda med överväxel eller automatlåda samt antingen 5- eller 25-ekrade Pirelli alu-fälgar.

Hur många 240 finns det kvar?
Fråga: En enkel fråga – hur många Volvo 240 finns det kvar i Sverige? Svar: Enligt Transportstyrselsen finns det 68 833 varav 22 706 är i trafik, enligt deras sökning på Volvo 240, 242, 244 och 245.
Volvo hade räknat med en årsproduktion på 800 vagnar, men betydligt fler än så byggdes (totalt 6 622). 75 procent av produktionen exporterades till USA. I Sverige såldes endast drygt 200 exemplar.Utöver sedvanligt nya lack- och klädselvariationer skiljde sig det nya modellåret in- och utvändigt mycket lite från föregående år. I Sverige kom nya avgasbestämmelser vilket inte var ett problem för de nya motorerna, men på den äldre B20A-motorn monterades en EGR-ventil för återcirkulation av avgaserna. B21A fick en ny kamaxel som både ökade effekten till 100 hk och sänkte bränsleåtgången. 245 L fick den motorn istället för B20A. Det kom även nya växellådor (M45/M46) med backspärr, något som tidigare saknats. Bromsrör med kopparlegering var också nytt liksom ett delvis aluminiserat avgassystem.

Vad kostade en Volvo 240 NY?
Just 242 DL kostade 29 900 kronor vid lanseringen, samma prislapp som Saab 99 L hade. 29 900 kronor motsvarar i dagens penningvärde 170 014 kronor. Snacka om mycket bil för pengarna.
Vägegenskaperna förbättrades avsevärt genom kraftigare krängningshämmare fram och bak samt fastare stötdämpare fram. På bilar med servostyrning ändrades dessutom castervinkeln.I Sverige infördes VSG (Volvo Service Garanti) som garanterade att Volvoägare inte skulle betala mer än 300 kr per servicebesök under de tre första åren, upp till max 6 000 mil. Ett krav var attt varje 1000-milsservice genomförts inom rätt intervall hos en auktoriserad Volvoverkstad. VSG var ett komplement till den ettåriga nybilsgarantin, femåriga PV-garantin för vagnskador och tolvmånadersgarantin för reservdelar och arbete.

Övriga ändringar var nya sidomarkeringsljus på bakskärmarna samt dubbla vindrutespolarmunstycken. 244 GL fick taklucka som standard, men skinnklädseln ersattes av plysch.En ny modell 242 GT lanseras. Den får B21E-motor på 123 hk, 4-växlad manuell låda och servostyrning. Väghållningen uppgraderas med gasstötdämpare, kraftigare krängningshämmare, stabiliseringsstag i motorrummet och ventilerade bromsskivor. Utrustningsnivån är generös: spoiler, 20-ekrade 14-tums lättmetallfälgar, dimljus i grillen, mattsvarta lister och dekorränder i svart och orange på silvermetalliclack. Interiört får modellen varvräknare, svart klädsel med röd dekorrand samt speciell ”GT-ratt”. Modellurvalet minskar, men fortfarande finns både katalysator- och icke-katalysatorförsedda motorer att välja mellan. Kat-bilarna är utrustade med ett grönt tanklock och effekten ökar med 3 hk till 116 hk. Motorerna har förbättrade kallstartsegenskaper. På sista årsmodellen är centrallås, freonfri AC, nackskydd fram och bak samt trikåplyschklädsel och fördragna kablar till dragkrok standard. Krockkudde blir standard från årsskiftet.Det fanns tre utrustningsnivåer att välja mellan: L, DL och GL. L var snikversion utan klocka, tyginredning med kantskoning i vinyl (galon) och enbart B20A-motor. DL hade inredning helt i tyg, klocka och val mellan B20A och B21A-motor. GL var lyxversionen med skinnklädsel, servostyrning, varvräknare samt M41-låda och B21E-motor med insprutning. Tillval till både 240- och 260-serien var bl.a. AC och taklucka.

Alla modeller får nya positionsljus på framskärmarna. Bilar med insprutningsmotor får fronten från nedlagda 264 med höjd motorhuv och svart grill. Bilar med B23E-motor får nytt topplock med höjd kompression vilket ger sänkt bränsleförbrukning men också sänkt effekt med 7 hk till 129 hk. Ny automatlåda (samma som på 760) införs på GL, GLE och GLT. DL och Diesel får behålla den äldre 3-vxl BW55-lådan.
Exteriört var fronten något lägre och de nya, stora stötfångarna gjorde 200-serien hela 14 cm längre än 140-serien. Design av blinkers samt positionsljus var hämtad från konceptbilen VESC och Volvo satsade som vanligt vidare på både aktiv och passiv säkerhet. Nytt på svensksålda bilar var att varselljusen tändes så fort bilen startades samt att säkerhetsbälten i baksätet var standard.

Den 14 april 1977 var det 50 år sedan den första Volvon ÖV4 rullade ut ur fabriken i Lundby. För att fira tilldragelsen lanserades en jubileumsmodell av 244DL (i Australien och USA 264GL). Jubileumsbilen var lackerad i silvermetallic med dekorlister i svart och guld. På framskärmarna och på bakluckan satt emaljerade jubileumsmärken. Klädseln var av blå plysch och på handskfacket satt den en silverplatta med PG Gyllenhammars namnteckning. 3 000 bilar ska ha sålts i Sverige.
SE-paket ersätter GLT och innehåller svart dekor istället för krom, ABS-bromsar, 14″ alu-fälg ”Scorpius”, elinställbara backspeglar med värme, centrallås, trikåplyschklädsel, nackstödskuddar fram och bak, växelspaksdamask i skinn och varvräknare. SE står för ”Special Equipment”.Vi har ingen fast telefon, om det är ärenden som inte kan lösas via mail så ringer vi upp om du mailar ditt nummer, ange helst ditt kundnummer och vad det gäller så kan vi förbereda oss.Årets semester är som vanligt V28-32, dvs 8/7 till 13/8. Under den tiden tar vi inte emot manuella beställningar, vi får inte hem fler varor och mailsupporten är begränsad.

Vi slutar i regel efter pakethämtning som sker vid lunchtid, fredagar är det morgonhämtning. Ofta händer det att vi betar av mail och ordrar andra tider, t.ex. söndagar.
webshopen är öppen som vanligt då men räkna med UPP TILL EN VECKA innan din order expedieras eller mail besvaras så var ute i god tid 🙂 upphämtning sker 1 – 3 gånger per vecka

Detta gäller I FÖRSTA HAND om det är omfattade, väldigt skrymmande eller skört, t.ex. vindrutor. Vi förbehåller oss rätten att neka upphämtning av mindre ordrar.
1985 B28E försvinner som alternativ i GLT och det lanseras modifierade motorer som kallas lågfriktionsmotorer. B200K ersätter både B19A och B21A. B230A ersätter B23A och B230E ersätter B23E. 2-dörrarsmodellen försvinner.1977 ersätts B20-motorn av B19 som är en version av B21 med något mindre cylindervolym. En jubileumsversion i silvermetallic tillverkas med anledning av Volvos 50-årsjubileum.

240-modellen stod på topp 1984 då den svenska marknaden erbjöds ett utbud som sträckte sig från snikvarianten L via DL, GL och GLE/GLT till Turbo. Modellerna L, DL och GL hade förgasarmotorer med manuell choke, vilket gjorde att kallstarter krävde ett tränat handlag för att inte sluta med tjuvstopp eller sura tändstift. GLT, GLE, och Turbo var försedda med bränsleinsprutning. Bensinmotorerna var av Volvos egen tillverkning med block i gjutjärn och topplock i lättmetall med enkel överliggande kamaxel.1981 reviderades hela karossen och fick lite rundare former. Även 245 fick nu baklyktor som gick runt hörnet. Volvo 244 Turbo med 155 hk B21ET-motor gör debut. B27E ersätts av B28E i GLT-modellen med V6. Från början av modellserien var 244 GL den motorstarkaste varianten, med bränsleinsprutning på B21-motorn. Därefter kom 242 GT, följd av GLE och GLT-modellerna som senare fick B23-motorn och även den sexcylindriga B27 från 260-serien. Framgångarna för Saab 900 Turbo gjorde att även Volvo kände sig manade att ta fram en turboladdad version, trots att man redan hade en V6:a med samma effekt. Svaret blev 244 Turbo, som kom 1981, med en 155 hk stark B21-motor och endast manuell växellåda. Volvo 240-kombi turbo, som kom 1983, var den första serietillverkade kombibilen i världen med turbomotor. Det fanns även en 242 Turbo som dock endast såldes i USA. Någon B23 med turbo kom aldrig att lanseras i 240-serien, utan fick vänta till 740-modellen. 1987 kommer nya motorer på grund av skärpta avgasreningskrav: B230K med förgasare och manuell choke, B230F med insprutning, lambdasond och katalysator. Extra bromsljus i bakrutan införs.

Till skillnad från föregångaren Volvo 140 hade Volvo 240 en framvagn med McPherson fjäderben, vilket gjorde bilen mer lättstyrd. Modellen hade 4-cylindriga bensindrivna radmotorer och två dieseldrivna, en 5-cylindrig samt en 6-cylindrig. I början hade bensinarna antingen den gamla B20 eller den nyare B21, senare endast B19, B21 eller B23 (fram till 1984) därefter bara den större motorn som nu döpts om till B230. I utlandet fanns även B200 som ett billigare alternativ. Chassit var konventionellt uppbyggd med bakhjulsdrift via stel bakaxel. De manuella växellådorna var första året M40 (4-växlad) och M41 (4-växlad med överväxel), men skulle ersättas av M45 och M46 till året därpå. Från årsmodell 1983 infördes också M47 (5-växlad) på GL. Automatväxellåda fanns som tillval och var i 1975 och 1976 års modeller en 3-stegs Borg-Warner BW35 och ersattes 1977 av Borg-Warner BW55, även den 3-stegad. Från årsmodell 1980 infördes en modernare 4-stegs Aisin-Warner AW71 på GLE samt GLT och året därpå även på Turbo. Den blev dock standard på samtliga modeller från årsmodell 1985.1980 får alla modeller ytterbackspeglar som är ställbara inifrån. 242 GT försvinner och i stället kommer 244 GLT. Både GLE och GLT får B23E-motorn, nu med 136 hk. GLT går även att köpa med B27E-motorn från 260. B23A-motorn införs och blir standard i GL.

1979 ändrades utseendet baktill genom att baklamporna fortsätter runt hörnet för att blinkers ska synas bättre från sidan. I fronten byttes de runda strålkastarna ut mot kvadratiska på DL-modellerna och rektangulära (från 264) för GL och uppåt. 242 GT behåller de runda strålkastarna men med en annorlunda infattning. B23E-motorn med 140 hk gör debut i 242 GT. L-modellerna försvinner och DL blir basmodellen med 4-växlad låda. DL och GL har nu samma motor, B21A, men GL har överväxel och varvmätare. GL finns även med sexcylindrig dieselmotor på 84 hk från Volkswagen och kallas då GL D6. GLE ersätter GL som toppmodell med B21E-motor.Under åren genomgick den flera förändringar, bland annat moderniserades fronten ett flertal gånger, störst förändring gjordes då årsmodell 1981 presenterades med en helt ny front och en ny inredning. Volvo 240 har kommit att få en kultstatus som den typiska Volvon och som familjebil. Volvo 240 var länge Sveriges vanligaste bil och var så sent som 2011 fortfarande en ganska vanlig syn på vägarna, speciellt om man jämför med andra konkurrerande modeller från samma tid.

1989 får alla modeller i Sverige katalysator och insprutningsmotorn B230F. Förgasarmotorerna och insprutningsmotorn utan katalysator finns dock kvar på den utländska marknaden.
Exportmarknader utrustades ofta med B19-, (senare B200)-motorerna, då många länder hade lägre skattesats för motorer med mindre än två liters cylindervolym. I Finland, till exempel, slopades B21 motorn 1979 och ersattes av en 97 hk B19A eller den bränsleinsprutade B19E med 117 hk. Finland (och ett fåtal andra marknader) fick dessutom tillgång till den femcylindriga, tvålitersvarianten av D24-motorn. Effekten var endast 68 hk, och i en test uppgavs accelerationstiden 0–100 km/h till 24,4 sekunder. Italien, där Volvo var ett prestigemärke, fick också en turboladdad version av B19 (B19ET). Den minsta motorn som satt i 240-serien var den 1.8-liters B17-varianten som fanns tillgänglig åtminstone i Grekland och Israel i början av 1980-talet. 1978 fick grillen en ny design, där den ramades in av en kromlist. Sportmodellen 242 GT introduceras med B21E-motor och överväxel. Fjädring och krängningshämmare är något uppstyvade jämfört med 244 GL. Även 245 kommer i GL-modell. Volvo 240 var en vidareutveckling av Volvo 140 och presenterades 1974. På de första årgångarna av Volvo 240 kan man tydligt se släktdragen i fronten från konceptbilen Volvo VESC. 240 (inklusive Volvo 260) hade stora försäljningsframgångar och är Volvos mest tillverkade modellserie med sina cirka 2,86 miljoner exemplar. Den indelades precis som sin föregångare i 242 (tvådörrarsversion), 244 (fyradörrarsversionen) och 245 (kombimodellen). Dessa beteckningar togs bort i och med årsmodell 1983 – istället fick samtliga versioner officiellt heta 240. Beteckningarna fortsatte användas internt och även i folkmun för att klargöra vilken kaross det handlar om.1988B är sista årsmodellen som i Sverige kan köpas med förgasarmotorer, egentligen 1989 års modell men tillverkade innan årsskiftet. GLE och GLT kan beställas med eller utan katalysator. Med katalysator och B230F är effekten samma som i en GL, 116 hk. Utan katalysator och då med B230E har den 129 hk.

1983 ändras modellbeteckningarna så att alla modeller heter 240. En 5-växlad låda (M47) ersätter M46, som är en 4-växlad med elektrisk överväxel på GL-modellen. Alla modeller med insprutningsmotor får den motorhuv och högre front som 264/265 hade haft tidigare, men utan krom.
När Volvo 740 introducerades 1984 trodde många att 240:ans tid var till ända men den fortsatte att tillverkas ända fram till 1993, dvs ett år efter att sista Volvo 740 tillverkats. 740 fick dock en efterföljare i form av Volvo 940 som tillverkades till och med 1998. Efter 1985 blev modellvarianterna färre, bland annat utgick tvådörrarsmodellen, eftersom Volvo satsade på den då nyligen lanserade, och tänkta efterföljaren Volvo 740 som större volymbil i modellprogrammet. Tillverkningen upphörde inte förrän år 1993, då man behövde plats för Volvo 850. Den 5 maj 1993 tillverkades den sista Volvo 240, en grön herrgårdsvagn. År 2003, tio år efter att Volvo lade ned tillverkningen av 240, var modellen fortfarande den näst vanligaste Volvon som rullar på svenska vägar.

Modellen lanserades som en bil med god krocksäkerhet. Den förknippas med just säkerhet, inte alltför spännande köregenskaper samt näst intill outslitlighet. Dessvärre hade 240 stora problem med rost, och hög bränsleförbrukning. Bilen är robust uppbyggd och stryktålig, bland annat vad gäller de 4-cylindriga motorerna och de manuella 4-växlade växellådorna. Ett stående skämt var att växellådorna inte var inslitna förrän efter 20 000 mil. Tyvärr var karossen inte lika motståndskraftig och drabbades ofta av svåra rostangrepp. Liksom många andra fabrikanter började Volvo använda mer miljövänliga typer av lack under 1970-talet och dessa var inte lika bra på att skydda plåten. De äldre 3-stegs automatväxellådorna är ovanligt energikrävande, till men för bränsleekonomin. Många bilägare byggde om dessa till manuell växellåda lite senare under bilens livscykel, bränsleåtgången kunde då sjunka med 0,3–0,4 liter/mil.
1975 var den första årsmodellen och bilarna erbjöds då med 3 olika motorer: B20A, B21A och B21E. Utrustningsversionerna var L, DL och GL, varav GL bara fanns som 244 och var den enda modellen med B21E-motorn.

Angiven garantitid gäller från den dagen varan levereras. Där garantitid inte är specificerad, eller om problem uppstår som garantin inte täcker, hanterar vi eventuella problem med stöd av konsument köplagen och såklart med sunt förnuft. Du som kund är ju det viktigaste vi har. Läs med om våra garantier här!
Unika och smarta stylingdelar som förhöjer utseendet på just din Volvo XC90. Allt från en svensk tygflagga, backspegelkåpor i mattkrom till vingar och grillar. Snabba och enkla monteringar som får din Volvo att sticka ut ur mängden. All styling till Volvo XC90 har tagits fram med design och passform, såklart till ett bra pris och marknadens snabbaste leveranser.

Vilken Volvo 240 år bäst?
De årsmodeller som är ”problematiska” är väl 75-77 (uruselt rostskydd) och 85-88(?) med den tidiga lågfriktionsmotorn. Men om det var dåligt rostskydd mellan 75-77 så kanske en 79-81 vore att föredra.
Hos Vparts har du garanti på i stort sett alla produkter som säljs i webbshoppen. Vi försöker alltid att undvika att problem uppstår genom produkttester och uppdateringar av våra produktbeskrivningar.Vpart’s goal is to deliver high quality parts to Volvo cars and owners worldwide. Before we add more countries to the Vparts map, we must ensure that customs handling, shipping, payments, product quality, local rules for car accessories and all parts work perfectly. This means that it may take some time before we enter new markets. Note: Due to changes in shipments and handling of deliveries to the UK, as a result of Brexit, we have temporarily stopped sales to the UK. We hope to resolve this soon. Volvo 200-serien är företagets hittills mest tillverkade modell med 2 685 171 exemplar av 240 och 177 402 exemplar av 260. Totalt byggdes 2 862 573 exemplar mellan 1974 och 1993.Volvos 200-serie kom under åren i många olika utföranden. Som sedan, kombi, coupé och i limousineversion, med förgasar- och insprutningsmotorer, med och utan turbo, som fyrcylindrig, femcylindrig (D20-dieselmotorn, som såldes inte i Sverige) och sexcylindrig. I princip fanns det en Volvo 200 för varje smak och tycke, även de som gillade att köra fort på bana. 1985 plockade nämligen 240 hem skalpen som Europas snabbaste standardvagnsbil.

Vad kostade en Volvo 240 1980?
Just 242 DL kostade 29 900 kronor vid lanseringen, samma prislapp som Saab 99 L hade.
Var man lite sniken valde man DL-versionen, och behövde man inte fyra dörrar fungerade en 242. Just 242 DL kostade 29 900 kronor vid lanseringen, samma prislapp som Saab 99 L hade. 29 900 kronor motsvarar i dagens penningvärde 170 014 kronor. Snacka om mycket bil för pengarna.

Den 21 augusti 1974 visades Volvo 240 för första gången för media. Modellserien skulle komma att bli en exempellös framgång för Volvo och tillverkas i 19 år i drygt 2,8 miljoner exemplar.
Den 21 augusti fick media för första gången se och köra den nya bilen. Journalisterna flögs i chartrat plan från Volvos huvudkontor i i Torslanda till Dala Airport i Borlänge, där en rad Volvo 244 GL stod och väntade. Samtliga var lackerade i den mycket tidstypiska färgen orange – dessutom med orange inredning.Volvo 240 har blivit en samlarbil, särskilt eftertraktad bland entusiaster är turbomodellen, men allt högre priser betalas även för mer alldagliga versioner i fint skick. Reservdelstillgången är god, fortfarande går mycket att köpa genom Volvo och sortimentet av nytillverkade detaljer ökar stadigt.

I Teknikens Värld nummer 10/1989 hade vi en något udda duell. Då ställde vi 240 GLT mot 440 GLT. En dragkamp mellan generationerna som vi kallade det. I den dusten avgick 240:an med duellsegern. Gamlingen (bara fyra år kvar i livet ju) hade fortfarande kraften och förmågan.
Volvo 240 skulle genom åren komma att tillverkas i en rad olika versioner. Förutom med två, fyra och fem dörrar fanns den exklusiv kupéversionen 262C byggd av italienska Bertone i 6 622 exemplar under åren 1977-81. I andra ändan av storleksskalan fanns 264TE och 245T som båda var förlängda med 70 cm. 264 Top Executive var en lyxig limousineversion och 245 Transfer var en extra stor kombi som bland annat användes för skolskjutsar på landsbygden.

Vad har du för minne av Volvo 240 och 260? Vilken årsmodell/vilket utseende är din favorit? Runda eller fyrkantiga strålkastare? Förgasare eller insprutning? GLE eller GLT? B20- eller B21-motorn? Överväxel eller inte? Virgo-fälgarna, Ambulans-fälgarna eller turbinfälgarna Corona? Berätta nedan!

Den nyutvecklade B21-motorn fanns i en förgasarversion på 97 hk och i en version med bränsleinsprutning på 123 hk. Framvagnen var nykonstruerad med MacPherson-ben och kuggstångsstyrning.
Volvo 240 Turbo skulle också bli ett framgångsrikt tävlingsredskap. Den tyngsta titeln uppnåddes 1985 då Thomas Lindström och Gianfranco Brancatelli vann European Touring Car Championship, ETC.Vid en ceremoni överlämnade Volvochefen Pehr G Gyllenhammar nycklarna till den sista 240:n som såldes till kund. Pehr G Gyllenhammar hade själv haft flera specialbyggda 240 som tjänstebil och vid ceremonin sa han: ”Vi har haft världens säkraste bil, en av de mest köpvärda bilarna och en bil som redan är en levande legend och som kommer att vara det ännu mer om ett antal år”.

Hur många Volvo 240 finns det kvar?
Fråga: En enkel fråga – hur många Volvo 240 finns det kvar i Sverige? Svar: Enligt Transportstyrselsen finns det 68 833 varav 22 706 är i trafik, enligt deras sökning på Volvo 240, 242, 244 och 245.
Volvo kunde inte ens i sina vildaste fantasier föreställa sig vad de ställde till med när de presenterade 240 den 21 augusti 1974. I dag är det exakt 40 år sedan Volvos bästsäljare genom tiderna gjorde entré.Redan 1972 hade vi fått en föraning om vad som var på gång. Det året visade nämligen Volvo upp säkerhetskonceptbilen VESC (se bild på den i galleriet), där bokstäverna står för Volvo Experimental Safety Car. Men det var inte förrän 21 augusti 1974 som det var dags – presentationen och premiärkörningen av Volvos nya modellserie 200 som ersatte 100-serien. Det är med andra ord i dag exakt 40 år sedan Volvos bäst säljande modell genom tiderna såg dagens ljus för första gången. Ett ljus den skulle få se under hela 19 år. Inte förrän 1993 lades modellen ned, detta efter 2 862 573 tillverkade exemplar, varav 2 685 171 var 240-modellen och 177 402 exemplar var 260-modellen. Siffror som Volvo knappast hade förutsett eller ens vågat drömma om.

Similar Posts