|

Volvo V70 P80

En del elektronikkrångel har också förekommit, som fel på klimatanläggning och elfönsterhissar eller strulande navigation och parkeringssensor. Vanligen brukar dessa problem botas genom uppdatering av respektive mjukvara.Få bilar andas så mycket trygghet som Volvo V70. Det gäller både V70 II och föregångaren V70 N. V70 II har säkra, stadiga vägegenskaper och är mer välbalanserad än tidigare. Antisladdsystem är givetvis standard. Volvos säkerhetsnivå är hög. V70 II får fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest och räknas av Folksam som en av de säkraste bilarna i sin klass.

Förarmiljön är lättorienterad och mycket tydlig. Framstolarna ger högklassig komfort. I vårt bullertest 2008 var V70 en av de allra tystaste bilarna, endast slagen av limousiner från Mercedes och Lexus.
Under en övergångstid såldes både V70 av gamla och nya generationen. Det kan bli förvirrande för begköparen. En V70 N bör ligga betydligt lägre i begpris än V70 II med motsvarande miltal och skick.

V70 II finns med en mängd olika motoralternativ, både diesel och bensin. Flexifuelmotorn på 145 hk och 1,6-liters Drive har fått kritik för att vara trötta i karaktären. För den prestandasugne finns bland annat V6:a med turbo och 285 hk – men den är törstig och ovanlig.V70 är ett välkänt namn för kombiälskande svenskar. Volvos stora kombi har varit den ständiga bästsäljaren i över tio år. Generation tre, som märkligt nog kallas V70 II, premiärvisades våren 2007 som modellår 2008. En facelift kom modellår 2012.V70 II är en eftertraktad bil på begmarknaden och priserna är relativt höga. Utbudet är dock stort, vilket gör att du inte ska behöva betala överpriser.Var det inte en väl lång fel/problem lista för ett märke som vill förknippas med kvalitet? Förmodar att artikelrubriken inte varit lika förlåtande om det gällt nåt annat märke.

Det är nog som vanligt de som inte äger Volvo som tycker det är många fel på den. Men så är det med många märken. Man håller på sitt eget ”skrot” oavsett.

Som sagt,..tack för ljuset Vib men ni hade behövt världens största halogenstrålkastare och inte en mini Maglite och detta är ni till en del själva skuld till som i decennier har öst beröm över allt ifrån Volvo oavsett om det har varit befogat eller ej. 😉
Dörrlås som krånglar i kyla har också noterats samt att lister vid dörrar och baklucka lossnat. Läckage vid vindrutans nederkant har också förekommit på V70.

Vilken är Volvos sämsta motor?
Sämsta Volvon är det gamla trotjänaren 940 när vi ser på alla betyg sedan 1995, men lite märkligt nog ligger även Volvo XC40 laddhybrid i botten, tillsammans med C30.
Volvo Personvagnars nya version av V70 introducerades på Genèvesalongen i mars 2007 som 2008 års modell. Den delar utseendet på fronten med senaste generationen Volvo S80 och bland annat är framskärmar, motorhuv och framdörrar likadana. Bilen tillverkades liksom S80 bara på Torslandaverken.Volvo hade under en längre tid sagt att någon ny gasbil inte skulle vara aktuell så länge efterfrågan på gasbilar förblev begränsad. Detta hade dock inte hindrat två andra bolag, Alternative Fuel Vehicle och Tekniska Verken i Linköping AB att var för sig utveckla en gaskonvertering för Volvos mycket populära V70 2.5FT med E85/bensin-motor. Till skillnad från Volvo Personvagnar AB hade Volvo Personbilar Sverige AB under en längre tid haft en ny gasbil (Bi-Fuel) på sin önskelista och välkomnade AFV som leverantör av gaskonverterade 2.5FT genom sitt ordinarie svenska återförsäljarnät, där de kunde beställas.Tredje generationens V70 har i huvudsak tagits emot väl i svensk bilpress, men bakpartiets utseende har mötts av kritik såsom ”för lik Mitsubishi Galant”. Nya V70 har drabbats av ”barnsjukdomar” bland annat i form av elektroniska mjukvarufel. Precis som för förra modellgenerationen talar bruksegenskaperna för V70, medan de höga ägandekostnaderna talar emot.

Har Volvo någon V8?
Med den nya V8-motorn vänds ett nytt blad i Volvo Personvagnars motorhistoria. Den är den första V8:a satts i produktion av Volvo Personvagnar sedan starten 1927 och Volvo XC90 är den modell som först får den nya motorn.
Av information tillgänglig genom Volvo Cars Newsroom framgår att Volvo S80 till årsmodell 2010 fick ett antal ännu inte kommunicerade uppgraderingar av vissa bensinmotorer, dessa uppgraderingar förväntades samtidigt komma V70 till godo.

I takt med att efterfrågan på snåla dieselmotorer ökade, ville man även ta fram en dieselvariant som klarade miljöbilsdefinitionen. Lite överraskande blev det en motor med bara 1,6 liter slagvolym, en fyrcylindrig turbodiesel med 109 hk/240Nm. Den motorn tillverkades av Ford i samarbete med Peugeot/Citroën och används i många andra bilmodeller, däribland Volvo S40/V50 inom DRIVe-programmet. Trots den lägre effekten togs den väl emot och i samband med en del andra justeringar av modellen, igensatta luftintag för att få lägre luftmotstånd och däck med mindre rullmotstånd, lyckades ambitionen att få låg bränsleförbrukning i en rymlig bil.
Bland annat noterades att 2.5T och 2.5FT blev uppgraderade genom höjt vridmoment från 300 till 340 Nm och fick höjd effekt från 200 till 231 hk. Av information given genom pressmeddelandet för den gaskonverterade modellen V70 2.5FT Bi-Fuel (se nedan) framgick att förbrukningen för V70 2.5FT i och med modellår 2010 sänktes från 9,2 till 8,8 l/100 km och därmed blev den för 2.5T sänkt från 9,5 till 8,8 l/100 km. Skälet till att 2.5FT hade lägre förbrukning än 2.5T tidigare var att 2.5FT var tvungen att komma ned till 9.2 l/100 km för att klassas som miljöbil i Sverige. Detta uppnåddes då genom ett i bakvagnen sänkt chassi för lägre luftmotstånd och begränsad fälgstorlek/däckval för sänkt rullmotstånd. Dessa Sverige-unika åtgärder kunde förväntas tas bort i och med modellår 2010 när förbrukningen kom under 9,2 l/100 km redan på den normala versionen.I Sverige fanns fortfarande en viss efterfrågan på gasbilar, och därför inleddes 2009 ett samarbete med AFV, Alternative Fuel Vehicles AB, som konverterade modellen V70 2,5FT till gasdrift. Dessa kunde då köras på bensin, etanol eller biogas. De gaskonverterade bilarna kunde beställas via Volvos återförsäljarnät i Sverige. En intressant detalj var att 2,5FT vid etanoldrift hade 231 hk.

V70 finns även i ett crossoverutförande, kallad Volvo XC70. AWD, plastskärmar och högre markfrigång är det som syns exteriört. Interiört är bilen identisk med V70, undantaget ett metallhandtag på mittkonsolen. Drivlinan är kraftigare dimensionerad med annan fjädring, andra länkarmar och så vidare.År 1997 lanserades prestandavagnen ”V70R” med en femcylindrig fulltrycksturbo med toppeffekten 184 kW med manuell växellåda och 177 kW med automatlåda. Vad gäller framdrivningen fanns dels en version med endast framhjulsdrift (FWD) eller fyrhjulsdrift (AWD). I och med V70R lanserades även en ny färg på karossen, nämligen Volvos saffransgula som numera är en klassiker bland Volvo-färger. År 1999 lanserades en ny modell med beteckningen ”R”. Motorns effekt var nu på 184 alternativt 195 kW. Bilen fick nu ytterligare en spektakulär färg, laserblå. R-modellen tillverkades dock i endast 333 exemplar.

I ett pressmeddelande den 24 februari 2009 gjorde Volvo det officiellt att V70 kommer i en DRIVe-version som modellår 2010 med leveransstart hösten 2009. Motorn skulle bli samma 1,6 liters dieselmotor som i C30, S40 och V50 DRIVe med en effekt på 109 hästkrafter och ett vridmoment på 240 newtonmeter. Volvo utlovade för V70 1.6D DRIVe en förbrukning på 4,9 l/100 km och utsläpp av koldioxid på 129 g/km.
V70 XC även kallad V70 Cross Country marknadsfördes som Volvos första SUV. Modellen utrustades med AWD-systemet som standard bestående av en Viskokoppling tillverkad av dåvarande GKN Driveline. Modellen utrustades med styvare krängningshämmare och karossen höjdes 35mm. Nivåmatic självreglerande nivåhöjning på bakaxeln tillverkad av Sachs AG infördes som standard. Karossförändringar bestod av nya stötfångare fram och bak, en ny design på lasthållaren på taket, ny grill, ett emblem med texten ”Cross Country” och plastdetaljerna runt om bilen lämnades omålade. Endast bensinmotor var valbart.

V70R utmärkte sig för den tiden som en ’Familje-racer’ eftersom den var i kombiutförande och något liknande inte fanns på marknaden. 1999–2000 fanns V70R endast med AWD och automatlåda. Två varianter fanns: 250 hästkrafter och en adaptiv fyrstegsväxellåda eller 265 hästkrafter med en ny adaptiv femstegslåda. En V70R har bland annat följande utrustning:
Under mitten av 1999 började den första varianten av V70 att närmade sig sitt avslut i tillverkningen. En ny modell med beteckningen ’V70 Classic’ lanserades år 2000. Den var i basutförande extrautrustad jämfört med tidigare standardmodeller. Denna variant tillverkades från september år 1999 till maj 2000, och tillverkades parallellt med den nya modellen ’V70N’ från februari år 2000.Volvo gick i samband med introduktionen av DRIVe-versionerna på C30, S40 och V50 under hösten 2008 ut och lovade att man under 2009 som modellår 2010 skulle lansera DRIVe-versioner på XC60 och V70.Från och med årsmodell 2013 används inte DRIVe som modellbeteckning på själva bilarna. I stället har modellerna en standardiserad motorkod beroende på effekt och bränsletyp, till exempel D2 för de minsta dieselmotorerna och T4F för bensin/etanolmotorn på 180 hk. Under perioden 1996 lanserade Volvo en ny bilmodell med beteckningen V70 baserad på den tidigare modellen Volvo 850. Bokstaven ”V” i beteckningen är en förkortning av engelskans versatility (mångsidighet). Jämfört med Volvo 850 hade V70 förändrats på 1800 punkter. Bakom Tekniska Verkens modell kallad 3-Fuel står Tekniska Verkens avdelning som under flera år konverterat bilar till gasdrift, bland annat Huyndai Santa Fe, Skoda Octavia och flera Citroën-modeller. Tekniska Verken har också varit drivande aktiv i produktionen av biogas i Sverige, sedan 1991 drivs stadsbussarna i Linköping med biogas samt sedan många år också de flesta taxibilarna. Genom bolaget Svensk Biogas exporterar man också sin kunskap över hela världen. Gastankarna placeras i bagaget på bilen, vilket medför att bagageutrymmets golv blir förhöjt med något sämre bagageutrymme som följd. Leveranserna pågår och en stor kund är taxi-bil i Östergötland.I ett pressmeddelande 1 februari 2010 blev det officiellt att V70 DRIVe med hjälp av bland annat det som kallas bromskraftåtervinning pressats ned under 120 g/km och därmed klassas som miljöbil i Sverige. Volvo utlovar nu för V70 1.6D DRIVe en förbrukning på 4,5 l/100 km och utsläpp av koldioxid på 119 g/km. Den 17 februari 2009 skickade Volvo ut ett pressmeddelande med information om uppdaterade varianterna på D5 och 2.4D som tar plats i S80, V70, XC70 och XC60 under 2009. De tidigare gasdrivna Bi-Fuelmodellerna försvann i samband med att den nya generationen av V70, som inte var förberedd för gasdrift. I stället gjordes en satsning på etanol (E85), och den första miljömotorn i den nya generationen blev 2,0 F, som var en tvåliters fyrcylindrig motor tillverkad av Ford. Den kunde köras på bensin/etanol och hade 145 hk. Trots att effekten var lika hög som i de tidigare miljöbilarna upplevde många kunder den som alltför svag pga svagt vridmoment vid låga varvtal. Därför förbereddes 2009 även den femcylindriga turbomotorn för etanoldrift med 200 hk i V70 2,5 FT.

Vad står V för i V70?
Under perioden 1996 lanserade Volvo en ny bilmodell med beteckningen V70 baserad på den tidigare modellen Volvo 850. Bokstaven ”V” i beteckningen är en förkortning av engelskans versatility (mångsidighet).
Eftersom organisationen Bil Sweden i sin statistik över nybilsregistrerade fordon inte skiljer 2.5FT Bi-Fuel från 2.5FT och 2.0F på grund av att bilarna är efterkonverterade Flexifuel så går det tyvärr inte enkelt ta reda på hur många bilar AFV och Tekniska Verken har konverterat till gas och som rullar på vägarna. Registreringen av Volvo Flexifuel minskade dock kraftigt under 2009, kanske som en följd av etanoldebatten, men V70 Flexifuel visade till skillnad från V50 Flexifuel under februari 2010 åter en ökande trend som kan bero på gasbilarna från AFV och Tekniska Verken. Det faktum att gasbilen Volkswagen Passat EcoFuel under början av 2010 tagit över platsen som Sveriges mest registrerade miljöbil, en plats som tidigare år har hållits av Saab BioPower och senare Volvo Flexifuel, påvisar ett skifte från E85 till gas. Dessutom har V50 1.6D DRIVe stormat om V50 Flexifuel, vilket även tyder på ett skifte från E85 till miljöbilsklassade dieselbilar.V70 kunde erbjudas med flera motoralternativ, så som till exempel ”S/SE” som hade en 2,4 liters sugmotor på 106 kW (senare 103 kW), ”GLT” som hade 121 eller 125 kW och en 2,4 liters motor med lättrycksturbo på 142 kW (som senare kunde erbjudas med fyrhjulsdrift). ”T5” erbjöds med en motor på 2,3 liter med högtrycksturbo med toppeffekten 177 kW. Precis som företrädaren 850 hade även S/V70 en femcylindrig dieselmotor från konkurrenten Volkswagen AG.

Som referens kan nämnas att Volvo S80 2.5T med manuell växellåda fick sin bränsleförbrukning sänkt från 9,3 till 8,6 l/100 km medan den för motsvarande 2.5FT sänktes från 9,2 till 8,6 l/100 km.

Bakom bolaget AFV står en rad personer som tidigare arbetat på Volvo Personvagnar AB med såväl utveckling som produktionen av Volvos tidigare gasfordon. Om bolaget vid sidan av nyproduktion för försäljning genom Volvo Personbilar Sverige AB planerar att erbjuda gaskonvertering för eftermarknaden till kunder med äldre V70 2.5FT eller andra motorer är ännu inte känt och kan förväntas påverkas av efterfrågan på de nyproducerade bilarna. Produktionen var tänkt att starta efter semestern 2009, men försenades enligt uppgift från AFV några månader för att invänta Volvos produktionsstart av V70 2.5FT modellår 2010 som var uppgraderad med högre prestanda och kanske viktigast sänkt bränsleförbrukning. Detta innebar att man helt valde att fokusera på nyproduktion samtidigt som det är rimligt att utvecklingsjobbet man gjort på 2.5FT modellår 2009 är bevarat och bör kunna appliceras på äldre bilar om efterfrågan finns. Produktionen eller om man vill kalla det eftermonteringen sker i en fabrik/verkstad lokaliserad i direkt anslutning till Volvos Torslandafabrik, produktionen är igång sedan slutet av 2009.V70 tillverkades i Torslanda, Sverige samt i Gent, Belgien. Volvo V70 finns i mängder av olika utföranden utöver standard, bland annat som taxi och polisbil.

Vilken är den bästa Volvo motorn?
I årets upplaga av tävlingen har tio nya motorer utsetts till att vara de bästa i världen och återigen är Volvo med i främsta led. Det är Volvo Polestars 367-hästarsmaskin som finns i S60 Polestar och V60 Polestar som föll juryn i smaken efter att ha provat 40 olika kandidatbilar de senaste månaderna.
Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.Snyggaste Volvon är S90 Twin Engine, medan generation två av V70 får det minst smickrande designebetyget bland någorlunda moderna modeller. Fulast genom tiderna är 340/360 och saligt bortglömda 440. Gillar du hög kvalitetskänsla är det definitivt någon av de senaste modellerna som gäller. V60/V90, XC60 och XC40 ligger i topp med höga 80-betyg medan S40, V50, 340 och 440 absolut inte imponerar med sin detaljkvalitet. Noteras ska också att första generationen XC90 får det låga betyget 76 och att den nya ”bara” får betyget 80 – bilarna lever inte upp till förväntningarna som prislappen ger. Den rymligaste Volvomodellen är tveklöst XC90 med betyget 93, men gamla V70 hamnar på en hedrande andraplats med 89, vilket är mycket bättre än nya V90 som bara får betyget 79.Så här kan vi fortsätta att botanisera i bra och dåligt med Volvos modeller, och är man betalande prenumerant kan man själv titta i vår databas. Man kan givetvis också läsa våra utförliga begagnattester, här kommer de viktigaste. God läsning!

Vilken är Volvos sämsta bil?
I en undersökning gjord av konsumenttidningen Which? har 47 000 bilägare fått tycka till om driftsäkerheten och berätta hur problemfria deras bilar är. Volvo XC90 blir sämst av alla bilmodeller i undersökningen.
Nymodigheter som infotainmentsystem ger en hel del strul för många bilägare och hela 27 procent av XC40-ägarna har klagat på detta, och nio procent har rapporterat att appen inte fungerar som den ska.De mest märkestrogna Volvoägarna kör Volvo XC40 – förutom laddhybridversionen som ligger i bottenskiktet med 64 procents märkestrohet. Även V90 laddhybrid har en hel del missnöjda köpare. XC60 har också bra mycket fler nöjda ägare än XC90, oavsett årsmodell.

Sämst interiörkvalitet har holländaren 480 , följt av C30 och nya XC40. Bromsar är ingen Volvotypisk felkälla men funderar du på S70 kan det vara bra att veta att den modellen har flest bromsproblem, följt av XC40 laddhybrid. När det gäller chassi utmärker sig också S70 negativt.
Den snålaste Volvomodellen är gamla V60 D5/D6 laddhybrid med dieselmotor. Snittförbrukningen ligger på låga 2,9. Nya elektriska C40 anses också sparsam på energi även om snittförbrukningen är 24 kWh/100 km, vilket är rätt högt bland elbilar.

Minst problem har Volvo XC40-ägarna som i snitt ger sin bil ”problemfrihetsbetyget” 89. Båda generationerna XC60 ligger också i topp med betyget 88. Mest strulande Volvomodellen genom tiderna är sportcoupén 480 som jagas i bottenlistan av 440, 340 och V50. Ska du köpa någon av dessa bilar, kontrollera exemplaret noga. Även XC40 laddhybrid får låga betyg.
Allvarligt är att flaggskeppet XC90 också ligger i bottenskiktet. De båda generationerna får det låga betyget 74 för problemfrihet. Så titta på servicehistoriken och kontrollera noga alla funktioner före ett köp.Törstigaste Volvon är gamla 960 med en snittförbrukning på 1,5 liter per mil, men första generationen av XC90 med bensinmotor får bara betyget 55 för sin förbrukning som i snitt ligger på 10,8 l/100 km.

Det finns över en miljon Volvobilar i landet, vilket gör märket till det överlägset vanligaste. VW ligger på andra plats med drygt 600 000 påställda bilar. Så det finns många exemplar att välja mellan och självklart handlar det mycket om exemplar, men vissa modeller har generellt mycket högre driftsäkerhet än andra.

Den mest körglada Volvomodellen är kanske lite oväntat XC40 P8, men det bådar gott inför märkets kommande elbilar. Laddhybridversionerna av V60 och V90 får också höga körglädjesbetyg. Det blir helt enkelt mer körglädje med eldrift.Mest motorproblem har XC40 laddhybrid, tätt följd av de gamla Fordmotorerna som sitter i V50 och C30. Från vår databas kan vi också utläsa annat intressant som att S40 är mest drabbad av dåliga kopplingar. Lack och rostproblem finns främst hos 240, 760, 940 och 740. Det nyare årgångarna har bra lack. Elproblem finns främst i V60 D5/D6 och Volvo 850, C70 och 480. Men även i de nyare laddhybridversionerna av V60/V90.Vill du ha en Volvo med maximalt god ekonomi är det de nämnda V60 laddhybrider med dieselmotor som gäller, eller V40. Sämsta ekonomibetygen– som alltså inte är antal kronor per mil utan en subjektiv uppfattning av hur dyrt det är för vad man får – går till de körglad laddhybriderna V60 och V90, med ekonomibetyg på 61 och 64.Stramar vi upp urvalet och tittar på max sex år gamla bilar är V90 etta och XC60 tvåa när det gäller högst totalbetyg. Bäst när det gäller ”göra om köpet” blir V90 Twin Engine etta och XC60 tvåa. Där har du de bästa moderna Volvomodellerna!

Bilmodellen med högsta totalbetyg – alla betygskriterier sammanräknade – är Volvo V90 med totalbetyget 81,5, av max 100. Det är alltså just nu den bästa Volvon! Tätt därefter följer andra generationens XC60.
Sämsta Volvon är det gamla trotjänaren 940 när vi ser på alla betyg sedan 1995, men lite märkligt nog ligger även Volvo XC40 laddhybrid i botten, tillsammans med C30.Vilken Volvo är bäst? Det låter som en fråga som är lika lätt att svara på som ”hur många pinnar finns det i skogen?” Men så är det faktiskt inte. I vår begagnatdatabas har vi betyg på över 10 000 Volvobilar – och utifrån dessa kan vi faktiskt svara på vilken Volvomodell som gillas mest av ägarna – och den måste ju vara bäst.Ska vi gå på ”hade gjort om köpet” för att kora den bästa Volvomodellen blir det andra generationen av coupén C70 som tar hem spelet, med den gamla lyxlimpan 760 på andra plats och första generationen av XC60 som trea.Gamla trotjänaren Volvo V70 är däremot den minst inspirerande körmaskinen av de modernare Volvobilarna. Tittar vi längre bakåt i backspegeln dyker Volvo 340 och 360 upp som de minst körglad med betyg runt 50!

Vilken år Volvos sämsta motor?
Sämsta Volvon är det gamla trotjänaren 940 när vi ser på alla betyg sedan 1995, men lite märkligt nog ligger även Volvo XC40 laddhybrid i botten, tillsammans med C30.
Personbilen Volvo V70 har tillverkats i tre generationer av Volvo Personvagnar, mellan 1997 och 2016. Namnet är en kombination av bokstaven V, som står för versatility (mångsidighet), och numret 70, som är en beteckning för plattformsstorleken. Ordet Volvo är latin och betyder ungefär ”jag rullar”. Den första generationen av V70 lanserades 1996 och tillverkades fram till 2000. Den baserades på P80 plattformen. Andra generationen (2000–2007) var baserad på P2 plattformen. Den tredje generationen lanserades 2007 och hade sin sista produktionsdag den 25 april 2016. Denna var baserad på P3 plattformen.En del som inte förnyades i den andra generationen, var spjällhuset. Nu i efterhand kan vi nog säga att det här spjällhuset är ett av de mest ökända spjällhusen genom tiderna. Positionsgivarna i det här Magneti Marelli spjällhuset använde sig av glidkontakter på sensorerna, som är väldigt känsliga för slitage.

Vilken är den bästa V70?
V70 II har säkra, stadiga vägegenskaper och är mer välbalanserad än tidigare. Antisladdsystem är givetvis standard. Volvos säkerhetsnivå är hög. V70 II får fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest och räknas av Folksam som en av de säkraste bilarna i sin klass.
1996 kom det som tur är en ny generation Volvos. S40 sedan och kombin V40 var båda lite rundare och en kategori mindre, vilket gjorde att bilarna tillhörde den populära kompakta mellanklassen. Ett par år senare kom Volvo med C70 som kunde beställas som coupé och cabrio. Under den här perioden släppte Volvo även den nya versionen av 850: V70. Och det är den sistnämnda bilen som behöver vidare förklaring. Därför dyker vi närmare där in!Det första året för V70 var en stor succé. Bilarna gick åt som smör i solsken. Året efter att V70 introducerades (alltså 1997), sålde Volvo runt 12 procent mer bilar än under 1996. En succé som till står del kan hänvisas till V70. I september samma år kom Volvo till Autoshow i Frankfurt med en nyhet. Där visade de nämligen upp V70 XC, som senare fick smeknamnet V70 Cross Country. Till en skillnad från den andra generationen fick den här versionen ingen facelift. XC70 fick inte ens en efterföljare. Under våren 2016 rullande den sista XC70 ut från produktionen och ersattes av Volvo V90 Cross Country. Även om XC70 inte längre är en del av Volvos SUB / Cross-over program, kan man se tillbaka på den som Volvo offroad-gamma. I den nya sortimentet har man som cross-over fantast även den mer kompakta V60 Cross Country, utöver V90 Cross Country. Namnet ”XC” använder Volvo numera bara för sina SUV /Terrängbilar (XC40, XC60 och XC90). Vem hade trott det 1997? Tre år efter att ha varit en variant av V70, förändrades det här 2003. Det har att göra med att Volvo lancerade en helt ny bil 2002. Det här året kom Volvo med XC90, märkets första SUV som var otroligt populär ibland annat Amerika. Nu när den här offroad modellen fick sitt eget namn, kunde offroad V70 XC inte halka efter. 2003 blev namnet också anpassat till XC70. Överraskande nog fick den här modellen inte en facelift förrän året efter. Även om anpassningarna var framförallt visuella, byttes det ökända spjällhuset ut mot ett nytt spjällhus från Bosch. Andra generationen Volvo XC70 facelift

Vilka Volvo V70 har Ford Motor?
med en mekaniker som sa att det va ford motor i. det va en volvo av nyare modell. C30, S40 & V50 med 1,6 1,8 och 2,0 har Fordmotorer, likaså nya S80 & V70 2,0.
Som sagt blev V70 baserad på Volvo 850. 850 var den första bilen med airbags för sidokrock och var skapad för att släppa den lite tråkiga imagen av Volvo under slutet av 80-talet och istället bli en modern, säker och sportiv bil. Och det lyckades ganska bra! Med uppmärksammad prestation i olika raceklasser vann den här kombin snabbt populäritet. Till slut, efter fem års produktion stoppade man produktionen av 850. Eller ja, på sätt och vis.Förutom visuella skillnader som stötfångare, trösklar, ventilationsgaller och en adderad mudplate, fick bilen standard fyrhjulsdrift och en Visco-koppling. Därutöver var bilen högre vilket ökade markfrigången med 2.6 cm. Härmed transformerades V70 från en kombibil till en äkta cross-over! Volvos första cross-over föddes och skulle ta på sig konkurrenten Subaru Legacy Outback. Tillsammans med de ursprungliga V70, den senare lancerade och sportigare V70 R, sålde Volvo drygt 370.000 av de här bilarna mellan 1996 och 2000. Ungefär 53.000 av de här var en V70 XC.

Under våren 200 kom Volvo igen med en andra generation V70, där även V70 Cross Country fick vara med. Den nya generationen som byggdes på den nya P2 platformen, blev limmad på kritiska punkter istället för punktsvetsad. Därmed blev det nya karosseriet enligt Volvo runt 70 % hårdare än den första generationen. Därutöver fick bilen med den här förändringen mer lastutrymme. Markfrigången steg igen från 16.6 centimeter till 21, tack vare en förhöjd hjulsuspension.
Den som tänkte på Volvo i början av 90-talet tänkte förmodligen direkt på stora fyrkantiga kombis eller sedans. Och det är ju inte så konstigt! Under den här tiden var Volvo 850 och Volvo 940 paradhästarna för märket. Halvvägs genom 90-talet förändrades det. En förändring som de europeiska försäljningssifftorna ändå behövde: där Volvo sålde 234.539 bilar 1990, sjönk det till bottentalet 171.612 under 1993.XC70 Mk3 blev extra populära i ett antal länder, där de användes som polisfordon. Framförallt här i Sverige och i England ser man många XC70 köra runt som polisbilar. Och om vi ska vara helt ärligt så ser det tufft ut med den här offroadern i polisfärger! 3e generation Volvo XC70 från polisen

Vad står n för i V70N?
Personbilen Volvo V70 har tillverkats i tre generationer av Volvo Personvagnar, mellan 1997 och 2016. Namnet är en kombination av bokstaven V, som står för versatility (mångsidighet), och numret 70, som är en beteckning för plattformsstorleken. Ordet Volvo är latin och betyder ungefär ”jag rullar”.
Som sagt kom Volvo V70 under hösten av 1996. Den skapades baserad på ”Volvo P80 platformeen”. Den här platformen använde sig av en transaxle-design där motorerna och växellådorna monterades tvärs på en subframe. Det här visades sig vara det endaste där 850 och V70 liknande varandra för totalt ändrades 1800 saker på 850 för att få fram en V70! Bland annats så byttes de fyrkantiga linjerna från 850 ut mot rundare former och framsidan förnyades och sprutades fullständig med resten, stolarna var nya, kombiinstrumentet nytt, bilen fick ett centrallåssystem och bromsarna blev utrustade med ABS-funktionalitet tack vare ATE MK20. Bilen levererades både som bensin/diesel, 2WD/4WD och med automat/manuell växellåda.

Fyra år efter facelift var det dags att säga adjö till den andra versionen av Volvos första terrängbil. 2007 förnyades V70 tillsammans med XC70 helt och hållet. Kombin gjordes offroad-proof både i de visuella och mekaniska aspekterna. Det presenterades inte bara nya varianter av turbo dieselmotorer med Hella turboaktuator utan även bensinmotorerna fick standard 6 cylindrar.
Det resulterar i att sensorerna efter hand blir helt och hållet utslitna vilket gör att de inte längre fungerar. Visste du att S60, V70, S80, XC70 och XC90 alla har samma kombiinstrument?

Ventilationsgallret förändrades, ett bredare stänkskydd lades till för att ge plats åt större hjul, stötfångarna blev svarta med en tuffare utstrålning och Viscko-kopplingen till AWD byttes ut mot en Haldex-koppling. Till skillnad från modernare bilar där stötfångarna anpassas för att få bilen att se lite tuffare och snyggare ut, är V70 XC verkligen en äkta cross-over med AWD. Den robusta karaktären förstärktes 2002: efter att Volvo blev den officiella sponsoren till Ocean Race och släppte ett antal ”Ocean Race Special Edition” XC70. De här bilarna fick en unik blå färg och ett antal silverfärgade accenter som till exempel takräcken.
Vi gör vårt bästa för att säkerställa att produkterna du beställer levereras kompletta och enligt dina specifikationer. Om du däremot skulle ta emot en ofullständig beställning, eller andra artiklar än de du beställt, eller om det finns någon annan anledning till att du inte är nöjd med din beställning, kan du returnera beställningen, eller valfria produkter som ingår i beställningen, och få fullständig ersättning för artiklarna. Visa fullständig returpolicyVi använder cookies på våra webbplatser. Du kan när som helst hantera detta via webbläsarens inställningar. För mer information, se vår integritetspolicy. Varje år vid den här tiden utnämner amerikanska WardsAuto de tio bästa motorerna i världen, så även i år – och precis som i fjol är en Volvo-motor med bland vinnarna. Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.seI december 2015 fanns Volvos T6-maskin bland de tio vinnande motorerna som amerikanska WardsAuto utser varje år. I årets upplaga av tävlingen har tio nya motorer utsetts till att vara de bästa i världen och återigen är Volvo med i främsta led.

Volvo Polestars maskin lyckades med konststycket att slå motorer som får anses vara med erkända och mer omtalade på en internationell nivå, exempelvis treliterssexan i BMW M2 Coupé och den turboladdade boxermaskinen i Porsche 718 Boxster/Cayman.
För att bli en vinnare hos WardsAuto måste motorn kombinera prestanda, bränsleekonomi, ljudnivå och applicering av ny teknik – faktorer som är avgörande vid poängutdelningen. – Med de starka insatserna av vårt utvecklingsteam i kombination med den nyskapande tekniken i Volvos Drive-E-motorfamilj har vi lyckats med det. Den här motorn är kulmen av det utvecklingsarbete som vi startade 2009 med drivlineoptimeringsprogrammet och vi är stolta att få den här utmärkelsen från WardsAuto som ett bevis på vår fungerande arbetsfilosofi, säger Niels Möller, Chief Operating Officer för Polestar. – För inte så länge sedan var en nydesignad motor som kunde nå 100 hästkrafter per liter stort. I dag blåser Polestar och Volvo långt förbi det med anmärkningsvärda 184 hk per liter med den fyrcylindriga tvålitersmotorn i V60 Polestar. Det är en nivå som vi aldrig tidigare sett i vår tävling, skriver redaktörerna på WardsAuto.Det är Volvo Polestars 367-hästarsmaskin som finns i S60 Polestar och V60 Polestar som föll juryn i smaken efter att ha provat 40 olika kandidatbilar de senaste månaderna. Det är framför allt effektuttaget som fick dem på fall:Dina personuppgifter kommer användas för att förbättra din upplevelse på webbplatsen, hantera åtkomst till ditt konto och för andra ändamål som beskrivs i vår integritetspolicy.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Du godkänner användningen av cookies genom att trycka OK och surfa vidare på webbplatsen.Volvo V70 kan utrustas med funktionen HomeLink. Med denna funktion kan du manövrera upp till tre fjärrstyrda applikationer i hemmet (till exempel garageporten, villalarmet etc.)via en modul som är inbyggd i solskyddet. HomeLink gör det enklare och säkrare att komma hem.

Laminerat glas runt om, även i bakluckan och de bakre sidorutorna, finns som tillval. Förvaringsutrymmet under lastrummets golv kan rymma t.ex. en laptop vid parkering i tätbebyggelse. Utrymmet låses automatiskt när bakluckan stängs och låses.
Modellen är också tillgänglig med en 2,5-liters, femcylindrig, lättrycksturbo. Turboladdaren är sammanbyggd med grenröret, vilket bidrar till motorns kompakta format. Turboladdaren klarar höga avgastemperaturer och bidrar till en effektiv förbränning och låga avgasemissioner. Denna motor har vidareutvecklats och är tillgänglig i en Flexifuel-variant med samma prestanda. Den fungerar ihop med både manuella och automatiska växellådor. Flexifuel-motorn uppfyller den europeiska avgasnormen Euro 4.

Utvecklingen av nya D5-motorn har resulterat i lägre motorbuller och ökad komfort. Den har en uteffekt på 205 hk och ett vridmoment på 420 Nm. Bränsleförbrukningen är 6,4 liter/100 km (169 g/km). Med automatlåda blir bränsleförbrukningen 6,9 l/100 km (183 g/km).
Volvo V70 kan beställas med en avancerad funktion som minskar risken för alkoholrelaterade trafikolyckor. Denna funktion, Alcoguard, är en enhet som hjälper föraren att bedöma om han eller hon är en lämplig bilförare. I slutändan är det emellertid förarens ansvar att göra ”nyktra” beslut baserat på Alcoguards rekommendationer.V70 R-designkonceptet erbjuder en lång rad utrustningsdetaljer och lösningar som framhäver modellens sportiga och individuella stil. Backspegelkåporna, dimljusdekoren och grillen har en silk metal-finish, som understryker den sportiga profilen ytterligare. Grillen har dessutom fått ett ”R-designemblem”. De dubbla kromade slutrören (vissa motoralternativ har ett slutrör) i kombination med det svarta inlägget på bakre stötfångaren, är ett annat exempel på en sportig R-designdetalj. Dekorlisten runt sidorutorna är tillverkade i svartanodiserad aluminium. I R-DESIGN ingår även 18 tums Cratusfälgar i aluminium och en färganpassad takspoiler. V70 R-design kan man välja mellan nio exteriörlacker.

Vilka Volvo V70 har turbo?
Två nya femcylindriga dieselmotorer för Volvo V70 introduceras under våren 2009: D5, en dubbelturbo med hög prestanda, samt en vanlig turbo, 2.4D, med medelhög prestanda. De nya motorerna har dock bara antalet cylindrar gemensamt med sina föregångare.
Det finns även en sexstegad automatlåda med Powershift för Volvo V70 2.0 F (etanolmotor). Powershift ger en bränslebesparing på 8 procent (jämfört med andra automatlådor) och bjuder på en smidigare körning.Två nya femcylindriga dieselmotorer för Volvo V70 introduceras under våren 2009: D5, en dubbelturbo med hög prestanda, samt en vanlig turbo, 2.4D, med medelhög prestanda. De nya motorerna har dock bara antalet cylindrar gemensamt med sina föregångare.

T6-modellen är utrustad med AWD – fyrhjulsdrift – som fördelar kraften mellan fram- och bakhjulen. För att ge varje förare en optimal vägkänsla kan den hastighetsanpassade servostyrningen (tillval) regleras, med anpassning av servoeffekten i tre nivåer. Den elmanövrerade parkeringsbromsen underlättar start i uppförsbacke. DSTC, ett elektroniskt antispinnsystem, minskar risken för sladd.
Volvo V70 har något av en dubbel personlighet tack vare den utmärkta avvägningen mellan rymliga, flexibla lastfunktioner och sportig dynamik. Modellen är dessutom lyxigare än sina föregångare för att höja premiumnivån ytterligare. Det rundade nospartiet och grillen, med det typiska rutmönstret och kromade vertikala ribbor, ger en mer dynamisk och exklusivare framtoning. Bakluckans övre del har fått ett sportigt, framåtvinklat stuk. Den överlappande bakluckan, som tar med sig övre delen av baklyktorna upp, ger en ännu större öppning. Bakluckans glasruta går längre ned än vid sidorna, vilket förbättrar sikten bakåt. Inredningen, med en skandinavisk touch, bjuder på en perfekt kombination av design och funktion.

Baksätets integrerade bälteskuddar kan ställas i två olika höjdlägen. Den förstklassiga komfortnivån kännetecknas av utökat passagerarutrymme – avståndet mellan fram- och baksätespassagerarna har ökats med 21 mm, benutrymmet i baksätet med 48 mm och knäutrymmet med 21 mm. Bredden i axelhöjd har ökats med 30 mm i framsätet jämfört med förra modellen. De ventilerade framsätena i perforerat läder (tillval) är utrustade med fläktar som sänker sittytans temperatur. Detta ökar passagerarkomforten ytterligare – särskilt varma sommardagar.
Volvos skydd mot whiplashskador, WHIPS, som dämpar krafterna och ger en god kontakt mellan huvud och nackskydd under hela påkörningsförloppet. Fronten har energiabsorberande egenskaper, bland annat en mjuk struktur framför stötfångaren som minskar risken för benskador på fotgängare.Volvo V70 med High Performance- eller Premium Soundsystemen har en USB-port som gör det möjligt att ansluta en iPod, andra MP3-spelare eller till och med en digitalkamera till audiosystemet. Premium Sound- och High Performancesystemen kan kompletteras med DAB-radio (Digital Audio Broadcast). Denna funktion gör det möjligt att lyssna på radio med CD-kvalitet.

Volvo V70, lanserad 2007, är den tredje modellen i Volvos framgångsrika V70-koncept. Modellen stärker Volvos premiumtillhörighet i segmentet för större herrgårdsvagnar. En uttrycksfull design – med skandinavisk prägel – har kombinerats med en flexibel och mångsidig interiör och utmärkta lastningsmöjligheter. Förenat med en sportbetonad look och sportiga köregenskaper ger detta modellen ett exklusivt uttryck.
Ett lättanvänt menysystem gör att föraren kan justera funktionaliteten i olika system, till exempel luftkonditioneringen och backspeglarna. Systemet låter föraren behålla fokus på vägen och bidrar till en komfortabel körupplevelse.

Volvo V70 med tillvalet RSE (Rear Seat Entertainment) kan utrustas med ytterligare en high-techfunktion, nämligen digital-TV. Då kan passagerarna titta på landbaserad digital-TV i bilen. Med detta system blir det också möjligt att se beställda TV-sändningar(pay-per-view) mm.Volvo V70 har många säkerhetslösningar som bidrar till att olyckor kan undvikas eller som minskar effekterna av en kollision. De integrerade och höjdjusterbara bälteskuddarna ger barn av olika längd möjlighet att se ut genom rutorna samtidigt som de får ett betydligt effektivare skydd. Bälteskuddarna gör att säkerhetsbältena ligger an på ett optimalt sätt och skyddet förstärks ytterligare av speciellt anpassade kraftbegränsare.

Chassit har utvecklats sedan föregående V70-modell presenterades. V70-modellen kan utrustas med Volvos avancerade chassisystem – Active Drive chassi med Four-C.
Den fyrcylindriga 2,0-liters Flexifuel-motorn (2.0F) körs på bioetanol eller bensin. Bioetanol är ett förnybart bränsle som sänker emissionen av fossilt koldioxid med upp till 80 procent. Bensin och bioetanol kan blandas i bränsletanken.

D5 har flera avancerade tekniska funktioner, som exempelvis de dubbla turbokompressorerna och bränsleinsprutningssystemet, vilka erbjuder en utmärkt kombination av hög prestanda och låg bränsleförbrukning. D5-motorn uppfyller kraven i Euro 5-normen.Den uppblåsbara krockgardinen (IC) har förlängts med 60 mm jämfört med tidigare modeller. Kombinerat med bälteskuddarna och en stark karossida hjälper de till att skydda barn av olika längd vid en eventuell sidokrock. Sidostrukturen har förstärkts med sidokrockkuddar med två separata kamrar. Volvo V70 skyddas dessutom av Volvos patenterade frontstruktur som är indelad i zoner med olika typer av stål. Samtliga motorer är tvärmonterade, även de sexcylindriga, vilket bidrar till att hålla kupéutrymmet intakt.

Volvo V70 erbjuds nu med tre nya, egenutvecklade femcylindriga dieselmotorer. Motorerna är en perfekt kombination av bränsleekonomi, hög prestanda och låga bullernivåer. Nu finns V70 även som miljömodell – V70 DRIVe – med en 1,6-liters dieselmotor.

Similar Posts