Wilmer X Live

Webbläsaren tillåter inte utomståendes cookies. För bokning krävs att Eventim lagrar cookies i webbläsaren. Vänligen klicka på nedanstående knapp för att öppna biljettköpssidan i ett nytt fönster.

Tyvärr finns det för närvarande inga evenemang tillgängliga för Wilmer X. Registrera dig gärna för vår Biljett-Tips som informerar dig automatiskt så fort det finns nyheter för Wilmer X.
De berättar också att de minns en spelning som de hade i Pildammsparken i Malmö då radion var där spelade in. Det var stort att sen lyssna på sig själv på radion efter det.

Hur gammal är Wilmer X?
Bildades i Malmö 1978, då under namnet Wilmer Pitt. Efter ett par år ändrades namnet till Wilmer X.
På fredag den 27 mars kl. 21:00 fylls återigen KB:s lokaler med tonerna av rockmusik när Royal Republic kliver upp på scen för en konsert i lite annat format. Förutom bandet och några enstaka tekniker […]
Vem har skrivit Jag är bara lycklig när jag dricker?
Nisse HellbergJag är bara lycklig när jag dricker / Textförfattare
Matt Sorum är en amerikansk musiker som spelade in tre skivor med det legendariska bandet Guns N’Roses, bland annat albumen Use Your Illusion I & II. Han har också spelat i grupper som Velvet Revolver, […]Oregons stoltheter Red Fang, ledda av sångaren Bryan Giles, är äntligen på väg till Göteborg! Med sin uppskattade mix av heavy metal och stoner rock har bandet skapat ett namn för sig sedan den självbetitlade […]
När orginaluppställningen av Wilmer X med Nisse Hellberg i spetsen kliver upp på Festival Stage under Sweden Rock så gör de sin tusende spelning. En spelning de definitivt kan vara nöjda med. När Wilmer X […]
Med en ren, oförfalskad kärlek till musik. Till svängig rhythm & blues, skitig garagerock, rå blues och självhäftande poprefränger har Wilmer X firat 45 år som band och hunnit göra sin 1000:e spelning. Imponerade siffror!Wilmer X tog sina första stapplande steg under namnet Wilmer Pitt i det sena sjuttiotalet. Ett namn vars ändelse snart byttes mot det något mindre uppseendeväckande X. Debutalbumet spelades in i legendariska Svenska Popfabriken i Klippan av den lika legendariske demonproducenten Pål Spektrum. Därefter var stenen i rullning, och på rullande stenar växer som bekant ingen mossa.Idag släpps David Ritchards nya singel Duplantis Blues. Samtidigt offentliggörs också sommarens samlade turnéschema och det avslöjas att en ny EP kommer den 13 oktober. …

Ren och oförfalskad kärlek till musiken har varit fundamentet för den grundmurade relationen mellan Wilmer och fansen. De som varit med sedan starten, de som hakade på lite senare och de som just upplevt det drastiskt höjda blodtryck som följer att höra ”Kör dej död” för första gången.

Wilmer X har alltid varit ett band som tagit sin älskade rock och skruvat den, gett den ett extra lager av underfundig finess i såväl text som musik. Bandet har också genom åren visat upp en rejäl bredd för några som anser sig vara så dogmatisk lagda. Från taggtrådsvass punk med gasen i botten till välsnickrade svensktopphits. Från omedelbar pop till bråkig bluesrock. Från den amerikanska södern till svenska folkparker.– Sällan eller aldrig har jag sett bandet så entusiastiskt och laddat som under inspelningarna av den nya plattan. Jag känner ett hundraprocentigt engagemang och en kärlek för bandet och musiken vi står för, slog Nisse Hellberg fast inför albumsläppet förra året.

Men vem som stulit den kära ägodelen har han ingen vetskap om. Däremot är han fortsatt skärrad efter inbrottet, som fått honom att placera andra gitarrdyrgripar långt bort från hemmet.
Musikern Janne Schaffer, 74, drabbades av ett inbrott i sitt hem för knappt två år sedan och blev då bestulen på en mycket kär ägodel som hängt med honom sedan 80-talet – nämligen en röd gitarr från tillverkaren Larrivée.

Dessvärre var gitarren illa däran – och skickades raka vägen till gitarrspecialisten Nysse Nyström, som Janne Schaffer köpte gitarren av på 80-talet, för reparation.
– Den var i bedrövligt skick i början, och det var ju inte så kul. Nu har dom fixat till den så att jag kan börja spela på den igen, säger Janne Schaffer som inom kort ska bege sig ut på en omfattande Sverigeturné.

Vem har en röd gitarr?
Musikern Janne Schaffer, 74, drabbades av ett inbrott i sitt hem för knappt två år sedan och blev då bestulen på en mycket kär ägodel som hängt med honom sedan 80-talet – nämligen en röd gitarr från tillverkaren Larrivée.
Kort efter stölden krävde tjuvarna Janne Schaffer på en lösensumma på 200 000 kronor, vilket är drygt tio gånger så mycket som en ny sådan gitarr kostar.Wilmer X har firat 45 år som band och hunnit göra sin 1000:e spelning. Imponerade siffror! Hösten 2022 var det äntligen dags för ny Wilmer X-musik, det var trots allt hela 17 år sedan sist. I september kom albumet och sedan en till stora delar utsåld turné. Det är på scenen som Wilmer X fortfarande är en av landets absolut bästa akter!

Vad betyder XI Wilmer X?
Jag känner ett hundraprocentigt engagemang och en kärlek för bandet och musiken vi står för, slår Nisse Hellberg fast. Wilmer X tog sina första stapplande steg under namnet Wilmer Pitt i det sena sjuttiotalet. Ett namn vars ändelse snart byttes mot det något mindre uppseendeväckande X. Cachad
Det har nu gått 17 år sedan senaste plattan ”13 våningar upp” släpptes. Wilmer har dock inte helt legat i träda sedan dess. 2010 samlades trupperna för en spelning vid invigningen av Citytunneln i Malmö, i kyla och snöstorm. Det följdes av en sommarturné 2011. 2018–2019 återförenades gruppen igen för en längre turné, bland annat med en spelning på Sweden Rock inför ett hav av människor och spelningarna på klassiska KB i Malmö sålde ut på några få minuter.Allt det där finns representerat på Wilmer X nya album ”Mer för dina pengar”. Det släpps 23 september och är producerat av Chips Kiesbye. Redan 5 augusti släpps första singeln ”Nu eller nästa liv”. Givetvis följs släppet av en turné med premiär på klassisk Wilmer-mark, KB i Malmö 30 september.En ren, oförfalskad kärlek till musik. Till svängig rhythm & blues, skitig garagerock, rå blues och självhäftande poprefränger. Det är det fundament på vilket Wilmer X fyrtiofem år långa karriär vilar.

Kanske var det där tanken föddes att bli ett faktiskt, aktivt band igen. Ett som inte bara kom tillbaka då och då för korta gästspel i samtiden utan skapade ny musik igen. Publiken fanns ju onekligen där. Kanske rent av en större publik än någonsin.

– Efter 40-årsjubileumet och två lyckade sommarturnéer kändes det självklart att fortsätta så fort läge dök upp. Men alla inblandade tyckte att då krävdes också nyinspelad musik. En singel eller kanske EP? Det tog inte lång tid innan projektet växte till ett helt album. Min enda tveksamhet var om jag efter så många år skulle kunna göra tillräckligt många låtar som passade Wilmer X. Det visade sig lyckligtvis inte vara några problem alls. När väl Wilmer-jackan kom igen kändes den både trygg och bekväm, berättar Nisse Hellberg.
– Sällan eller aldrig har jag sett bandet så entusiastiskt och laddat som under inspelningarna till den här plattan. Jag känner ett hundraprocentigt engagemang och en kärlek för bandet och musiken vi står för, slår Nisse Hellberg fast.

1999: På hösten påbörjade Nisse för en ny platta igen, klart är att den ska bygga vidare på garagerocken på Primitiv. Han tänkte tillbaks på en tonårstid då han satt och bläddrade i engelska poptidningen Fan och lyssnade på Electric Warrior av T.Rex. Till slut hade han skrivit en låt som hette ”Silver” och blev titelspår på den nya plattan. Året avslutas med en bejublad konsert på Stortorget i Malmö under nyårsnatten.
1995: Bandet påbörjade inspelningarna av ett nytt album men gav sig halvvägs genom inspelningarna ut på en sommarturné för att testa de nya låtarna på scen. Under turnén fick publiken välja den övriga repertoaren. Turnén föregicks av radiotävlingar i hela landet där publiken i varje stad fick rösta fram sina Wilmer X-favoriter. Nya albumet, Hallå världen släpptes på hösten. Plattan var producerad av Pål Svenre och innehåller bland andra duetten ”Jag är bara lycklig när jag dricker” med Olle Ljungström.1996: I början av året fick Nisse Hellberg en Grammis för texterna på Hallå världen. I mitten av året var Wilmer X förband till Gyllene Tider på Återtåget ’96!, Sveriges dittills största turné inom populärmusik. Senare under året släpptes samlingsplattan Radio Wilmer X som summerar Wilmers EMI-period med 16 hits från 1988-1995 plus fyra nya låtar.

Wilmer X har inspirerats av pop, country, disco, blues m.m., men deras rötter har alltid funnits främst i 1960- och 1970-tals rock (typ Rolling Stones), men även i punk. Gruppen bildades under ”punkåret” 1977.1981 spelades första fullängds-LP:n Wilmer X in på Svenska Popfabriken i Klippan med Torsson-producenten Pål Spektrum och teknikern Lars Jönsson vid mixerbordet. Låten ”Vägen till Klippan” som bifogades som flexi-disc med rocktidningen Feber året därpå. På vägen hem till Malmö tog de med sig maracas-spelaren och blivande trummisen Sticky Bomb från punkbandet Kriminella Gitarrer.

Hur många heter Wilmer?
I Sverige finns det 2483 män som har Wilmer som förnamn varav 2906 män har Wilmer som tilltalsnamn.
1982 skrev Wilmer X på ett skivkontrakt med MNW och gav ut andra LP:n Fula, fula ord där de inledde ett samarbete med producenten Tomas Gabrielsson, han producerade ytterligare fyra album fram till 1986 års Tungt vatten.2022: Wilmer X släppte den 5 augusti sin första nya låt på sjutton år: ”Nu eller nästa liv”, som är ett smakprov på ett helt nytt album som får namnet Mer för dina pengar. Albumet släpps 23 september, och därefter ger sig gruppen ut på en turné som bland annat innefattar tre spelningar på legendariska KB i Malmö.

Vad hette Wilmer X först?
Det fanns ett diskotek i Malmö på den tiden som hette Wilmer Pitt och då tog vi det namnet. 1980 ändrade vi namnet till Wilmer X.
1998: Plattan Primitiv släpptes. Musiken var en tillbakagång till den larmiga, hårda rockmusik de spelade på sina tidiga skivor fram till Under hot. ”För dum för pop” och titelspåret blev radiohits och bandet gjorde fler spelningar än någonsin.2000: Nya singeln ”Jag flippar ut” blev en radiohit. I mars släpptes Silver, producerad av Michael Ilbert och Pål Svenre. Plattan följdes av en omfattande vår och sommarturné.

2004: Utan att ha skrivit kontrakt med något skivbolag gick bandet in i Varispeed Studios i Klågerup. På hösten blev det officiellt att bandet hade skrivit på för Bonnier Amigo. Det var på Amigo som Wilmer:s första mini-LP kom ut 1980. I december kommer ”God god lust”, den första singeln bandet släppt som en kvartett på 24 år.

Vad betyder Wilmer på latin?
Snabbfakta om Wilmer Namnet består av två delar: ”wil” som betyder vilja eller önskan och ”mer” som betyder berömd eller strid. Namnet kan alltså översättas till ”den som önskar vara berömd eller visa sin styrka i strider”.
Året 1994 inleddes med att Nisse Hellberg toppade försäljningslistan tillsammans med Peps Persson. Skivan de spelat in tillsammans hette Röster från södern. Ett halvår senare kom Snakeshow, Wilmer X:s tredje misslyckade försök att lansera sig utomlands.1986 lämnade Thomas Holst gruppen och ersattes av Pelle Ossler. Han debuterade på gruppens femte album Tungt vatten, ett dovt, slamrigt album som kan ses som en del av den garagerockvåg som vid mitten av 80-talet var Sveriges mest kända rockmusikexport med band som The Nomads, Watermelon Men och The Creeps. Samma år släpptes även Downward Bound med större delen av Under hot-låtarna på engelska. Ytterligare en engelskspråkig platta Not Glamorous släpptes samma år och innehåller större delen av Tungt vatten-materialet. Ingen av skivorna gav gruppen något fäste utanför Sveriges gränser.1992-93: På hösten 1992 gav sig bandet tillsammans med producenten Michael Ilbert in i en studio i Köpenhamn för att spela in uppföljaren till Mambo feber. Den här gången ville man inte hamna på Svensktoppen så man valde först bort poplåtar som ansåg för lättviktiga, ”Söt sak” och ”Ett och ett är två men blir tre när vi blir ett”. Till slut insåg man dock att det saknades singlar och tog tillbaks låtarna igen. Pontiac till himmelen släpptes på våren 1993 och den första singeln blev ”Ett och ett är två men blir tre när vi blir ett”.

I mars 1983 släpptes singeln ”Blod eller guld”, den sista inspelning där gitarristen Clas Rosenberg och basisten Lennart Nygren medverkade. Här hade också Sticky Bomb ersatt Jalle Olsson bakom trummorna. Gruppen bestod nu av Nisse, Jalle, Sticky Bomb, Stefan Björk (bas) och Thomas Holst (Kommissarie Roy) (gitarr). De spelade på landets rockklubbar och gick sen in i studion och spelade in tredje albumet Djungelliv som släpptes på hösten.
1990: Kung för en dag släpptes som EP i en Elvis-koppling, där Wilmer X tolkade sex låtar av ”The King”. Materialet bestod av några av låtarna från Elvis’ 60-talsfilmer. Samtidigt hade Nisse börjat skriva låtar till höstens inspelning. På sommaren bestämde sig Stefan Björk för att sluta i bandet. Han ersattes av Thomas Holst som gick över till bas. Holst kom rakt in i den session som blev Mambo feber.1989: Klubb Bongo producerades av Magnus Frykberg. Plattan innehåller låtar som ”Hon är ihop med en insekt”, ”Kung för en dag” och ”Lille John”. Jalle Lorensson nådde framgångar internationellt, hans munspelssolo på Roxette-låten ”Dangerous” hamnade på Billboard-listan. 1997: Bandet gjorde inte en enda spelning men på hösten började Nisse skriva nya låtar. Han kände då för en ny inriktning, att gå tillbaka till ursprunget och göra en rak, röjig och okomplicerad rock’n’roll-platta. 2001: På våren släppte Nisse soloplattan Xtrem. Han spelade alla instrument utom trummorna på skivan. På hösten släpptes den retrospektiva cd-boxen Arkiv X som innehöll fyra cd som summerade bandets karriär. En av skivorna innehöll outgivet material. Samtidigt släpptes Totalt Wilmer X, en cd med bandets största hits.

2003: Singeln ”Vi som blommar sent” släpptes och följdes av det Dan Sundquist-producerade albumet Lyckliga hundar. På hösten nådde Wilmer X fram till ett vägskäl; först lämnade de EMI och strax därpå meddelades att Pelle Ossler och Mats Bengtsson skulle lämna bandet. Innan dess hade de hunnit med att framträda vid Malmöfestivalen.Wilmer X är en svensk rockgrupp, bildad 1978 i Malmö under namnet Wilmer Pitt (för namnets ursprung, se ); de ursprungliga medlemmarna var Nisse Hellberg (sång/gitarr), Clas Rosenberg (sång/bas), Jalle Lorensson (munspel) och Mats Thorin (trummor). De debuterade den 7 april 1978 på Pildammsskolan i Malmö. Efter det tillbringade de nästan ett år i replokalen före nästa spelning.

Varifrån kommer Wilmer X?
Wilmer X är en svensk rockgrupp, bildad 1978 i Malmö under namnet Wilmer Pitt (för namnets ursprung, se); de ursprungliga medlemmarna var Nisse Hellberg (sång/gitarr), Clas Rosenberg (sång/bas), Jalle Lorensson (munspel) och Mats Thorin (trummor). De debuterade den 7 april 1978 på Pildammsskolan i Malmö.
2010: En efterlängtad comeback med en spelning på Citytunnelns invigning i Malmö den 4 december 2010, detta efter att ha legat på is i fem år. Spelningen genomfördes utomhus på Posthusplatsen i bitande kyla och snöstorm.

Året därpå visade Kjell Andersson på skivbolaget EMI intresse för gruppen. EMI-debuten Teknikens under spelades in på hösten 1987. Producent var Dan Sundquist och skivan blev en pånyttfödelse för bandet. Den är lite popigare än deras tidigare plattor och man använde sig av en moog på skivan, men i grunden är det fortfarande rockmusik med rötterna 1950- och 1960-talsrock, blues och rhythm and blues. 1984 släpptes singeln ”Kör dig död” och fjärde albumet Under hot spelades in. 1985 släpptes Under hot på våren. Bandet åkte Sverige runt och spelar på rockklubbar. 1988: I februari släpptes singeln ”Teknikens under”. Den låten tillsammans med radiofavoriten ”Blå vägen hem” och ”Om en hund mådde så här” gjorde att albumet nådde framgångar på försäljningslistan. Folkparker och TV hörde av sig. Wilmer X hade fått ett mindre genombrott fast det stora genombrottet kom inte förrän tre år senare.Namnbytet skedde 1980 efter att deras dåvarande trummis Jörgen Stridh starkt ifrågasatte om gruppen verkligen skulle behålla ordet Pitt i namnet. Det var Hellbergs förslag att ordet skulle ersättas med ett X. Samma år gav rocktidningen ”Larm” ut debutsingeln ”Sov, min älskling”. Bandet gav även ut en mini-LP, som placerade bandet bland uppstickarna i den nya vågen med svenska pop- och rockgrupper och ”En röd elektrisk gitarr” blev snabbt en livefavorit. I slutet av året spelade bandet för första gången i Stockholm. Under lång tid framöver, fram till ”Teknikens under” (1988), hade de dock sin primära fanbase i södra Sverige.

1991: Dubbel-cd:n Mambo feber gavs ut. Första singeln blev balladen ”Vem får nu se alla tårar?” som tog sig in på Svensktoppen och stannade där ett bra tag. Dubbelalbumet sålde snart närmare 100 000 exemplar. Wilmer X hade fått sitt definitiva genombrott. Samma år släpptes även den halvakustiska liveplattan En speciell kväll.
2018: Wilmer X turnerar för första gången sedan 2011 och inleder turnén med sin tusende spelning på Sweden Rock Festival. Därefter följer en lång turné landet runt .

Hur många Wilmer finns det i Sverige?
I Sverige finns det 2483 män som har Wilmer som förnamn varav 2906 män har Wilmer som tilltalsnamn.
– Det är inte så att vi blivit gamla och kloka och börjat spela på akustiska instrument och ser djupa ut, utan det är fullt race, säger Jalle Lorensson.

30/9 Malmö, KB, 5/10 Uppsala, Katalin, 6/10 Stockholm, Nalen, 8/10 Örebro, Frimis Salonger, 13/10 Göteborg, Pustervik, 14/10 Helsingborg, The Tivoli, 19/10 Nyköping, Culturum, 20/10 Trollhättan, Folkets HusMalmöbandet Wilmer X kommer att ge ut ny musik i höst. Den 5 augusti kommer första singeln och 23 september släpps albumet ”Mer för dina pengar”, som blir den första nya plattan på sjutton år.

Vi människor är inte gjorda för att gå runt och vara lyckliga hela tiden, även om många av oss har en sådan förväntan på tillvaron. Hjärnforskaren och läkaren Anders Hansen berättar vad man ska fokusera på för att ha närmre till lyckan – på riktigt.Men för den som önskar känna mer lycka är det trots allt inte helt kört. “Om man definierar lycka enligt forskning så är det att man är nöjd med sitt livs långsiktiga riktning. Och om man håller med om den definitionen så har det gjorts en del fynd kring det man kallar positiv psykiatri, forskning kring välbefinnande. Ett av dem är att lycka, som i att livet har en bra riktning, bygger på att man gör något som man känner är meningsfullt, både för en själv och för andra”, säger han i podden.

Han menar också att det finns andra faktorer som påverkar lyckan, bra relationer och god hälsa har ofta en betydande roll. Däremot bör vi sluta likställa lycka med en oändlig rad av lustupplevelser, enligt Hansen. Lycka är istället en känsla vi kan känna mer genom att ägna oss åt det som känns meningsfullt, både när det kommer till jobb och fritid.
I podcasten Hälsogåtan förklarar Anders Hansen hur människan är programmerad för två saker, det ena är att överleva och det andra är att föra våra gener vidare. Vårt känsloliv har direkt koppling till dessa två saker.Människan är alltså inte skapt för att gå runt och känna sig lycklig hela tiden, humör och känslor går istället upp och ner. Det är helt normalt. Samtidigt är det många som jagar lyckan och som enligt Anders Hansen har en orealistisk bild av vad lycka faktiskt är. Positiva känslor är nämligen programmerade att vara övergående, helt enkelt för att de ska motivera oss till beteenden som gynnar vår överlevnad.

Kan man vara lycklig hela tiden?
Vi människor är inte gjorda för att gå runt och vara lyckliga hela tiden, även om många av oss har en sådan förväntan på tillvaron. Hjärnforskaren och läkaren Anders Hansen berättar vad man ska fokusera på för att ha närmre till lyckan – på riktigt.
Om du skriver en kommentar kommer kommentaren och dess metadata att sparas utan tidsgräns. Anledningen till detta är att vi behöver kunna hitta och godkänna uppföljningskommentarer automatiskt och inte lägga dem i kö för granskning.

Namnet Wilmer är mest populärt i Latinamerika, särskilt i länder som Honduras, Guatemala och El Salvador. Namnet är också vanligt i Spanien och i andra länder med spansktalande befolkning. Namnet är inte lika vanligt i Europa eller USA.

Namnet Wilmer är ett germanskt namn med ursprung i Tyskland. Namnet består av två delar: ”wil” som betyder vilja eller önskan och ”mer” som betyder berömd eller strid. Namnet kan alltså översättas till ”den som önskar vara berömd eller visa sin styrka i strider”.
När besökare lämnar kommentarer på webbplatsen samlar vi in de uppgifter som visas i kommentarsformuläret samt besökarens ip-adress och user agent-sträng som hjälp för detektering av skräpmeddelanden.Om du skickar ett meddelande via vårt kontaktformulär så sparas ditt namn (om du anger det) samt din e-postadress för för att vi ska kunna svara på ditt meddelande.

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.
Om du har ett konto eller har skrivit några kommentarer på denna webbplats kan du begära en exportfil med de personuppgifter vi har om dig, inklusive alla uppgifter du har gett oss. Du kan också begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig. Detta omfattar inte eventuella uppgifter som vi är tvungna att spara av administrativa, legala eller säkerhetsändamål.17 \u00e5r sen f\u00f6rra plattan men Nisse Hellberg tog p\u00e5 sig Wilmer X-hatten och skrev ihop ett g\u00e4ng l\u00e5tar d\u00e4r flera garanterat kommer att bli klassiker. Fast det \u00e4r en sak att kn\u00e5pa ihop l\u00e5tar, n\u00e5got annat att kunna leverera live. Och i den fr\u00e5gan beh\u00f6ver ni inte vara oroliga. Wilmer X levererar.

Nu var det dags att premi\u00e4rspela en l\u00e5t fr\u00e5n nya plattan Mer f\u00f6r dina pengar, och det fick bli \u00f6ppningssp\u00e5ret Nu eller n\u00e4sta liv. Stilm\u00e4ssigt en klassisk rockl\u00e5t med alla sm\u00e5 finesser som k\u00e4nnetecknar Nisse Hellbergs l\u00e5tskrivande. Jalle Lorensson med sitt bluesiga munspelande lyfter l\u00e5ten ytterligare.

Inklappade fick det bli ytterligare en låt från nya plattan. Bäst före dan efter. Underfundig text. Kan nästan se Nisse när har knåpar texter och utbrister ”det här kan ju bli riktigt bra, he-he”. Lite lustigheter från Nisse när han jämför Jalle och Janne med gamla konserver. ”De håller i all evighet”. Därefter försökte Jalle lura i publiken att det skulle bli finstämt avslut. Ingen verkade tro honom och mycket riktigt blev det en rejäl rökare istället. Den tungt svängiga Spela under hot.
Kvällens konsert var energisk, och det är kanske bra att de tar med lite lugnare låtar för att få lite dynamik i spellistan. Nisses sång sitter bra och det fanns inte tillstymmelse till att rösten skulle svikta. Övriga musiker är ju rutinerade och tajta och ljudet var dessutom på nivån att man hörde sången utan problem. VG om man nu tvunget ska sätta något betyg. Vem får nu se alla tårar var ju en kommersiell succé och med 19 veckor på svensktoppen varav en vecka som nr 1 är ju bevis på att låten tilltalar många. Men jag tror ändå att det är två läger angående om man gillar eller hatar låten. Söt sak från 2004 känns betydligt mer Wilmer X-ig. Som vanligt bluesigt munspel av Jalle. Gillar verkligen hans scennärvaro, och både när han spelar och när han bara står beredd. Han är ju den som egentligen skulle kunna stöka runt mest på scen. Dock är han återhållsam i det avseendet. Världens mest diskreta frontman skulle man kunna säga. Inklappade fick det bli ytterligare en l\u00e5t fr\u00e5n nya plattan. B\u00e4st f\u00f6re dan efter. Underfundig text. Kan n\u00e4stan se Nisse n\u00e4r har kn\u00e5par texter och utbrister \u201ddet h\u00e4r kan ju bli riktigt bra, he-he\u201d. Lite lustigheter fr\u00e5n Nisse n\u00e4r han j\u00e4mf\u00f6r Jalle och Janne med gamla konserver. \u201dDe h\u00e5ller i all evighet\u201d. D\u00e4refter f\u00f6rs\u00f6kte Jalle lura i publiken att det skulle bli finst\u00e4mt avslut. Ingen verkade tro honom och mycket riktigt blev det en rej\u00e4l r\u00f6kare ist\u00e4llet. Den tungt sv\u00e4ngiga Spela under hot. Leve KB utbrast Nisse och kallade st\u00e4llet f\u00f6r en legendarisk institution. F\u00f6r ett antal \u00e5r sen hade Wilmer gjort 50 spelningar p\u00e5 KB och det l\u00e4t som Nisse hoppades att det skulle bli uppemot 100 spelningar. Det l\u00e5ter ju lovande men f\u00f6ruts\u00e4tter att de forts\u00e4tter att lira tillsammans. Dags för orkestern (och publiken) att pusta ut lite med en lugnare låt Hallå världen. Finstämd, men kanske inte den roligaste låten live. Det blev dock mer tryck när Möt mig i din djungel. Eller djungelen, som det heter i Malmö. Primitiv må vara titeln på nästa låt men den har alla ingredienser för som en rock’n’roll-låt ska ha. Munspel, gitarrsolon, och taktfast trummande av Sticky Bomb.

Dags f\u00f6r orkestern (och publiken) att pusta ut lite med en lugnare l\u00e5t Hall\u00e5 v\u00e4rlden. Finst\u00e4md, men kanske inte den roligaste l\u00e5ten live. Det blev dock mer tryck n\u00e4r M\u00f6t mig i din djungel. Eller djungelen, som det heter i Malm\u00f6. Primitiv m\u00e5 vara titeln p\u00e5 n\u00e4sta l\u00e5t men den har alla ingredienser f\u00f6r som en rock’n’roll-l\u00e5t ska ha. Munspel, gitarrsolon, och taktfast trummande av Sticky Bomb.
Kv\u00e4llens konsert var energisk, och det \u00e4r kanske bra att de tar med lite lugnare l\u00e5tar f\u00f6r att f\u00e5 lite dynamik i spellistan. Nisses s\u00e5ng sitter bra och det fanns inte tillstymmelse till att r\u00f6sten skulle svikta. \u00d6vriga musiker \u00e4r ju rutinerade och tajta och ljudet var dessutom p\u00e5 niv\u00e5n att man h\u00f6rde s\u00e5ngen utan problem. VG om man nu tvunget ska s\u00e4tta n\u00e5got betyg. Inför ett knökfullt KB öppnade bandet med den självironiska (?) För dum pop, därefter raskt över till den väldigt Malmöitiska Ah du, hur fan ser du ut. Alltid bra att börja med lite uptempo-låtar när man vill få igång publiken. Fast Wilmers publik brukar vara på hugget, och om möjligt var de det ännu mer ikväll. I den Stonesgungande Om en hund mådde så här hörde man publiken lika mycket som bandet under refrängerna. Alltid trevligt när publiken kan alla texter och sjunger med. Leve KB utbrast Nisse och kallade stället för en legendarisk institution. För ett antal år sen hade Wilmer gjort 50 spelningar på KB och det lät som Nisse hoppades att det skulle bli uppemot 100 spelningar. Det låter ju lovande men förutsätter att de fortsätter att lira tillsammans.Att Wilmer X f\u00f6rr eller senare skulle g\u00f6ra comeback \u00e4r det ingen som har betvivlat. De \u00e4r en alltf\u00f6r stor del av Malm\u00f6s musikarv f\u00f6r att bara f\u00f6rsvinna s\u00e5d\u00e4r. Med en ny platta i bagaget och en ny turn\u00e9 s\u00e5lde de ut KB tv\u00e5 kv\u00e4llar i ett nafs. Dessutom lades det till ytterligare en konsert l\u00e4ngre fram i oktober.Mer fr\u00e5n nya albumet, Slickar den hand som sl\u00e5r. Uptempo och bra driv. Enkel men effektiv. Schysst gitarrlir av Wilmer X numera fasta gitarrist Janne Lind\u00e9n. \u00c4nnu en klassiker, Teknikens under, fast utan syntar den h\u00e4r g\u00e5ngen. Blir ju lite rockigare. Men albumversionen \u00e4r inte helt fel den heller. Slutet n\u00e4rmade sig men, Nisse ville g\u00e4rna spela en l\u00e5t till och det fick bli Hon \u00e4r ihop med en insekt.. D\u00e4refter tackade Wilmer X f\u00f6r sig och l\u00e4mnade scenen. Dock inte s\u00e5 l\u00e4nge\u2026

Nu var det dags att spela något från tidiga Wilmer X, Slå Dank ända från 1980. Bra driv i låten. Synd de inte spelade fler låtar från debutåren. Men kanske inte helt lätt att trycka in hur mycket som helst i spellistan. Fast publiken hade garanterat stått kvar hur länge de än spelat.
”En gång till…en gång till…en gång till” hördes från den samstämmiga publiken, och självklart kom bandet in igen. Har ni tid för en till undrade Nisse och det fick bli Den fria världen från 1995. Ett passande avslut när världen ser ut som den gör just nu.

Inf\u00f6r ett kn\u00f6kfullt KB \u00f6ppnade bandet med den sj\u00e4lvironiska (?) F\u00f6r dum pop, d\u00e4refter raskt \u00f6ver till den v\u00e4ldigt Malm\u00f6itiska Ah du, hur fan ser du ut. Alltid bra att b\u00f6rja med lite uptempo-l\u00e5tar n\u00e4r man vill f\u00e5 ig\u00e5ng publiken. Fast Wilmers publik brukar vara p\u00e5 hugget, och om m\u00f6jligt var de det \u00e4nnu mer ikv\u00e4ll. I den Stonesgungande Om en hund m\u00e5dde s\u00e5 h\u00e4r h\u00f6rde man publiken lika mycket som bandet under refr\u00e4ngerna. Alltid trevligt n\u00e4r publiken kan alla texter och sjunger med.
Ambassadörer för Malmö är det minsta man kan kalla Wilmer X, och när de nu med nytt album och utsålda turnéer far landet runt visar det tydligt att de fortfarande har en stor publik. Precis som majoriteten av deras lyssnarskara har de åldrats, men kan Stones och andra rocka på när de passerat 80 har Wilmer förhoppningsvis några decennier kvar.Ambassad\u00f6rer f\u00f6r Malm\u00f6 \u00e4r det minsta man kan kalla Wilmer X, och n\u00e4r de nu med nytt album och uts\u00e5lda turn\u00e9er far landet runt visar det tydligt att de fortfa
rande har en stor publik. Precis som majoriteten av deras lyssnarskara har de \u00e5ldrats, men kan Stones och andra rocka p\u00e5 n\u00e4r de passerat 80 har Wilmer f\u00f6rhoppningsvis n\u00e5gra decennier kvar.

Vem f\u00e5r nu se alla t\u00e5rar var ju en kommersiell succ\u00e9 och med 19 veckor p\u00e5 svensktoppen varav en vecka som nr 1 \u00e4r ju bevis p\u00e5 att l\u00e5ten tilltalar m\u00e5nga. Men jag tror \u00e4nd\u00e5 att det \u00e4r tv\u00e5 l\u00e4ger ang\u00e5ende om man gillar eller hatar l\u00e5ten. S\u00f6t sak fr\u00e5n 2004 k\u00e4nns betydligt mer Wilmer X-ig. Som vanligt bluesigt munspel av Jalle. Gillar verkligen hans scenn\u00e4rvaro, och b\u00e5de n\u00e4r han spelar och n\u00e4r han bara st\u00e5r beredd. Han \u00e4r ju den som egentligen skulle kunna st\u00f6ka runt mest p\u00e5 scen. Dock \u00e4r han \u00e5terh\u00e5llsam i det avseendet. V\u00e4rldens mest diskreta frontman skulle man kunna s\u00e4ga.
17 år sen förra plattan men Nisse Hellberg tog på sig Wilmer X-hatten och skrev ihop ett gäng låtar där flera garanterat kommer att bli klassiker. Fast det är en sak att knåpa ihop låtar, något annat att kunna leverera live. Och i den frågan behöver ni inte vara oroliga. Wilmer X levererar.

Ytterligare lite från nya plattan; Nu när tystnaden ska flytta in. Hade det varit plats för att dansa en tryckare hade jag bjudit upp. Textmässigt passade det ju bra med att efteråt spela Jag är bara lycklig när jag dricker. Rolig text som vi får hoppas inte är alltför självbiografisk. Men som gjord för allsång. Nisse frågade retoriskt om försäljningen i baren gick upp eller ned under den här låten…
Mer från nya albumet, Slickar den hand som slår. Uptempo och bra driv. Enkel men effektiv. Schysst gitarrlir av Wilmer X numera fasta gitarrist Janne Lindén. Ännu en klassiker, Teknikens under, fast utan syntar den här gången. Blir ju lite rockigare. Men albumversionen är inte helt fel den heller. Slutet närmade sig men, Nisse ville gärna spela en låt till och det fick bli Hon är ihop med en insekt.. Därefter tackade Wilmer X för sig och lämnade scenen. Dock inte så länge… Nu var det dags att spela n\u00e5got fr\u00e5n tidiga Wilmer X, Sl\u00e5 Dank \u00e4nda fr\u00e5n 1980. Bra driv i l\u00e5ten. Synd de inte spelade fler l\u00e5tar fr\u00e5n debut\u00e5ren. Men kanske inte helt l\u00e4tt att trycka in hur mycket som helst i spellistan. Fast publiken hade garanterat st\u00e5tt kvar hur l\u00e4nge de \u00e4n spelat. Ytterligare lite fr\u00e5n nya plattan; Nu n\u00e4r tystnaden ska flytta in. Hade det varit plats f\u00f6r att dansa en tryckare hade jag bjudit upp. Textm\u00e4ssigt passade det ju bra med att efter\u00e5t spela Jag \u00e4r bara lycklig n\u00e4r jag dricker. Rolig text som vi f\u00e5r hoppas inte \u00e4r alltf\u00f6r sj\u00e4lvbiografisk. Men som gjord f\u00f6r alls\u00e5ng. Nisse fr\u00e5gade retoriskt om f\u00f6rs\u00e4ljningen i baren gick upp eller ned under den h\u00e4r l\u00e5ten\u2026

Nu var det dags att premiärspela en låt från nya plattan Mer för dina pengar, och det fick bli öppningsspåret Nu eller nästa liv. Stilmässigt en klassisk rocklåt med alla små finesser som kännetecknar Nisse Hellbergs låtskrivande. Jalle Lorensson med sitt bluesiga munspelande lyfter låten ytterligare.
Att Wilmer X förr eller senare skulle göra comeback är det ingen som har betvivlat. De är en alltför stor del av Malmös musikarv för att bara försvinna sådär. Med en ny platta i bagaget och en ny turné sålde de ut KB två kvällar i ett nafs. Dessutom lades det till ytterligare en konsert längre fram i oktober.

Similar Posts