Zendium Mot Blåsor I Munnen

Afte kan vara första tecknet på en inflammatorisk tarmsjukdom. Det finns även ett samband med allergi mot födoämnen t ex sädeslag. Andra åkommor såsom impetigo, munvinkelragader och brännsår i munnen kan också övervägas.

För att göra din upplevelse av vår sajt så bra som möjligt använder vi cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs vår integritetspolicy
Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta – frågan kan ha besvarats tidigare.

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt och du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration. Vi behandlar alla kontaktuppgifter enligt GDRP. Hälsningar, Redaktionen DOKTORN.com grundades 1999 av Add Health Media AB med syfte att sprida kunskap och information om medicin, hälsa och välbefinnande till vård och allmänhet. När dina blåsor i munnen har läkt finns det att antal åtgärder du kan göra för att förhindra att de uppstår igen. Det finns ingen metod som kan garantera att de kommer att försvinna för alltid, men dessa tips kan minska sannolikheten.I den här guiden reder vi ut vad blåsor är, varför man får blåsor och vad du kan göra för att behandla och förebygga dem. Lär dig mer om blåsor i vår guide.

Blåsor är ett vanligt och ofta ofarligt hälsoproblem. Denna artikel innehåller grundläggande principer för hur man identifierar och behandlar blåsor, och när du bör kontakta din läkare eller tandläkare.
Blåsor, även känt som afte, är små upphöjda prickar som uppstår på läpparna, tungan eller inuti munnen. Ibland ser de ut som små kratrar med en liten fördjupning mellan de rundade kanterna. De kan antingen vara enkla och förekomma ett par gånger per år där de generellt försvinner inom en vecka – eller komplexa och återkommande på grund av ett underliggande hälsoproblem. I den här artikeln förklarar vi hur man behandlar blåsor och ger dig några tips på medel du kan använda för att behandla dem hemma.Oavsett om du har en blåsa under tungan eller någon annanstans i munnen försvinner de ofta av sig själva. Dock finns det några olika saker du kan göra för att försöka bli av med dem snabbare. Prova några av dessa olika förslag på behandling av blåsor och se vad som fungerar bäst för dig.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.
Om dina blåsor har läkt finns det några saker du kan göra för att hindra dem från att uppstå i framtiden. Även om det inte finns någon garanti för att de försvinner för alltid, så kan dessa tips minska sannolikheten för att de kommer tillbaka.Förkylningsblåsor och andra små sår i munnen läker som regel av sig själva inom tio dagar. Om såren inte försvinner eller om du har så ont att du inte kan äta finns receptfria läkemedel som kan lindra besvären. Om du har återkommande eller långvariga symptom kan du behöva undersökas av läkare. I mer ovanliga fall kan du remitteras till annan specialist för att utesluta bakomliggande orsaker till besvären.

Är afte svamp?
Blåsor och sår i munnen kallas också afte. Det är vanligt och kan orsakas av många olika saker. Blåsorna sitter oftast i munnens slemhinnor eller på tungan, och kan bero på en infektion i munnen, muntorrhet eller att man skadat sig.
Var noga med att hålla rent i munnen – byt tandborste regelbundet och rengör eventuell tandställning eller tandprotes varje dag. Tandkräm och munsköljmedel kan ibland förvärra besvären. Om du har afteblåsor ska du undvika produkter som innehåller så kallat natriumlaurylsulfat, SLS.Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp vid afte. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård. Eftersom afte ofta gör ont i munnen och halsen kan det kännas svårt att äta. Därför brukar det vara bra att avstå från exempelvis sur och salt mat. Välj gärna flytande kost om du upptäcker blåsor i munnen. Avstå från för varm eller starkt kryddad mat. Det kan kännas lindrande att äta något kallt, som glass eller yoghurt. Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.Afte är en mycket vanligt inflammation i munslemhinnan. Aftösa sår brukar börja som små blåsor i munnen och uppstår ofta i samband med infektioner. Det kan svida i munnen och kännas obehagligt att äta. Såren brukar försvinna inom tio dagar, utan behandling. Receptfria läkemedel kan ofta lindra besvären.Afte finns i olika former – därför kan du få olika stora blåsor och besvären kan ta olika lång tid att läka. Ibland kan afte ha kopplingar till något bakomliggande tillstånd, exempelvis celiaki eller inflammatoriska tarmsjukdomar som kan ge vitaminbrist och lågt blodvärde. Det är inte helt klarlagt vad som orsakar afte, men det är inte ett smittsamt besvär – såren bildas ofta vid nedsatt allmäntillstånd, till exempel i samband med infektioner. Det kan bero på en autoimmun process som gör att kroppens immunsystem reagerar mot de egna vävnaderna. Svamp i munnen, som kallas torsk hos små barn, kan ge utslag eller en vit hinna i munnen och på tungan. Tandproteser kan orsaka skavsår i munnen som bildar små sår eller blåsor i tandköttet eller insidan av kinden. Om du pressa ihop käkarna eller gnisslar tänder kan det i vissa fall också leda till små sår i munnen.

Sök vård om du har stora blåsor eller sår i munnen, svår afte eller upplever att det är besvärligt att äta. Det gäller även om du har blåsor eller sår i munnen i kombination med hög feber och påverkat allmäntillstånd.
På apotek finns särskild tandkräm och munskölj som kan lindra besvär med afte hos både barn och vuxna. Där finns också läkemedel mot muntorrhet. Rådgör gärna med apotekspersonalen om du har besvär med blåsor i munnen – de kan föreslå produkter och lämplig behandling.Sår i munnen som gör att det kan kännas obehagligt eller svårt att äta kan bero på flera saker. Vid munsår, som orsakas av herpesvirus, kan det uppstå små sår och blåsor på läppen, men också i och runt munnen. Första gången du får en herpesinfektion kan du få en kraftig irritation i tandköttet, så kallad stomatit. Ibland uppstår även blodblåsor i munnen med rött och irriterat tandkött och munslemhinna.

Varför får jag afte hela tiden?
Den exakta orsaken till afte har inte kunnat bevisas. De kan utlösas av psykisk stress liksom också av brist på järn, folsyra och vitamin B. Hos kvinnor ger de vanligen symtom i slutet av menstruationscykeln. Återkommande afte kan också stå i samband med en inflammatorisk tarmsjukdom eller celiaki.
Enkelt förklarat: om din munhåla skadas på något sätt kan sår och blåsor uppkomma, antingen genom en inre reaktion eller förändring, alternativt att vi faktiskt skadar munnen med ett yttre föremål. Det är vanligt att sår och blåsor uppstår i samband med sådant som stress, förkylning, vitaminbrist och hormonella förändringar, men det kan även vara helt oklart varför det bildas. Det finns sjukdomar där blåsor och sår i munnen är en del av symptombilden – men du kan också få det av tandställningar, tandproteser, när du bränner dig på mat eller av vassa tänder.Blåsor och sår i munnen händer många någon gång i livet, vissa oftare än andra. Ibland försvinner blåsan eller såret efter en eller ett par dagar, men för vissa kan det behövas hjälpmedel och att man eventuellt behöver anpassa sig efter en sjukdomsbild för att komma iordning med problemen. Blåsor och sår kan bero på något vardagligt som menstruation och stress, men kan även handla om en sjukdom eller ett virus.

Sår och blåsor i munnen är mycket vanligt. Mer än 50% av befolkningen drabbas av dem någon gång i sitt liv. Vår GUM® AftaClear-serie ger omedelbar och långvarig lindring från första användningen och påskyndar läkningen tack vare sin unika kombination av ingredienser.
Vi har utvecklat GUM AftaClear-serien som är specifikt framtagen för att behandla just sår och blåsor i munnen. Produktserien innehåller gel, spray och munskölj.Enkelt förklarat: om din munhåla skadas på något sätt kan sår och blåsor uppkomma, antingen genom en inre reaktion eller förändring, alternativt att vi faktiskt skadar munnen med ett yttre föremål. Det är vanligt att sår och blåsor uppstår i samband med sådant som stress, förkylning, vitaminbrist och hormonella förändringar, men det kan även vara helt oklart varför det bildas. Det finns sjukdomar där blåsor och sår i munnen är en del av symptombilden – men du kan också få det av tandställningar, tandproteser, när du bränner dig på mat eller av vassa tänder. 

De som någon gång haft sår och blåsor i munnen vet precis hur smärtsamt och begränsande det kan vara. Har man mycket ont kan det sluta med att man undviker mat, vätska, tandvård och umgänge. Det kan till och med göra att man får svårt att sova. Genom att behandla en sårig och öm munhåla med hjälpmedel utformat för ändamålet kan du inte bara lindra smärtan långsiktigt och omedelbart, du kan dessutom läka munnen snabbare.
Det finns inget botemedel mot sår och blåsor i munnen, varken mot afte eller herpes. Men det finns lindring, smarta tips och sätt att förhålla sig till situationen som gör att munnen läker snabbt och effektivt. Det är viktigt att ta hand om en sårig munhåla. Utan behandling kan såren och blåsorna bli både värre och mer smärtsamma, om du lider av herpes är det dessutom viktigt att begränsa smittspridningen genom att läka såren.Hur stor benägenhet man har till att utveckla sår och blåsor i munnen är ärftligt. För den som har en skör munslemhinna kan även sådant som tandkräm och vissa livsmedel trigga produktionen av blåsor och sår. De flesta sår och blåsor delas in i följande tre kategorier:

Det är vanligtvis smärtsamt och obehagligt att få sår och blåsor i munnen. Det kan till och med göra så ont att man har svårt att prata, äta och borsta tänderna. Men det är oftast inte farligt, och med bra hjälpmedel går det över snabbt. Har du dock återkommande problem där du antingen regelbunden får nya besvär, eller om du har blåsor och sår i munnen som inte läker, är det viktigt att kontakta en tandläkare eller tandhygienist för att göra en utredning så att du får råd utifrån din specifika situation.
Sår och blåsor i munnen är runda eller ovala och oftast vita, gula eller gråa i mitten med en svullen röd kant. Såren ser vanligtvis likadana ut även om det kan vara helt olika bakomliggande skäl till att de uppstått. De små knottrorna/knopparna på framförallt tungans ovansida ska inte förväxlas med sår och blåsor i munnen, det är våra smakceller eller smaklökar.Afte eller aftösa sår är det vanligaste skälet till sår och blåsor i munnen. Afte är en inflammatorisk förändring som uppstår framför allt i samband med infektioner, men man vet inte helt säkert varför den uppstår. Afte har också en tendens att återkomma, på samma sätt som ett virus. Har man en gång drabbats av afte är det väldigt vanligt att man får det igen, speciellt i tider där immunförsvaret försämras. Utsätts din kropp för ett virus eller hög stress där ditt immunförsvar sänks, kan flera och besvärande aftösa sår eller blåsor dyka upp i munnen samtidigt. Afte eller aftösa sår smittar inte, varken när de läkt eller när de är aktiva.Herpes är en form av munsår som både kan befinna sig på läpparna och inne i munnen. Det är en virussjukdom som är vanlig att få redan som barn eller ungdom som sedan stannar i kroppen hela livet. När den är aktiv bildas små vätskefyllda blåsor som ganska omgående spricker för att bilda munsår. Vissa får bara ett utbrott i livet, medan andra får det återkommande. Herpes är smittsamt när det blommar, men när det är läkt smittar det inte.Vi har utvecklat GUM AftaClear-serien som är specifikt framtagen för att behandla just sår och blåsor i munnen. Produktserien innehåller gel, spray och munskölj. 

Sår och blåsor i munnen är mycket vanligt. Mer än 50% av befolkningen drabbas av dem någon gång i sitt liv. Vår GUM® AftaClear-serie ger omedelbar och långvarig lindring från första användningen och påskyndar läkningen tack vare sin unika kombination av ingredienser.
Det snabbaste sättet att behandla sår och blåsor i munnen är genom att applicera en skyddande hinna över såret. Detta kommer att blockera den externa stimulansen/påverkan, som kan orsaka ytterligare irritation. Oftast är problemen övergående och bör vara borta inom två veckor, om så inte är fallet eller om besvären är för överväldigande bör sjukvården kontaktas.Det finns flera olika typer av sår och blåsor i munnen. Oavsett om den bakomliggande orsaken är en sjukdom eller att du fått blåsor i munnen av stress så fungerar problematiken likvärdigt. Vad de alla har gemensamt är att sår i munnen tar bort det översta lagret av munnens slemhinna, vilket innebär att nervändarna blir exponerade. Saliv, luft, mat och dryck kan då irritera dessa utsatta nervändar, vilket leder till ytterligare smärta och saktar ner läkningsprocessen. Det är därför sår och blåsor i munnen kan påverka din förmåga att koncentrera dig, äta, dricka och även tala som vanligt. De kan sitta på tungan, tandköttet, övre delen av gommen eller på insidan av läpparna eller kinderna. 

Varför har man blåsor i munnen?
Blåsor kan uppstå av en rad olika anledningar och sitta på flera ställen på kroppen (de kallas då för utslag). De vanligaste ställena där blåsor uppstår är fötterna, händerna och munnen. Blåsor på fötterna orsakas vanligtvis av skavsår, värme eller överbelastning. Blåsorna läker oftast av sig själva.
Det finns flera olika typer av sår och blåsor i munnen. Oavsett om den bakomliggande orsaken är en sjukdom eller att du fått blåsor i munnen av stress så fungerar problematiken likvärdigt. Vad de alla har gemensamt är att sår i munnen tar bort det översta lagret av munnens slemhinna, vilket innebär att nervändarna blir exponerade. Saliv, luft, mat och dryck kan då irritera dessa utsatta nervändar, vilket leder till ytterligare smärta och saktar ner läkningsprocessen. Det är därför sår och blåsor i munnen kan påverka din förmåga att koncentrera dig, äta, dricka och även tala som vanligt. De kan sitta på tungan, tandköttet, övre delen av gommen eller på insidan av läpparna eller kinderna.Det finns flera hjälpmedel som kan skapa sår i munhålan. Tandproteser, tandställningar, skav från sneda tänder eller fyllningar, alternativt att man borstar för hårt på till exempel tandköttet. Munslemhinnan är känslig, på vissa mer än andra, och upprepade irritationer kan ganska enkelt leda till ett sår eller en blåsa. Får du gång på gång en blåsa på samma punkt i munnen kan detta tyda på att något skaver just där. Be din tandläkare kika extra på den punkten och kanske är det något som är löst enkelt. Kom också ihåg att sådant som att spänna käkarna/pressa tungan kan leda till att munnen svider och ömmar eller blir sårig. Men det finns några saker du kan göra. Har du munherpes kan du minska risken att sprida viruset vidare genom att inte peta på munsåret samt att tvätta händerna ofta och noggrant. Tänk på att alltid tvätta händerna innan och efter du eventuellt behandlar ditt munsår. Avsluta gärna med handsprit. Avstå även från att pussa och ha nära kontakt med spädbarn och gravida. Det är viktigt att söka vård direkt om ett spädbarn under sex veckor plötsligt får blåsor runt munnen eller på någon annan del av kroppen. Väldigt små barn kan bli allvarligt sjuka av herpesvirus.Herpesvirus kan infektera ett öga eller underlivet. Herpes i ögat, herpeskeratit, ger en inflammation i hornhinnan. Symtom på herpes i ögat är bland annat smärta, tårar och känslighet för ljus. Vid symtom på herpes i ögat är det viktigt att söka vård och träffa en ögonläkare snabbt för diagnos och behandling eftersom det finns en risk för bestående men. Det kan vara svårt att undvika att smitta andra. Dels därför att många inte vet om att de har munherpes, dels därför att herpes kan smitta utan att det finns några symtom på viruset. Tror du att du har smittats med herpes och är gravid bör du vända dig till din mödravårdscentral (MVC). Ett enkelt blodprov kan tas som visar om du bär på herpesviruset. Visar det sig att du har herpesvirus i kroppen kommer din barnmorska att ge dig råd om vad du bör tänka på.Det finns olika saker som utlöser ett utbrott med munsår och det är vanligen solljus, kyla, skador och stress, menstruation eller en förkylning. Torra och nariga läppar kan också öka risken för ett utbrott.Herpesvirus har någon gång smittat 70-90 % av befolkningen, men yttrar sig inte alltid som sår. Vanligaste är att herpes simplex-virus (HSV) orsakar munsår, och då särskilt typen HSV-1. HSV-2 kan också ge munsår men ger oftare blåsor runt genitalierna.

Munherpes ger vätskefyllda blåsor på läpparna och runt munnen. De kan både klia och göra ont. Blåsorna torkar ihop och försvinner ofta av sig själva efter ungefär en vecka. Orsaken till munherpes är ett vanligt virus som heter herpes simplex. Munsår är väldigt ofta återkommande.

Munherpes orsakas av ett virus, herpes simplex. Vanligast är att man någon gång fått en infektion med herpesvirus, antingen HSV-1 eller HSV-2. Oftast är det HSV-1 som ger munsår.

Herpes kan blossa upp vid t ex stress eller menstruation. Vissa får herpesutbrott av att vara i solen. Du kan du förhindra att ett munherpes blossar upp, genom att till exempel skydda läpparna och området runt munnen från solen. Torra och nariga läppar kan också öka risken för nya besvär. Se därför till att smörja in läpparna regelbundet med mjukgörande salva eller stift.
Om det inte finns herpesblåsor på brösten kan en kvinna som har herpes amma sitt barn. Ta dock alltid kontakt med mödravårds- eller barnavårdscentral alternativt annan sjukvård vid misstanke om herpes och kontakt med nyfödda. Det finns två typer av herpes simplex, typ 1 och typ 2, som båda ger blåsor. Typ 2 ger ofta besvär med envist återkommande blåsor i underlivet, till exempel runt anus. Kvinnor kan få blåsor mellan slid- och analöppningen, den så kallade mellangården. Men blåsorna kan egentligen dyka upp överallt på huden. Munherpes kan leda till herpes i underlivet. Om du vet att du har herpes – i munnen eller underlivet – bör du använda kondom eller slicklapp vid samlag eller oralt sex för att försöka undvika att smittan sprids vidare. Tänk dock på att kondom och slicklapp inte ger ett fullständigt skydd mot herpes. De förhindrar smittrisk från de kroppsdelar som är täckta, men herpesviruset kan också finnas på delar av kroppen som är oskyddade.

Hur får man bort blåsor i munnen huskur?
Huskurer vid blåsor på tungan Saltvatten Lös upp 1 tesked salt i ett glas ljummet vatten och skölj munnen med saltvattenlösningen. Detta kan hjälpa till att reducera inflammation och bekämpa infektion. Kokosolja Applicera en liten mängd kokosolja på en bomullstuss och gnid försiktigt på tungblåsan.
Första gången du får munherpes kan du smitta i några veckor. Om du har munherpes som kommer tillbaka är risken att smitta andra som störst under det första dygnet. Smittrisken minskar allt eftersom munsåret börjar torka och läka.

Nästan alla smittas någon gång under livet av herpes simplexvirus. De flesta smittas som barn eller i ungdomsåren. Vanligaste smittvägen är saliv men även utslagen är smittsamma. Inte alla vet om att de har herpes eftersom det inte behöver ge några symtom. Det vanligaste symtomet på herpes är munsår och munsår kallas därför även för munherpes.
Har du en gång haft munherpes kommer det ofta tillbaka. Du kan känna att ett munsår är på väg genom att läpparna, mungiporna och området runt munnen blir rött och irriterat. Läpparna och det övriga området runt munnen kan också:

Fråga alltid på apotek om ett receptfritt läkemedel mot munsår passar ditt barn innan du köper det. Vissa receptfria läkemedel ska inte ges till barn under en viss ålder.
Det är viktigt att läkemedlen sätts in tidigt för bästa effekt. Vänta därför inte med att kontakta läkare om du har svåra och återkommande besvär med munherpes.De flesta får herpes redan som barn eller tonåringar. Det är inte alla barn som får symtom första gången de får en herpesinfektion. Andra barn kan få svåra besvär. De kan få feber, svullna lymfkörtlar och ilskna blåsor i munnen och på läpparna. Slemhinnan i munnen kan bli svullen och lätt börja blöda. Det gör att barnet kan få väldigt ont och ha svårt att äta och dricka. Kontakta sjukvården om ditt barn har blåsor som gör att det är svårt för barnet att få i sig vätska. Ibland kan barn behöva vätskebehandling på sjukhus.Har du svåra besvär av munherpes är känslig för infektioner eller har eksem finns det receptbelagda läkemedel som fås på recept efter individuell bedömning av läkare. Det är så kallade virushämmande läkemedel. De finns både som salva och i tablettform och lindrar symtomen, minskar smittrisken och gör att munsåret läker fortare. Hos Doktor24 kan du prata med en sjuksköterska eller läkare och få hjälp med bedömning och behandling vid behov. Söker du hjälp för munherpes är det bra om du bifogar en tydlig bild på munsåret. Du kan bifoga bilder i det formulär du fyller i innan mötet. Det hjälper vår vårdpersonal att ge dig rätt vård. Har du fått herpes stannar viruset kvar i kroppen. Det kan ligga och vila i huden i flera år utan att ge några symtom. Viruset kan aktiveras vid till exempel förkylning, kyla, stark sol, stress eller menstruation. Då får du munsår med blåsor.

Har du fått munsår så är du smittsam, särskilt de första dagarna när blåsorna bildats. Det är då viktigt att undvika pussar och att hålla god handhygien för att minska risken att smitta andra. Det minskar också risken att du smittar dig själv med viruset i till exempel ögat, vilket kan förekomma. Munherpes läker ofta av sig själv, det vill säga det räcker med egenvård. Du ska se till att munsåret är torrt och rent och eventuellt använda receptfria läkemedel. Men ibland kan du behöva behandling. Du bör söka vård: Munherpes ger så tydliga symtom att läkare ofta kan ställa diagnos utan vidare utredning. Ibland kan dock diagnosen ställas efter provtagning. Då tas ett prov från en blåsa eller ett sår. Provet undersöks i laboratorium för se om det innehåller herpesvirus eller inte. Är du gravid och misstänker att du har fått herpesvirus tas en blodprov.Tiden från att du blivit smittad med munherpes tills du får symtom kan variera mellan ett par dagar till några veckor. Men det är inte alla som vet om att de är smittade. Vissa får inga symtom av herpesinfektionen den första gången. Andra får symtom som kan vara i upp till tre veckor. När munherpes bryter ut den första gången är kan du få – förutom blåsor och sår på läppar och området kring munnen – symtom som:

Om du inte har symtom på munherpes sedan tidigare ska du undvika att pussa eller kyssa personer med aktiva munsår. Tänk också på att herpes kan spridas vid sex. Därför är det bra att minska risken för att smittas genom att använda kondom eller slicklapp.
När såren börjar läka täcks de allt eftersom av sårskorpor. Ibland spricker en sårskorpa och då kan det blöda lite grann. Men det är inte farligt. Det tar ungefär en vecka från det att du märker att du håller på att få munsår till dess att såret är helt läkt.Det finns särskild salva som minskar besvären, men studier har visat att detta endast förkortar besvärsperioden om man börjar behandlingen tidigt i förloppet.Munherpes smittar främst via saliv – som vid pussar och kyssar – men även själva utslagen är smittsamma. Störst risk att smitta någon – eller bli smittad själv – är när du eller någon annan har blåsor eller sår.

Vad kan man äta när man har blåsor i munnen?
Välj gärna flytande kost om du upptäcker blåsor i munnen. Avstå från för varm eller starkt kryddad mat. Det kan kännas lindrande att äta något kallt, som glass eller yoghurt.
För att få bort och lindra smärtan vid blåsor i munnen och afte kan du använda vissa typer av skyddsmedel, spray eller munskölj ämnade för just detta. Det kan även vara en bra idé att byta ut din tandkräm till en som inte innehåller natriumlaurylsulfat. Det är ett skummedel som hos vissa kan framkalla blåsor i munnen.

Använd skyddsmedel (geler och läkemedel) som bildar en skyddande hinna över blåsan. På så sätt minskar smärtan – och blåsan kan läka ifred utan irritation. Exempelvis: Oralmedic mot afte, Aftex Aloclair Gel, GUM AftaClear Gel och Aftamed Gel.Om du ofta får munblåsor och afte kan det vara en bra idé att använda en tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat (skummedel). SLS-medel, som det ofta förkortas, kan nämligen framkalla blåsor i munnen hos vissa.

Blåsor i munnen kallas ibland även för afte. Här kan du köpa olika typer behandling mot munblåsor. Vi har produkter som både lindrar, förebygger och behandlar blåsor i munnen. Här hittar du bland annat lindrande munskölj, spray och olika skyddsmedel och geler som bildar en skyddande hinna över blåsan. Många av produkterna fungerar även för små sår i munnen.
Munskölj kan användas för blåsor/sår som är svåra att nå eller om du har väldigt många blåsor. Munskölj lindrar smärtan i hela munnen och du når alla delar i munhålan.

MEDS.se är ett fullskaligt online-apotek som säljer receptbelagda och receptfria läkemedel med tillstånd från Läkemedelsverket. Till dig, din familj och ditt husdjur. Vi har även ett stort sortiment inom hälsa, skönhet och mer därtill. MEDS har inga fysiska butiker utan strävar istället efter att så snabbt som möjligt leverera direkt till dig. Smidigt, säkert och fraktfritt – ibland tar det inte längre än en timme. Du slipper helt enkelt att gå till apoteket själv!
Svampinfektioner i hud, slemhinnor och naglar är vanligt. Det finns olika typer av svamp som kan orsaka infektion. En svampinfektion visar sig på olika sätt beroende på var på kroppen den finns. En del svampinfektioner kan behandlas med receptfria läkemedel.

Ibland behöver en specialisttandläkare göra en utredning. Hen kan då ta en bakterieodling för att ta reda på om du har fått en infektion. Hen kan också ta ett vävnadsprov genom att ta bort ett par millimeter av munnens slemhinna. Provet undersöks i mikroskop. Ett vävnadsprov gör oftast inte ont eftersom du får lokalbedövning.

Varför får jag så mycket blåsor i munnen?
Afte eller aftösa sår är det vanligaste skälet till sår och blåsor i munnen. Afte är en inflammatorisk förändring som uppstår framför allt i samband med infektioner, men man vet inte helt säkert varför den uppstår. Afte har också en tendens att återkomma, på samma sätt som ett virus.
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.Du kan behöva byta tandborste. Den du har kanske är för hård eller sliten. En del tandkrämer eller munsköljmedel kan smaka starkt och irritera slemhinnan i munnen. Pröva en annan sort. Fråga om råd på apotek.Det finns receptbelagda antivirusmediciner som tablett om du har stora besvär av herpes i munnen. Läkemedlen gör att du får symtom under en kortare tid.Du kan också få problem i munslemhinnan eller på tungan om du har brist på järn, vitamin B12 eller folsyra, som också är ett B-vitamin. Ett blodprov kan visa om det är så. Det kan göra ont och svida i munnen om du pressar ihop käkarna eller gnisslar tänder. Det kan bero på att du är orolig, spänd, stressad eller nedstämd. Det gäller särskilt om du samtidigt tar läkemedel som gör att du blir torr i munnen. Vid en svampinfektion i munnen uppstår en inflammation i slemhinnan som gör att den blir röd och svider. Du kan också få vitaktiga fläckar på slemhinnan eller sår i mungiporna.

Ibland kan överkänslighet mot material som används för att laga tänder ge symtom i munslemhinnan. Materialen kan göra att du får inflammation och sår i munnen.
Mer än varannan person får ibland sår i munslemhinnan. Det kallas för afte eller aftösa sår. De kan se ut som blåsor men är egentligen ett eller flera små sår. De är oftast upp till fem millimeter stora och har en rodnad runt sig. Såren kan göra ont, men de blöder inte.

Det finns olika typer av bettskenor. Den vanligaste är formad som en hästsko och sitter i överkäken. Bettskenan är anpassad efter dina egna tänder och provas ut av en tandläkare. Du använder den oftast bara när du sover.
Det kan bli skador på munslemhinnan om du har vassa tänder eller tandproteser som inte passar. En tandläkare kan då behöva slipa tänderna eller rätta till tandproteserna.

Vilken tandkräm mot afte?
Om du ofta får munblåsor och afte kan det vara en bra idé att använda en tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat (skummedel). SLS-medel, som det ofta förkortas, kan nämligen framkalla blåsor i munnen hos vissa. Tips på tandkräm utan SLS-medel för vuxna: Sensodyne Extra Fresh. Cachad
Du kan få mer eller mindre stora besvär. Det finns ingen behandling som tar bort herpesviruset. Såren går över av sig själv. Det finns behandling med läkemedel om du har stora besvär.Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast hos barn under tio år, men även vuxna kan få sjukdomen. Infektionen orsakar blåsor framför allt i munnen. Blåsorna kan vara besvärliga, men går över av sig själv inom en vecka.

Du kan behöva byta ut en tandlagning om den innehåller material som kan ge besvär i munslemhinnan. Det gäller även material i tandersättningar, till exempel proteser.

Du kan få behandling med läkemedel som du sköljer munnen med om du har en svampinfektion som inte går över. Det innehåller det verksamma ämnet nystatin. När det gäller svårare former av svampinfektion kan du behöva ta kapslar som innehåller flukonazol.
Blåsor, sår och andra besvär i munslemhinnan läker ofta av sig själv. Men ibland gör de inte det. Kontakta en tandläkare om du tror att besvären beror på problem med tänderna. Tandläkaren undersöker dina tänder och munhåla.

När går blåsor i munnen bort?
Infektioner är en vanligt anledning till varför man får blåsor i munnen. Afte, eller aftösa sår i munslemhinnan som de också kallas, brukar försvinna inom tio dagar.
Det finns ingen behandling som botar oral lichen planus, OLP. Men det går att lindra symtomen. Du kan få ett läkemedel med kortison under en begränsad tid om du har stora besvär.Det kan kännas obehagligt i munnen när du äter frukt eller vissa grönsaker, till exempel tomat. Mat som är starkt kryddad, varma drycker och en del tandkrämer kan också ge besvär.

Hur blir man av med blåsor i munnen snabbt?
Tandkräm och geler som lindrar afte Det går att lindra symtomen vid afte så att du får sår mer sällan. Använd en tandkräm som är till för känslig munslemhinna. Det finns också geler och medel att skölja munnen med som kan hjälpa.
En del mat svider och det kan vara svår att tugga om du har ont i munnen. Mat som soppa, filmjölk, kräm och glass kan kännas lättare att äta om du har besvär under en kortare period.Ibland räcker det inte med att bara rengöra tandprotesen om du har fått en svampinfektion under den. Kontakta en tandläkare om det inte blir bättre och det svider mycket.

Du kan ha besvär i munnen under kortare eller längre tid. En del går över av sig själv. Andra försvinner efter att du har fått behandling. Det finns också blåsor och sår som kommer tillbaka regelbundet. Då finns det behandling som kan lindra symtomen.

Lichen ruber planus är en hudsjukdom. Namnet betyder ungefär rött, platt utslag. När utslagen finns i munnen kallas de oral lichen planus som förkortas OLP. Då blir munslemhinnan inflammerad. Ibland bildas det också sår.

OLP kan se olika ut. Munslemhinnan kan vara vitaktig och kännas tjockare än den brukar. Den kan också vara röd med sår. Ibland kan du få områden som skiftar mellan att vara röda och vita. Besvären kan vara olika starka och kan komma tillbaka i perioder.
Munherpes är vanligt och beror på att du har smittats av ett virus. Den första infektionen kommer oftast när du är barn eller tonåring. Då får du sår i stora delar av munnen. Undvik att smitta någon annan. Herpes smittar framför allt genom pussar och kyssar. När det blivit ett sår blir immunförsvaret aktivt. Det har satts igång för att skydda kroppen mot mikroorganismer som bakterier, virus eller svamp. När immunförsvaret attackerar de här mikroorganismerna kan munslemhinnan i det området påverkas så mycket att det blir ett sår. Du kan behöva en bettskena om svedan i munnen beror på att du har spända käkar eller gnisslar tänder. Ibland kan skenan också hjälpa mot bitsår, eftersom den gör så att du inte kan bita dig själv i munnen.I slemhinnorna finns sinnesceller som känner smärta, beröring och temperatur. På tungans slemhinna finns smakceller som gör att du kan känna olika smaker. De sitter framför allt på tungans ovansida och ser ut som små knoppar. De finns även på tungans sidor.

Det är vanligt att små barn får svampinfektion i munnen, så kallad torsk. Det innebär att tungan, insidan av kinderna och gommen får en vitaktig hinna eller vitaktiga fläckar. Torsk försvinner oftast av sig själv utan behandling.

Hur länge smittar blåsor i munnen?
Hur länge smittar munherpes? Första gången du får munherpes kan du smitta i några veckor. Om du har munherpes som kommer tillbaka är risken att smitta andra som störst under det första dygnet. Smittrisken minskar allt eftersom munsåret börjar torka och läka.
Har du muntorrhet kan besvären ofta lindras med salivstimulerande sugtabletter eller tuggummi. Det finns också saliversättning i form av gelbaserade eller oljebaserade produkter. Fråga om råd på apotek.

De flesta får någon gång blåsor eller sår i munnen. Det kan bero på en infektion eller att du har skadat dig i munnen, men ofta går det inte att veta vad besvären beror på. Risken för att få blåsor och sår i munnen ökar om du har muntorrhet under en längre tid eller använder vissa läkemedel.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Det kan vara olika hur många såren blir och hur ofta de kommer. De flesta får enstaka sår ibland, medan andra har många sår samtidigt och ganska ofta. Det går inte att helt bli av med afte, men du kan lindra symtomen.
Det är extra viktigt att göra rent protesen om du har fått en svampinfektion under en avtagbar tandprotes. Det finns speciella tandborstar och tandkrämer för tandproteser. Fråga om råd på apotek.Många har svamp i munnen men märker det inte. Ibland kan svampen växa så mycket att den orsakar en infektion. Det kan till exempel hända om du använder vissa läkemedel, till exempel antibiotika och kortison. Risken för att få en svampinfektion ökar också om du har muntorrhet, tandproteser eller om du röker.

Munhålan täcks av en slemhinna som skyddas av saliven. Det yttersta skiktet i slemhinnan kallas epitel. Det är tunt och skyddar bindväven som finns under. I bindväven finns olika typer av fibrer och muskelceller, blodkärl, nerver och salivkörtlar.Det går att lindra symtomen vid afte så att du får sår mer sällan. Använd en tandkräm som är till för känslig munslemhinna. Det finns också geler och medel att skölja munnen med som kan hjälpa. Fråga om råd på apotek.

Du kan ibland få skavsår eller känna att det svider om du har proteser som du själv kan ta ur och sätta in i munnen. Det gäller särskilt om du samtidigt är torr i munnen.
Det är viktigt att hålla rent i munnen för att undvika blåsor och sår. Ibland kan du behöva hjälp med det. En tandhygienist kan visa dig hur du ska ta hand om dina tänder och din munhåla. Man brukar räkna med att upp till varannan person drabbas av sår i munslemhinnan då och då. Munhålans slemhinnor är känsliga och då det yttersta skiktet i slemhinnan går sönder uppstår det ett sår som kan svida och göra ont. Såret kan sedan irriteras, vilket kan vara en följd av bland annat virus, bakterier eller svamp. Lider du av en form av afte, tillfälliga sår i munslemhinnan, finns det ingen behandling att få men det kan hjälpa att använda en tandkräm för känslig munslemhinna. Tänk då på att använda en tandkräm utan natriumlaurylsulfat, då tester har visat att tandkräm utan natriumlaurylsulfat ger färre afteförändringar. Afte kan se ut som blåsor i munnen men det är i själva verket små sår. Vätskefyllda blåsor som kommer av munherpesvirus sprids vanligtvis med pussar och kyssar. Vid kraftiga besvär inne i munnen finns receptbelagd antivirusmedicin i tablettform. Rådfråga oss gärna för andra medel som kan lindra om du har drabbats av en blåsa i munnen. Blodtrycksmätning Vaccinationer Födelsemärkeskontroll Medicinsk öronhåltagning Min Doktor Artrosbehandling Covid-19 snabbtester Läkemedelsrådgivning LäkemedelsabonnemangFör att hämta ut läkemedel på recept krävs e-legitimation, t ex BankID. Detta kan du skaffa via din bank. För att hämta ut recept åt andra krävs en fullmakt.

Blåsor i munnen drabbas de flesta av någon gång i livet. Ibland kan man behöva utreda vad som orsakar de vita blåsorna men ofta läker de av sig själva. Det finns behandling att få, även om behandlingen vanligtvis dämpar symptomen och inte tar bort själva blåsan. Vid blåsor kan det vara svårt att äta och dricka, men tänk på att det är viktigt att du får i dig vätska även om du har svårt att äta fast föda. Små barn kan matas med hjälp av sked om de har svårt att amma eller få i sig mat på annat sätt. Om du har blåsor som inte ger med sig eller om dina blåsor återkommer regelbundet behöver du vända dig till vårdcentralen för råd om hur du kan gå vidare. Ibland behöver blåsorna behandlas med receptbelagd medicin. Om du lider av muntorrhet i kombination med blåsor kan det vara bra att undersöka tänderna hos en tandläkare, så att de inte tar skada.
Har du återkommande problem med vita blåsor i munnen och problem med att bli av med dem är det värt att se över att behandla dem. Det är enkelt att köpa hem receptfria läkemedel och produkter från vår webbshop online för behandling om du är säker på vilken typ av problem du har. Är du osäker på vad för produkt du bör använda eller inte säker gällande symptomen rekommenderar vi att kontakta närmast Apotek Hjärtat apotek för rådgivning eller din husläkare för diagnostisering.

Diklofenak påverkar miljön negativt, använd med eftertanke. Efter att ha applicerat gelen, torka av överbliven gel från händerna med till exempel ett hushållspapper eller en våtservett. Kasta sedan i papperskorgen och tvätta händerna. Läkemedelsbehållaren ska sorteras som läkemedelsavfall, oavsett om behållaren är slut eller inte.
Just nu på Hjärtat Om oss Karriär & lediga tjänster Kontakt Supportkontoret För leverantörer Hållbarhet Pressrum Personuppgiftsbehandling Information om cookies Anpassa cookieinställningar

Beroende på vad du har för orsak finns det olika sätt att lindra blåsorna. Man vet inte alltid vad det är som orsakar dem. Det som oftast är gemensamt för alla olika tillstånd är att det kan vara svårt att äta och dricka. Försök därför att äta så mjuk och mild mat som möjligt. Det finns produkter som kan hjälpa dig med dina besvär. Här hittar du bland annat tandkräm för känsligt tandkött och bakteriedödande munskölj. Det finns även skyddande gel. Det finns också vissa receptfria läkemedel som kan lindra munsår. Om du har så ont så att det inte går att äta eller om du har återkommande problem med blåsor i munnen, kan du behöva kontakta en vårdcentral. Det gäller både för barn och vuxna.

Blåsor och sår i munnen kallas också afte. Det är vanligt och kan orsakas av många olika saker. Blåsorna sitter oftast i munnens slemhinnor eller på tungan, och kan bero på en infektion i munnen, muntorrhet eller att man skadat sig. Ofta är orsaken okänd. Vissa blåsor läker och försvinner av sig själv men ibland behöver man behandling.
En riktigt bra metod för att behandla och förebygga blåsor är att borsta tänderna med en mjuk tandborste. Det kan förhindra ytterligare irritation och upprätthålla god munhygien.Har du vaknat upp med en eller flera smärtsamma blåsor i munnen, utan att veta varifrån dem kommer? Det finns inget konkret svar på varför du får blåsor i munnen och varför vissa personer får det oftare än andra. En vanlig orsak till blåsor i munnen är livsmedel med hög syrahalt såsom alkohol, kaffe och jäst. Blåsor kan även uppkomma för att du är stressad, har allergier, har underskott av vitaminer eller för att du har bitit dig själv i kinden eller på tungan.

Similar Posts