World Cup Backen Hundfjället Lutning

Sveriges brantaste skidbacke är Chocken i Idre Fjäll, den har 46 graders lutning och intar därmed förstaplats framför Väggen i hundfjället i Sälen (45 grader). Den tredje brantaste backen i Sverige är Rännan i Lofsdalen (42 grader) och Nol i egga som ligger i Funäsdalen (40 grader) intar fjärdeplatsen.

Att åka i branta skidbackar här en häftig och pirrande känsla. Men kom ihåg att du måste vara en van skidåkare för att ta dig nerför svarta och andra branta skidbackar. Åk aldrig över din egen förmåga eller om du känner dig osäker.
Tredje brantaste backen i Sverige ligger i Lofsdalen och heter Rännan. Den brantaste delen ligger mellan två andra nedfaret där början av backen är röd och den slutar i en grön backe och går ner till torget i Lofsdalen.Alla backar har en viss lutning och är olika branta ,vissa mer än andra. Man klassar backar som en branta när det är 25 graders lutning och uppåt. Där branta backar kan förekomma i blåa backar med en lutning på max 25 grader. För att klara av att pista så branta backar använder man en vajervinch med dragkraft som hjälper pistmaskinen upp för backen så att den inte tappar fäste och tippar bakåt eller glider ner. Att pista branta backar som Chocken och Väggen kräver lite special utrustning. Tycker du den är brant att åka skidor utför så är det värre att sitta i en pistmaskin.Det finns gott om branta skidbackar i världen och många av de brantaste hittar du i Alperna, och här i Norden. Här är några andra branta backar du kan hitta i andra länder.På plats nummer två på Sveriges brantaste backe kommer Väggen som ligger i Hundfjället(Sälen). Väggen ligger mellan Tandådalen och Hundfjället. Väggen har varit Sveriges brantaste backe fram till 1998 då Chocken i Idre kom.

Sverige har bra skidåkning och en varierad mix av gröna, blå, röda och svarta backar. Men vilken är egentligen Sveriges brantaste skidbacke och hur brant är den?Varje påsk hålls den populära tävlingen ”Uppåt Väggen” här. Tävlingen lockar många tävlande varje år samt åskådare, det går ut på att du ska ta dig upp för väggen snabbast.Världscupen i speed skiing brukar hållas i Idre Fjäll och då åker skidåkarna utför Chocken. Snabbast ner vinner rekordet att åka nedför Chocken är 182km/h. Idre Fjäll har Sveriges brantaste skidbacke, med 46 graders lutning. Den heter Chocken och ligger på fjällets norra sida. Enligt Idre Fjäll så är det även Nordens brantaste backe. Tyvärr har backen varit väldigt olycksdrabbad då det hänt två gånger att pistmaskiner tappat fästet vid olika tillfällen. Det är ofta det går laviner i branta skidbackar speciellt om du åker offpist. Så se till att ha en lavinutrustning på dig om du ska åka utanför branta skidbackar.Langer Zug hade länge titeln Alpernas brantaste pist med en stigningsprocent på 142. Närmare granskning har visat att den “bara” precis kommer upp på 100 procent, vilket ändå är tillräckligt till en andraplats. Turen ned är 6,5 kilometer lång och den rekommenderas enbart till väldigt, väldigt duktiga skidåkare. Det påstås att en speedskier fick upp hastigheten till 248 km/h just här.

OBS: Listan gäller bara säkrade pister – inte bergssidor med offpist. Vid bedömningen har pisten utvärderats på det brantaste “generella” stället. Det betyder att ett ultrakort brant parti inte räknas. Listan är uträknad i stigningsprocent. Nederst kan du se ett schema över vad som motsvarar stigningsgraden.Massor av andra branta pister: Kanske tänker du: Jamen vad med alla de pister jag trodde skulle vara på topp-sju-listan? Så här får du en liten fortsättning:På sjätteplatsen hittar vi listans enda opreparerade pist, Nordhang. Tyskarna nämner själva två möjligheter: Åk upp med den nostalgiska gondolbanan till toppen, njut utsikten och ta liften ned igen. Eller kasta dig ut i det. Från toppen är den första tredjedelen av pisten en ganska skrämmande syn, där brantheten kommer upp på 84 procent. Nybörjare ska INTE testa Nordhang, som är Tysklands brantaste, för det finns ingen återvändo.

Hur brant är Trysils brantaste backe?
Vilken är Trysils brantaste backe? Experten (pist 75) är den brantaste backen i Trysil med en lutning på 45 grader i början av backen som sedan går över i pist 69 och 70 som också är svarta backar.
Här hittar du Alpernas brantaste preparerade pist. Manni Pranger är en World Cup-pist där lutningsprocenten motsvarar 45 grader och där bara särskilda pistmaskiner kan klara jobbet. Mer behöver vi nog inte säga.

Den liknar en sockertopp och den ser både skrämmande och lockande ut på en och samma gång. Men våga dig inte upp på Gamsleiten om du inte tror att skidåkning på Alpernas brantaste puckelpist är något för dig. Den går under kategorin ”kolsvart”. Och den ger även experter bekymmer emellanåt.
Den 7 kilometer långa World Cup-sträckan går för att vara en av de mest krävande. Den är inte lika brant överallt men Kandahar bjuder bland annat på sträckan “det fria fallet” med 92 procents stigning. Om man är osäker på om man törs, så kan man välja att kliva av på Kandahar-expressens mellanstation och undvika de allra svåraste avsnitten av pisten.

Vilken är världens brantaste skidbacke?
Harakiri (Mayrhofen, Österrike) – Med 39 graders slutning är det världens brantaste skidbacke. Harakiri betyder självmord på Japanska. Cachad
De flesta skidåkare känner till det legendariska Hahnenkamm-störtloppet som varje år äger rum i Kitzbühel. Störtloppet försiggår på pisten Die Streif. Detta World Cup-lopp går för att vara säsongens hårdaste och farligaste. Även många av de professionella skidåkarna får slut på krafterna här och utgår ibland innan målporten. Vill du se den an, bara så där lite grann, så kan du korsa djävulspisten ett par gånger längs röda pister. Vågar du åka direkt ned för Die Streif bör du vara en mycket van skidåkare, så låter rekommendationen.Om du gick och trodde att Harakiri eller Le Mur Suisse var bland Alpernas allra brantaste pister, så försök igen. De brantaste har en lutningsprocent på hundra eller mer. Se topp-7-listan här.Så fick vi med Italien nätt och jämt på listans sjundeplats. Men det med manér. Här i Cortina D’Ampezzo finns den spektakulära, men också skrämmande, Forcella-pisten. Man tar en av de fina röda eller gula gondolerna upp bland karga klippor och tittar ned på en U-formad tratt där berget lutar med hela 84 procent. Den värsta biten är på detta ställe, men sett ovanifrån kräver det mod att kasta sig ned i tratten mellan klipporna.Däremot när det talas om den brantaste skidbacken i världen nämns återigen Harakiri i Mayrhofen. Men som vi konstaterade ovan är Manni Pranger brantare.

Den plats för Chocken i Dalom som du kan besöka backen på är i Idre Fjäll i Dalarna. 1998 byggde Idre brant backe, väldigt brant backe, och döpte den till Chocken, vilket är ett passande namn. I och med det tog denna skidbacke över första platsen från Väggen med en lutning på 48 grader.

Ger vi oss ut i Europa är det ett stort urval av branta backar. Här finns Tyskland, Österrike och Schweiz som alla har enormt populära skidanläggningar och mängder med skidbackar. De flesta som hamnar på listan över de brantaste backarna är ofta World Cup-backar.
När vi ändå håller på så kollar vi hur det ser ut när det gäller vilka som är brantast i Norden och Europa, till och med världen. Men låt oss börja i Sverige. Dessutom finns det två backar i Åre som i vissa delar av backarna kan jämföras med Idre Chocken. Det är Stövelbranten i Störtloppet och övre östra partiet i Slalombacken. En skidbacke som dyker upp i listor, bloggar och artiklar är dock Corbet’s Couloir – Jackson Hole i Wyoming i USA. Anledningen är att den har ett nästan helt vertikalt fall på flera meter och smala branta passager. Så kanske är den per längd inte den brantaste, men dess passage är det helt klart.

Hur många grader är en skidbacke?
Grön: mycket lätt, största lutning högst 15 % (8º) Blå: lätt, största lutning 15-25 % (8-15º) Röd: medelsvår, största lutning 25-45 % (16 – 25º) Svart: svår, största lutning 45 % (25º) eller mer.
Även Delirium Dive – Sunshine Village i Banff i Kanada blir ofta omnämnd, vilket troligtvis beror på att den är krävande och har i vissa passager lutningar på 60 grader.

Det finns nog ingenting som inte blir jämfört och listat. Snabbaste, längsta, dyraste eller som här brantaste. Och det är inte bara i Sverige utan överallt i världen. Här tänkte vi ta en titt på främst två skidpister som båda varit, och där en även är den brantaste skidbacken i Sverige.
När vi börjar söka oss ut i världen handlar det faktiskt mest om hur farliga de är snarare än om de är branta. Det är ofta tuffa passage som blir nämnda även om inte backen är så brant.

De är Chocken Idre och Väggen Sälen. Skidbackarna ligger i två av de mest populära svenska skidorterna men det finns fler branta pister i de svenska fjällen.
En som ofta nämns är Harakiri i Mayrhofen, även kallad självmordsbacken. Nog för att den är brant och tuff men den kommer inte i närheten av den brantaste backen i Europa.Dock har Chocken bara en lutning på 46 grader idag. På grund av en hel del olycksfall sprängdes de övre delarna bort för att göra Chocken säkrare och minska lutningen.

Det finns ingen toppstuga i Tandådalen, utan alla restauranger ligger nere vid foten av berget på Tandådalstorget. Här finns kedjor som Mezzo, O’lLearys och Waynes Coffee samt ett enklare värdshus.
Här finns Sälens största Snow Park. med massor av hopp för alla åldrar. Både enkla småhopp och riktigt stora hopp för de mest erfarna skid- eller snowboardhopparna.Många backar här är så branta att man har byggt stora järnbalkar på toppen av backarna, där man säkrar upp pistmaskinerna så de inte kan välta under arbetet!

Jag älskar mysiga Toppstugor och ”Lyktan” på toppen av Hundfjället var en riktig fullträff. Snabb service och riktigt god mat. Sonen och jag delade på en raggmunk med fläsk och en schnitzel och till det tog jag en lokal öl från Sälen som de hade på fat. En riktig skidåkarlunch! Här finns också stort utbud av bullar och kakor om man bara vill ta en fika.
På Hundfjället finns ett stort offpist område bakom de svarta pisterna, som dock kräver att man har den utrustning som behövs vid en eventuell lavin, som spade, sökare etc. Efter min off-pistkurs jag tog i Japan för två år sedan har jag stor respekt för riskerna med off-pist och kör bara på riskfria områden med sonen – gärna i skogen. Såna fanns det gott om här på andra ställen, som man enkelt tog sig till via liftarna.

Sälen har flera skidorter, där Skistar driver liftar och backar i fyra av dem, där samma liftkort gäller. Hundfjället och Tandådalen är två av dem – som är sammankopplade med en knapplift. (De andra två är Högfjället och Lindvallen – även de är sammankopplade med en knapplift)
Väggen i Hundfjället är Sveriges näst brantaste pist (efter ”chocken” i Idre) och har en lutning om hela 45 grader. Man bör klara vanliga isiga svarta backar utan problem om man ska våga testa Väggen, något som både jag och sonen känner oss trygga i. men det var klart pirrigt att ta liften upp och se hur himla brant backen var – och hur många som hade stora problem att ta sig ner! Man varnades dock i Skistar-appen innan med budskapet ”OBS mycket isig”!Hundfjället i Sälen är ett populärt skidområde med allt från snälla backar och områden för familjer med småbarn och nybörjare, till svarta pister och off-pistområden. I Hundfjället finns även toppstugan Lyktan som är ett supermysigt ställe för fika eller lunch – om man inte vill grilla egen korv på någon av alla ställen där det finns möjlighet. I anslutning till Hundfjället kan man med knapplift ta sig till Tandådalen – även det ett riktigt härligt och varierat skidområde som bland annat har Sälens största Snow Park.

Bredvid väggen ligger ett par till svarta pister, bland annat Worldcupbacken som blev vår favorit i Hundfjället. Inte fullt så brant, inte isig utan bara superhärlig. Dessa svarta backar hade en egen sittlift, där det oftast var kort kö, men liften var relativt långsam upp.
I hundfjället finns 22pister – 9 lätta, 9 röda och 4 svarta. Man tar sig upp med någon av 18 liftar, där 3 är stolsliftar och resten bygel- eller knappliftar. Högsta fallhöjden är 210 meter och den längsta nedfarten 2.1 km. För familjer med småbarn finns förutom de lätta backarna området Trollskogen. ett sagoäventyr om en kilometer med över 400 trollskulpturer. Jag och sonen höll oss dock i de lite med branta områdena och startade dagen i Hundfjället med att kasta oss nedför Väggen.

Hundfjället sitter alltså ihop med Tandådalen, med en knapplift, men vi tillbringade en heldag i varje område. I Tandådalen finns 26 pister och 22 liftar. Större del svarta och röda backar än backar för rena nybörjare, men det finns ett tiotal gröna och blå backar och ”Valles skidland” för småbarn med rullband, flera barnvänliga skidbackar med Vallefigurer etc. Vi höll oss dock mest i de svarta backarna och off pist
När vi var i Sälen en kortvecka nu i Mars var vi i både Hundfjället och Tandådalen. Till skillnad från sist vi var här i Januari var nu alla backar öppna – och vi kunde testa Väggen i Hundfjället som är en av Sveriges brantaste backar!Trysil har flera populära resorthotell samt stora, moderna fjällstugor och lägenheter. De flesta ligger precis i närheten av backar och liftar. Radisson Blu Resort och SkiStar Lodge Trysil ligger på varsin sida av Trysilfjället. Båda är populära val för familjer och innehåller faciliteter såsom restauranger, bowling, äventyrsbad och spa. I området Skihytta på sydsidan ligger stora fjällstugor med direktaccess till skidbackarna.

Skihytta ligger på sydsidan av fjället och bjuder på långa soliga dagar. Här finns expresslift, barnområde, restauranger och skidåkning i blå och röda backar.
NYHET! 1 maj blir Radisson Blu Mountain Resort & Residences SkiStar Lodge Trysil. SkiStar Lodge Trysil slår upp portarna för första gången 23 juni 2023. SkiStar Lodge Trysil har ett unikt och spektakulärt läge på høyfjellet med bergskammen bakom sig och direkt tillgång till liftar, backar, shopping och restauranger. Här finns allt du behöver för en bekväm och avkopplande fjällsemester.

Barnområdet vid Skihytta ligger vid liften S4 (Valleliften), här finns en lättåkt knapplift och lätta skidbackar. Här kan barnen träffa Valle och åka skidor tillsammans med honom.

Vilken är Norges brantaste skidbacke?
Høgegga är det brantaste området i Trysil med utmanande skidåkning i svarta backar. Det är också ett favoritområde för många alpina skidstjärnor. Skihytta ligger på sydsidan av fjället och bjuder på långa soliga dagar. Här finns expresslift, barnområde, restauranger och skidåkning i blå och röda backar.
Turistsenteret ligger på sydsidan och erbjuder långa, breda skidbackar i alla svårighetsgrader. Här finns också barnområdet Valles skidland samt flera Snow Parks.Barnområdet Eventyr ligger vid liften T6 ( Eventyr), här finns enkla knappliftar, rullband, selftimer-bana, lätta skidbackar och pulkabacke. Här kan barnen träffa Valle och vara med på aktiviteter såsom teater, skattjakt och Valles show. Här finns också en grön park med enkla gupp och boxar, perfekt för nybörjare och barn.

På klappen.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Om man tar sig de sista höjdmetrarna upp från bergsstationerna från Gondolen och Kabinbanan upp till toppen av Åreskutan på 1 420 meter höjd över havet, så är utsikten magisk.En av våra medarbetare boende i Åre har haft förmånen att besöka flera platser i Alperna. Han har varit bosatt i Livigno och St. Anton där en fallhöjd på 1 500 meter, lössnö till midjan och milslånga pister var hans vardag.

Alla är överens om att man kan hitta liknelser med Åre på andra skidorter runt om i världen. Men det Åre har som de vill lyfta som de ännu inte hittat någon annanstans i världen är känslan, atmosfären, den genuina skidkulturen som har sitt ursprung långt tillbaka i historien, för skidkultur är inte något man skapar – den växer fram över tid.
Men när vi frågar vad hans starkaste skidminne är svarar han: ”när jag är 10 år och ser Gustavbacken i Lindvallen för första gången – jag tyckte att det såg ut som Mount Everest!”.

Vi har pratat Åre tillsammans med Henrik Windstedt legend inom friåkning, Tobias Liljeroth Chefredaktör Åka skidor och Caroline Strömberg grundare av InspireUs och friåkare. Alla tre har stor erfarenhet från olika skidorter världen över men håller Åre extra kärt, varför?
Även Vemdalen bjuder på brinnande lår-garanti i varierande terräng. Nu pratar vi skidåkning, skidbackar och utförsåkning av högsta klass i Björnrike; från toppen ner i Övre Störtloppet, korsa Långsvängen, ner i Nedre Störtloppet, ta ut till höger före sista transporten mot Riket, lägg en lång GS-sväng in på transporten och få en härlig avslutande brant ner mot Grizzly Express. Med inlandsklimat, långa köldperioder och höga höjder blir Vemdalens geografiska läge mycket snösäkert. Såpass snösäkert att föret vid väl valda offpistturer kan liknas med Japanföre, så varför åka över hela jorden när det går att hittafemstjärnig skidåkning i Härjedalens skidbackar?Henrik lyfter fram det som något unikt för Åre: ”när jag kommer hem från en resa och tar mig till toppen av Åreskutan, så slås jag alltid av vyerna från toppen. På andra ställen i världen är det alltid en massa berg i vägen. Men från Skutan kan du se så långt ögat når i alla väderstreck”.

Vilken backe är lättast?
Grön nedfart är lättast. Sen kommer blå, röd och svart. Svart nedfart ska du bara välja om du åkt många gånger tidigare. Att åka lift, svänga och stanna måste du kunna för din egen och andra skidåkares säkerhet.
Samla släkt och vänner under högtider och födelsedagar eller kom närmre kollegorna under företagsresan. Boka en rymlig stuga och bo allihop tillsammans.Vi vet att Gustavbacken inte är Mount Everest. Men – vi vet att minnen skapas och att glädjen som vi alla har gemensamt, och som har satt grunden för det skidintresse vi har idag, kan väckas här. För det Sälen, Vemdalen, Åre, Trysil och Hemsedal har gemensamt med alla andra skidorter världen över är att här skapas minnesvärda fjällupplevelser dagligen.Chamonix, Bad Gastein och St. Anton har checkats av flera gånger om. Du andas skidåkning och blickar inte ens åt Sälen, för vad finns där för dig? Våra skidorter och skidbackar ter sig tämligen tama i jämförelse med Alperna, men det finns fler likheter än man kan tro och vi lovar att endorfiner finns att få.Caroline säger: ”det är få andra ställen i världen som erbjuder så effektiv skidåkning från toppen till botten som Åre gör om man vill åka mycket skidor och med så varierande svårighetsgrad”. Alla nämner också fallhöjden som Åre erbjuder som en viktig parameter. Det är inte Åres fallhöjd på 890 meter som i sig är unik, utan det är kombinationen om vad man kan göra med fallhöjden som gör det så bra. Från toppen av Gondolen eller Kabinbanan kan alla skidåkare hitta skidbackar och åk efter sin egen åkförmåga. Man kan välja blå, röd eller svart skidbacke eller ett offpiståk som går hela vägen ner till byn – eller så väljer man en kombination av alla varianter. Vi har skidåkning och offpist på alla våra svenska och norska destinationer. Åreskutans sluttningar är du säkert välbekant med, men har du varit på tur runt Hundfjället i Sälen vid Väggen (som anses vara Sveriges brantaste skidbacke med sin lutning på 45 grader) eller upptäckt Hemsedals tre toppar, alla över 1 000 meter höga?- För mig är Sälen den bästa vintersportorten för barn. Här finns ett utbud av barn- och familjeaktiviteter som jag inte sett någon annanstans i världen. VARFÖR: Född och uppvuxen i Sälen kom skidintresset per automatik. Erika har tagit sig fram såväl på längden som utförs sedan 3-årsåldern. I ryggen har hon sju år i alpina landslaget där hon tävlade i storslalom och kombination med meriter från både VM och OS. Sedan ett par år tillbaka äger och driver hon Dalskidan tillsammans med sin bror Martin. VARFÖR: Hannibal är något av en ikon inom svenskt friluftsliv med en brinnande passion för skidåkning. Han har flera spännande expeditioner i ryggen tillsammans med sin kamrat Ola Skinnarmo som har tagit honom till bland annat Svalbard, Grönland och Antarktis. Han driver äventyrsföretaget Arctic Elements som arrangerar heliski i Lappland och är även kursansvarig på Fjäll och Vildmarksutbildningen i Malung. Sedan 16 år tillbaka har Hannibal sin bas i Sälen.”Om man hajkar någon kilometer söder om E8:an hittar mycket bra skogsskidåkning offpist. Man kommer ner till ett skoterspår och det är lätt att ta sig tillbaka till transportliften som går mellan Tandådalen och Hundfjället. Det tar lite tid men ger mycket till en skiddag och är en skön kontrast till att bara nöta pist.”

“En backe jag själv åkte mycket i som liten knatte. Bra lutning för att lära sig åka. I början kanske knappliften Haren räcker till för att sedan ta Fasanen ända upp till toppen.”- Sälen har en go fjällkänsla och är unik på så sätt att allt är så otroligt lättillgängligt. Här får man det bästa av flera världar. Det finns goda möjligheter att kombinera piståkning med offpist. Det finns många bra längdalternativ och fantastiska öppna snövidder och kalfjäll för den som gillar att gå på tur.

Annan Sälenfavorit – ”Ta bilen upp till Smågan som är första Vasaloppskontrollen och åk längdskidor. Lite folk, perfekta spår och lättåkt terräng. Där kopplar jag av. Kan även rekommendera att införskaffa en bra pannlampa för att kunna åka kvällstid. Ger fin motion och en härlig naturupplevelse.”VARFÖR: Slalomspecialisten Martin Hansson debuterade i världscupen -95 och drog sig tillbaka från den alpina cirkusen först säsongen 07/08. Fem VM, två OS och bra många SM fick runda av en lång proffskarriär. Under tävlingsåren handlade allt om att hela tiden bli bättre medan Martin i dag njuter av känslan att bara kunna åka skidor för skojs skull. Tillsammans med sin syster Erika driver han välrenommerade skidverkstaden Dalskidan i Sälen.

Senvintern 2006 var jag och åkte skidor i S:t Johan och i Kitzbühel. Den absolut roligaste skidåkning jag varit med om. Vi hade solsken, ett par meter djup snö, men lite för varmt, runt femtom, sexton grader fram på dagen. Vi satt på bergstopparna och åt lunch i bara en t-shirt. Jag tror jag har kört alla World Cup backarna i Sverige och Norge, men ingenting går upp mot att få åka skidor i Österrike. Jag älskar landet och befolkningen. Tyvärr har jag under senare år dragit mig för att åka husbil (sommartid) i Österrike på grund av alla vägavgifter och krångel.
Nu är vi bjuda att fira påsk i Sälen. Det blir att testa på de gamla backarna, Stina i Lindvallen och Väggen i Hundfjället, där jag började åka slalom för drygt 25 år sedan. Det skall bli kul att komma ut i backen igen. Bobilen får vara hemma denna gången.

Säger som Lennart. Ta det lugnt i backarna. Det är inte att leka med våra ”gamla” kroppar. Men förstår din entusiasm. Vi var mycket och åkte skidor och framförallt med ungarna. Det var ju ett idealiskt sätt att ha kul tillsammans med hela familjen. Vi hyrde också oftast stuga. I Sverige blev det oftast Sälen för det ligger nära och har ett bra utbud. Men vi åkte också till både Österrike och Frankrike. Det som vi gillade allra bäst utomlands var nog Verbier och de tre Dalarna. Där fanns många pister av varierande slag. Ha det så skönt i Sälen under påsken och kör försiktigt. Vi ska inte åka något mer för vi har inga skidor kvar. Kramar 3 M PS, vi letar efter våren istället och tar med hem, DS
Ja jag instämmer, jag ska försöka ta det lugnt, men roligt är det, när man kommer ut i backarna. Jag investerade så mycket pengar i utrustning, senast vi åkte, så jag har inte hunnit ”skriva av” det ännu. Jag får se hur länge jag tycker det är roligt. Kram.Innan vi kom till Idre hade det varit plusgrader i över en vecka. När vi kom var det riktigt kallt och backen frös till blankis. Mikael och jag kanade fram till kanten. Mikael gled ut för stupet och jag stod och fegade kvar. Efter bara några meter föll Mikael och sedan såg jag honom inte förrän han var nere längst ned i backen. Jag kommer nog aldrig att försöka att köra den.

Om du vill jobba lite på kontrollen i luften eller finslipa på dina Dope-tricks kan du tillbringa större delen av dina dagar i snöparken som erbjuder mycket skoj både för nya och mer erfarna åkare.

Vill du bli lite solbränd men helst slippa de slushiga backarna som kan bli när solen ligger på? Byn Avoriaz ligger på den soliga sidan medan de flesta backarna är i skuggan.
Det kan inte jämföras med Alperna eller några andra mer norrliggande berg, men den soliga ön har ett berg som faktiskt når nästan 2000 meter över havet och kan därför även erbjuda skidåkning.När det kommer till skidåkningen finns det 25 km backar, inklusive några röda och svarta. Det finns även breda och lätta backar för familjer och nybörjare, samt skidskolor och dagis. Det finns tre svarta backar här för den erfarne åkaren, och om de nya utmaningarna tar slut efter ett tag kan du bara ta dig ut i det 280 km stora SkiWelt-området så finns det massor att utforska. Här hittar du ett brett utbud av backar och många breda freeride-områden vilket gör det till ett utmärkt ställe för freeriders som vill hålla sig borta från de mest folktäta områdena.

Hur brant är Lostupet i Kläppen?
Över 24 procent av rösterna hamnade på denna 894 meter långa pist som går ned bredvid parken i Kläppen. Att Lostupet är populär är inget nytt, 2018 vann samma nedfart denna omröstning och ifjol dundrade backen åtminstone in på en tredje plats. På pistkartan har Lostupet nummer 31 och är en svart backe.
Den italienska och lite billigare sidan av det berömda berget Matterhorn. Det ligger nästan precis under södra sidan av Matterhorn och nås enkelt från Milano.Ganska enkelt, det här märket ges till skidorter som får dina pengar att hålla lite längre. Om du är i ett dyrt område kan detta märke dyka upp om en skidort är betydligt lägre i pris än grannorter med liknande skidåkning, eller om det finns något unikt till ett bra pris. Vanligtvis är det dock för lågprisområden där allt är billigare.

Är det olagligt att åka pulka i en skidbacke?
Det är inte tillåtet att åka pulka i skidområdet, med undantag när det är pulkakväll. Privat skoteråkning är inte tillåtet inom anläggningen.
Det är verkligen inte en stor eller omfattande skidort, men med det unika läget kommer de 4 km backarna fortfarande att ta dig långt. Det finns både blåa, röda och svarta backar här samt några få offpist-områden.

Hur brant är branten i Hundfjället?
Sveriges näst brantaste backe anses vara Väggen i Hundfjället som har en lutning på 45 grader. Andra branta backar är Rännan i Lofsdalen som i sitt övre parti har en lutning på 42 grader, och Nol i Egga i Funäsdalen som i början lutar någonstans runt 40 grader. Cachad
Denna skidort passar även väldigt bra för familjer. Det finns ett lek- och lärområde som heter FantaSki för barnen. Backarna i Passo Tonale-området är också väldigt breda och lätta, perfekta för hela familjen.

Hur brant är World Cup backen?
Manni Pranger, Steinach am Brenner, Österrike. Stigning: 102 procent. Här hittar du Alpernas brantaste preparerade pist. Manni Pranger är en World Cup-pist där lutningsprocenten motsvarar 45 grader och där bara särskilda pistmaskiner kan klara jobbet. Cachad
För avancerade åkare finns det mycket att upptäcka här, till exempel Downhill-backen med 60% lutning. Du hittar också många offpist-markerade spår genom öppen terräng på en separat karta samt freeride-kontrollpunkter.Detta märke indikerar att det finns något som gör denna skidort extra familjevänlig. Ett måste är att det finns backar som är bra för barn och faciliteter som passar familjer.

La Grave skiljer sig väldigt mycket ifrån alla andra skidorter eftersom det inte finns några markerade skidspår eller backar här, bara oändliga stigar ner genom små dalar.
Denna lilla skidort med 10 km backar får en plats på listan på grund av dess vänlighet till nybörjare eftersom alla backar passar för ovana åkare att bli mer bekväma i skidåkningen. Tyskland är nummer 5 på vår lista över de 100 bästa skidorterna i Europa med 7 orter. Vi har även här placerat de tyska skidorterna i alfabetisk ordning. Vissa orter erbjuder mer än bara skidåkning, andra är bara vinterbyar med massor av vintersport och några erbjuder aktiviteter som biografer, gallerior, skridskoåkning och mer.Gillar du freestyle ska du ta dig till The Riders Park som är en av de första parkerna i Slovakien. Den har förbättrats för varje år och har i princip allt du kan önska dig. Om du vill ha en paus från backarna finns det många aktiviteter förutom skidåkning du kan ägna dig åt, till exempel snowkiting, iskörning, heliskidåkning, isklättring med mer. Dessa områden är inte lika lättåtkomliga som i Alperna, men belöningen är desto högre. Om du tycker att skidåkning bland vulkaner och berg låter intressant bör du kontakta några av de lokala guiderna (till exempel Arctic Freeride).

Är helt ny på skidåkning och det känns lite skrämmande kan du lugna dig med att en fjärdedel av systemet består av breda och lätta backar för nybörjare att bli mer bekväma i.
Ett paradis för naturälskare och utomhusentusiaster, men även för skidåkare som letar efter freeride-utmaningar, fantastisk ski touring eller bara bra preparerade backar.Det här området är bäst för snowboard- och skidåkare på mellannivå då backarna inte erbjuder så många avancerade utmaningar. Det finns dock några offpist-områden i Les Perrons.

Hur långa är backarna i Hundfjället?
I hundfjället finns 22pister – 9 lätta, 9 röda och 4 svarta. Man tar sig upp med någon av 18 liftar, där 3 är stolsliftar och resten bygel- eller knappliftar. Högsta fallhöjden är 210 meter och den längsta nedfarten 2.1 km.
Ett perfekt berg för nybörjare och skidåkare på mellannivå som vill utvecklas och bli bättre. Hela skidorten kan utan undantag utforskas genom lättare backar.

“En fransk liten hemlighet” med ett skidområde på 310 km. Trots sin imponerande storlek är det färre besökare här än i många andra skidorter, vilket ger dig mer utrymme i backarna samt snö som håller bra.
Om du är ute efter att få lite tid i luften ska du ta dig till Beret snöpark vid Blanhiblar sittlift och testa på några av alla kickers och hinder som finns där.

Priserna här är mycket lägre än i Alperna och många andra skiddestinationer, samtidigt erbjuder backarna fortfarande en bra utmaning för nybörjare och mellanliggande skidåkare.
Bara 25 km från den livliga huvudstaden Ljubljana hittar du orten Krvavec. Liksom dess grannorter i Slovenien kommer du att få mycket mer för pengarna här.Nybörjare och familjer kommer förmodligen att uppskatta någon annan skidort mer, men med det sagt finns det även bra backar för nybörjare och tre skidskolor, bara en på engelska dock. Om du letar efter bra fest ska du hålla ögonen öppna efter det här märket. Skidorter där du kan vara säker på att det är bra fest belönas med detta märke. Innsbruck är omgiven av sex skidområden och om du är en skidåkare som letar efter en utmaning har du tillgång till 50 km utmanande terräng på Stubai glaciären.

Det finns många utmanande svarta backar för att ge den erfarne åkaren härlig spänning, och vill du ha en offpist-utmaning har du många alternativ att välja mellan. Till exempel en stor öppen puderterräng på Monte della Neve eller kanske ”freeride-upplevelsen” på Mottolino.Simmental by är idealisk för familjer och erbjuder även aktiviteter utanför backarna. Åkningen här är lite plattare och riktar sig mest mot nybörjare och skidåkare på mellannivå. Familjer som besöker Formigal kommer att märka hur många bekvämligheter det finns här som bland annat barnomsorg, övervakad lekplats, snöområden med mer. Längtar du efter en skidresa med massor av solsken och bra skidåkning? Sierra Nevada är den sydligaste skidorten i Europa och också den högsta i Spanien.Här hittar du breda och välplanerade backar för alla dina carving-svängar såväl som expertrutter, djupa snöområden och platta nybörjarbackar. Just det, en exceptionell snöpark också.

Bra höjd, bra variation på åkningen och nästan inga människor. En kombination som du sällan hittar, men under vardagarna kan du nästan ha berget helt för dig själv.Men du behöver inte vara en freeride-åkare för att uppskatta denna skidort, det finns också 170 km backar med bra variation som är anslutna till 51 liftar. För familjer och barn finns det flera bekvämligheter och annat roligt. Till exempel två barnområden med rullband, familjepark och till och med en parallell storslalom för barn. Allround-märket säkerställer mångsidiga backar med flera svåra nivåer. Några orter kanske inte är så bra på vissa områden men erbjuder ändå ett bra utbud av skidåkning, då kan de också ha det här märket.

Med det sagt skiljer sig många av orterna från varandra. Så om du gillar exklusiva restauranger finns det en by för dig, och om du gillar fest och att leva mer som en säsongare finns det en by för dig också.För den avancerade åkaren finns det långa svarta backar att njuta av, och om du vill åka offpist har du även många freeride-områden och djup snö att leka runt i.

För avancerade åkare finns det mycket offpiståkning och terräng att utforska. Vill du ha lite spänning även i backarna finns det några svarta som är riktigt branta, samt en 12 km lång backe med några svåra partier.Du har antagligen hört talas om Chamonix tidigare. Det har blivit världskänt för sin utmanande åkning, offpist-puder, branta backar och landskapet runt omkring.

Alta Badia är en mycket familjevänlig semesterort med många breda och lätta backar. Här hittar du också flera skidskolor, dagis och lekplatser. Barn upp till åtta år kan även åka gratis ihop med en förälder.När det gäller åkningen kommer nybörjare och skidåkare på mellannivå att hitta många intressanta utmaningar. För avancerade åkare finns det tre svåra backar på östra sidan och även några djupa snöområden på Fjell Levi för den som vill ha lite roligt i pudret.Alpbach är något mindre än andra orter i Österrike, men med anslutningen till grannområdet Auffach kan du njuta av 145 km backar. Vad Alpbach saknar i storlek tar det dock ikapp när det kommer till miljöerna istället och har blivit utsett till ”Österrikes vackraste” flera gånger.

Pyhä är känt för sina breda blåa backar för nybörjare där de kan bygga upp sitt självförtroende för åkningen. I kombination med fantastiska skidskolor är detta en utmärkt plats att lära sig åka skidor på.
Detta är det högsta området och höjden i Pyrenéerna med en topp på 2630 meter och erbjuder en fantastisk utsikt över Pyrenéerna. Fallhöjden är 1130 meter genom utmärkt snö eftersom den höga höjden säkerställer hög kvalitet på snön, även på våren.

När det gäller snöparker finns det gott om det här och många olika för alla nivåer och typer av åkare. I princip allt du behöver med undantag för en halfpipe.
För freestyle-åkare finns det även snöparker av högsta kvalitet. Som ni ser finns det mycket för alla här, från expertåkare till förstagångsåkare eller familjer.Med det sagt finns det mycket att erbjuda för avancerade åkare också. Flaine-området är fyllt med åkning i djup snö och puckelpister. Det finns även många freeride-områden och snöparker. Om du frågar någon i Sverige, skidåkare eller inte, kommer förmodligen alla att känna till Åre. Som en av Skandinaviens största skidorter erbjuds fantastisk skidåkning, kända evenemang och livlig fest som har satt den lilla byn Åre på kartan. Anläggningen i sig är bara 14 km preparerade backar och knappt hälften av dem är lätta backar, så orten kommer att passa bra för nybörjare som vill göra framsteg i sin åkning.

En helt magisk plats för skidåkning, men inte en traditionell skidort. Här hittar du några av de mest exceptionella vyer medan du tar dig upp i bergen.
Självklart finns det mycket även för nybörjare och skidåkare på mellannivå med 159 km backar. Om inte det är tillräckligt kan du även betala lite extra för att få Zillertaler Superskipass som täcker totalt 530 kilometer backar.

Similar Posts